Определение за ПРОКУРАТУРА:
Държавен орган, който основно и най-общо представлява държавата като страна на обвинението. В България прокуратурата ръководи разследването в предварителното производство, привлича физическите лица към наказателна отговорност и поддържа обвинението в наказателното производство, като и упражнява общ надзор за законност - по спазването на законодателството в държавата.

Така.
Сега помислете - на кое от текста по-горе отговаря нашата:
 - представлява държавата?
 - ръководи разследването?
 - привлича някого и упражнява надзор...?

Знам, все риторични въпроси - държавата е на мафията, разследването е поръчково, надзора е само като има зор.
И вие го знаете, нали?
Следователно всички го знаем.Какво следва от това - може би промяна?
Макар и повече от четвърт век по-късно, когато най-после някой (вероятно притиснат отвън) се опитва да пооправи кашата, наречена СЪДЕБНА СИСТЕМА В БГ, накуп изпълзяха всички възможни тролове, зомбита, криминални и каквото още се сетите мафиозо-политически контингент, за да ни обяснят, че тази реформа била огромна грешка и заплашвала държавността.

Лично мнение - единственото нещо, което заплашва, е да се промени настоящото статукво. И то не кой знае колко драстично, защото корумпираните у нас няма да бъдат изметени от съдебната систаема, нито пък корумпиращите ще се откажат от дейностите си.
Просто ще има мааалко повече ред.
И на обикновения човек ще му се струва, че справедливостта е мааалко по-малко смачкана.
Иначе силните на деня ще продължават да си редят пъзела, в който основната мотивация са парите.

Защо тогава се хабя да пиша?
Защото бях провокиран (за кой ли път) от състава и участниците на поредния контра-протест, организиран в защита на едно лице, назначено от споменатите по-горе за Главен прокурор. В ролята на "защитник" беше събран кварталният фитнес-клуб, с общо IQ под 100, незнаещи къде са и за кого викат, нямащи идея каква е "каузата" им...

Честно - ако това е защитата на Главния прокурор, смятайте за каква Прокуратура иде реч! За личността е ясно.
Отделно, тези сладури не биха дошли в центъра на София pro bono, т.е. някой им е платил. И ако се положат и най-малките усилия от страна на съответния орган, може много лесно и бързо да се стигне до източникa на средствата (вкл. и за безумните психо-плакати, част от кампанията в защита на Цацаров).

Нима беше по-различно по време на протеста преди две години?
Автобуси с цигани, криминални и най-обикновени крепостни от страната циркулираха из София, за да покажат мускулите на мафията. Стотици хиляди левове от сивата икономика се лееха от джоб във джоб, за да броим контрите и да доказваме, че са повече от спонтанно вдигналите се граждани.
А как е по избори?
Кой плаща за миграциите, регистрациите, излагациите...
Я си представете всичките тези пари да отидат за нещо градивно и полезно за държавата.

Знам, няма смисъл.
Да питам.
Нали всички знаем отговорите.

Затова има смисъл да не се отказваме.
Никъде по света не са победили мафията, защото тя е част от човека.
Но на местата, към които сме се запътили, тя не управлява държавата.


7.2015