Доста незаслужено, досега Сърбия отсъстваше от скромната ми колекция с маршрути. Със сигурност няма умисъл в това, просто човек не може да изръчка навсякъде, пък било то и в съседна държава...
Както и у нас, тук бъка от всякакви размери планини и паркове, където със сигурност има разкошни места за каране. Просто въпрос на време, за да ги открием.

 

КОПАОНИК 2018
Това няма как да го пропусне човек - сърбите си го рекламират отдалеч... смешката е, че точно преди курорта, табела липсва.
Да, Копаоник е зимен курорт, където опитват за изкарат някой динар и през лятото, но споделяйки призрачността на Пампорово и Боровец през този сезон, някакси не му се получава. Да, има тук-там по някой заблуден турист и... толкова.
Явно в миналото местни ентуасиасти са решили да развиват и байк-туризъм, като са направили байк-парк. От някогашната слава са останали работещ лифт (само weekend-ите), качващ на 250 метра + три възкъси трасета, от които:

1. Зелено - черен път
2. Синьо - приятни виражи, прекъснати от идиотски направени дренажи
3. Черно - много късо, снабдено с бързи завои с почти никакви виражи, малък и среден дроп, разоран край, свършващ в рекичка...

Дали защото е далеч от Белград, или просто байкаризма в Сърбия ич го нЕма, но не си струва разкарването! Ако сте фенове на байк-парковете, радвайте се, че макар и зле поддържани, имаме цели 2 + 1, където можете да си вдигате нивото, настроението, та дори и кръвното...

 
                            

СУВА ПЛАНИНА 2019
За Сува планина прочетохме, че била най-красивата сръбска планина. Никога не съм я обичал тази дума, та в случая бих казал, че тук е страхотно място за пешаци и любители на отнемащи дъха гледки + байкъри, търсещи интересни пътеки.
Първоначалните ни планове бяха да се спуснем от първенеца Трем директно към Нишка баня. Имайки предвид карстовия произход на Сува, наличието на подобен маршрут би бил шестица от тотото!
Уви, няма такава опция - около в. Мосор и Соколов камен става само за хайкъри. Разбира се, това не пречи да направите поне две карания по билото:
 - от в.Трем до една североизточна отбивка и оттам към селата (трак 1)
 - от в. Пресклан до Нишка баня (трак 2).

Ние направихме второто и бих казал, че никак няма да съжалявате, особено във финалните километри над селото - скорост, техника, серпентини и отличен десерт от стръмни и криви скали!
За варианта от Трем съдя по видеото на местна група байкъри, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съветвам да избутате по пътеката, за да няма неприятни карстови изненади...


(1) (2)