Годината е 2011-та, седим си с Любомир Ботушаров в една пицария и говорим за планинско колоездене. Докато си говорим, някак на майтап Земята се завърта три пъти около Слънцето, десетки клубове, събития и прочее байк-агенти случват стотици поводи за колоездене, а хиляди фенове консумират до пръсване...
Иначе казано, маунтийнбайкаризмът у нас се развива със завидни темпове и само три години след описания в началото разговор, отново си седим в същия състав, но този път правим ИНДЕКС (в Родопите му викат СПРАВОЧНИК)! Броим клубовете, отборите, организаторите на събития и консуматорите им. Опитваме се да направим моментна "снимка" на ситуацията към днешна дата (декември.2014), за да стане по-прегледна и подредена МТБ-картинката по родните ширини.

Хер Любо, обърнах се към теб, защото представляваш най-голямата медия за планинско колоездене у нас и логично назнайваш най-много за това кой - какво - с кого и по колко пъти.

Еее, ти сега ще ме изкараш клюкарка! :)
Покрай работата си в продължение на над 10 години познавам доста хора и някои от тях вече са се организирали под една или друга форма, главно защото да караш колело с приятели е много по-забавно, отколкото да го правиш сам. Истината обаче е, че дори и аз вече не знам дали бих успял да изброя всички клубове и групи, които съществуват на родната сцена.

Благодарско, че прие поканата за съучастник в това МТБ-роене!
Идеята е в посока от запад на изток, по градове, да споменем в азбучен ред всички активни играчи на байк-сцената. За целта ще направя емотикони, носещи съответната информация за дейността на “лирическия герой” и ще ги поставя след името на всеки споменат.  Отделно, с твоя помощ, ще опитаме да дадем актуална информация за лицата, стоящи зад всяко име, дейности, телефони, връзка към сайт и т.н. Т.е. ако утре някой реши да порови КОЙ КОЙ Е в наш’то си планинско колоездене, да може бързо да се ориентира.


Предлагам ти да разделиш “играчите” на следните групи:
юридически регистрирани клубове (фирми)
отбори (юридически нерегистрирани)
неформални клубове
приятелски групи
Така ще е по-лесно за хората да се ориентират в многото имена.

Последните няколко години броят на събитията рязко нарастна и вече почти няма празен weekend в активния (че и извън) състезателен сезон.

Да, това също е до голяма степен следствие от тази развиваща се самоорганизираност на хората. Събитията са както катализатор за самоорганизиране (например когато хората си правят отбори, защото са решили, че искат да бъдат разпознаваеми като такава група в състезанията), така и причина за самоорганизиране, в смисъл, че ако някой иска да организира редовно събития, рано или късно ще трябва да се представи в някаква организирана форма.

А защо е този наплив за юридическа регистрация на клубовете?

Не е наплив, а необходимост за хората със сериозни намерения. Сдружението с нестопанска цел е юридически признат, самостоятелен правен субект. Може официално да получава финансиране и да развива дейност от свое име. Така се решава и проблемът с представителността.
Има и друг вид юридическа регистрация - търговското дружество. Представлява правен субект, който развива стопанска (търговска) дейност.
Преведено на български, всичко това означава, че всеки, който иска дългосрочно и последователно да се занимава с някаква дейност (в случая с планинско колоездене), е логично да търси представителност и легитимност на името си. Само така има реален шанс да участва в проекти, финансиране и прочее полезни неща.

Юристът в теб си падна на материята, а? ;-)
Предлагам детайлната информация да е основно върху официалните клубове, фирми и отбори, защото ако включим и десетките приятелски групи, работата ще стане дебела.


Така е, макар че понякога границата между приятелска група и неформален клуб е доста тънка, т.е. неминуемо в списъка ще има такива, които ние ще наречем неформален клуб, но те ще се имат за приятелска група или обратното.


ОК, представяме петте емотикона и да я почваме…
  

Според организационната структура:

   -   юридическо лицеСпоред дейността:

   -   спортно-състезателна

   -   организационна (всякакви събития)

  -   велотуризъм

   -   изграждане и поддържане на инфраструктура

Със сигурност в редовете по-долу няма как да включим всички настоящи неформални групи каращи, защото те не влизат в съдържанието на емотиконите. И все пак, за по-голяма информативност, в края на този Индекс ще добавим списък с наличните и  познати ни “бойни сформирования”, които колоездят по родните ширини. Подредбата ще е азбучна, а срещу всяка група ще е почено населеното място.

Асеновград
Банско
Белоградчик
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Велинград
Враца
Габрово
Гоце Делчев
Димитровград
Златица
Казанлък
Карлово
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Петрич
Перник
Плевен
Пловдив
Разлог
Русе
Своге
Севлиево
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Троян
Търговище
Чепеларе
Шумен

ТРИТОН ЕКСТРИЙМ
Макар и не типичен МТБ-клуб, покрай другите дисциплини тритоните са занимават и с планинско колоездене. Всъщност, дисциплината е официално триатлон. Повече можете да намерите на страницата им във FB.

     

BANSKO MTB
Когато преди време едни англичани си накупиха имоти в Банско и се преселиха да живеят тъдява, надали са очаквали, че ще имат МТБ-клуб. Освен, ако са…
Двигателят на Банско МТБ се казва Джеймс Хюз и е собственик на семеен хотел “Авалон”. Извън колоезденето е достатъчно известен в района, защото не се притеснява да критикува безумията на местната управа и дори по едно време се говореше, че ще се кандидатира за кмет!
Маунтийнбайкаризма тук започна през 2010-та, когато Джеймс и приятели за стартираха с крос-кънтри състезанието  “Road to Nowhere” и така до днес. Отделно се занимават с изработването на МТБ-карта и направата на нови официални трасета, което в парк Пирин не е лесна работа. Хората са изключително позитивно настроени и ако отговарят на стила ви в колоезденето, можете да прекарате няколко истински пълноценни дни в района.

                

СКАЛА
 
Колоездачно дружество "Скала" в Белоградчик е основано от 38 души на 13 юли 1908-ма!
Как ви звучи?
Останалото за историята на клуба можете да прочетете тук (вкл. страницата им във FB), но с такъв background няма как да не им се получават нещата.
Сдружението е с нестопанска цел, с основна идея да развиват колоезденето, да привличат младите към този спорт и да поддържат колоездачните маршрути в района. Стефан Иванов, Радослав Младенов (Мадоната), Радослав Гайдаров и Тодор Цеков са хората, които от няколко години упорито работят в тази насока. Повишен поток на туристи и привличането им към този спорт - така ги виждат нещата.
Тесните връзки с врачанския клуб Герак само им помагат за бързото развитие. Организират и традиционното вече велорали Rocks 'N Roll.
 

                   
 


LFF (Lifestyle, Freestyle, Freeride)   
 
Ако сте в Благоевград и попаднете на улица "Хайдукови" 54, със сигурност ще влезете в магазин LFF. Там ще намерите Ники (Николай Атанасов), който освен с търговия, се занимава и с много каране, организация и изграждане/поддържане на трасета. През 2014-та усилията на каращите в Благоевград, подпомогнати организационно от Enduro Warriors, се материализираха в едно много силно ендуро-състезание, наречено Благо Ендуро. След успешния старт, момчетата са много ентусиазирани и със сигурност ще доразвият започнатото.

              

БУРГАСКА КОЛОЕЗДАЧНА ГРУПА
Не съм 100% сигурен за името на тази група, тъй като го научих почти случайно. Зная, че са регистрирани юридически и че се занимават с градско и извънградско (но предимно туристическо и по асфалт) колоездене, но може би правят (или ще правят) и излети в планината.

    


SHORE INVADERS
Нанадолно ориентиран клуб, създаден от местните спускачи. Основно действащо лице е Николай Желев, който от години жъне успехи в състезанията по спускане. Клубът набляга много на работата с деца и младежи. Организират и състезание, чието първо издание бе в най-високата точка на Бургас - местността “Шилото” край квартал “Меден рудник”.

               

Най-източната точка в МТБ-Индекса на страната ни е град Варна. Макар и доста равнинен (300 метра денивелация), тук има цели три МТБ-клуба, които логично са силни в крос-кънтри дисциплините, но няколкото силни спускача представят достойно града и на DH- състезанията.

ВЕЛОС
Електронен магазин, около който логично има група за каране. Навремето имаше и отбор, но не знам доколко в момента някой се занимава с това.

КК ВАРНА
Най-състезателно ориентиран, с най-много спортни прояви. Николай Стамболийски е човекът, който движи нещата, а състезателите му (шосейни и планински) обират медалите. Разбира се, зад това стои един успешен магазин, наречен Никобайкс.
Кои са останалите действащи лица и какви са техните постижения, можете да видите тук.

               УСТРЕМ
Да, в основата е магазин, но това не пречи покрай него да има и клуб със сериозни намерения. Даже исторически клубът (макар и с друго име) предхожда магазина. Ако в ККВ са спортистите, тук са “политиците” - благодарение активната дейност на двигателя Здравко Василев. Няколко състезания, много организирани карания, граждански инициативи… При тях никога не е скучно.

          

Липсва официална информация за наличие на МТБ-клуб, отбор или дори група. Странно и бих казал срамно, като знам за какви пътечки около града става въпрос, а и Стара планина им е на един *й място…Около магазин “Горгона” не може да няма някаква компания, а навремето имаше цял отбор, но Google мълчи по темата.

EXTREME MOTION
Това е името на спускачите от града, организирали се в неформален клуб. Имат и FB-страницаЕто какво каза по темата  Денислав Ангелов:
"Сега  регистрираме клуб под името "Extreme Motion", но документите се бавят. Въпреки това, ние караме под това име от доста време по състезанията, имаме джърсита, единствено остана документацията. В клуба сме 7 човека. Тази година аз имам няколко подиума по състезанията. Имаме доста трасета, както видяхте на ендурото пролетта. Продължаваме да правим нови трасета и да подобряваме старите."

     

БАЙКАРИЯ
Годината е 2004-та, а по това време малцина у нас са се занимавали с планинско колоездене. Да не говорим за велопоходи, маршрути, състезания и т.н. Не казвам, че са първите, но това е един от най-последователните и сериозни клубове (организации) в този сектор у нас. МТБ-хобито/спорта ни не включва само надпревари по спускане. Напротив - обърнато е към цялостното възприемане на философията природа-туризъм-спорт. И ако сте на тази вълна, това са вашите хора!
Сайтът на Байкария е достатъчно изчерпателен в информацията, FB-страницата им също.

                  


ГЕРАК
Иван Стоянов и Емил Иванов са хората, чиято огромна вина към град Враца е наличието на този клуб. Състезания, нови пътеки, участия в евро-проекти и реализацията им, велотуризъм… все неща, които изключително много затрудняват кроткото местно население и често го вадят от завидното му кататонно състояние…
Извън шегата, Еван, Емо и приятели се справят отлично с всичко, което подхванат и най-искрено им желая да не се отказват от будителската си дейност.

                  


Не е лесно да пишеш за габровските МТБ-клубове… През годините станаха нарицателно как 20-тина души могат да се нароят по български, че и да се попържат междувременно. Но, както пише по старите книги, рано или късно “всички ще се хванем за ръце и ще друснем дружно ний хорце!”
До следващия път ;-)

ИСПОЛИН
Клубът с най-стара традиция и може би най-много членове. В основата е магазинът на Веско Денизов, който с помощта на приятели прави каквото може. Очевидно моженето им се отдава, защото Габрово е сред активно каращите градове и организират няколко станали вече традиционни събития.
Обединени са с шосейкаджиите от “Янтра Габрово”, които също започнаха да поглеждат към по-калните горски терени...

                NICKY BIKE
Един от основателите на “Исполин” и главно действащо лице, през 2014-та Ники направи собствен магазин/сервиз и с летящ старт продължи започнатото. МТБ-училище (заедно с mtb-bg.com), организирани карания, официализиране на маршрути - все полезни неща. Убеден съм, че с неговия заряд посоката ще е само нагоре и напред.

                ГЕОРГИ ОДРИНСКИ
Не открих официален сайт на клуба, но това, което знам е, че там карат сериозни състезатели, които печелят и сериозни надпревари. И понеже стана много сериозно, ще добавя щипка жълто, като кажа, че дългогодишен конфликт държи разделени от другите два клуба тези иначе готини габровци в ситуация “Орел, рак и щука”. Даже преди време се шегувахме, че това са по-подходящите имена за габровските клубове.

                UNDERGROUND RIDERS
Това е спускаческото лице на града. Голяма и млада група, обединени в официален клуб. Във FB са се кръстили “лига”, но каквото и да е, потекоха ми лигите, докато им разглеждах снимките…

                

 
 ОБОРОТИ
Малко под въпрос е МТБ-принадлежноста на димитровградският клуб "Обороти", поради шосейкаджийският характер на мероприятията им. Надяваме се, че с времето здравият разум ще надделее... ;-)СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ
Тук положението е силно нанадолно. За целта са необходими група мотивирани да го правят, както и подходящ терен, на който да го правят. Южните склонове на Стара Планина са повече от удобни за такова начинание и Лукан Червенков, Ани Томева, Иван Серафимов и още поне 10 човека не губят време. Състезания, трасета, участие на всички спускачески прояви… Между другото, клубът се занимава и с други спортове, за които има терен над Златица, като мотокрос и парапланеризъм.
Сайтът им не е много информативен, но тук намерих доста подробна информация за нещата около клуба.

               

Странно е, че при цялата суматоха (в добрия смисъл на думата) около състезателите в XC-дисциплините и наличието на Тодор Ангелов на почти всеки най-висок подиум, в град като Казанлък не можах да открия официален клуб. Да, Тошко се състезава за друг отбор, но все пак е странно. Надявам се с времето това да се промени. Иначе за момента имат добре развито шосейно колоездене.
И все пак, долетя някаква информация за организирани карания с неформален характер под името ОРГАНИЗИРАНИ КАРАНИЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИ. Какво и кога го правят можете да разберете тук.

GREEN WAY
Какво е Green Way и за какво се борят пише много подробно в сайта им. Всъщност клубът е колкото карловски, толкова и софийски. Моят първи контакт с тях беше преди години, по време на крос-кънтри състезанието в Карлово, където ми направи впечатление доброто им представяне. С местни и национални активности, имат реалната възможност да се наредят сред водещите у нас.

               

БАЙКЪР
Така се казва МТБ-клуба в града. Даже са членове на БКС. Лично аз не съм чувал за техни изяви, но това не значи, че ги няма. Председател е Мария Желева, а треньор Никола Желев.
 
     


НОВОТО ТРАКИЙСКО ЗЛАТО
Така се казва фондацията, която реализира трансродопския маршрут, маркиран и официализиран през 2014-та. Сайтът е доста информативен, а българските партньори са Българското дружество за защита на птиците, фондация “Биоразнообразие”, фондация “Приятели на родопската крава”, Габи Тур, Таофес и др. Съвместно с тях и с туроператорски фирми, Новото тракийско злато организират все по-често карания по една или друга част от Тарнсродопския маршрут, а мога да ви съдействат и за всякакъв друг екотуризъм в Източните Родопи.

        

ТД ОСОГОВО
      
Най-западният град, в който има туристическо дружество - ТД Осогово, развиващо дейността си. Последната е сравнително далеч от планинското колоездене, но все пак участват в организирането на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене "Осогово Рън". Това е и причината да попаднат в Индекса, а за в бъдеще се надяваме, че байкърската част от дейността им ще расте. Осогово е планина, предлагаща много разнообразни и различни по трудност терени, така че с тези си дадености няма как да остане встрани от предпочитанията на каращите. Същото важи и за останалите в съседство Конявска планина и Земенски пролом.

          

ПРЕСЕЧЕНАТА СКАЛА
Макар и все още неофициална организация, клубът и хората в него са си поставили доста амбициозни цели. Вече имат и няколко събития. Няма да ги повтарям, а просто насочвам към страницата им във FB. С такава програма, предполагам скоро ще се официализират и споменават все по-често по събитията у нас.

     

BELA EXTREME
Започнаха като магазин и спортно-туристически клуб, включително и с участия в състезания. Може би в някакъв момент и те самите ще организират такова, засега обаче са правили само някои организирани карания. 
Беласица е планина, която предлага изключително добри условия за МТБ и в тази връзка, логично е развитието в тази насока. Хората, които движат нещата в Bela Extreme са Евгени Тодоров и Стойчо Станоев. Разбира се, магазинът е водещото и финансиращо звено, но ако посоката е вярна, скоро ще се чуят доста приятни неща от тази част на Югозапада.

             


VIVO
Това е най-младият отбор, ориентиран към спускаческите дисциплини, чиито двигател са Олег Милушев, Кирил Цветков и Севди Бекташев. Най-силните им състезатели са Теодор Мавродиев и Шери Юзиров, които тази година (2014) грабнаха две първи и втори места! Очевидно малките порастнаха и започнаха да обират златото от подиумите... както и от познатите ни фаворити. С две злата, две сребра и един бронз от само четири състезания, нещата изглеждат меко казано обещаващо.
Пишем ги и като организатори на състезания, защото през 2015-та предстои първата им изява, като за целта изграждат ново трасе.

                   


КОЛОЕЗДЕНЕ ПЕРНИК
Освен шегите за винкел и стомана, в този град има и няколко човека, които от 2010-та са се захванали с "утопичната" идея да популяризират хобито ни на местна почва. Очевидно успяват, защото благодарение упоритостта на Владислав Стоилов и Кристиян Здравков, от сайта и FB-страницата им научаваме за доста активности, оставили зад гърба си.
Пишем ги юридически валидни, защото през 2015-та ще бъдат вписани където трябва.

               

ВЕЛОЦЕНТЪР
Макар и с доста равнинен терен, Плевен не е лишен от МТБ-представителство. Центростремителните сили се подхранват от фирма Велоцентър, в чийто сайт хората са го написали кратко и ясно:
“Фирмата спонсорира отбор по планинско колоездене, носещ същото име, чиито състезатели се представят достойно в редица състезания.”

       

АЙЛЯК CYCLING
"Айляци с радост ний се зовем,
с бодра врътка по баирите сновем.
Йерархия не ни е нужна,
всички сме във връзка дружна.
Любовта към колелото ни събира
и прави ни на сборна, весела дружина.
Ясно е за всички, че сме велосипедисти,
а във състезанията сме оптимисти.
Клубът ни в Пловдив е прочут,
по тепета караме и в жега, и в студ."

Друго е да си имаш и песен...
Оказа се, че в Пловдив освен спиците има и други МТБ-формирования. Твърдят, че с "двойните" агенти стигат до 170 души и нямат претенции, че са открили топлата вода. Всъщност, какво и как откриват можете да разберете на страницата им във FB.

     КРИВА СПИЦА
Още един от малкото клубове у нас, за който може да се каже, че са сред първите и че знаят 2 и 200 за планинското колоездене. Много са на брой, добре подготвени и организирани, опитали и реализирали какви ли не активности, сред които най-известни са “Перпендикулярна вселена”, “24-часов маратон” и първата серия Mini-DH състезания за деца и младежи. Излишно е да редя суперлативи, за да не заприличам на водещ от “Златния Орфей”... Сайт или FB-страница, има много за четене.
Крива спица е в най-тесни връзки и с отбора Чета++, воден от Калин Рахнев. Самият отбор, особено в първите 1-2 години след създаването си, включваше отлични състезатели от всички краища на България, но много от тях юридически са членове на велоклуб “Крива спица”.
Напълно заслужено гушват пълния комплект емотикони!

                   
 

БЪРЗИ ПЕДАЛИ
"Колкото сме карачи, толкова сме и пиячи" - това казват за себе си членовете на клуба и гордо веят байряка с името си. То, с такова име, освен мощна доза самоирония, какво друго...
Само не разбрахме колко могат да карат и пия, но ако съдим по региона, трябва да са шампиони!


Доскоро, когато трябваше да асоциирам град Русе с колоездене, веднага в съзнанието ми изплуваше “легендарната” формация “Огнените педали”... Доколко ги има и дали са педали не знам, но това няма голямо значение - нека легендата се носи във времето!
По-актуалната информация е, че в града има силна група каращи и крос-кънтри, и по-нанадолни дисциплини, но не намерих конкретика. Надявам се скоро това да се промени.
Иначе със сигурност има агитка около магазин Димибайк.


ВЕЛОКРАЦИЯ
Оказа се, че в град Своге също има прясно регистрирано юридическо лице, занимаващо се планинско колоездене. Нещата са сериозни, кипи дейност, маркират се пътеки, предстоят новости... В район като техния няма как да не се появи подобен клуб. Имат си сайт и FB-страница, дано имат и достатъчно хъс, за да продължат започнатото.

          ENDURO WARRIORS
Тия пичове ги “пропуснахме” в столичната колекция, защото имах информация, че корените им са от Севлиево. Ако се наложи, ще им дадем  софийско гражданство, но по-важното е, че са сред първите у нас, които започнаха да се занимават с дисциплината ендуро, вкл. и с организацията на състезания.
Фирмата за велотуризъм на Добри и Орлин се казва Bike Ventures. Справят се отлично, а в сайта им пише, че отговарят на изискванията за пълен комплект емотикони!


                  ЛАСТОВИЦА
Ако допреди на напиша това някой ми беше казал, че през 1905-та година в Севлиево е имало колоездачен клуб, щях да помисля, че ме гъбарка. Не само, че е имало, но е и един от първите в страната! Да, името не е от най спускаческите, но на кой му пука -  след  “Огнените педали” от гр. Русе  вече нищо не е същото… ;-)
В сайта на дружеството няма актуална информация за МТБ-дейност, но се надявам скоро това да се промени.


     

CHAMPIONS RACING
Отново всичко се движи около магазин, който в случая се казва Веломагазин и сервиз “Шампион”. Човекът е Добри Добрев, а ентусиазмът му явно е голям. Състезател, треньор, бизнесмен, организатор… Така се върши работа. Помага и за състезанието Сливен mini DH, което е само следствие от цялостната му отдаденост на децата и младежите.

               СИНИТЕ КАМЪНИ
Логично е така да се казва спортен клуб от Сливен. Не намерих много информация за МТБ-ориентираност, но има и такава, поне в ХС състезанията. Иначе наблягат на шосейните изпълнения.

     Официален МТБ-клуб в този град няма (поне засега), но като “местни” тук ще броим софиянците от Concept Creative. Причината е ясна - все пак базовият им лагер е разположен в Пампорово.

RIDERS UNITED
Вече стана дума за този отбор, който е в приятелски отношения и с Concept Creative. Това не е учудващо предвид факта, че юридическата му регистрация е в Смолян и някои от главните действащи лица са тамошни кадри. Членовее им обаче са и от София, и от други градове, а участията им в състезанията през 2014 г. бяха най-редовни.
Тук логично са най-многото клубове, отбори, магазини, групи и каквото още се сетите. Ще ги представим в азбучен ред, за по-лесна ориентация, а и да няма сърдити. Поради голямата бройка състезатели, които се въртят между различните отбори, решихме да не изреждаме имената им (на състезателите), а и не това е целта на настоящия Индекс.


ABSOLUTE POWER
Отбор, появил се тази пролет (2014), воден от Крум Иванов - треньор и състезател. Останалите действащи лица можете да намерите на страницата им във FB. Амбициозен проект, на който желаем мноого стълбици.

АВИТЕЛ
Започнаха като “семеен” отбор поради факта, че се състезаваха баща + двама сина. Бащата се казва Делян Георгиев, а синовете са Георги Георгиев и Морети Геогиев. Покрай тях, в офиса се запалват още хора и в момента представляват сериозен крос-кънтри отбор с доста отличия.

      ADVENTURA
"Екипът ни се състои от млади и ентусиазирани хора, занимаващи се от години с туризъм и планинско колоездене".
Така започва уводната част на сайта, собственост на Йордан Хлебаров. Работят от много години по поставените си цели и мога да кажа, че се справят успешно. Състезанията, с които са познати на публиката, са Чипровци и Зелени дни. Маркиране на маршрути, велотуризъм... все неща, да работиш с които е истинско удоволствие.

            


 
ALL MOUNTAIN
Това е името на магазин/сервиз за велосипеди, който не е на кого да е. Говорим за Цветелин Иванов, доскорошно главно действащо лице в екипа на RAM bikes. Стрийтър, джъмпър, строител на пъмп траци, мтбист... логично бе да направи и отбор (включващ негови приятели и сподвижници), с който се представят успешно по ендуро състезанията. Повече за Цуцо можете да прочетете тук, а в бъдеще от това име можете да очаквате само хубави неща!

               БАЙКТРАЯЛ СОФИЯ
Очевидно е, че тези момчета не карат крос-кънтри, а се занимават с по-еквилибристки дисциплини... Тази част от колоезденето винаги ми е била по-бутикова, защото не покрива стандартните нужди на каращите. От друга страна, за да умееш да балансираш така с велосипед, както и да изпълняваш различните трикове, се изискват много и все трудни умения. Човек, който владее траялистките пинизи, на практика може да кара всичко!
Предполагам, че това важи с пълна сила и за Симеон Предов, Крум Методиев, Стамен Димитров и другите членове на клуба. Участват в състезания, правят трасета, демонстрации... абе, да им завидиш.

               БАЙКЦЕНТЪР
Няколкото добри магазина в София дават началото на една добра практика, прерастнала в клуб и отбор. Баща и синове (Николай, Тодор и Димитър Колеви) движат движимото, като фокусът ни в случая е върху МТБ-частта от бизнеса (Николай се занимава основно с шосейно колоездене). Покрай магазините логично се събират каращи и към днешна дата има добре представящ се отбор, като Павел Стефанов (Editor) е острието в нанадолните дисциплини.

          BIKE HOUSE
Отново магазин (няма как - трябва и да се живее), покрай който се върти група каращи.
Може да се каже, че това е един от младите отбори, все още има ограничен брой членове, но ги виждаме редовно в състезанията по спускане и ендуро и карат все по-добре.

     BIKE STORE EXTREME
Историята е позната - активен състезател на Drag, след като поспечелва завидно количество отличия по състезанията, решава да завърти собствен бизнес. Богдан Бояджиев, познат повече като Боби Бомбата, е главното действащо лице и зад гърба му са вече три магазина. Участия в строеж на трасета, обучава подрастващите, активен и в състезанията. Напоследък се е фокусирал върху риболова, но шило в торба не стои...

                
BIKING TOURS
Сайтът, а и хората за това име, могат да ви организират карания, в случай, че не ви се занимава. Представили са се като сериозна организация, така че нищо не пречи да опитате.

        
 


БТР
Не, не е рок-групата…
Нов отбор от познати лица, наблягащи на крос-кънтри каранията. Двигатели са Людмил Лозов и приятели, а в скоро време очакваме и сериозните резултати. Сред приятелите разпознаваме Цветомир Гочев, Николай Дянков-Мечката и Светослав Трайков. Гръбнак на отбора е Jordan bike shop.

CHAMPIONS FACTORY
Ето какво казват за себе си:
Ние, Спортен клуб "Чемпиънс Фактори", сме млад и енергичен екип имащ за цел популяризирането на спорта и оздравяване на физическото и психическо здраве на нацията. Имат си и страница във FB, развиват дейност, т.е. нещата са сериозни. Главни действащи лица са отново бивши кадри да Drag - Боян Шахов и Дидар Амин.
Тук има и един социален нюанс - работят с деца от домовете, и едно от добрите неща, които се случиха тази година (2014), бе кампанията "Искам колело".

               CONCEPT CREATIVE
Зад това име стои може би най-активната фирма у нас, занимаваща се с планинско колоездене. Двигатели са Ема Паунова и Данаил Ангелов, както и приятелският кръг около тях. Започват с партита, а след като стискат ръце със Сашо Илиев (CRZ, основен дизайнер на повечето трасета за спускане у нас), стъпват и на МТБ сцената, по точно на частта ѝ с байк-парковете. Първи се явява Боровец, а след това идва ред на Пампорово, където са основните им занимания и в наши дни. Отделно, Контрацептивите (така шеговито ги наричам) стоят в основата на повечето силни и стойностни състезания у нас, включително и кръгове от международните надпревари. Справят се отлично и неслучайно са може би най-активните в БГ.
Concept са свързани и с отбора Riders United.

               DRAGZONE/DRAG RACING
Това е името на сайта, магазините и отбора на един от най-големите български производители на велосипеди. Фирмата се казва Веломания, а търговският им продукт са велосипедите Drag.
Писано е много и за Драго Кузов, и за гаража му с първите сглобени велосипеди. Тук става въпрос за клуба. А той е силен, добре менажиран и успешен. Доскоро негови състезатели бяха едни от най-добрите ни спускачи (повечето вече със собствени отбори), а като цяло, през годините представители с тяхно джърси е имало на почти всички подиуми у нас. И в момента някои от най-силните млади състезатели карат за този отбор.
В момента за състезателната дейност отговаря ..., като уточнявам, че става въпрос за МТБ, а не за шосейно колоездене.

               ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ
Макар и доста по-градски ориентирани, хората от това сдружение са едни от ветераните у нас. В сайта им има достатъчно информация за дейността и проектите, с които се занимават, като единствено можем да им пожелаем един ден да се обърнат и към извънградската действителност.

          ВЕЛОРАЗХОДКА
Това е още една организация, която започна предимно с градски разходки, привличащи много хора, но освен тях правят и излети извън града, включително и по пресечен терен. Главното действащо лице, Христин Ангелов, е и редовен участник в ХС състезания, особено такива с маратонски привкус. Сайтът им е тук, имат, разбира се, и FB страница.

                 ENDURO DON'TWORRIERS
Шеговита "издънка" от ствола на С.К.А., пръкнала се на бял свят през лятото на 2015-та. Ежеседмични карания, кръстосване по Балканите и отвъд... логично продължение делото на "кораба-майка". Има и участници в състезателния календар, както и в организираните карания.
През есента на 2015-та стартира разширяване и обезопасяване на двете пътеки над Локорско, с цел в по-късен етап районът да се обособи като байк-парк.
Тясно свързан и с бъдещият Байк парк - София.

                  FIX'N'RIDE
"...като средство за придвижване и преодоляване на екологични, социални и икономически предизвикателства."
Така възприемат велосипеда хората, стоящи зад това име. Разбира се, преди това е редно да говорим за магазин и сервиз, около които нормално се навъртат приятели и техните приятели... Крайният резултат е екип ентусиасти, надъхани да карат и развиват захванатото.

                FOUR TWENTY  
Отскоро са регистрирани и официално като клуб, но още преди това записаха много сериозни участия в различните състезателни формати през последните години. Зад нетрадиционното име стоят Стоян Пейчинов (Танеца), Атанас Лазаров, Петър Лозев и още поне десетина човека, които обичат карането повече от всичко. Затова и дейността им е по-богата, отколкото очаквахме, защото освен в състезания, като помагачи и партньори на други клубове, Four Twenty са участвали и в изграждане на трасета, и в организация на събития, че дори и в някои форми на велотуризъм..

              GO RIDE KONA
Очевидно, членовете на този отбор се състезават с велосипеди Kona. Очевидно е и че го правят добре, защото сред имената им не се срещат случайни хора. Главен "виновник" за това е .........

GRAVITY   
Спортен клуб, отбор, сайт, училище... с няколко неща едновременно се е захванал бившият състезател на Drag, Росен Ковачев. Продължава и да се състезава, при това с доста първи места от различните си изяви, като неизменно грабва и шампионската титла на България в последните няколко години. За отбора разчита на доказали се спускачи, както и на новата вълна, която излиза от училището.

               INDUSTRIAL
В този магазин се държи на детайла! Освен стандартните вело части, Иван внася немската марка Nikolai и не носи на компромиси с качеството. Инвестира средства и нерви в отбор, който се представя отлично. Да, дисциплината е нанадолна.

       IZTRESHTEAM
Шантава игра на думи, зад която се крият няколко големи капии - Ясен и Явор, останалите са “под прикритие”... Занимават се с какво ли не, но наблягат на каяците и байковете. Специализирани са в развеждането на еврейски туристи по родната шир. Сайт и FB-страница са напълно досатъчни за интересуващите се.

         JESTER
"Смело можем да кажем, че днес ние сме един от най-добрите сервизи за планински велосипеди у нас!"
Скромно самопредставяне, за щастие близко до истината. Покрай магазина логично гравитират група карачи, основно спускачески ориентирани. Не съм сигурен за официален отбор, но със сигурност помагат и участват в организацията на доста събития, редовно можете да ги видите и като участници.

       МАМУТ
Както сами са написали, в този клуб членуват едни от най-добрите крос-кънтри състезатели в България. Те правят и станалото традиционно ХСМ-състезание за купа Мургаш. В сайта има достатъчно информация за дейността им, а като основни двигатели можем да посочим Бойко Танчев, Борис Киряков и др.

               MAXBIKE
Голям производител на велосипеди с верига магазини в цялата страна. Част от Maxcom.
Неслучайно ги сложих под клуб Мамут - няколко от двигателите на клуба работят в софийския магазин на фимата. Не че са скачени съдове, но това много улеснява дейността им. Отборът е насочен основно към крос-кънтри и ендуро.

       НАШАТА ГРУПА
Част от неформалните групи, присъства тук поради разнообразната и полезна дейност, особено сред начинаещите. Освен организираните карания, "Нашата група" заедно с mtb-bg.com правят придобилите известност "Карания с практически съвети", където десетки байкъри са научили и затвърдили основни принципи в планинското колоездене. Един от главните герои е Йосиф Гърбов.

      RAM BIKES TEAM
Част от фирма RAM, направен "от карачи за карачи", отборът на този БГ-производител на велосипеди е един от постоянните абонати за класиране по състезанията. Особено след като привлякоха белгиеца Уоутър Клепе, който продължава да се състезава под техен флаг. Имат и един от най-силните отбори по спускане и ендуро в момента.
Отделно, работещите във фирмата са направили техен си отбор, който се казва RAM Factory. Там всички са двигатели, които очевидно работят в добър синхрон.

                  С.К.А.
Когато през 2010-та този неформален клуб/група се появи на бял свят, поради преобладаващо лежерно-несериозния си характер, бързо привлече симпатиите на десетки карачи. Тъй като няма как да съм обективен в описанието му (има "конфликт на интереси"), ще дам думата на статистиката - (дез)организирани карания, съБитието М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р., участие в състезателния сезон, изграждане на трасета. През 2013-та нещата се развиха по български и резултатът е появата на две нови групи.
Причината да включа това име в Индекса идва от факта, че към днешна дата каранията и М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.-рите продължават (макар и с несъстезателен характер), както и некомерсиален вариант на велотуризъм. Развитие в дейността е изготвянето на детайлен “каталог” от маршрути за МТБ на територията на БГ, Гърция, Румъния, Македония, Италия - скоро и в други "градове"... , за което използвам повода да благодаря на всички участващи.

            SCOTT
Логично е покрай официалният вносител на марката Scott с времето да се заформи и отбор. Най-силните им резултати са в нанадолните дисциплини, а основно действащо лице е ...

THE BIKE CLUB
Отново магазин, около който се завъртат каращи (предимно стрийт и Dirt Jump), които пък правят отбор и се представят успешно. Класика, създадена от Александър Савов.

         TRUE RIDERS
Още едно търговско начало (магазин BAS), разрастнало се в клуб, отбор и както си му е реда... Въпреки многото магазини и сервизи, които се появиха в последните години, този адрес продължава да е предпочитан от каращите. Ориентацията е спускаческа, мотивацията идва с много адреналин. Основен двигател е Дойчин Дойчинов - собственик на магазина и сервиза. Около отбора гравитират много от най-добрите ни спускачи.

               
VELOCITY
Магазин/сервиз за велосипеди и спортни стоки, около който логично се навъртат каращи и можещи люде. Понастоящем най-активни са в BMX, Dirt и подобни, но преди години бяха и основен спонсор на отбора (Чета ++).

       ЩУР КУР
По името ще ги познаете! За да сме коректни, в пълнота то е Shturkur Bike Team Sofia West, последният да затвори вратата, благодаря!
Отново неформална група колоездачи (и алкохолози), но взимащи дейно участие в не едно МТБ-събитие в страната. Най-известното е Велорали Черни връх, официално организирано от Drag, но на практика разработено и направено от тях. Да, част от Щурите са бивши и настоящи кадри на Drag zone, но това е само за статистиката.
Известни са и с ежегодните си "набези" по места, където малцина са стъпвали - южният граничен коридор, трасиран през двете кампании "Щуропия" 2010 и 2011 година, впоследствие ползван от Байкария и други групи.
Отборът е със същото име, покрива всички видове МТБ и сред състезаващите се има няколко силни претендента за стълбица.

         
 

ЗАРАТА
Това име означава клуб, състезание и много приятни емоции за познаващите го. МТБ-клуб към ТД “Сърнена гора” в миналото, сега вече са регистрирани и като самостоятелен субект. Организатори, състезатели и радетели на крос-кънтри колоезденето. Един от най-дейните членове е Николай Костадинов, с когото първо асоциирам името.

                


BALKANCHE
Усмихнатото лице на Мануела Дренска се появи на МТБ-сцената у нас през 2012-та, когато участваше и беше единствената жена в супермаратона “Ком-Емине”. Постоянното ѝ местожителство е в Германия, но очевидно БГ-носталгията на родената в Троян Ману е по-силна от гастърбайтърството. Това се материализира в създаването на фирмата Balkanche и стартирането на проекта през 2013-та. Имах удоволствието да съм част от всичко това и ако трябва да го кажа с малко думи - пожелавам го на всеки.

                ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ
По-семпъл сайт не бях виждал… но пък достатъчно информативен!
Отборът и въобще агитката на Търговище са добре познати на интересуващите се и със сигурност заслужават своите пет реда слава на страниците на този Индекс. ;-)

     За Чепеларе също нямаме сигурна информация, но се надявам, че с времето ще попълним това бяло петно. През 2013-та над града беше изградено чудно трасе за спускане, но сега е малко позападнало.
Затова пък в родопското градче вече има запалена групичка планински колоездачи, които дори са маркирали 1-2 маршрута над града и обмислят дали да не се официализират, а още по-якото е, че успоредно с тях има и неформален, но много колоритен КЛУБ НА ОТЧАЯНИТЕ ВЕЛОСЪПРУГИ, които също карат велосипеди. Ако ви трябва връзка с МТБ-карачите в Чепеларе, търсете Тането от вила "Мечи чал". Той е главният човек в събитието "Чепелареада", което през 2014 г. за пръв път имаше и лятно издание, включващо каране на велосипеди.


 

 ИЛЧОВ БАИР
Кажеш ли Шумен, се сещаш за две неща - Тодор Колев и Ани Карагьозян… добре де, добавям и Запа, и Шуменско... Много са хубавите асоциации с този град, особено що се отнася до планинското колоездене. Традиционно силни в крос-кънтри, но показват зъби и в по-агресивните стилове. Организират набиращото популярност състезание “Шуменско плато”, понякога и повече от едно.

               


 

 


 

 

 

Дотук изброените ГДЛ (главни действащи лица) в българското МТБ-пространство бяха селектирани на принципа спортно-състезателно активни и обществено-социално ориентирани.

За да бъде Индексът максимално пълен и коректен, публикуваме и подробен списък на всички групи, които съществуват в БГ към днешна дата. Подредбата е азбучна, а срещу всяко име е посочено и населеното място. Ако имат сайт или профил в някоя социална мрежа, има и връзка. Възможно е да се повтарят имена от дотукспоменатите “бойни единици”, но това е умишлено, за по-добра прегледност.

 

Absolute power - София

Авител - София

Агро дайнамик рейсинг тийм - София

Айляк cycling - Пловдив

All mountain - София

Байкария - Велинград

Байкцентър - София

Байкър - Кърджали

Bansko MTB - Банско

Bela Extreme - Петрич

Bike House - София

Bike Store Extreme - София

БТР - София

Бързи педали - Разлог

Велоеволюция - София

Велокрация - Своге

Велоразходка - София

Champions Factory - София

Champions Racing - Сливен

Герак - Враца

Dъrty Muddy - София

Drag Racing - София

Enduro Don'tworriers - София

Enduro Warriors - София/Севлиево

Extreme Motion - Велико Търново

Fix'n'Ride - София

Four Twenty - София

Георги Одрински - Габрово

Go Ride Kona - София

Gravity - София

Green Way - Карлово

Зарата - Стара Загора

Илчов баир - Шумен

Industrial - София

Iztreshteam - София

Исполин - Габрово

Jester - София

Keff Keneff - София

КК - Варна

Колоездене Перник - Перник

Крива спица - Пловдив

Ластовица - Севлиево

LFF - Благоевград

Мамут - София

Maxbike - София

Mountain Hill - Троян

MTB Freeride Гоце Делчев

Нашата група - София

Nicky Bike - Габрово

Обороти - Димитровград

Планински орел - Търговище

Пресечената скала - Ловеч

RAM bikes team - София

Riders United - Смолян

Свободно измерение - Златица

Сините камъни - Сливен

Скала - Белоградчик

С.К.А.нархия - София

Scott - София

Shore Invaders - Бургас

Тритон екстрийм - Асеновград

The Bike Club - София

True Riders - София

Устрем - Варна

Утайка - Варна/Търговище/Шумен

Underground riders - Габрово

Vivo - Петрич

Чета ++ - Пловдив (но не само!)

Щур Кур - София