Годината е 2016-та и беше крайно време да се дорЕдим и до това красиво място. Макар поводът да е пътуване до Доломитите, минавайки през столицата Загреб решихме, че ще бъде крайно неразумно, ако не проверим какво се случва по тяхната "Витоша". По-долу ще разберете.
Надявам се с времето да разширя информацията за МТБ-менюто на тази страна, защото със сигурност има какво да се каже и покаже.

UPDATE 2019
В момента, в който магистралата от Загреб ви изплюе в посока Риека и погледът потъне в Адриатика, МТБ-мисълта започва да се чуди откъде да се отпочне!
Западно е полуостров Истрия с всичките си изкушения. Буквално срещу Риека е остров Крък, а на юг са десетките малки градчета с надвесени карстови скали и технични ръбати спускания. Малко по малко, ще ги добавям тук.

 


 GROZNJAN 2019
Малкото градче Грознян, разположено в западната част на полуостров Истрия, е нещо като Благоевград за хърватските байкъри. Част от местните ендуро-серии, няколкото бързи и излизани трасенца, са вече бранд.
От видеото ще видите за каква красота иде реч, а иначе, от МТБ гледна точка, просто летите!

         


DRIVENIK 2019
Зад първата линия скали над Църквеница и Драмал, има вълшебна тясна ивица, наречена Винодол. Има и езеро, древна крепост + китни малки селца с усмихнати хора. Следващата, втора линия, е мястото, за което става въпрос тук - масивна скална грамада, от чиито хребет започват няколко технични пътеки. Качването става и от север, и от юг, в зависимост от избраната логистика.
Бързам да предупредя, че по тези камъняци flow няма да намерите! Тук ще се изкефят само любителите на криви и трудни спънати участъци и рискови преминавания по отвесни скали.
Добри хора са почистили повечето места, но има доста нападали камъни и карането на 100% ще е под въпрос за доста хора.

Ниво - само за много напреднали!

               ДУБРОВНИК 2018
Извън стандартните туристически забележителности, около града има много селски пътечки и места, където човек може да се МТБ-забавлява. Просто всичко е яко карст и са нужни поне средни умения, за да не се пречукате.
Сигурното каране е от кулата над града (има и лифт) - спускане по една бърза, но и коварна серпентинеста пътека/алея. Трябва да се внимава с туристите!

 
Задължително отделете поне час за шнорхелинг - водата е топла до късна есен, кристалночиста, дъното и скалите вълшебни, а морските обитатели винаги готови да позират!

Ниво - начинаещите ще се поизмъчат
 

                         
ЗАГРЕБ - пътеките на планината Медведница (2016)
Начи, този път реших да не снимам. Една позьорска за "корицата" и край.
Аман от снимки, видеа и медия... след 12 часа път сред пълчища турски гастърбайтъри по чехли и 3 часа сън, някакси на човек му идва просто да кара и да се размаже от кеф. А повярвайте - над Загреб определено има от какво!
 
Ако вземете София, окъпете я във Виена и ѝ сложите една хубава река и повечко култура, ще стане Загреб. Много приятно местенце, откъдето и да го погледнеш. Медведница не е така мащабна като Витоша, но пък има по-голям набор от пътеки, поддържани при това.
По еднопосочното шосе нагоре видяхме буквално десетки байкъри от всек'ви калибри и стилове, които очевидно милеят за даденостите си, защото състоянието на следите е много добро.
В бирарията с колелета отпред попитахме кое е най-доброто ендуро-трасе и веднага ни насочиха. Доверихме се и не сгрешихме - разкошна пътека с достъпни и караеми елементи, скорост, наклон и много flow. Перфектно маркирано, поддържано - влИбихме се! Затова и пускам само този трак - просто за останалите нямаше време, но от частично видяното мисля, че със сигурност ще има за всеки по нещо. По картата в gpsies.com можете лесно да се ориентирате за другите трасета - пунктирите са навсякъде, вкл. и от северната страна на планината. Ако човек има поне два дена и логистика някой да го качва, може да се размаже от каране!

Update 2018
Отново сме в Загреб и този път попаднахме на трима местни карачи, които ни отвориха на прясното ендуро трасенце! Страхотно спускане - 4 км чист фън! Тракът е №2.

Update 2019
Няма как - тръгнеш ли с МПС на запад, минаваш през Загреб... а минеш ли през Загреб, няма как да не провериш какво се случва на местната "Витоша" - планината Медведница.
Ами, случват се само хубави неща - пътеките стават още повече, появяват се нови трасенца, байкърите ги поддържат и обогатяват с елементи. Имахме късмет и попаднахме на група карачи, които ни показаха новите шукарии, а аз ги добавям като още една следа в колекцията.Ниво - ендуро пътеката е за хора с поне средни умения, но останалите са за всякакви нива.  
 

 (1) (2) (3) KARLOBAG 2019
Когато над главата ти се е надвесил стръмен карстов резерват (Velebit) и повечето пътеки са САМО за хайкъри, нямаш много къде да мърдаш.
Разбира се, има десетки черни пътища за XC, но ние търсим малко по-особен ландшафт. За любителите на flow и летене бързам да уточня, че това НЕ Е тяхното място. Тук биха се изкефили хора, които обичат да карат по трудни, спънати и технични пътеки, при това с риск да бъдат тролени от пешеходните туристи.
Ако още не съм ви отказал, изберете си средните и ниски участъци за спускане, защото високите части  са биосферет резерват!
Иначе, в град Karlobag има приятен кей, кристалночиста вода, няколко исторически забележителности и усмихнати хора.

Ниво - само за напреднали.

 

 


KLENOVICA 2019
Няма как да кажа кое е по-по-най мястото, когато трябва да описвам адриатическото крайбрежие на Хърватска!
Градчето Кленовица е просто едно от многото вълшебни места, където можете да съчетаете мощно ендуро + вълшебно море. Пътеката не е сред известните, защото повечето колеги се хвърлят на "модерните" трасета, но по нищо не отстъпва на класическо ендуро каране, от тези, по-спънатите.
По-спънато, защото районът е карстов и логично, остри и палави камъняци надничат отвсякъде. Доброто окачване е задължително, а уменията за технично каране просто не се коментират.
Всичко започва от Kolovratske Stijane, (може и по-отвисоко, въпрос на ентусиазъм), но ние го посъкратихме, тъй като на около 800 метра са местните забележителности Лабиринтите и Стъкленият параклис. Отбелязани са на картата. Оттам надолу е достатъчно вълнуващо - карст + техника + друс-друс + изненадващ flow + разкошен финал!
Като поприключите с МТБ-то, палете гумите по крайбрежната на Кленовица - посока юг. Ще попаднете на уникални местенца за гмуркане, джуркане и дундуркане - must visit place!

Ниво - не е подходящо за начинаещи.

            

KRK 2019
Остров Krk е най-големия хърватски остров, а като такъв е и най-висок. Това го прави МТБ-интересен, но дори и да не сте байкъри, има достатъчно история и красиви места, които да посетите. Най-голям е град Krk, а източно от него, над градчето Punat, наднича и най-високият връх - Brestovica.

Западно към града се спускат две ендуро пътеки, а на изток има кратко, но съдържателно DH-каменясало търкало... мястото е перфектно за съчетаване на байкаризъм + шнорхелинг, тъй като островът е известен с лазурните си води и десетките скрити заливчета.

Ниво - не е подходящо за начинаещи.

(1) (2) (3)             


SENJ 2019
Градчето е Senj - хърватската Венеция!
За техен късмет си нямат канал и къщите им не потъват, но атмосферата в стария град е уникална - толкова малки и тесни улички, в които чат-пат някакси са се наврели и автомобили... на места едва минава кормилото (800 мм). Стари, но поддържани къщи, древни фасади, история.
Тракът е част от спускането от един от върховете над града, като незнайно защо, обозначената като пътека на картата следа е вече асфалт. Това е причината да скъся маршрута.
След като стигнете до хижата, НЕ хващайте продължението на пътеката (бутане/носене по много тегава пътека), а следвайте начертаното.

Ниво - не е подходящо за начинаещи.

              

 

 
 
 


STARIGRAD 2019
Десетки са подобни градчета по адриатическото крайбрежие на Хърватска, като тук на фокус е района над и между двете бижута Starigrad и Klada. Ако искате да направите мега-квази-гигаяките снимки с пози по серпентини и техничен терен на фона на Адриатическо море, това е мястото!
Крепостта Gradina осигурява 100% екстериор за най-силните корици за поне няколко месеца.
Под нея има и вълшебен залив с още камъни и редени пътеки за позене и завиване за никакНЕначинаещи байкъри.

Ниво - не е подходящо за начинаещи.
  
  


SVETI JURAI 2019
Вход към забранената планина, това градче силно изкушава!
Забранена, защото Северен Велебит е биосферен резерват на ЮНЕСКО и за да влезете в него, плащате около 5 евро, като забравяте за всичко друго, освен хайкинг.
Да, има и нерезерватна част (тракът с пътеката за спускане е оттам), но няколкото силно технични следи просто гъделичкат там някъде в подпъпието...
Има как да "излъжете" системата и да избутате по пътеките отдолу-нагоре, но не е оферта да ръчкаме там, където нямаме работа - в крайна сметка, има толкова много за каране и извън резерватите.

Ниво - не е подходящо за начинаещи.
 

 
 


UCKA MOUNTAIN 2019
Това трябва да се казва всеки път - НА ГОТИНИ МЕСТА СЕ ХОДИ ИЗВЪН СЕЗОН! За Адриатика това са месеците май и септември.
Витошата на Риека се казва Учка. Природен парк е и има същия брой невероятни пътеки, които могат да задоволят всякакви МТБ-потребности!
Има и няколко съществени разлики:
 - в източното ѝ подножие е Адриатическо море
 - по цялото крайбрежие има вълшебни градчета и инфраструктура
 - алеята за разходки над брега, дълга с километри, ще ви плени сърДцето!
Няма смисъл да ръся суперлативи - просто отидете и се убедете сами.
Цялата планина е мощно карстово образование, т.е. острите и стърчащи камъняци са в изобилие. Пътеките са добре поддържани, но добрите рефлекси и натрупани умения няма да са излишни.
Трите следи на картата са само малка част от възможностите за спускане - просто гледайте пунктирите и може да си направите собствени варианти.
№1 завършва със стръмно и технично за каране каменно стълбище, което ще ви изпие силиците...

 

Ниво - не е подходящо за начинаещи.
  
( 1 ) ( 2 ) ( 3 )