Годината е 2017.
С времето се натрупаха доста места за каране на планински велосипед - не просто пътеки, а продукт на усилен труд - кОпане, редене, чистене, оформяне и т.н. прояви на модерната в Тръмпско дума шейпинг...
За тази цел, с Хер Ботушаров от mtb-bg.com решихме да направим един Индекс, който да дава точна и актуална информация за пръснатите из страната трасета.
Казвайки трасета, визирам:
 - направен от хора участък от налична разчистена пътека/път или изцяло нова пътека, с допълнително изградени елементи за каране (скокове, падове, виражи, серпентини и т.н)
 - дължината може да варира, сложността на елементите също
 - характерно за трасетата е и това, че те подлежат и се нуждаят от поддържане, а не разчитат на естествени фактори като туристически поток или местно скотовъдство
 
Тъй като фенувам на принципа за съешаването на полезното с приятното, втората част от замисъла е да стимулираме и развием "новостроителство" и поддържане на въпросната инфраструктура в цялата страна. Целите са ясни:
 - от една страна, да има много и интересни места за каране и развиване на уменията
 - от друга, да се стимулира трудовата дейност сред подрастващите и популяризиране на фразата Arbeit macht frei...

Първоначално ще използвам тази страница за "чернова" на бъдещия Индекс (азбучен ред), който надявам се ревностни фенове на хобито ни ще изработят в по-интерактивна форма. Тъй като вече съм споменавал и описал готовите произведения на родното MTB-строителство в общия Индекс с маршрути, тук ще направя селекция САМО на трасетата, с препратки към вече написаното за тях. Там, където няма такава препратка, значи просто още не съм бил и ще се радвам ако получа "по пощата".

Времето ще покаже дали подобен "инструмент" би бил полезен и ще има ли нужда от развитие, а дотогава - който желае да помогне с мускулна или нервна тъкан, добре дошъл е да го направи във Форума на mtb-bg.


БЛАГОЕВГРАД
Феята №3 (предстои)


ВАРНА
DH-трасе ТВ-кула
Ендуро трасе ТВ-кула (предстои)

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Ендуро трасе Ксилифор

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ендуро трасе №1
Ендуро трасе №2 Момина
Ендуро трасе №3 (предстои)

ДОБРИЧ
DH-трасе

ЗЛАТИЦА
DH-трасе

КАЛОФЕР
Ендуро трасе

КРЕСНА
Ендуро трасе Кръста

КЮСТЕНДИЛ
DH-трасе "Иглика"

ПАМПОРОВО
Байк-парк Пампорово
DH-трасе Чепеларе (предстои)

ПЕТРИЧ
DH-трасе Конгур Air
DH/ендуро трасе Ръждак
DH/ендуро трасе Божкиното (Папреница)

ПЛОВДИВ