Интересно място е Албания.
По-дискретните биха казали "екзотично", по-крайните ще му турят печат "баш цигания"... ;-)
 
Факт е обаче, че тук има мнооого каране, стига да знаеш къде. Само не съм много сигурен, че си струва да се набуташ в "екзотиката", при положение, че северно от Албания е Черна гора, а южно Гърция... това е уточнение за тези от вас, които освен чисто природните дадености (повярвайте, в Албания има много от тях), търсят и културните такива. Тук няма да видите следите на Ренесанса, модерни и естетски барнати европейци, уютни и кокетни пипнати екстериори/интериори, така характерни за добрата стара Европа.

Ако е писано отново да преминаваме през страната, ще дойдем подготвени с реално проверени следи, които да компенсират рехавото представяне дотук.
Иначе какви заливи и дъно за гмуркане и шнорхелинг има - прелест! Но, това е друга история :-) 
ТИРАНА 2018
Столица като столица - голяма, шумна, мръсна... гъмжи от всякакви типове, предимно мъже. Шофират и спират безобразно. Отделно, няма никакви уширения по улиците и ако искаш да спреш, спираш цялото движение по платното!

Над Тирана обаче, има няколко планини, които бяха обект на МТБ-интереса ни. Намерих ги в набиращия популярност сайт за споделяне на следи trailforks и логично, реших да ги проверим.
Ако ви мързи да въртите по пътя или нямате организирано извозване, може да се използва и лифта, който (поне според няколко видеа) качва велосипеди.
Защо няма да намерите следи след този текст?
Защото не си струва да ви подвеждам с нещо, което е непроверено. От провереното разбрахме, че се караше на около 70%, което не е достатъчно, за да се изкефи човек и да плесне с ръце... тежък карст, трудни, технични и стръмни серпентини, побутване през 40-50 метра и за капак една паянтова стълба над нещо като микро-пропаст.
Не е оферта.