СРЕДНА ГОРА

Има нещо много на мястото си в името на тази планина!
В средата на БГ, със средно високи върхове, средно трудни пътеки, средни температури и много средни помисли вечер покрай лагерния огън...
На пръв поглед ниска и никаква, веднъж проникнали в "Златната среда" ще установите, че само вие сте губили от подценяването на това място... Пешеходен туризъм или MTB, има десетки пътеки, която предлагат всичко необходимо, за да ръсите след това суперлативите!
Оставям на маршрутите сами да говорят за себе си.
 ДУШАНЦИ (2016)
Китно средногорско село, облещило се срещу южните склонове на Стара планина. Тук сме, за да проверим едни моторджийски следи, които се оказаха дърварски.
Чудесен полудневен маршрут за любители на кроскънтрито, искащи да карат ендуро... ;-)
Извън шегата, спускането има три опции (отразени в следата), та и желаещите на по-технични терени ще се ухилят. Ако искате да повъртите, следвайте качването от трака. Ако ли не, можете да се качите и по стръмния черен път от изток. И в двата случая се озовавате на средногорското било, след което шусвате на север.
Преди да влезете в гората е ясно - полянинг.
Следва по-интересната част - пътечкинг с опазване на оптегач от засади в шумата. Забавно е!
Преди финала правите избор между стръмно/технично/бързо, след което мазно финиширате в селото.

Ниво - всеки ще се добере до върха, както и ще се прибере обратно в Душанци. Въпросът е как, т.е. уменията ви ще облекат в детайли и спускането. Средна гора е известна с интересните си ландшафтни форми, а оттам и с богата палитра травматизъм...


           
КЛИМЕНТ (2015)
Село Климент се намира в близост до Карлово, а за тази пътека ни светна местната величина Бат Весо. Него са го светнали моторджиите в района, а тях ги е светнал нездравия им навик да орат и осмърдяват гората. Както и да е, в случая от дефекта има ефект, защото макар и късо, спускането е много добро, а и виждам, че на сателитната карта се забелязват подобни улеи и по съседните ребра на северните средногорски склонове. Следователно, остава мат'рял за проверка и тук пак ще се идва.

Маршрутът е кръгов, започва от центъра на селото и по бърз, и на места стръмен черен път, бързо ви качва на около 1000 м.н.в., които са достатъчни, за да сурнете с триста по трака. Моторджийски улей, пълен с листа, но позволяващ висока скорост, който впоследствие прераства в изоставен черен път с много заигравки. До горната част на язовира пристигате с 200 пулс и ококорени от адреналина.
Тук е мястото да кажем, че над селото има един участък с размерите на няколко футболни игрища, където изобилстват естественитe дропове, падове, скоци и все в този стил елементи за учене и усъвършенстване на номера.  Аз успях да усъвършенствам човкирането по лице, но извън шегата - мястото е страхотно!
Видеото е продукт на MTB Карлово.

Ниво - по възможностите на всеки, като напредналите ще летят, а начинаещите ще побутват тук-там и в обратната посока.

Сравнително добро капанче има в центъра на съседното село Каравелово, където за ник'ви пари ще плющите скара/бира. Ако сте по-взискателни, в посока и София, и Карлово има много други опции.
 

                        


 КОПРИВЩИЦА (2021)
Да е жив и здрав Ясен, че има къща в Копривщица и нерви и желание да се занимава с изграждането на пътеки над града! Да са все така отзивчиви и приятелите му, които помагат това да се случва.
Засега има две кратки (по 1,5 км), но съдържателни ендуро спускания, които, ако се карат ударно, могат да подложат на изпитание доста от уменията ви.  Първият трак се казва Corona Trail, а вторият Петровска пътека. Почни идентични са като характер и ниво, завършват на едно и също място. Има планове за много повече неща, но всичко с времето си.
В центъра, до реката, можете да загреете до червено на чисто новия пъмп-трак, т.е. районът се развива и ако добавите спусканията към Стрелча и Старосел, спокойно можете да запълните неколкодневен престой!


Ниво - идеята е района да стане байк-парк и да има много опции за всякакви карачи. На този етап са налични гореспоменатите + още няколко по-къси участъка. На пръв поглед са лесни за каране, но тук-там има мостчета, наклони и обратни виражи, които могат да разколебаят сериозно начинаещите.
 
КОРТЕН (2021)
Освен с вината, селското стопанство и самолета в центъра, от тази година Кортен е вече известен и с новото си Flow-трасе за спускане. Правено от Сашо Русев в продължение на няколко месеца, това ново бижу на МТБ-картата идва като по поръчка.
Сашо е известен в DH-средите, а отделно, е натрупал и няколкогодишен опит в изграждането на професионални байк-съоръжения в Австрия, т.е. човекът е Pro! Въпреки това, творението му е изключително достъпно дори и за начинаещи в хобито ни, като почти липсват места, където прохождащите да се пребият... идеята му е, че иска да даде шанс и на по-неопитните да се научат да рипат насам-натам.
От друга страна, ако се кара на скорост, поради почти постоянния лек off camber и доста сухата пръст, сцеплението и контролът могат в миг да останат в историята, а вие - залепен за някое дърво... т.е. има нюанси!
В момента е готова първата част, която е изцяло в гора, като вече се работи и по продължението ѝ, в посока към селото. Следата ще кача, когато всичко бъде ОК и авторът сам "среже лентата".

Ниво - могат да го карат и начинаещи, но трябва да внимават тук-там и най-вече, да не рушат елементите, газейки ги.

 
                     
  
  


КРЪСТЕВИЧ - ХИЖА БУНТОВНА (2015)
Странно място е село Кръстевич - шумкарски район, наторен със СОЦ-паметници и безумни лозУнги... Шумкарите са си построили и хижа, където има дори музей на партизанските безумия и култа към личността. Няма как, нали бяхме (а и продължаваме да сме) руско-съветска губерния)...
Ако излезем от политическата шизофрения на тази средногорска обител и я погледнем от МТБ-гледна точка, със сигурност има какво да запомните от това каране! Още от хижа Бунтовна, но най-вече от връх Вълк, можете да видите една от най-богатите средногорски панорами към всичко около вас - от Витоша, през голяма част от Стара планина, Родопи, Рила, та дори и Пирин!
Уникално място!
И не само това - от върха започва скоростно спускане по залинял черен път, който предлага изобилие от малки байк-заигравки. Десет километра надолу, от което ако не спирате, ще ви почервенеят дисковете... Да, липсват бавни, криви и технични участъци, но ако умеете да държите изкъсо "юздите" на колелото си, кефът е гарантиран.
За да няма подведени уточнявам, че маршрутът е по-скоро крос-кънтри, но комбинацията от скорост и средногорски камънак никога не е за пренебрегване.

В трака ще видите и второ качване до хижата, за да се пусне една пътека, която си струва - къса е, но за разлика от първото каране, е по-технична. В края преминава към обрасъл, но караем пъто-улей, който предлага интересни виражи и излитания...
Най-добрата логистика може би е начало със спускане по късата пътека от хижата, за да се качите втори път и да направите голямото скоростно летене обратно до селото.

Ниво - бързото чернопътно качване е по силите на всеки, а нивото на спускането зависи от скоростта и уменията ви. До хижата може да стигне и лек автомобил (с по-кадърен шофьор), така че логистика с оставено в Кръстевич МПС ще ускори придвижването.
 

                      
МОГИЛОВО (MIDALIDARE) (2014)
Единствената разумна причина да попаднете на крос-кънтри каране в района на село Могилово е невероятната изба на Midalidare estate. Едни много руски пари са се материализирали в едни много декари лозя и перфектно барнати производствени и хотелски постройки. Вярно, с луксозни цени, но си струва да се потопите в света на винарския лукс, па макар и само за ден-два.
Разбира се, не пропуснах да се потопя в пътечките и черните пътища на района, като находката беше една поизоставена след строежа на магистралата каменна кариера. Там можете да се заиграете за доста време, вкл. лесно и бързо да си построите различни байк-удоволствия, за да порепетирате уменията си. Околните села предлагат бързи и сравнително скучни черни пътища, за които трябва да знаете, че ако е валяло, са крайно негостоприемни!


Ниво - ако оставим настрана деструктивният характер на кариерата, този район предлага перфектните условия за начинаещи кроскънтристи. Могилкинг, дегустилкинг - все приятни и неособенофизическинатоварващи упражнения.

           


 МЪТЕНИЦА (24 ЧАСОВИЯТ МАРАТОН и ОЩЕ НЕЩОТО) - 2014
Село Мътеница е разположено в Средна гора, на няколко километра от Хисаря. Сред каращите велосипеди е известно с 24-часовия маратон, провеждан вече трета поредна година от пловдивският клуб "Крива спица" по тези места. Предишните издания бяха над хижа Здравец. Дотук със сухоежбината...

Мнооо яко, майна!
Районът, трасето, организацията... мирише на адреналин още от отбивката след Паничери!
Неслучайно "кривите" са си харесали това място - ако изключим стършелите, друго слабо няма. Дори да вали проливен дъжд, почвата е такава, че няколко часа слънце закърпват положението. Е, на маратона 2014-та не беше точно така, но тогава и "прасетата" бяха много (повече от 100), та нямаше как да не се изоре...
Поради прелелия язовир, проливния дъжд и всички останали "екстри" на времето тази година, тракът (1) леееко бяга от оригинала на предишните издания.
Толкова за Трак 1 - видеото (1) и снимките (1) ще свършат останалото.

Трак 2.
Второто ми предложение по темата Мътеница се намира западно от трасето на маратона. Истина, истина ви казвам - не му отстъпва по нищо! Дори мисля, че наличието на няколко километра повече спускане + тракийска царска резиденция + доста по-техничен терен, го правят личен фаворит.
Бързо качване, гостоприемен хижар (хижа Фенера), още по-бързо и запомнящо се спускане - гарантиран кеф!
Спускането повтаря следата от качването, като изключение прави участъкът през тракийската резиденция.

Трак 3.
Ако имате достатъчно време и сили, можете да удължите маршрута от Трак 2 и да се разходите чак до връх Богдан (първенец на Средна гора). Билно каране, пътеки, гледки, черни пътища - както си трябва. Отделно, могат да се направят допълнителни комбинации за връщането, спускайки по останалите налични пътеки на юг. Ако следвате трака (проверен само до х. Фенера), спускането ви е по следата от качването. Изключение прави участъкът към тракийската резиденция.UPDATE 2021
Тази година, мОмците от Крива спица, принудени от обстоятелствата (дървосекачески набези), с помощта на  набор мотики, лопати и гребла, са нанесли няколко корекции по класическата пътека от 24-часовия маратон. Между другото, това е за добро, защото в момента по двете спускания се лети и е доста по-интересно.


Ниво - нагорето е достъпно за всеки, който има сили да върти (или бута). Носенето в тази планина е рядко явление, освен ако умишлено не се зачукате в някое дере...
Надолуто (за да се кара) е за поне средно напреднали, ако искате да се израдвате на всичкото мегалит, камъняк и всевъзможни убавини, разхвърляни небрежно по пътеките.


(1) (2) (3)         (1) (2)         (1) (2)
 СЛАТИНА (2015)
Този маршрут ни се случи благодарение на споделеното от една крива спица - хер Владо Русев. В такива случаи Аллах винаги намножава годините, а  в нашия случай това намножи броя на изпробваните средногорски пътеки. На трака ще видите всички опции за спускания над село Слатина, като гаранцията за 100%-ов кеф е дадена!
Песъклив терен, никаква кал, обли камъни, улеи, дропове и всек'ви скоци - лудница... Макар, че спусканията не са особено дълги, опитайте да ги направите всичките - струва си!

Ниво - качванията са бързи и лесни, спусканията изискват опит. Липсата му няма да ви спре, но за да се изкефите както си му е реда на всички естествени дадености на терена, добре е да сте напреднали.


                     СТАРОСЕЛ (2013)
За Старосел и най-големия на Балканите тракийски храм можете да прочетете в Нет-а, а за МТБ маршрутите наоколо, мога да кажа - много, ама много красиво!
Не търсете дълги спускания, шеметни скорости и алпийски терени! Тук ще намерите перфектното място за ХС и ендуро карания, съчетани с причудливо оформени скали, поръсени измежду над 120-те тракийски могили в района.
Посоченият трак е само информативен, защото по който и от черните пътища да тръгнете, все ще ви заведе до място, струващо си въртенето. И не карайте само по черно - тайнствени пътечки изкушават от двете страни...

Ниво - подходящо дори за начинаещи, което не значи, че по могилите и облите камъни няма да можете да намерите трудни участъци, които да ви понатрошат.
 

                   

СТРЕЛЧА (2014)
Тръгнахме на това каране с идеята за ХС маршрут с преобладаващо чернопътническо спускане, а се оказа истинско ендуро с невероятно добър край! 10-те километра спускане включват и скоростни черни пътища, но пътеката и най-вече последните пет километра къртят! Рошав терен с всевъзможни елементи, като рипането ви е в кърпа вързано.

Започнах от края, но и началото заслужава аплодисменти, защото районът около Стрелча е изключително красив - тракийските мегалитни комплекси ви правят компания през цялото време на катеренето към връх Стръмонос (1423м.), а с нормално темпо имате бърз и лесен достъп до началото на спускането. Почвата е дружелюбна и дори да е валяло, няма да имате проблеми с кал и гняс... Докато въртите, нагоре минавате покрай три чешми, работещи.

март.2014
Второ посещение в района, с цел да довършим започнатото, т.е. да направим още 2-3 пътечки и да проверим дали пък няма още едно шеметно спускане, подобно на описаното по-горе.
Този път се получи "врътка" с автомобилите и стартирахме директно от заслона. Силно начало, прекраснотии от всички страни! В средата леко обрасло, но всичко се кара. Бърз и ефектен край, като отново се излиза на хасфалта.
Второто спускане е от поредния тракийски върхохрам, част от скалният комплекс в района. Къса, но много добра пътека ви извежда отново на пътя, като има и малко продължение през реката. Завършекът е добре познат от Трак 1, а именно адреналясващото спускане към Стрелча.

Останалите ни опити за добри пътеки се натъкнаха на пущинаци, т.е. засега приключваме с тази част на Средна гора и доволни отпиваме бира в компанията на вкусна скара ето тук!

Ниво - качването е подходящо и за начинаещи, но спускането иска поне средно ниво. Техничните участъци са караеми на 100%, като чарът им не е, че са трудни, а че се минават на скорост.

 (1) (2)          (1) (2)         (1) (2)