ПРЕДБАЛКАН
За да няма объркване с Централен Балкан, реших да отделя маршрутите около Ботевград, Тетевен, Троян, Габрово, Търново и т. н. до Варненска област в този раздел. Тук тепърва ще има още много каране, така че - интересното предстои...
ВЕЛИКО ТЪРНОВО - КРАТКИ ПЪТЕЧКИ (2013)
Тук ще опиша няколкото кратки, но изключително съдържателни пътеки, на които попаднах при работен престой в Арбанаси. Убеден съм, че търновци могат да ме засипят с подобни благини, но с времето и аз ще имам с какво да се похваля :-)
Градът е разположен на място, заобиколено от всички страни със симпатични МТБ дадености. Макар и къси, тези тракове носят истинска наслада за всеки ценител и желанието да опиташ още и още ви държи "в готовност" през целия ден.
Трак 1 стартира от края на Арбанаси и бързо ви изкачва над Търново. Оттам започва страхотно спускане, минаващо и през скали, и през гора... Бързам да предупредя, че макар и къс, този маршрут се оказа изключително труден и техничен (Видео 1)! В средата минава буквално по ръба на скалния венец, а крайната му част на 2-3 места е некараема!  За щастие, не са по дълги от 3-4 метра и когато слезете на пътя, сте ухилен като зелка и бързате да метнете... Трак 2, който е почти идентичен, но по малко по-различна линия и дори още по-богат. Караем на 100%, бърз и помпащ адреналин (Видео 2).
Следваща стъпка беше платото над Преображенски манастир (Трак 3) и пътеката, която се спуска надолу, минава през двора на манастира и продължава на север към с. Самоводене. Ако срещнете отец Георги (игумен), задължително се спрете, поздравете го, а той ще ви почерпи с най-вкусното турско кафе извън Турция! Ще ви разкаже неща, които ще ви  изпълнят с добри помисли и така заредени продължавате надолу... Спускането от платото до манастира е стръмно, с повече камъни и приятно технично. След това идва ред на скоростта - бърза горска пътека, по която летите. 
Оставайки на темата манастири, последната (засега) пътека от района е отново на Арбанашкото плато - спускането от хижа Божур до манастира Света Троица. Пътеката започва от игрището пред  х. Божур и в началото е доста лесна, но при влизането в гората, нещата си идват на мястото. Има няколко коварни участъка, а в края скоростта сериозно изкушава. След паркинга пред манастира, продължава чак до шосето. На трак (4) съм дал следата само до паркинга, но продължението ѝ надолу се вижда ясно. Макар и кратко, Видео 3 ще ви даде достатъчно информация.

Update 2016
Годината е вече 2016-та, а района над Търново отдавна разработен от колегите от Enduro Warriors, които правят тук ендуро състезание. Повечето пътеки са включени, има и нови, затова просто качвам събирателния трак (5).
Снимките са от 2016-та, по участъци от трасето на състезанието..

Задължителен!

Ниво- в зависимост от уменията ви, пътеките ще бъдат определени от леки и палави, до трудни и невъзможни... Важното е да сте с протекция и добро настроние - другото само ще дойде. :-)

(1) (2) (3) (4) (5)                    (1) (2) (3)ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР (2020)
Един от популярните и често посещавани манастири у нас, Гложенският предлага и няколко МТБ-удоволствия. XC-ориентираните ще ви ги спестя, защото черните пътища не са обект на интерес в този сайт. Става въпрос за спускането от манастира към село Гложене. Не е нещо нечувано и невиждано, но ако сте в района и се чудите какво да карате, това е част от програмата.
Качването го направете по асфалта, защото опциите за чернопътесто въртене са тежко обрасли и неподдържани, т.е. няма смисъл. Веднъж озовали се на входа на манастира, хващате пътеката вдясно и ако след малко се озовете пред чешма, значи сте пропуснали отбивката 200 метра по-нагоре... пълните си бутилките с вода, връщате се малко назад и ако следвате трака, ще я откриете.
Спускането е кратко, но доста технично - пълно е с хищни кари, които дебнат я гума, я обтегач, я някой глезен за чупене. Отделно, има нападали поне 6-7 дървета, които допълнително ще ви спънат карането. Дали съм станал много претенциозен, дали просто такива пътеки вече не ме дървят особено, но това е положението.

Ниво - само за хора с опит. Иначе ще трябва да бутате почти до долу.


 
ГЛОЖЕНЕ - Изток (2020)
С Тетевенския балкан и в частност с Гложене, се запознахме през 2013-та. Доста неща се промениха оттогава, но може би най-добрата пътека над селото продължава да е именно тази!
Качването става бързо по стръмен пообрасъл черен път, който ви извежда на билцето над селото. Следвайте трака и ще знаете къде точно да се шмугнете вдясно, за да започнете спускането.
А то си струва!
Стартът е летене с 300 по доста чиста и пивка пътека, виеща се през гората. В средната част започват да показват зъбките си камъните, като има и няколко по-технични преминавания, а последната трета е по-спъната и друслива, но също така интересна и ръсеща адреналин.
Ако някой се престраши и я понатъкми тази пътека, ще стане нещо като Локо 1.0.
Горещо препоръчвам!

 Ниво - не е за начинаещи!


             
ГРАДЕЖНИЦА, ГЛОЖЕНЕ &Co. (2013)
Всъщност, името на този маршрут би трябвало да е "Спускането към Градежница", защото пътеката към селото е много, ама много добра! Това каране беше планувано да е двудневно, но МТБ лакомията ми реши да обедини двата трака. Следите започват от село Дерманци, но не ви препоръчвам да си причинявате въртенето до пътя Сф-Варна. В района на селата Галата, Градежница и Гложене изобилства от хубави пътеки и определено си струва да се отдели цял weekend.
За да няма объркване, въпросната пътека е в първия трак. Качването започва от 16-ти км, а спускането от 20-ти.
На втория трак има също толкова добро спускане, но там зимата беше оставила по-дълбока следа и имаше доста за разчистване. Качването започва от Градежница, а спускането от 24-ти км.
Не обръщайте внимание на качването към Гложенски манастир, защото тази следа се оказа един страшно занемарен изоставен черен път, който ми взе здравето - затлачен, стръмен и труден. Там се носи.

Ниво - качванията са подходящи и за начинаещи, но спусканията изискват поне средно ниво.

  (1) (2)    

КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ (2020)
Едно от умалените копия на световни вълшебни места, с каквито изобилства у нас. Това е пешеходен маршрут и макар, че в района са се появили неизбежните "екстри на цивилизацията" - басейн, сувенири, кюфтета и шумни чалгари, мястото си остава (засега) вълшебно.
Пешеходна е частта с еко-пътеката, която се вие в два варианта под и над водопадите. Те са продукт на река Маарата, която извира от пещерата в горната част на хълма. Всичко тук е карст и ако се разровите в Гугъл, ще намерите четиво за цял ден - интересно е.

Къде е мястото на МТБ в случая?
Извън пътеката, но изцяло в района! Да, не става въпрос за епични спускания и двухилядници, но от баба си знам, че където има карст, има и красоти. Черните пътища около Крушуна и останалите села ще ви разходят и покажат, че красиво и хубаво може да бъде навсякъде, стига да го забелязвате.
ЛУКОВИТ - ПЕЩЕРАТА ПРОХОДНА - КАРИТЕ (2014)
Един задължителен маршрут в случай, че сте в района на град Луковит. Пещерата Проходна ("Очите на Бога") стана достатъчно известна в последните години покрай филмовите продукции, а и винаги е била сред ключовите забележителности в района. В Мрежата има достатъчно информация, затова ще оставя на по-любознателните да се заровят на воля.

Моята гледна точка ще е байкърската и смело мога да кажа, че въпреки липсата на нещо високо за спускане, карстовият характер на цялата местност е достатъчен бонус. Можете да карате по черните пътища, извън тях, около една или повече от 300-тата пещери, да повъртите по поречието на Искър... В района се намират "Темната дупка", "Струпаница", десетки опции за XC туризъм, т.е. има за всеки!

Приложеният трак е само проект, чертан с цел примерен маршрут в района.  Първото ми посещение не беше велосипедно, като това не ми попречи да поогледам и да установя, че каквото и да хванете, все ще ви е интересно! Скоро ще го завъртим както си трябва и ще приложа точна следа.


Ниво - теренът е сравнително равнинен, но не подценявайте карите! Могат да карат хора с всякакви умения, защото има и лесно и много технично. Използвайте разнообразието на ландшафта, за да подобрите техниката си.

             
ТЕТЕВЕН (2014)
Покрай всичките високопланински и култово-уникално-яки пътеки, които колекционираме през годините, районът на Тетевен някакси остана на заден план. От това, разбира се, губим само ние, защото въпреки не особено големите височини, това градче е заобиколено с наистина красиви и задължителни за посещение забележителности.
Използвахме един от онези дни, в които прогнозата показваше благоразположение само за този район и се убедихме, че няма да ни се размине само с едно идване.
Западните Опасен зъб, Петрахиля, Равни камък... Източните Трескавец, Острич, Червен... водопадът Скока - все поводи за поне тридневни обиколки и спускане по наистина струващи си пътечки!


Ще описвам тези карания хронологично, като започвам с година 2014-та и №1.

ТЕТЕВЕН №1
Този трак е дебюта на г-ца Пираткова в картографията. Стартира повече от успешно с водопада Скока и бързото, съпроводено със сравнително малко бутане и излизане на билото. Оттам още по-бързо, по красива билна пътека (изцяло в старопланински стил) се озовавате в подножието на връх Петрахиля.
Дотук добре... след това започна итересното, изводът от което е:
в никакъв случай не тръгвайте да търсите изрисуваната в червено на картата за района пътека! Не е останало почти нищо от нея...
За да ви е арно спускането, просто следвайте трака и няма да съжалявате - начално подсичане на склона + стръмен тревист слалом между скрити камъни + бърза пътека + няколко технични участъка. Всичко това е равно на прилична доза адреналин, красиви гледки и много приятен послевкус.

А като казах послевкус, тук е идеалното място за хапка и пийка.  

Ниво - за да се качите до билото, трябва да можете да въртите и бутате. За да се спуснете обратно, трябва да сте с поне средни умения. Подробностите за терена и маршрута могат да се видят в описанията на снимките, както и от видеото.

ТЕТЕВЕН №2
Както се бяхме заканили, съвсем скоро след първото ни каране над Тетевен, отново бяхме в стартова позиция, за да обследваме източната тройка Трескавен, Острич и Червен. Макар и къси като отделни маршрути, обединени тези три върха правят доволно добро целодневно каране, при това какво!
 
Стартирахме с хасфалта към село Бабинци, за да установим, че няколкото български семейства там (другите са помаци) отглеждат доста декари вкусни малини. Срещу 3 лева/касетка напълнихме стомасите и лениво щурмувахме Трескавец. Според легендите, скалата съдържа доста метал и затова там често трескат мълнии. За мълниите не знам, но след като затикахме по пътеката и видяхме какво чудо ни чака надолу, лукави усмивки изгряха по лицата на присъстващите...
Пътеката е чук!
От едрите.
Думите са излишни, просто ще оставя на снимките и видеото да ви убедят в тезата ми.

Следващ в програмата - връх Острич, известен с наистина острия си профил и параклис, построен точно на най-острото. От върха тръгва крива пътечка, извеждаща ви на екопътеката, която на свой ред ще ви изведе на премката към третия за деня връх - Червен. Бързо и технично ще го завъртите, за да се изправите пред невероятната панорама + дилемата:
 - по лесната пътека към вила Червен (на изток)
 - по трудната (отново с табелка към вилата).

Познайте кое избрахме?
Точно така.
Силно технично серпентинясване и провиране през храсталяци, бонифицирано с мощна средна част и поръчков финал - много силна пътека!

ТЕТЕВЕН №3
Три - за щастие!
Когато прогнозата за времето е скапана, да знаете, че в Тетевен обикновено грее слънце. Гря ни и нас, след като избрахме за трети път да обходим необходеното от предишните два. Оползотворихме отлично съботата - една къса и една още по-къса пътека, много ХСЗ, бири и закачки с местните...
Тракът се вие над село Черни вит, като по пътя нагоре има къпинови плантации, свалящи драстично средната скорост на катерене... Вкусно, по-вкусно и най-вкусно са определенията за това качване.
Върхът е доста стръмен и няма никакъв смисъл да се пОтите, защото всичко е обрасло в гъста и висока хвойна. Подсича се по овчарска пътека и сред трънаци и още къпини започва спускането. 5 километра XC, приятно и неангажиращо. Зяпате гледките, лапате къпините и се радвате, че другаде вали, а при вас грее слънце. 
Пътеката не е особено трудна, качването също, т.е. може и да сте начинаещ, но е добре това да не е първото ви каране извън парка

След последната бира може като "диджшстив" да метнете едно бързо пътече в парка над града. Тръгва се към заслон Страшен зъб, но след беседката вляво от пътя, се хваща пътека, започваща от дясната ви страна. Държите само лявото и свършвате над стадиона.

ТЕТЕВЕН №4
Годината е вече 2020 и просто продължавам с последния ред на горния абзац - въпросното бързо пътече е вече детско DH-трасенце, на което се проведе и състезание. Има няколко приветливи скокчета, бързо е, забавно е, но накрая... някой се е престарал и в бързината е забравил да оформи попивката на финалния скок.

(1) (2) (3)        (1) (2) (3)        (1) (2) (3)

ТЕТЕВЕН - връх ВАСИЛЬОВ (2020)
Връх Васильов е една от туристическите забележителности на Тетевенския балкан, което не го прави и МТБ-такава! Още преди десетина години кроихме планове да го проверим що за регионално "силебрити" е, но чак сега остана време. Е, проверихме го...
Достъпа до върха може да е от няколко места, като нашата идея бе да го качим и спуснем от запад. Самият връх не е нищо особено, но тъй като на него са разположени два ветрогенератора, в комплект със 180-ка към най-красивите части на Центален балкан, му се носи славата.
Западните качвания са откъм Рибарица и откъм село Васильово. Препоръчвам второто, защото самото село е изключително живописно с наредените си от двете страни на пътя къщури от всякакъв вид. Докато въртите по пътя нагоре, зяпайки стръмните подстигани склонове, започващи буквално зад къщите, усещането е като чели сте в алпийско селце в Италия. Разбира се, всичко това изчезва в момента, в който излезете от Васильово и се върнете в балканската ни действителност на дървосекачески пътища, ерозирали улеи и разсипия.
Жълтата маркировка към върха няма да може да се ползва поне до края на 2020, защото пътят е прекъснат от строящ се мост. Опцията е преди строежа да хванете стръмните черни пътища отляво, за да излезете на билото под Васильов. Веднъж качили се и позяпали гледките, идва най-важното питане - по коя пътека да се спуснем?
Ако сте с велосипед, в никакъв случай не го правете по червената маркировка (от трака), свършваща в Скрибътна!!!
Това е тежък и дълъг пешеходен маршрут. Някой е мацнал боичките по дърветата, наковал е новите табелки, но не си е мръднал пръста, за да почисти и оформи поне нещо като пътека.
Ако много държите да попсувате и поносите велосипеда си, в комбинация на газене през папрати, тръни и прескачане на нападали дървета, пълзене нагоре по стръмни каменни пътеки, а за десерт да се подрусате с километри по черни пътища, ваша воля...

Ако някой ден отново се окажем в района, ще проверим спусканията на изток, към Шипково.УРВИЧ - СКРАВЕНА - БОЖЕНИЦА
Ето един приятен и лек ХС маршрут, на около час от София. Става въпрос за крепостта Урвич край Ботевград и по-скоро над село Боженица. Районът е известен и с другата си "забележителност" - лагерът на смъртта Скравена, където комунистите без съд и присъда са затрили хиляди свободомислещи... но, това е друга история.
Карстовият произход на скалите ви дарява и с много пещери, но ние ще се фокусираме върху планинското колоездене. А условия за такова има в изобилие. Опитах да направя примерен кръгов маршрут, като отварям скоба, че от крепостта през гората може да се хване ГФР и така да се придаде щипка интрига на иначе спокойния характер на трасето.

Аз бях пешак с два полуръста на по 8 години и се концентрирахме основно около и в крепостта. От видяното и обходеното останах с впечатленията, "скицирани" в приложения трак... :-)
От центъра на селото до самата крепост можете спокойно да въртите. Последните 300-400 метра са доста стръмни, а и в момента там върви ремонт на пътеката, но който може, ще си ги извърти с кеф. В самата крепост също можете да карате, макар и технично. Задължително разгледайте каменният надпис и скалната черква. В южния край има тънка пътечка между скалите, която ви сваля на 20-тина метра под скалния венец и през гората можете да хванете посочените друмища.
Чертани са по усет, така че не разчитайте на 100%, но съм убеден, че надали би имало проблеми с ориентирането в района.


Ниво - за всякакви ентусиасти, като спускането от крепостта и ГФР може да поизпотят начинаещите.