МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ - УЧЕБНИК ПО СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯЕдва ли има наш съвременник, който да не е чувал за сагата Междузвездни войни (Star Wars) на Джордж Лукас. Създадена през 70-те години на 20-ти век, с огромно влияние върху поп-културата и т.н. и т.н.... Всякакви статистически подробности и детайли около филма, и въобще идеята Star Wars, можете да прочетете в интернет - има тонове информация!
Целта на настоящата мозъчна гимнастика е друга. Ще се опитам да обясня защо смятам, че сценарият на сагата е учебник по съвременна история и защо съм вдъхновен (и същевременно омерзен) от делата человечески...

Отдавна е известен факта, че хората на изкуството обичат да споделят с публиката чрез произведенията си. Често посланията са вплетени в сюжета, "случайни" символи във визията, скрити в диалозите. Най-ценни и същевременно сложни като реализация са цялостните доктрини, които вървят като "филм във филма" (ФФ) и за малцината разбрали ги, играят ролята на душевен оргазъм.
Ако разгледаме хронологично използването на този похват, първият пример, за който се сещам е Библията. И Старият завет (написан за удобство на юдеите) и Новият завет (модифициран за лесно манипулиране на християните) са типичен пример. Изписано е достатъчно по тази теза, за да задълбавам и аз.
В Средновековието, сред гоненията на "инакомислещите" от страна на Инквизицията, също изобилства от примери за използването на принципа ФФ. Само така будните автори са можели да изложат тезите си и да общуват със себеподобни.
Реално погледнато, всеки творец е изкушен да се изрази многопластово в произведението си. Малцина са тези (основно производители на халтура), които не смеят (или не могат) да го правят. Дори да няма нужда да скрие определена информация поради цензура (или друга причина), предизвикателството да се "кодира" между редовете е факт. Метафората, играта на думи, скритите образи и прочее похвати са нещо естествено за всеки ерудиран човек, та какво остава за талантлив творец.

Да се върнем на Star Wars, преди много години, в една далечна Галактика...
Всъщност, нито годините са чак толкова много, нито галактиката е толкова далечна. Става въпрос за седемдесетте, планетата Земя, северна Америка, САЩ...
Студената война, Кубинската ракетна криза, убийството на Кенеди, Уотъргейт, десетки малки, големи и още по-големи горещи точки по планетата, където "добрите" се борят с "лошите"...
Виетнамската "епопея" е точно приключила, a нанесените рани на обществото са огромни. Няма как това да не се отрази във ВСИЧКО, сътворено през седемдесетте, че и до днес.
За да не се самосугестирам, нарочно не съм търсил нищо по тезата, която ще се опитам да изложа. Много е вероятно да улуча "десятката", тъй като двете събития (Виетнам и Star Wars) са очеизвадно свързани. Съществува и вариант да нямат нищо общо, но не и в моята глава.

Сред разделените държави, които оставя Втората световна война, се нарежда и френската колония Виетнам. За ужас на местното население, именно тук ще се разиграе кървавия сценарий на Междуидеологичните войни - Изток/Запад.
След като през 1954 г. Франция губи поредната война със северната СССР-ориентирана армия, се наместват САЩ, за да не допуснат разрастване на комунистическото влияние в региона. Подробна и надеждно преведена информация относно целия ход на конфликта можете да намерите в Wikipedia. Аз ще се фокусирам само върху приликите с филма:
 - САЩ (Републиката) срещу СССР + Северен Виетнам (Сепаратистите)
- съюзниците на Републиката (т. нар. Западни демокрации) срещу съюзниците на Сепаратистите (Източният блок и останалите комунистически режими)
 - Канцлерът, впоследствие Император (Президентът на САЩ) срещу таен ситски Лорд (отново той) и подчинените му Дуку, Грийвъс, Вейдър и т.н. (лидерите на СССР и подопечните режими).
Тук може да възникне спор дали оста Добро/Зло е Изток/Запад, или Лукас ни фокусира само върху въпрешнополитическата ситуация в САЩ, т.е. демократи и републиканци. Ако намерението му е било да изложи "световен заговор" с един общ център, в който малцина дърпат конците, то остава тезата за оста Изток/Запад. Ако пък е искал да изобличи само прогнилата американска политическа система, то тогава се спираме на оста демократи/републиканци. 
Каквото и да е искал да ни каже, важно е желанието му да ни запознае с политическата мимикрия, задкулисните игри, липсата на морал, предателството, използването на гръмки фрази, зад които се крият нечисти намерения и търсене на лична изгода...
Изразните средства на политиците в човешката история не се различават особено. За съжаление, в повечето случаи за тази "професия" се кандидатират хора, които търсят лесния начин, бързото забогатяване, овластяването. За да постигнат целите си, те не се спират пред нищо, включително и най-тежкото според съвременните ни схващания - убийството. Масовото убийство. 

За да не звуча като анархист или левичар (какъвто не съм), ще се върна на филма.
Какви ли са джедаите - представители на Доброто, носители на моралните устои, пазители на реда и спокойствието в Галактиката. А защо не и рицари-кръстоносци, впоследствие забранени и гонени от Църквата (Империята), защото знаят за добре пазената тайна (че Исус е смъртен и има потомство, т.е. че Дарт Вейдър носи доброто в себе си и има деца - Люк и Леа).
Какви ли са ситите - антиподът на джедаите. Представители на Тъмната страна на Силата, егоцентрични, коварни и черпещи сили от страх, омраза, предателство.
Вечната Ин/Ян философия, как двете привидно противоположни сили се допълват взаимно и преливат една в друга. Ян (Силата) винаги съдържа потенциала на Ин (Тъмната страна) и Ин винаги съдържа потенциала на Ян, тоест са противоположни. Всеки съдържа в себе си частица от другия. Те са взаимно допълващи се, а не абсолютни. Свързани са навеки и равностойни по значение - където едната отслабва, другата нараства.

Тук ще оставя цял един празен абзац. Опция за четящите тези редове да поимпровизират. Ето и темите:
 - тезата за Избрания (Анакин, впоследствие Дарт Вейдър, който в края ликвидира Императора)
 - любовта към майката (Анакин и убийството на майка му)
 - любовта между мъжа и жената (Анакин и Падме Амидала)
 - приятелство и дълг (Анакин - Оби Уан)
 - мъдрост (Йода)
 - смисъл и цена на Живота (философията на Силата)
 - доблест и вярност (сенатор Органа и съпругата му)
 - Panta Rei тезата (децата на Вейдър - Люк и Леа)
 - тезата за "нечистата" кръв ("неблагородните" Хан Соло, майката на Анакин и още десетки персонажи, които с намесата си променят действието).
Със сигурност могат да се добавят още.

Изключително полезни са и "вторичните" продукти около сагата. След като бяха заснети всичките шест епизода на игралния вариан и така историята придоби своята завършеност, се появиха и анимационните варианти, като в момента по Cartoon Network върви и ТВ-сериал. Там Лукас е усложнил и доразвил много от персонажите, като е увеличил и посланията си към зрителя.
Цялата идея Star Wars за мен (а и за няколкото поколения, отраснали с филма) е една съвременна философия, изключително навременна и актуална за ползвателите си.
С изразните средства на киното, до милионите фенове достига информация, изключително полезна и необходима в тези години на умишлена профанизация и елементаризация на хората.
Сагата продължава и в настоящето - "невидимата заплаха" (производителите на оръжие, банките, корпорациите) на Тъмната страна все така дебне и търси "отмъщението на ситите" (световния заговор), и въпреки, че "клонираните атакуват" (уж борбата с тероризма), опасността Империята да "отвърне на удара" (глобализация, световно правителство) не е за подценяване.
На нас ни остава "новата надежда", че духовното ще контролира материалното и че един ден "завръщането на джедаите" ще е факт. 


8.2011