През 2010-та, когато създадохме тази дивотия, хората постоянно ме питаха какво означава, какво целим, защо навсякъде с черен спрей пише "Сидере, куче, анатема"... На много места по форуми и интервюта обяснявахме и разказвахме историята, но като че ли никъде досега не се появи ясна и систематизирана информация.
Поради тази причина ще направя опит да опиша хронологично събитията, довели до сформиране на т. нар.
МТБ клуб С.К.А. и съБитието 
М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

Годината е 2010-та, месецът юли, град София.
На лицето Красимир Великов, след като се е вдъхновил от пресните си маунтийнбайк занимания, му хрумва идеята да се изкачи връх Мусала (2925 м.) с велосипед и след това да се спусне до изходната точка.
Разбира се, идеята не е нито нещо ново, нито кой знае колко оригинална, но ентусиазъм + хиперактивност довели до това, да се вдигне достатъчно шум из форума на www.mtb-bg.com, за да се стигне дотам, че 27 души да се запалят и да направят трудното качване, за да се спуснат на следващия ден към Маричини езера и оттам обратно към Боровец. Между другото, без да искат, подобряват рекорда за групово качване с велосипеди, поставен в далечната 1922 г.

Фокусът в случая не е върху качването на върха, а върху странните надписи, грижливо изписани (напръскани с черен спрей) по едрите скали, разположени по пътя към Мусала. Съдържанието било:
"Сидере, куче, анатема!".
Двама от последно каращите/бутащи в групата колоездачи (Радослав и Добромир), пъшкайки и споменавайки нечии роднини, неусетно започнали да вплитат в пожеланията си и написаното по скалите. Така неусетно планината започнала да повтаря заветните слова - "Сидереее, кучеее, анатема!"...

Постепенно "рефренът" се подел от повечето байкъри и така до вечерта станал нещо като тест за самоирония и чувство за хумор. Подробен репортаж от качването на Мусала можете да прочетете тук.


Прибрали се хората по домовете, минали няколко дена, но "Сидере, куче, анатема" продължавал да си стои в главите на повечето от тях. В главата на Великов, заклет любител на игра на думи, абревиатури  и прочее мисловни гимнастики, логично светнала лампата за абревиатура от култовия израз, което звучало като С.К.А. На следващото каране, лицето Иван Радев в един разговор невинно пуснал мухата - "Сега остава и клуб да си направите"... Присъстващите само това чакали!

Това е в общи линии историята на "клуба".
Активностите и по-детайлна информация могат да бъдат проследени тук.
Впоследствие се разбрало, че "кръстникът" на култовия израз е активист на дясна партия, решил да изрисува цялата страна. Искрено се надявам да го приберат скоро и задълго, за да спре да цапа. 
Няма как да опиша какво е М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р., без да разкажа горната история. Признавам, че това е моя измишльотина (абревиатурата и съБитието), но тя е неразривно свързана с момчетата и момичетата, реално и виртуално членуващи в "клуб" С.К.А. 

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. е съБитие, организирано от и за хора със силно развито чувство за хумор, самоирония, изповядващи принципа ХСЗ (хумор, сатира и забава), любители на планинското колоездене във всичките му форми.
Организира се от МТБ "клуб" С.К.А. три пъти в годината (зима, пролет/лято, есен), като основен принцип е всеки път да е на различно място.
М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. е контрапункт на официалните МТБ състезания в България, където повечето т. нар. спортисти не мислят за атмосферата около карането и красивите места, покрай които минават, а само и единствено за класирането си.
Друг аспект на идеята е да се покаже на практика как може да се провеждат качествени съБития, без да са необходими огромно финансиране и високи такси за участниците. Когато група хора имат доброто желание да направят нещо заедно и безвъзмездно, резултатът няма как да не е добър.

Групите за участие в М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. са много и разнообразни (Бързи, Смели, Сръчни, Лежер, П.Р.О., Bitches, деца), като целта е да могат да участват максимално широк кръг от хора, интересуващи се от планинско колоездене. Това е и причината форматът да е така популярен и още с първото си издание (Есен 2010) да събере толкова много съмишленици (съБитияни).

Наградите в М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. са най-много от всички състезания/събития в България. Причината е в целта - максимален брой хора да си тръгнат с максимален брой награди.
"Виновни" за наличието на толкова много награди са М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Т.Е.Л.-ите, т.е. спонсорите на съБитието. Те участват на принципа "подарък" - всеки сам избира какво и колко да предостави за наградния фонд. Няма ценоразписи за рекламни площи, договори с условия и прочее маркетингови трикове.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. предоставя място за изява на две групи съБитияни - състезатели и развлекатели. Състезателите са сериозните, но и отговарящи на посочените критерии спортисти, които движат този спорт в България. Развлекателите са всички, които практикуват планинското колоездене като любимо хоби, чрез което спортуват, опознават страната ни и себе си, намирайки нови приятели.

Във формата нямат място индивиди, които не отговарят на горните условия, пропуснали са първите си седем (в някои случаи и повече години) и гледат на планинското колоездене само като на средство за печелене на дивиденти.


М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.-ски речник

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. - непознат досега формат, идея, приемаща се доброволно от съБитияните с една единствена цел - Хумор, Сатира и Забава (ХСЗ) сред Природата, на фона на състезателно каране с излъчването на победители в съответните групи.
Абревиатурата е шеговита игра на думи от типа:
 - Мощен Ъперкът Разрешава Дългогодишен Антагонизъм, Гарантирайки Абсолютна Сигурност за Колоездачите с Алуминиеви Рамки...
 - Мечтател Ъплоудва  Рядка Дестинация, Абсолютно Гарантираща Аргументирано и Сигурно Катерене, Алкохолизиране и Разбиване
 - Мистичен Ъплоуд Реалистично и Директно Абсолютизира Горещия Акроним Сидере, Куче, Анатема, Рийш.

съБитиянин - участник в съБитието М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

съБитие - доброволно и спонтанно събиране на колоездачи, с цел следване на трасе, временно маркирано за индивидуални нужди. Появата на М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Т.Е.Л.-и по време на съБитие не е никак невъзможна...:--).

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Т.Е.Л. - хора, фирми, организации, които подпомагат с труд, предметни или парични награди провеждането на съБитието.

И понеже повечето хубави неща стават с помоща на приятели, ето какво значи това:
П.Р.И.Я.Т.Е.Л.И. - Персони, Радушно И Явно Толериращи Експериментални Ландшафтни Изпълнения.


След 2012 г. във формата настъпиха известни промени, с цел освежаване и улесняване на съБитияните. Отпадна състезателната група и съБитието се оформи като приятелски фест, на който се събират хора със сходни интереси (МТБ) и начин на мислене.
Продължава тенденцията всяко следващо издание да е на ново и различно място, а с времето участващите се "самопречистиха" от сеирджии, "доброжелатели" и по български изградени хейтъри. Появиха се и нови лица, а "кодът" все така продължава да бъде отворен.
И нека не забравяме, че без чувство за хумор и самоирония, М.Ъ.Р. няма как да стане вашето съБитие... :-)

Хронологично проведените досега издания на М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. са:


ЕСЕН 2010.


                          
ЗИМА 2011.


                             
ПРОЛЕТ/ЛЯТО 2011.


                             
ЕСЕН 2011.


                                    
ПРОЛЕТ/ЛЯТО 2012.


        
М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. Cross Hill - отложен


 
2013 - ЕМАнципация в Студена


                    
2014 - Родопи