КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ
Нарочно отделих този район от Осогово. Идеята бе да не се бъркат маршрутите от Конявска планина и източните от града карания. Тук има доста специфични моменти като Земенския пролом, Ръждавица и т. н., които е по-добре да са отделно описани. Надявам се, че с времето ще умножа броя им.


ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ
Едно място, което няма как да не включа в тази колекция!
Уникално красиво и учудващо достъпно, на един уй от София... Може да се направят няколко кръгови маршрута, в зависимост от началната точка, като добрата новина е, че по протежение на цялата ЖП линия има пътека, която не е никак скучна. Имате опцията да избирате дали да се отдадете на мрачен "тунелинг", или да заобиколите, както и да предпочетете по-тежките и технични билни спускания по скалите, или кротко да следвате черните пътища. Важното е, че и в двата случая няма как да пропуснете красивите скални образувания от двете ви страни. А че са красиви и завладяващи, ви гарантирам!

Тракът по-долу показва най-лесното и бързо качване до билото, откъдето започва чудно 5 километрово спускане. Видеото е достатъчно информативно...
В оригинал го качихме по следата от спускането, защото търсихме т. нар. скална пътека, която както си вървеше с чудна маркировка, изведнъж изчезна в една гора. Иначе води към пещерата на Свети Иван Рилски, която съм отбелязал с точка на картата. Ако имате време, задължително се пробвайте да се доберете до нея! Колелета мисля че няма да ви трябват, т.е. може да ги метнете в близките храсти...

Дал съм и координатите на крепостта Зъмън, като за нея няма нужда от отделен трак - просто следвайте ЖП-линията. Преди третия тунел хващате лявото и след кратко катерене сте пред самотният дъб. Отделете си поне час, за да попиете благините, които се разкриват пред вас.

Update 2014
В края на годината отново бяхме в района, за да метнем набързо трак (1) и да проверим още две спускания - по западния масив над града. Качването е общо, става бързо и след като се озовете на билото, идва ред на карите. Да, тези остри и коварни камъни са обилно пръснати навсякъде около вас и изискват задължително добре напомпани гуми! Трак (2) е за приключенци - стръмно спуска по едно от ребрата към реката, за да излезе на няколко къси пътеки до редките постройки над брега. Трак (3) е за чревоугодници - след първоначалното друсане над кариерата, черен път, а след това бодлива пътека, ви поднася на блюдо НАХОДКАТА. Става въпрос за няколко декара ситночакълеста площадка, поръсена с всякакви малки, големи и още по-големи образувания - все едно сте на огромен пъмп-трак, с много други елементи за рипане, дропене и каквото си наумите. Най-смелите могат да се спуснат по десетките линии на един уникален сипей... 
Стига суперлативи - идете и се убедете сами. Аз със сигурност ще го направя пак.

Следващите следи (Полска Скакавица + каньона на река Шегава), са част от цялата тази прелест и могат да бъдат включени в по-големите обиколки на района.

В центъра на Земен има чудно кръчме, където ще усмирят  и най-вълчия апетит.

Ниво - в зависимост от избрания маршрут, можете да си връткате от класическо XC, до брутален FR. Въпрос на избор...

 (1) (2) (3)           (1) (2) (3)    

ПОЛСКА СКАКАВИЦА - ВОДОПАДА
По поречието на Струма, в района на Земенска планина, в търсене на водопада...
Това беше повода да се метнем в тази посока и да разберем, че само на 80-тина километра от София има такива красоти.
Маршрутът обхваща доста по-голям район от селото и водопада, за да се събере и повече каране.

Ниво - може да варира от леко ХС, до FR. Зависи от възможностите ви и пътеката, която изберете...

         

РЪЖДАВИЦА - КАНЬОНА НА р. ШЕГАВА
Село Ръждавица се намира вдясно, веднага след като минете през Конявска планина, по пътя за Кюстендил. Описаният тук маршрут целеше разглеждането на каньона на река Шегава, която почти целогодишно е скрита под земята. От снимките се вижда, че това е един рядко посещаван, но изключително красив район, където човек може с дни да обикаля и да се диви на скалните образувания (вижте и маршрута Полска Скакавица). Спускането от следата може да премине в мощно храсталясване и ако не ви е по вкуса, има скоростен черен път, който ще ви върне до изходната точка.
Друга опция е да се спуснете от село Буново по "тайната" пътечка, която пресича каньона по цялата му дължина и после да се придвижите обратно до селото.

Може би най-бюджетното кръчме от скромния ми байкърски опит! Освен това - вкусно и с прекрасно обслужване. За няколко лева плющяхме кюфтета, пихме бири, даже имаше и истински картофи.

Ниво - качванията са доста стръмни и на места се бута. Билното каране е повече от приятно. Спусканията са FR, но имате опцията да ги направите и скоростни по черен път.

         

ТАВАЛИЧЕВО - връх ВИДЕН - КОНЯВО
Приятен кръгов маршрут из Конявска планина, който ще ви качи до най-високия ѝ връх (Виден), ТВ-кулата, ще се подрусате по карите при спускането и ще преядете с череши, ако улучите сезона...
При изкачването имате опция да се отъркате в копривата, пазеща входа на една пещера (вижда се още от Таваличево), като дотам се отива БЕЗ велосипедите. Примките при изкачването в GPS следата са от слизанията до пещерите.

Ниво - за средно напреднали. Начинаещите ще имат проблеми при спускането.