ВРАЧАНСКИ БАЛКАН
Част от Стара планина, Врачанският балкан носи една особена суровост. Това не пречи да осигурява пейзажи, които могат да бъдат сложени на всеки десктоп, както и дълбоки пропасти, пред които дълго ще се чудите дали въобще е възможно да се минава с велосипед.
Важното е, че откъдето и да го захванете, буквално ври и кипи от маршрути за каране, и с времето ще опитам да представя най-интересните от тях.
 
 ВРАЦА - ЛИФТА (2013)

Когато сър Врачан Иванич ми изпрати траковете на тези маршрути сподели, че карането по пътека (2) ще ми донесе множествен МТБ оргазъм...
Внимавайте, защото се оказа прав - това е една от най-добрите пътеки, които съм карал! То не бяха камъни, наклон, скали, кари, серпентини, бърз горски участък... Абе, всичко!
Карането започва от разклона преди Згориград за пещерата Леденика, откъдето по асфалтовия път за около час и малко се озовавате на билото. Пътека (1) е много добро предястие за основното блюдо (първата част на видеото), като с повторното качване вече сте готови за Специалитета на деня (2). От снимките и видеото ще можете да придобиете известни впечатления за какво иде реч, но наистина спускането е прелест!
Добрата новина е, че в района остана още доста материал за каране и описване, така че в най-скоро време очаквайте продължение...


Ниво - пътека (1) започва доста остро и има няколко технични участъка, но в средната и долна части нивото е като за умерено напреднали карачи.
При пътека (2) нещата стоят другояче - САМО за хора с опит! В противен случай ще бутате почти през цялото време  надолу...
Вземете си всичката налична протекция - ще ви трябва!

UPDATE 2018
За съжаление, няколко години по-късно тонът не е така възторжен, както през 2013-та... Причината е, че пътеката не се поддържа (поне не и от каращи) и резултатът е яко камъняци и чакъл, развалящи кефа в горната част! Там и без това придвижването с велосипед е за много напреднали байкъри, но сега невъзможните участъци са още повече. В средната част също е доста занемарено + групово самоубили се едри дървета, така че усещането е за постоянно накъсване и спъване от всякакво естество.
Има и добра новина - от другата страна на реката, в края на Згориград, местен агент си е направил много симпатично трасенце, където да движи кокалите. Има още малко работа, за да го изкара до пътя, но си струва труда! Отбелязъл съм края на картата.

UPDATE 2019
Само година по-късно, нещата са вече съвсем различни - на местна почва се появи приятелската грума Omsight и запретнатите ръкави дадоха страхотни резултати! Пътеките са поддържани, облагородени с елементи, появиха се и нови находки, а думата БОЧ влезе в масова употреба.
Лично за мен, най-добри са т.нар. Асенска и спускането към село Бистрец. Това е и причината да им добавя следите - оставят трайни позитивни спомени, водещи до зависимост!
В номерацията на траковете са №3 и №4.(1) (2) (3) (4)                  


 
MTB РАЛИ ВРАЧАНСКИ БАЛКАН (2013)
Тракът по-долу е от МТБ-състезанието, което Иван, Емо и приятели организират всяка година в района. В трасето влизат повечето местни забележителности, вкл. хижа Пършевица. След 32-ри километър започва едно невероятно добро спускане, което ще ви отнесе!
През 2013-та, последната част от спускането към Згориград беше променено към още по-хард. На видеото  е точно тази част, а в трака на съответното място добавих маркер.

Ниво - трасето е със сериозна денивелация и изисква отлична физическа подготовка. Спусканията са със средна трудност, но изискват пълна концентрация, защото всяка грешка би била доста болезнена... 
 

                   


 
х. ПЪРШЕВИЦА - ОЧИНДОЛ/ОПЛЕТНЯ (2014)
Има няколко варианта за качване до хижа Пършевица, като на следата по-долу съм приложил не най-лесния. Ако искате да ви е мирна главата, просто хването пътя през Миланово и така с чисто въртене (20 и малко км) ще се възвисите до билото врачанско, откъдето ще се насладите на прочутите гледки и фотки. Беглички могили, пропасти, тесни пътечки, плаващ камънак, мощни нанадолнища... Има още две качвания, които са ми известни, чиито начални точки съм посочил на картата. Районът е изпъстрен с доста варианти за надолу, като с времето ще се опитам да ги пускам тук като следи.

Трак (1) е първият, който карах там и няма как да забравя. Както казах, за качване до хижата разполагате с много опции, а до изходната позиция за спускане имате малко изкачване през тучни и красиви зеленини ( в зависимост от сезона). Пътеката е тясна и коварна в началото, като второто се запазва до края. Иска се опит, за да се кара цялата, но това не е нещо дефицитно, щом четете тук :-) 
Карането свършва буквално на шосето преди разклона за Очиндол, а приключението продължава в кръчмата "Дядо Йоцо", посочена на картата.

Трак (2) е по жълтата маркировка от хижата до село Оплетня. Началната ѝ част съвпада с първия трак, но след това се отделя вдясно. Голям кеф е тази пътека! Асоциацията с Локорско не е никак неоснователна... Снимките са с номер (2).

Трак (3) е само за много напреднали карачи! Представлява изключително трудна скална пътека, катереща се от капанчето с водопада край пътя, чак до кръстта на върха на скалите. Оттам също има опции... Линкът води към трак (1), като там с точка е посочено началото.
Теснотия, кривотия, пропаст. Една грешка на някои места може буквално да ви струва живота. Снимките са с номер (3).

Ниво - качването е приемливо, но спускането изисква умения за каране по технични терени. Те стават особено належащи във финалната част, където прагове, дропове и остри скали се редуват със сериозни наклони и тесни пътеки... 
 

 (1) (2) (3)         (1) (2) (3) (4)