ВАРНЕНСКИ РЕГИОН
Във Варна и околностите е малко трудно човек да практикува точно този вид МТБ, какъвто сме свикнали да виждаме по планините. Равнинния характер на терена води по-скоро към XC-карания. Изисква се издръжливост на въртене и висок фактор слънцезащитен крем (през лятото)... 
Ще споделя няколко от най-популярните трасета за "разцъкване" в района, без да претендирам за изчерпателност.

ВАРНА - HOME TRAILS (2020)
Варна е нисък град и е логично да няма кой знае какви спускания, апетитни за МТБ. Въпреки това, разположеното северозападно плато осигурява едни 200-300 метра денивелация, достатъчни за начесване на крастата.
За съжаление, сред каращите в района няма изгорели от желание за работа трейл-билдъри и резултатът е мрежа от черни пътища, обилно поръсени с битови отпадъци. Пътеката, обект на нездравия ни интерес, би била изключително забавна, ако се приведе в приличен вид. Дори и така обаче, пак е нещо, на фона на нищото. По нея бръмчат местните ендуристи с мотори и я досъсипват, но ако се инвестират 1-2 дена работа, може бързо да се превърне в едно черноморско МТБ-бижу.
Успоредно на тази следа има още една, която също реве за ремонт, а двете заедно, биха били чудесно няколкочасово занимание, буквално на метри от крайните блокове на квартал Възраждане.

 
ВАРНА - ПАША ДЕРЕ - ВАРНА
Много приятно ХС каране, като последния път исках връщането да стане максимално близо до бреговата ивица и на няколко места това граничеше с храсталясване. Обяснявам, за да се има предвид, че тракът в "морската" си част е само пожелателен.
Началото и краят (в случай, че не живеете в кв. Аспарухово) са малко гадни - минава се през Аспаруховия мост. Трафик, шум и миризми...
Преди Аспарухово се кривва вдясно и започва качването. Бързо, лесно и приятно каране по черни пътища, които ви извеждат до дежурната кака (каки) - труженички на онази професия. Последния път тарифите бяха 20 лв. френската, 30 лв. по същество.
Облекчени и задоволени (опция) продължавате по черните пътище и се завирате в следващата гора, където има много приятни места за пикник. Оттам се спускате към брега и ето го - плажът на Паша дере.

Ниво - средно, профилът е тип "многогърба камила".


                       
ВАРНА - ОСЕНОВО - ДОЛИЩЕ - ВАРНА
Това е един емблематичен за района маршрут - задължителен за всеки, който кара МТБ и е от Варна. Минава през интересни места (вкл. Златни пясъци), предлага разнообразен терен, абе - класика!
Както повечето карания в района и това започва от Терапията. След кратко, но съдържателно изкачване през вилите, излизате на платото и поемате по черния път към вилната зона под Кичево. Следва т. нар. вилна зона Перчемлията и после се "гмуркате" в парка над Златните, за да се насладите на една тънка пътечка...
След курортното дефилиране започва качването към Осеново, където в горската част винаги има едни особено неприятни мушици. Комарите също не са рядкост. Тракът по-долу ви води към гората над Осеново, но има и опция да се движите успоредно на панорамния път за Кранево, като вие сте на скалата вляво. За целта, в края на качването по тесния асфалт, ще видите отклонение вдясно. Там има много приятна пътека, която заобикаля въпросния масив и отново ще ви изведе над Осеново.
От селото започва асфалтово качване към главния път за Балчик, а оттам се мятате към Орешак. Каране между различни посеви по черни пътища, като наградата е скоростно и отчасти технично спускане към Долище.
От Долище започва последното качване, което минава през гора, обилно населена с комари и други гадости. Теренът тук позволява висока скорост и това ще ви спаси от кръвосмучещите...
Финалната част е спускане през вилните зони над Варна и в зависимост от това кой от многото черни пътища и пътеки изберете, ще се "приземите" на поне 4-5 възможни места...

Ниво - средно, изисква издръжливост, добра подготовка и много вода.
 
ВАРНА DH - ТРАСЕТО ПОД ТВ КУЛАТА 

Макар и с повече от скромна денивелация (200-300 метра), във Варна има прилични условия за тренировки на спускачите. Момчетата са си избрали хълма под ТВ кулата и от години градят трасе след трасе.
Да, къси, кратки и криви са, но при повече упорство и много дубли, можете да се натоварите доволно добре.
Аз не съм спускач, но винаги с удоволствие се пробвам на тези "съоръжения", защото така се трупа много опит и техника.
На трака по-долу можете да видите местонахождението на две от трасетата, като второто има поне три разклонения.
Видеото дава достатъчно добра информация за останалото...

UPDATE 2015
Явно варненските спускачи са решили, че подобна благина заслужава повече внимание, защото в момента трасето е облагородено, разширено и доста по-бързо. Видеото (2) на acet03 е от началото на 2014-та и е доста информативно.  

UPDATE 2017
Явно две години по-късно няма особено развитие и е дошло време за работа... Оформените DH (Трак 1) и ендуро (Трак 2) трасета са достатъчно дълги, за да напълнят сърДцата на ползващите ги. DH-линията е само 300-400 метра, но ако се направи както трябва + почистване на последната част по дерето, ще стане около 1,3 км.
Същото важи и за ендуро-следата.

Ниво - за напреднали, снабдени с подходяща протекция.
 

 (1) (2)                           (1) (2)

 
ДЕВНЯ - ПРОВАДИЯ - ДЕВНЯ
Горещо препоръчвам да посетите района на Провадия и каньона, в който се намира. Отвсякъде са надвиснали могъщи скали и има десетки километри интересни черни пътища, пътеки и прочее изкушения. Крепостта Овеч също не е за изпускане.
Тук предлагам кръгов маршрут, който започва и завършва в Девня, и поради зимния характер на карането не беше много изчерпателен. Типично ХС, което при топло време и по-дълъг ден би могло да бъде щедро разширено.

Ниво - подходящо и за начинаещи. 
 

         ЕМОНА КРЪГОВ (финал на КЕ)
Този маршрут е малко по-на юг от Варна, но го слагам тук, за по-прегледно. Поводът да направя карането беше финиширането на Райко по трасето на КЕ.
Бях решил да го посрещна в Емона и да пием по една бира, а и да го поздравя за новия рекорд.
Районът се оказа изненадващо приятен за ХС въпреки малките денивелации. Преобладават черните пътища, но около тях има опции и за импровизации.
След Елените трябва да внимавате да не се замотате.
Горските стопанства усърдно са забариерчили входовете си, но да не ви пука - под бариерата се минава бързо и лесно.

Кръчмата
в Емона е задълже!


Ниво - за начално и средно напреднали.
 

         

 
ЗЕЛЕН МАРАТОН (2020)
Събитие, организирано от варненци, за което можете да прочетете всичко на сайта им. Причината да пиша за това е, че маратонът се провежда по трасе, което се е утепАло за МТБ!
Дори да стартирате от Аладжа манастир (следвайки трака) и да не карате по целия официален маршрут, ако обичате вълшебните пътеки и надолу-нагорето във варненски условия (т.е. с неголяма денивелация), това каране няма как да не ви стане любимо в района.

UPDATE 2020
Ако някой ви каже, че над Варна няма нищо интересно за каране, го пратете да се прегледа.
Коледата окичи с цяла дузина "играчки" една от  отсечките на Зелен маратон над Златни пясъци и тези почти 2км се превърнаха в палаво трасенце с много адреналин. Брокатът и гирляндите са в умерено количество, за да могат да си играят и най-малките, но общото усещане е за истинско празненство!
 КАВАРНА - КАЛИАКРА - КАМЕН БРЯГ (2015) 
Не съм убеден, че това е точно летен маршрут, защото на Камен бряг трябва да дойдете през месец май. Тогава цъфтят божурите и макар времето да е по-преобладаващо, със сигурност ще се чувствате по-добре.
Ако пък носите на жега и температури около 40 не ви притесняват, карайте и август, ако щете.

Тове е един типичен ХС-маршрут, в който техничността отстъпва място на кротката разходка по едно от най-красивите места на черноморието ни. Разбира се, тази преценка е индивидуална, но щом още хиляди други са на същото мнения, явно тезата не е далеч от истината.

Началото на карането зависи от това къде сте се настанили. Всъщност, това няма особено голямо значение, защото откъдето и да тръгнете, след като веднъж се впишете в кръговия маршрут, все ще ви е хубаво. Това е и причината да липсва същински трак, а на картата да виждате само точките с интересните места. Тъй като тази част на Добруджанското плато е изключително достъпна, можете да шарите в зависимост от възможностите си по черните пътища, отмятайки едно след друго местните забележителности.

Рок-фестът в Каварна е ясен, историческите богатства също, остават заливите и гледките. Извън града прекосявате Българево и поемате към нос Калиакра, където можете да отнесете няколко часа, ако решите да чакате танца на делфините, често обикалящи крайбрежието. Крепостта е интересна, но не мислете, че ще можете да упражнявате траялджийските си умения точно там.
Следва посока Болата (там може да откарате и цял ден), а после са черните пътища към комплекс Русалка. Важното тук за гледане е т. нар. "Джунгла" - интересна гъста и обрасла територия, разположена накакси по-ниско от скалите и обвита с мистерия. Там едва ли ще карате, но си струва да опитате ;-)
Продължавате към Яйлата, където също има какво да се види, а след това са Камен бряг и Огънчето. Ако още не ви е примързяло, най-добре отидете и до Тюленово, откъдето можете да се метнете обратно до Каварна по хасфалта.

Да, накрая съкратих разказването, защото за всички обекти по пътя има достатъчно в интернет. Подгответе се, ако искате и да попиете по-достоверно видяното, или просто си повейте слабините в района, защото наистина си струва усилието.

Ниво - за всички.


         


 
ТРИТЕ КАИ (2020)
Макар и не точно край Варна, този маршрут все пак е в района и това е причината да попадне тук. Другата, по-силна причина е, че спускането от Голямата кая е просто 100% кеф!
Ето как стоят нещата хронологично:
 - хващате пътя за село Билка и задължително минавате през "Чудните скали"
 - оставяте си МПС-то в центъра на селото, обменяте няколко лафа с магазинера и ако разполагате с време, правите целия маршрут, а ако бързате, хващате директно към Голямата кая
 - Малката кая разполага с технична пътечка, която ако спуснете от върха, ще ви усмихне способностите
 - Средната кая не е за велосипед, там само пешеходно и то, ако ви се катери по камъни
 - истинските 3 км спускане с много скорост и технични участъци са от Голямата кая.

Ниво - макар и на пръв поглед лесен, теренът на места е доста зъл. Визирам няколко кратки участъка от спускането от Малката и Голямата каи. Отделно, ако карате там лятото, жегата също ще ви стопи лагерите. Т.е. не подценявайте района и се запасете с вода.

Тракът е взет от външен източник, а това, което карахме ние, се различава при подхода към Малката и подсичането на Средната каи. Ако внимавате, няма как да се объркате.