образОваниеЛесно е възрастен да говори за образование. С годините натрупваме доза енциклопедичност, а където не е достатъчно, имаме Google под ръка. Поглеждайки назад, бързо можем да филтрираме кое от училищната програма е имало смисъл и кое е било напълно излишно. Оформени като личности, намерили житейската си ниша... лесно е.

Не е лесно на тийн-популацията, която е длъжна да гълта тонове остаряла или манипулирана информация, за да остане от нея години по-късно някакъв мижав процент със съмнителна стойност. И както във великата сцена от The Wall с натъпкването на ученичешката маса в месомелачката, образователната ни система предимно образУва проблеми, вместо да образОва проблемните.
Ще се заиграя с думата, няма как. ОбразУването на образУвания, вместо образоването им, в крайна сметка е в основата на Матрицата за Идиоти(МИ). Дали нарочно, или поради малоумие, но МИ функционира още от детството на баща ми. С тази разлика, че тогава е трябвало да произвежда СОЦ-идиоти, а днес произвежда корпоративни идиоти.

Каква е формулата?
Проста.
Натъпкваш в учебниците, а оттам и в главите на подрастващите равни дози от всичко, за което се сетиш. След това ги класифицираш като умни, средни и тъпи чрез няколко сита, наречени матури. Накрая ги засилваш в реката житейска, а в сутрешните нагъзинни предавания се оплакваш колко е паднало нивото на образованието и колко са зле днешните ученици.

Класически дебилизъм!

"Връщам се назад", както пее Миро от Кариеризма и ще опитам да изровичкам нещо по-качествено. Най-малкото, защото имам под ръка един кандидат-тийн, който не бих искал да бъде смачкан във въпросната машина и да стане поредната жертва на МИ.

Какъв е минимумът, от който трябва да започне образоването на образуванието, наречено дете?
Родител.
Семейство.
Първи седем години.
Втори седем години.
Трети седем години.

Тъй като си говорим за училищна програма, ще се фокусирам предимно върху вторите и трети седем години. Ако не сте осигурили на подопечните си първите три елемента от списъка, значи просто не е трябвало да се възпроизвеждате. Или ще кажете "Ами, те всички така правят".


За да ми е по-плавен прехода, ще се хвана за първите седем години.
По-начетените му казват фундамент.
Аз ще го нарека основа.
Направим ли я калпава, рано или късно сградата пада. Едно на милион е самО да се кривне (като в Пиза) и да стане забележителност...
Песни, танци, прегръдки, целувки, възпитание и личен пример, много общуване и обич, разбира се. Това му трябва да едно чаве. Расте ли вподобна среда, голям карък ще да сте, ако от гнездото изкука кукувица! Докато тече процеса, макар и още да е рано, опитният родител може да започне да усеща къде да чукне, та да се пукне. Това е особено лесно при надарените откъм сценични изкуства деца.
И при другите не е трудно, особено с навлизането във втората седмИца - математика, хуманитарии, биология, химия... Материалите се трупат, основите се надграждат, а етажите вървят нагоре и нагоре.
Кога трябва да се усетим и да забавим темпото на височаенето, за да заложим малко повече на обзавеждането на построеното?
Ето тук започва изложението на тезата ми.
А тя е достъпна, логична, лесно изпълнима и с високо КПД - след определена възраст да насочим учениците към сферите, в които се чувстват най-силни и да ги оставим да се развиват и профилират именно там. Няма нужда добрите математици да пишат стихове, или да скачат два метра по физическо. Не е необходимо силните по литература да знаят наизуст човешкия геном, или пък талантливи спортисти да изчисляват траекторията на Меркурий...
Кому е нужно терабайтите информация да се назубрят само заради едни оценки, след което да се забравят със скоростта на усвояване на еврофонд от фирма, близка до управляваща партия?
Необходимо ли е всички завършващи училище да са едни пишман-енциклопедисти, които в реалния живот не могат да си вържат обувките без упътване и гайдлайни?
Не е ли вредно за обществото да го лишим от качествени специалисти, тясно профилирани и добри в занаята си, и вместо това да го наводним с армия клонирани неподготвеници, с големи усти и още по-големи амбиции?
А и в крайна сметка, ако едно дете си носи гениалността (или енциклопедичността), съвременните условия за информираност и реализация са повече от добри!

Все в този ред.
Може и да греша, разбира се, но... я си представете, че тезата е вярна.
Не трябва ли тогава дузини просветни служители да си наврат дипломите на едно място, а нови техни колеги да се вземат в ръце и да пренапишат цялата образователна доктрина?
За момент ще си представя, че съм от вторите и ще изготвя следния проекто-документ:


ПЪТНА КАРТА НА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В БГ

ПЪРВИ СЕДЕМ ГОДИНИ
Не се пипат. И сега ги има (тук-там), а по-хубави надали ще станат...

ВТОРИ СЕДЕМ ГОДИНИ
Разделят се на две - до пети клас и след това.
До завършването на пети клас, на учениците се преподава пълния обем базисна информация, необходима им да станат нормални членове на обществото. В голяма степен това се случва и в момента. В края на този период, децата минават през интелигентно съставен тест, който не ги оценява колко знаят, а към какво имат афинитет. Въз основа на резултатите от теста, продължават с по-нататъшното си обучение в рамките на средното образование, т.е. вшести и седми клас, разпределени на паралелки съобразно интересите, учебната програма включва САМО предмети, които развиват силните страни на детето.

ТРЕТИ СЕДЕМ ГОДИНИ
Тук влизат гимназиалните класове.
Може да не са точно седем, но който е стигнал дотук с четенето, би трябвало да е разбрал тезата ми... ;-)
Специализация, профилиране, учене на занаят, практика - това е за мен правилния подход!
Така в края на средното си образование, новоизлюпените зрелостници ще са реално подготвени за това, което ги чака. Освен това, ще го практикуват с удоволствие, защото САМИ са си го избрали. Да не говорим за мотивацията да се развиват и задобряват, било чрез продължаване във ВУЗ, или отивайки на трудовата борса.

Важно е да се знае, че ако през годините подрастващите променят позицията и наклона на половия си орган, т.е. решат, че вече не ги кефи математиката и искат да станат хирурзи, системата ще позволява прехвърляне в друг "жанр". След наваксване на пропуснатия мат'рял, разбира се.

УЧИЛИЩА, УЧИТЕЛИ, ОБРАЗОВАТЕЛНО МИНИСТЕРСТВО
Тук нещата са и много лесни, и ужасно трудни.
Ако знаете какви тикви са се нароили по министерствата!
Единствените що годе свестни кадри са част от директорите на училищата и някои от учителите. И като им знам заплатите и мотивацията...

Въпреки това, тези хора са способни да изнесат на раменете си предлаганата реформа, но не и без помощта на родителите.
За управляващите (т.е. главата на рибата, която отдавна е вмирисана) ще замълча, защото там нещата могат да се променят САМО ако някой ги натисне отвън.Вадя ръката си от контакта, разтърквам очи и чувам звън на телефон - Малкият се връща от училище...


12.2015
Вероучение for DummiesПовод примат да хване тояга и да си пребие вечеря е глад.
Причината Сократ да насочи тяга (мисловна) и да предложи постеля (върху която лежи цялата западноевропейска философия) е факт - съмнения, търсене, въпроси...
И понеже "знам, че нищо не знам", а някои и това не знаят, реших да "побогохулствам" и да се подготвя с кратък текст, когато се наложи да отговоря на Подрастващия какво/кой/къде са Бог, вяра и религия.

Мнозинството е остро заблудено от малцинството, с цел да му бъде отнето най-скъпото - СВОБОДАТА да мисли.
Който мисли, обикновено задава въпроси.
Който задава въпроси, обикновено търси отговори.
Който търси отговори, обикновено е неудобен.
Който е неудобен, обикновено бива отстраняван.

В миналото отстраняването на неудобните е ставало лесно - убивали са ги.
Многото убийства обаче свивали обема на "трудещите се" и уравнението започнало да не излиза... Тогава се появили умни люде и измислили религията, този "опиум за народите", който се оказал перфектния инструмент за подчинение и манипулация. Толкова съвършен, че и до днес работи с пълен успех, на фона на огромната уж осведоменост на популацията.

Кои са религиите, кога са се пръкнали, какви са разликите и колко са им феновете, можете да се информирате сами. Целта в случая е да запиша (за да не забравя) кои са:
- правилните въпроси, които трябва да задам
- какви са отговорите, които е редно да получа
- как да разбирам резултатите
- къде да си завра постулатите...

И всичко това защо... за да разбера за сетен път, че "... нищо не знам"?
Явно цял живот ще имам нужда от подобно напомняне.
КОЙ Е БОГ?
Не се познаваме лично, но задочно сме се срещали, а като цяло го усещам всеки път, когато настроя съзнанието си на честотата на Радио Sapiens. На същата тази честота можете да се срещнете и с останалите персонажи от Компанията - Рогатият, Смъртта... ангели, архангели, демони и всек’ви плътни и безплътни популации, продукт на шизофренните ни мисловни напъни.

Бог е и това, от което имаме нужда, когато сме несигурни, слаби, на ръба на пропаст… или пък щастливи, благодарни и на Топ-а ъф дъ Поп-а… зависи от възпитанието. Зависи и от религията, която сме си (или са ни) избрали, защото за част от онези с чалмите Бог е онова състояние, в което с нож в ръка колят “неверници” и вярват, че правят добро.

Религия ли казах?
И на депутат вече е ясно, че Вярата на разумния човек няма нищо общо с религията на тълпата. Дали е опиум или най-обикновен синджир за народите, религията е просто един перфектно действащ инструмент за контрол и мотивация, особено ако трябва да се свърши нещо гнусно. Хората така и не разбраха, че попове, имами, равини, будистки монаси и всек’ви останали религиозни служители в “униформи” просто събират парите и най-вече мислите им, за да ги насочат към един общ казан, който служи основно за лично облагодетелстване.

Какво за Вярата?
Дали е в Нищото, в Нещото или в безмозъчният ни т. нар. “политически елит”, всеки е свободен да се излага както намери за добре. Личното ми мнение е, че най-големите излагации са на религиозна, историческа и политическа тема, но това са и най-експлоатираните “отрасли” в “зомбиевъдството”. Разбира се, не мога да върна историята назад и да експериментирам с различен модел, но ако можех, бих заложил на друга софтуерна версия на HS (Homo Sapiens) - изчистена от синдрома “Трите Зъ”.
Хайде малко и за Молитвата. Състоянието, в което вярващият се обръща към Бог (а невярващият към себе си), за да синхронизира мислите и чувствата си, най-често желанията. Няма лошо - този процес е задължителен при актуализирането на всеки софтуер! Прочистваш се от зловредни процеси и бавещи производителността програми, получаваш най-новите версии, вдигаш нивото на защита.
Или, ако обобщим, получаваме следното:
- Създателят (Бог) разработва нов продукт (Вселена, звездни системи, планети и населяващите ги гадинки, вкл. човека) - човекът, неговото най-сложно творение (така мислим ние), има нужда от операционна система (софтуер, съзнание), която да го управлява - този софтуер е написан с динамичен код и има възможността да се саморазвива и обучава - през годините тези процеси се развиват до степен такава, че самото божие творение (човек) започва да създава софтуер и себеподобен изкуствен интелект - има и лоша новина, а тя е, че докато се развива, човекът успява да скъса почти всички връзки със света, в който живее и след себе си оставя предимно мазало... - за да е във връзка със Създателя си, човекът използва процеса молитва - протоколът, който осъществява тази връзка се нарича вяра - с времето някои хора разбрали, че най-лесният начин за влияние и контрол над останалите е процес, който експлоатира вярата и го нарекли религия - тъй като това се случило на много и различни места по планетата, в един момент се появили много и различни религии
Останалото го знаете.

КАКВО Е БОГ?
Мога да споделя какво не е:
- престарял беловлас старец, правещ се на Коцето Калки
- ходещ по водата странник, изхранващ с рибни специалитети бедстващите и опиващ с червено вино страдащите
- бродещ по света и носещ се с вятъра Дух, който дебне грешниците по дуварите и ги наказва за това, че праведните са допуснали да им скачат по главите
- удобно разположил се в храмовете господин, събиращ индулгенции и опрощаващ непростимото.

Също мога да предположа, че Бог е продукт на търсенията ни (ако сме сами) и внушенията ни (ако сме част от тълпата). Опорна точка, на която се подпираме, когато не можем (или ни мързи) да материализираме желанието си да получим определен отговор. Възможност, която имаме, за да обясним необяснимото и подредим неподредимото.

ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ БОГ?
Защото сме хора и този, който е създавал хардуера ни, е имал нужда от напредничав и изпълнен с нюанси програмен продукт, който да го управлява. Така се е появил софтуер, версия HS, благодарение на което човечеството е достигнало съвременните си “висоти”.
Последните се характеризират най-вече с масови кръвопролития, резултат от продължаващите и до днес кражби на територия, ресурси и влияние. Тази “мотивация” е двигателят на човечеството. Покрай нея са измислени всички човешки измишльотини, които са ни направили доминиращ вид на планетата.

Май се отплеснах… ставаше въпрос ЗАЩО ни е нужен Бог?
На едни, за да осмисли съществуването.
На други, за да закрепи съществуването.
На трети, за да прекрати съществуването…
Объркана работа.


ИМА ЛИ БОГ АЛТЕРНАТИВА?
Не, има други форми. Ако в далечното минало Бог е бил стихия, по-късно воин и бодибилдър, а днес беловлас старец (изберете си религия), утрешният Бог сигурно ще е изграден от нули и единици код, или пък нещо събирателно.
Каквото и да е, версия HS винаги ще има нужда от коректив.
Знаете какви епични бакии са забърквали ВСИЧКИ религии. Не че задължително трябва да свързваме Бог с тази чисто човешка гадост (религията), но нямаме избор, защото HS-версията ни рано или късно ги свързва. А свързани, на ниво стадо са сила! Голяма!

Ако пък предположим, че HS-версията е читава и изчистена от синдрома “Трите Зъ”, племето ни отново ще има нужда от Бог. Да, може да не е с визията на хуманоид, а модерен рилийз на Андроид, но каквато и да е фасадата му, зад нея ще стои Вярата в логиката и справедливостта.
Защо тези две думи ли?
Защото логиката е това, което ни е пръкнало и управлява съществуването ни, а справедливостта е онова, заради което в съзнанието ни никога не се е мръквало и осмисля мъдруването ни.
Да, играта на думи е търсен ефект, но мотивацията ми не е да се правя, че много знам - още в началото уточних, че “...нищо не знам”. Просто все още по детски вярвам, че макар и изчезващ вид (или пък плахо прохождащ), сред хората има достатъчно софтуерни версии тип “подобрен HS”.


В най-известния учебник по история (Библията) пише "не споменавай напразно името божие".
Най-искрено се надявам, че не е било напразно.
P.S.1
За протокола:
- християнин съм
- не съм религиозен
- толерантен съм към всички религии, които развиват личността и свободата ѝ
- смятам, че не религията, а спазването на законите (продукт на логика и справедливост) ще спаси човечеството


P.S.2
Знам, че с горния текст няма как да отговоря детайлно (а нямам и капацитета) на всички въпроси, въртящи се около думите вяра, бог, религия и производни.
Знам обаче, че за да ни има и след 100-200 (поне) години, човечеството трябва спешно да ревизира съществуването на настоящата религиозна система, защото освен страдание и смърт, тя отдавна не носи нищо добро. Християните и будистите притежават know-how, мюсюлманите и останалите, био-масата… Въпрос на желание и няколко поколения време.

Бог ще си остане там горе и все така ще ни гледа сеира, но каквото и да е Той, ние трябва да сме мъдри. Иначе изчезваме.
Може пък да е за добро...

9.2015


Благо, творите ли?


Оригиналният текст можете да прочетете по-долу.
Изместих този абзац като начален, за да визуализирам и водя отчет и статистика на най-новата ни активност по темата "Благо, творите ли".
Става въпрос за ежемесено даряване на хора, попаднали поради бедност в списъците на Български Червен кръст (доход под 150 лева/месец). Тук влизат възрастни самотници, болни и изоставени от близките си, както и голяма група самотни майки.

Благодарение на Иво Иванов и Милена Цанова, в началото на 2015-та, група приятели и колеги стартирахме този проект. Идеята ни е да материализираме желанието си да отделяме ежемесечно малки суми от доходите си, с които да сме полезни на нуждаещите се. Закупуваме хранителни продукти, които разпределяме в пликове на стойност около 20 лева - сирене, кашкавал, брашно, ориз, леща, боб, макарони, олио и т.н. Даряването става в един от пунктовете на БЧК (Слатина), където хората (предварително организирани) идват и директно от нас получават дареното.

Контингентът е различен и целта ни е да помогнем на максимален брой нуждаещи се. Известно ни е, че няма как да покрием всички, но това не означава, че трябва да се отказваме. Отделно, помощта е двупосочна...

Ако искате да се включите и вие, с малки суми, ежемесечно:

Телефон 0899982814, Красимир Великов
CECBBGSF, IBAN BG26CECB 9790 1055 6512 00
Фейсбук група
Отчет и движение на средствата


Благо, дарим ви!

Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна оттуки понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Йоан

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Александър

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен
Индекс туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Зорница Стоянова - йога за деца


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мариана Пенчева - Майка Тереза от Търново


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ СлънцеАЛИАНСНИТЕ РОДИТЕЛИ

8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ
BATTALIA

БАЩИ-КАРТЕЧАРИ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

бракУВОне

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВЕРОУЧЕНИЕ FOR DUMMIES

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ
ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ЗАДРЪСТЕНИТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ

ГРУПОВ ТЕКСТ

двуСОЦиоличие

DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция EURO-ПЕДИКУЛОЗА
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ЗАЩО НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ (НА ТРЕТИ МАРТ)

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR
КРИЗИСЕН PR В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА... МРЪСНИ

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОБРАЗОВАНИЕ

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПЛЮСОВЕ ОТ МИНУСИТЕ

ПОЛИтика

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИДВОРНИ МУЗИКАНТИ

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ
ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES
pro-КУР, ааа тУра

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ
ПРОШКА

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

СЕМЕЙНИ КАЛАМБУРИ

сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СССР - митове и легенди за Втората световна

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ
ТРЕСКА за ЗЛОто

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...