Euro-педикулозаN.B.
Долунаписаното не е продукт на расизъм, национализъм или криворазбран европеизъм! Уважавам всяка вяра, ценностна система и поведение, развиващи личността, а не стадото. Противник съм на религиите (вкл. християнската) - вече съм обяснил защо.
Моля, лица с хомофобски, национал-социалистически и фашистки вероизповедания да се измитат от сайта.
Не гледам телевизия, но каквато и медия да отворя в последните няколко месеца, попадам на една и съща тема - добрата стара Европа я полазили въшки!
Срамни.

"Ужас, сърби...", крещят девствените.
"Ай ся, ще мине...", почесват се похотливите.
"Ще мине, ама на някой друг ...", нареждат скептиците.

Логично беше, след като Господинът и Госпожата се заиграха толкова години на места, където тез гадинки щъкат в изобилие, рано или късно да ги пипнат по срамотиите.
Срамът идва от факта, че въшките не са главови или дрешни, а полови, т.е. срамни!

"Хранят се с перата и космите на гостоприемниците си и с люспи от епидермалния слой на кожата" - така беше в началото.
"Рядко поглъщат капки кръв, които изтичат при разчесване на вроговените участъци" - така е в момента.
А какво ли предстои?

По-изисканите Дами и Господа наричат явлението ПЕДИКУЛОЗА. Моля, да не се бърка с половата ориентация...
Ние, от простолюдието, му викаме ВЪШЛИВОСТ.
Каквото и име да му сложиш обаче, все сърби!
Сърбеше още преди години, но сега сърби, че се не трае!
И този път не са виновни сърбите, или гърците...
Виновни са изцяло Господинът и Госпожата, които съвсем се олабиха и забравиха за елементарната си хигиена.

Как можем да се отървем от тази ситуация и защо към третото лице мн. число добавям и първо?
Започвам отзад-напред... защото и мен започна да ме сърби.

Преглед при медицинско лице е излишен - и там са въшливи!
Диагнозата е ясна, следва лечение:
- спиране на контактите (физически) с източника на зараза, или при невъзможност, локално обезпаразитяване чрез напръскване по въздух
- незабавно прилагане на повърхностни препарати, целящи спиране възпроизводството и локализиране в определени за целта зони
- стриктна лична хигиена, водеща до пълно и трайно отстраняване на паразита
- отговорна профилактична дейност сред населението, с цел недопускане появата на нови огнища.
Тук рядко влизат орки, но в случай, че някакси четат този текст, ето го и превода на метафорите.

Не знам защо се сещам за османската инвазия на континента през Средновековието, или пък за събитията около възхода на Хитлер и милитаризацията на Германия преди Втората световна война, но в момента Европа изглежда също толкова объркана и безпомощна. Да, голям принос за това имат и медиите, които търсейки сеир и патаклами, сеят шаш и паника сред населението. Най-голям принос за да е такава ситуацията обаче, имат правителствата, политиците и цялостната евро-неадекватност!
И понеже в момента отричам, а древно правило е в такъв случай да се даде алтернатива, моля.

Всяка държава, както и целият Съюз, имат закони.
В тези закони ясно и точно се казва как се действа в подобна ситуация.
В неписаните закони още по-ясно и точно се споменава как НЕ СЕ действа в подобна ситуация.
Неспазването на горните три реда доведе до хаос по границите, липса на координация и екипна работа. Да, клишета са, но работят.

А бежанците, кандидат-гастарбайтерите и терористите... те следват пътя на най-малкото съпротивление, каналджийската мафия и страха. Те просто ядат баницата на евро-безхаберието. Тези хора не са виновни, че ги пускат, а баба им Меркел ги лъже.
Те не са домашни любимци!
Идват тук с нравите, мирогледа и религията си, и няма как да ги направиш на сапун - бял, луксозен и миришещ на пачули. По-скоро те ще ни превърнат в смазочно масло за безумната си религиозна машина, наречена войнстващ ислям. Но, за това има време...

Няма време за почесване.
Да, някои умни хора правилно прогнозираха, че Европа ще излезе по-силна и обновена от тази ситуация. И аз съм от този лагер, но очевидно никой никога не умее да се учи от грешките си... дори Господинът и Госпожата.9.2015

ПОЛИтикаКой/коя е Поли и какво (на кого) тика?
Ще се заиграя с ПОЛИтика-та и ще опитам да (си) обясня защо политик стана мръсна дума.
Ще направя опит да дам рецепта как да изчистим лицето на тази "професия", защото към днешна дата не е измислена по-адекватна, а ни е нужна.Ако искате да си имате виновник, първи изрекъл тази гнус, можете да посочите с пръст Аристотел. Човекът е бил практичен и съвсем правилно е описал същността и функциите на групата хора, провеждащи интересите на партии и правителства. На практика, всеки, който скочи в блатото на партийния живот и управлението на държавата, се превръща в ПОЛИТИК. Дали е успешен или не, е съвсем друга тема.

Важно е да се прави разлика с прозвището ОБЩЕСТВЕНИК. Не че в СОЦ-мармалада у нас не се срещат и дузини т. нар. "общественици", но в БГ всичко е изкривено, та нека не се впечатляваме излишно. В нормалните държави това са две различни думи. Обществениците са изразители на желанията и нуждите на определена обществена прослойка и не се занимават с политика. Най-често са в позицията на градивна критика, коректив на управляващите политици.

Но, нека се върнем в реалността и да поровим в ла*ната!
Знам - мирише лошо, цапа, не изглежда добре отстрани, но... как иначе да разберем какво е ял пациента?

Кой е пациента?
Всички ние!
С какво се храним?
С каквото ни подхвълят силните на деня.

Кои са силните на деня?
У нас това са хората с минало - на службите, на Партията, на службите на Партията... Цялата помия (с малки изключения), наречена български ВИП, успели бизнесмени, елит, новобогаташи и т.н., всъщност има топла връзка със СОЦ-миналото на страната. Дори "етническата" ни партия е една машина за пари и влияние, разработена от същото това минало. Такава ни е и "опозицията", както и евроинтеграцията.

Защо нямаме собствена храна?
Защото сме:
- мързеливи да си я произведем
- глупави, да слушаме другите, че не можем
- неуки, защото не знаем как
- мнителни, понеже скачаме "на нож", когато някой ни каже истината...

Кой ни направи такива?
Многовековното сито на турците, "братската" прегръдка на русите, или целувката уста в уста на Съветите?
Да не забравяме и собствената глупост и липса на инстинкт за самосъхранение, допуснали да се броим и изчисляваме кога малцинствата ще станат колкото нас.

Така.
Поровихме.
Сега да направим изводите.

ИЗВОД №1 - В ЗОРАТА НА ПОДАРЕНАТА НИ ДЕМОКРАЦИЯ ДУМАТА ПОЛИТИК НОСЕШЕ НАДЕЖДА.
Мда... Надежда беше още млада и почти непорочна, вееше трибагреници и дори не подозираше в какви бакии ще се замеси и с какви хора ще се обвърже. Млади бяха и другарчетата ѝ, около които подскачахме и ние - Народът, и викахме СеДеСе... Как да знаем, че Се са били от ДеСе?
За съжаление, "другарите" бяха написали сценария си перфектно и един по един, хората със светлосините очи, които стартираха реформите, постепенно започнаха да виждат във властта основно келепир. А келепирът, Санчо... се оказа по-важен от Свободата!
Така след няколко мащабни обира на сравнително богатия ни народ (банкови фалити, имотни трусове и т.н.), сред населението започна да се оформя

ИЗВОД №2 - НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ И ОТ ПОЛИТИК СЕ ОТЪРВЕТЕ!
На практика, материализацията на този извод бе под формата на граждански вълнения, протести и улични сблъсъци. Все обречени по нашите ширини явления, защото "овчарите" на стадото се бяха подготвили - за всеки по-сериозен трус имаха по един Андрешко, който да поведе народното недоволство и след това умело да го изпрати по течението... на канала. Така Системата се предпазва от сериозни размествания, Статуквото е винаги подсигурено, а и Играчите просто разменят фланелките си и играта продължава.
Тъй като тази ситуация е актуална и днес, мнозина от съгражданите ни се обединиха около

ИЗВОД №3 - ПЛЮЯ ВИ НА ПОЛИТИКАТА И ДЪРЖАВАТА, ЕМИГРИРАМ!
Всъщност, това се случва от самото начало, на няколко големи вълни. Естествен процес е и както се шегуват чернохуморниците, може би е единственото спасение за българския ген... Дали е така, няма как да знаем към днешна дата, затова натиснати от реалността, формулираме и извода, до който са стигнали друга немалка част от населението, особено около избори:

ИЗВОД №4 - ИБ*ТИ СЪ В Г*ЗЪ, НЯМА ДЪ ВИ ГЛЪСУВЪМ НЪ ТЪПИТИ ИЗБУРИ!
И тези хора ги разбирам... сред тях не са лидерите, двигателите, революционерите. В тази група попадат разочарованите, омерзените, смачканите... Продукт на четвъртвековния "преход", те са търсения резултат за "политиците" ни. Колкото по-голяма е групата, толкова по-лесно ще печелят всеки следващ рунд от боксовия мач със собствения си народ. Докато останат без противник и се... самоизядат.
За да не се случи това, малцината останали в БГ и все още шаващи на обществената сцена, логично формулират

ИЗВОД №5 - ДА СЕ ОБЕДИНИМ ОКОЛО ИДЕЯТА ДА СПАСИМ СТРАНАТА СИ!
Направиха го и Го кръстиха Реформаторски блок. Започнаха силно, дори им повярвахме (то, имахме ли избор...), а година по-късно май отново прескачаме по изводите... Не знам вие на кой номер сте, но аз съм между №1 и №2. И за да се опитам да изляза от този порочен кръг, ще опитам да вляза в главата на средностатистическия политик в БГ.

Познавам няколко човека, които се вместват в определението "политик". Някои даже ми бяха и приятели (преди да се политизират). Претърпяха интересни метаморфози, но всички гледаха първо към материалното.
Дотук нормално - повечето хора имат приоритет да уредят първо себе си, а след това (евентуално) проглеждат и за обществените интереси. Идеалистите отдавна емигрираха, или станаха алкохолици... Проблема е, че докато заситят собствените си гърла, тези хора се оплетоха в зависимостите на службите. Държавата ни е така устроена, че всеки, който рано или късно стане обществено значим, попада в мрежата на бившите ДС и КГБ! Не, не става въпрос за тайна организация с мундири, които следват специален протокол. Просто "елитът" у нас е на 99% представен от бившите им служители. А всички знаем, че Агентът козината си мени, но нрава не... А нравите са икономически - пари.
Та, моите приятели политици, за да се позамогнат и поуспокоят, за няколко години станаха подвластни на банки, организации и шуробаджанащина. И макар светлите им и общественополезни идеи да не изчезнаха, станаха просто неосъществими. Защото в момента, в който някой се опита да направи реформа в тази държава, ВИНАГИ от миналото изплува един голям червен "другар", който ти дава съвет от Страната на Съветите... а тази страна не желае силна и независима България, равноправен член на НАТО и ЕС!
Ще прощавате за клишето в горния ред, но за съжаление е факт.
Има още нещо. Не знам дали сте имали "удоволствието" да работите с хора. Повярвайте, няма по-неблагодарна работа от това! Дори и хората да са хора, пак е трудно, а представете си какво е да представляваш цял народ... Не съм сигурен, че е в капацитета на човек да се справи с подобна разнолика еквилибристика. Такова мазало от интереси, очаквания и обещания на фона на клетата ни родна шарена черга едва ли е по възможностите на един човек. Не и жив... Не че се опитвам да ги защитавам! Опазил ме Бойко... Просто повечето хора дежурно сочат с пръст и непрестанно изискват. Изискват, докато крадат, докато не спазват законите, докато хвърлят фасовете си на улицата и не прибират ла*ната на кучетата си... Изискват и от децата си, докато дават личен пример за обратното. Греша ли?
И какво ни остава?
Как да променим тази реалност?
Можем ли въобще и струва ли си?

Нито съм политик, нито пък общественик.
Най-обикновен лальо с компютър в дневната... един от 10-те процента, НЕ:
- гледащи телевизия
- харесващи растящата тъпотия
- впечатляващи се от "силебритата"
- интересуващи се от "дербито" Левски - ЦСКА.

Има и думи, характеризиращи групата ни, НЕзапочващи с "не":
- търсещи истинската ни история
- изучаващи обществото
- желаещи достойно съществуване
- ...тук можете да наредите всички добродетелни клишета, представете си, че все ще вАжат.

И какво от това?
Ще продължим да си пишем от компютрите в дневните и нищо няма да се промени, докато 10-те ни процента не станат 20-30-40... И ако все пак стане чудо и някой ден сме достатъчно парламентарно представени, дали ще попаднем на правилните личности, нарекли себе си политици, които ще защитят правата ни?

Ето, връщам се в началото на текста и отговарям на въпросите "коя е ПОЛИ и какво (на кого) тика?".
ПОЛИ сме всички ние, които все още населяваме тази територия.
Тикаме (и си го натикваме) всеки политик, за когото гласуваме по време на избори.
Така логично се заформя и поредния (и последен)

ИЗВОД №6 - ГЛАСУВАЙТЕ (защото по-добра система все още не измислена) ЗА ХОРА, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ, АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕТЕ ДА ИМ СЕ ДОВЕРИТЕ.
Лесно е да се каже, за щастие е лесно и да се направи. Знаейки кои са местата в Нет-а, където НЯМА смисъл да се търси, на средно интелигентен гражданин са необходими няколко минути, за да се запознае с личността на всеки един набеден политик или общественик.
Ако и това ви е много, поне можете да се повлияете от човек, на когото имате доверие - по-малкото зло е, сравнено с негласуване или залагане на поредния Симеон или ББ...И не се бойте, дори след 100-тина години тази държава вече да не съществува, или населението ѝ да е със съвсем различна структура и произход, вас вече няма да ви има, т.е. к'во ви пука... да му мислят наследниците.

9.2015


Вероучение for DummiesПовод примат да хване тояга и да си пребие вечеря е глад.
Причината Сократ да насочи тяга (мисловна) и да предложи постеля (върху която лежи цялата западноевропейска философия) е факт - съмнения, търсене, въпроси...
И понеже "знам, че нищо не знам", а някои и това не знаят, реших да "побогохулствам" и да се подготвя с кратък текст, когато се наложи да отговоря на Подрастващия какво/кой/къде са Бог, вяра и религия.

Мнозинството е остро заблудено от малцинството, с цел да му бъде отнето най-скъпото - СВОБОДАТА да мисли.
Който мисли, обикновено задава въпроси.
Който задава въпроси, обикновено търси отговори.
Който търси отговори, обикновено е неудобен.
Който е неудобен, обикновено бива отстраняван.

В миналото отстраняването на неудобните е ставало лесно - убивали са ги.
Многото убийства обаче свивали обема на "трудещите се" и уравнението започнало да не излиза... Тогава се появили умни люде и измислили религията, този "опиум за народите", който се оказал перфектния инструмент за подчинение и манипулация. Толкова съвършен, че и до днес работи с пълен успех, на фона на огромната уж осведоменост на популацията.

Кои са религиите, кога са се пръкнали, какви са разликите и колко са им феновете, можете да се информирате сами. Целта в случая е да запиша (за да не забравя) кои са:
- правилните въпроси, които трябва да задам
- какви са отговорите, които е редно да получа
- как да разбирам резултатите
- къде да си завра постулатите...

И всичко това защо... за да разбера за сетен път, че "... нищо не знам"?
Явно цял живот ще имам нужда от подобно напомняне.
КОЙ Е БОГ?
Не се познаваме лично, но задочно сме се срещали, а като цяло го усещам всеки път, когато настроя съзнанието си на честотата на Радио Sapiens. На същата тази честота можете да се срещнете и с останалите персонажи от Компанията - Рогатият, Смъртта... ангели, архангели, демони и всек’ви плътни и безплътни популации, продукт на шизофренните ни мисловни напъни.

Бог е и това, от което имаме нужда, когато сме несигурни, слаби, на ръба на пропаст… или пък щастливи, благодарни и на Топ-а ъф дъ Поп-а… зависи от възпитанието. Зависи и от религията, която сме си (или са ни) избрали, защото за част от онези с чалмите Бог е онова състояние, в което с нож в ръка колят “неверници” и вярват, че правят добро.

Религия ли казах?
И на депутат вече е ясно, че Вярата на разумния човек няма нищо общо с религията на тълпата. Дали е опиум или най-обикновен синджир за народите, религията е просто един перфектно действащ инструмент за контрол и мотивация, особено ако трябва да се свърши нещо гнусно. Хората така и не разбраха, че попове, имами, равини, будистки монаси и всек’ви останали религиозни служители в “униформи” просто събират парите и най-вече мислите им, за да ги насочат към един общ казан, който служи основно за лично облагодетелстване.

Какво за Вярата?
Дали е в Нищото, в Нещото или в безмозъчният ни т. нар. “политически елит”, всеки е свободен да се излага както намери за добре. Личното ми мнение е, че най-големите излагации са на религиозна, историческа и политическа тема, но това са и най-експлоатираните “отрасли” в “зомбиевъдството”. Разбира се, не мога да върна историята назад и да експериментирам с различен модел, но ако можех, бих заложил на друга софтуерна версия на HS (Homo Sapiens) - изчистена от синдрома “Трите Зъ”.
Хайде малко и за Молитвата. Състоянието, в което вярващият се обръща към Бог (а невярващият към себе си), за да синхронизира мислите и чувствата си, най-често желанията. Няма лошо - този процес е задължителен при актуализирането на всеки софтуер! Прочистваш се от зловредни процеси и бавещи производителността програми, получаваш най-новите версии, вдигаш нивото на защита.
Или, ако обобщим, получаваме следното:
- Създателят (Бог) разработва нов продукт (Вселена, звездни системи, планети и населяващите ги гадинки, вкл. човека) - човекът, неговото най-сложно творение (така мислим ние), има нужда от операционна система (софтуер, съзнание), която да го управлява - този софтуер е написан с динамичен код и има възможността да се саморазвива и обучава - през годините тези процеси се развиват до степен такава, че самото божие творение (човек) започва да създава софтуер и себеподобен изкуствен интелект - има и лоша новина, а тя е, че докато се развива, човекът успява да скъса почти всички връзки със света, в който живее и след себе си оставя предимно мазало... - за да е във връзка със Създателя си, човекът използва процеса молитва - протоколът, който осъществява тази връзка се нарича вяра - с времето някои хора разбрали, че най-лесният начин за влияние и контрол над останалите е процес, който експлоатира вярата и го нарекли религия - тъй като това се случило на много и различни места по планетата, в един момент се появили много и различни религии
Останалото го знаете.

КАКВО Е БОГ?
Мога да споделя какво не е:
- престарял беловлас старец, правещ се на Коцето Калки
- ходещ по водата странник, изхранващ с рибни специалитети бедстващите и опиващ с червено вино страдащите
- бродещ по света и носещ се с вятъра Дух, който дебне грешниците по дуварите и ги наказва за това, че праведните са допуснали да им скачат по главите
- удобно разположил се в храмовете господин, събиращ индулгенции и опрощаващ непростимото.

Също мога да предположа, че Бог е продукт на търсенията ни (ако сме сами) и внушенията ни (ако сме част от тълпата). Опорна точка, на която се подпираме, когато не можем (или ни мързи) да материализираме желанието си да получим определен отговор. Възможност, която имаме, за да обясним необяснимото и подредим неподредимото.

ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ БОГ?
Защото сме хора и този, който е създавал хардуера ни, е имал нужда от напредничав и изпълнен с нюанси програмен продукт, който да го управлява. Така се е появил софтуер, версия HS, благодарение на което човечеството е достигнало съвременните си “висоти”.
Последните се характеризират най-вече с масови кръвопролития, резултат от продължаващите и до днес кражби на територия, ресурси и влияние. Тази “мотивация” е двигателят на човечеството. Покрай нея са измислени всички човешки измишльотини, които са ни направили доминиращ вид на планетата.

Май се отплеснах… ставаше въпрос ЗАЩО ни е нужен Бог?
На едни, за да осмисли съществуването.
На други, за да закрепи съществуването.
На трети, за да прекрати съществуването…
Объркана работа.


ИМА ЛИ БОГ АЛТЕРНАТИВА?
Не, има други форми. Ако в далечното минало Бог е бил стихия, по-късно воин и бодибилдър, а днес беловлас старец (изберете си религия), утрешният Бог сигурно ще е изграден от нули и единици код, или пък нещо събирателно.
Каквото и да е, версия HS винаги ще има нужда от коректив.
Знаете какви епични бакии са забърквали ВСИЧКИ религии. Не че задължително трябва да свързваме Бог с тази чисто човешка гадост (религията), но нямаме избор, защото HS-версията ни рано или късно ги свързва. А свързани, на ниво стадо са сила! Голяма!

Ако пък предположим, че HS-версията е читава и изчистена от синдрома “Трите Зъ”, племето ни отново ще има нужда от Бог. Да, може да не е с визията на хуманоид, а модерен рилийз на Андроид, но каквато и да е фасадата му, зад нея ще стои Вярата в логиката и справедливостта.
Защо тези две думи ли?
Защото логиката е това, което ни е пръкнало и управлява съществуването ни, а справедливостта е онова, заради което в съзнанието ни никога не се е мръквало и осмисля мъдруването ни.
Да, играта на думи е търсен ефект, но мотивацията ми не е да се правя, че много знам - още в началото уточних, че “...нищо не знам”. Просто все още по детски вярвам, че макар и изчезващ вид (или пък плахо прохождащ), сред хората има достатъчно софтуерни версии тип “подобрен HS”.


В най-известния учебник по история (Библията) пише "не споменавай напразно името божие".
Най-искрено се надявам, че не е било напразно.
P.S.1
За протокола:
- християнин съм
- не съм религиозен
- толерантен съм към всички религии, които развиват личността и свободата ѝ
- смятам, че не религията, а спазването на законите (продукт на логика и справедливост) ще спаси човечеството


P.S.2
Знам, че с горния текст няма как да отговоря детайлно (а нямам и капацитета) на всички въпроси, въртящи се около думите вяра, бог, религия и производни.
Знам обаче, че за да ни има и след 100-200 (поне) години, човечеството трябва спешно да ревизира съществуването на настоящата религиозна система, защото освен страдание и смърт, тя отдавна не носи нищо добро. Християните и будистите притежават know-how, мюсюлманите и останалите, био-масата… Въпрос на желание и няколко поколения време.

Бог ще си остане там горе и все така ще ни гледа сеира, но каквото и да е Той, ние трябва да сме мъдри. Иначе изчезваме.
Може пък да е за добро...

9.2015


Благо, творите ли?


Оригиналният текст можете да прочетете по-долу.
Изместих този абзац като начален, за да визуализирам и водя отчет и статистика на най-новата ни активност по темата "Благо, творите ли".
Става въпрос за ежемесено даряване на хора, попаднали поради бедност в списъците на Български Червен кръст (доход под 150 лева/месец). Тук влизат възрастни самотници, болни и изоставени от близките си, както и голяма група самотни майки.

Благодарение на Иво Иванов и Милена Цанова, в началото на 2015-та, група приятели и колеги стартирахме този проект. Идеята ни е да материализираме желанието си да отделяме ежемесечно малки суми от доходите си, с които да сме полезни на нуждаещите се. Закупуваме хранителни продукти, които разпределяме в пликове на стойност около 20 лева - сирене, кашкавал, брашно, ориз, леща, боб, макарони, олио и т.н. Даряването става в един от пунктовете на БЧК (Слатина), където хората (предварително организирани) идват и директно от нас получават дареното.

Контингентът е различен и целта ни е да помогнем на максимален брой нуждаещи се. Известно ни е, че няма как да покрием всички, но това не означава, че трябва да се отказваме. Отделно, помощта е двупосочна...

Ако искате да се включите и вие, с малки суми, ежемесечно:

Телефон 0899982814, Красимир Великов
CECBBGSF, IBAN BG26CECB 9790 1055 6512 00
Фейсбук група
Отчет и движение на средствата


Благо, дарим ви!

Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна оттуки понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Йоан

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Александър

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен
Индекс туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Зорница Стоянова - йога за деца


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мариана Пенчева - Майка Тереза от Търново


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ СлънцеАЛИАНСНИТЕ РОДИТЕЛИ

8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ
BATTALIA

БАЩИ-КАРТЕЧАРИ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

бракУВОне

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВЕРОУЧЕНИЕ FOR DUMMIES

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ
ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ЗАДРЪСТЕНИТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ

ГРУПОВ ТЕКСТ

двуСОЦиоличие

DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция EURO-ПЕДИКУЛОЗА
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ЗАЩО НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ (НА ТРЕТИ МАРТ)

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR
КРИЗИСЕН PR В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА... МРЪСНИ

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОБРАЗОВАНИЕ

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПЛЮСОВЕ ОТ МИНУСИТЕ

ПОЛИтика

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИДВОРНИ МУЗИКАНТИ

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ
ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES
pro-КУР, ааа тУра

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ
ПРОШКА

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

СЕМЕЙНИ КАЛАМБУРИ

сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СССР - митове и легенди за Втората световна

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ
ТРЕСКА за ЗЛОто

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...