Придворни музикантиВ студентските си години и малко след това имах група. Даже няколко. Изживявахме се като музиканти, записвахме албуми, участвахме по клубове и разни концерти. Веселба на квадрат!
Защо го правехме?
Някои от любов към музиката.
Други, заради купона и любовта към музиката.
Имаше и такива, които се интересуваха основно от любовта... един екс-френд със степен на музикална инвалидност, заради едното е*ане не само се научи да свири, но и задобря, а и Любовта му се отприщи! После да разправят, че не правела чудеса...

Няма да се закачам повече с това чувство. Заиграх се с думата, защото скоро с един човек, когото дълбоко ценя, имахме задочен спор относно участието му в общ концерт с една мутреса, която по стечение на обстоятелствата пее. Не лошо при това.
Проблемацията дойде от тезата, че заради едната любов музикална, не е редно да се правят компромиси морални. Аз настоявах, че е трябвало да откаже, другата страна държеше на позицията си, че на сцената е заради музиката и публиката, а не заради мутресата.

Може би е права, но за мен остана порива да споделя с вас тези си морални вълнения, защото всичко това катализира избълбукването на едно старо мехурче, коетo беше започнало формирането си още преди години. Около кризата с КТБ и лицето Цветан Василев почти се спука, а сега просто излезе наяве под "мотото" ПРИДВОРНИ МУЗИКАНТИ.Изкуството и в частност музиката, никога не са били общодостъпни и разбираеми за масата. Да, и в миналото хората са потропвали с крак, или пък са се впускали в кръшни танци, но истинските творци често са оставали неразбрани. Не се ли пързулнеш по пързалката на халтурата, стоиш гладен. А постоиш ли по-дълго гладен, или се затваряш в себе си, или ставаш "по-толерантен" по отношение на масовките (в Родопите му викат мейнстрийм)... И тъй като "толерантността" на твореца нараства пропорционално с глада му, още от древни времена той привиква с едно базисно правило - намирането на сигурен източник на храна (в Родопите му викат меценат).

Разбира се, има много изключения от споделеното по-горе, както и блестящи меценати, обкръжени с още по-блестящи творци. Все пак, наследили сме невероятни музикални творби, въпреки базисното правило за храната. Просто геният на твореца трябва да се съчетае с парите и добронамереността на спонсора. Докато това работи, фабриката за добро изкуство бълва хитове!
Какво става обаче, ако една от тези компоненти заскрибуца?
Или пък се счупи...

В случай, че фирата я даде музикантът, резултата е ясен - халтура.
Ако пък меценатът прецака нещата или животът го прецака, музикантът или трябва да му играе по свирката (т.е. да прави халтура), или да си вземе свирката и да си потърси нов меценат. Тъй като второто често е несигурно и свързано с липса на храна, творецът скланя глава и ще не ще, започва да произвежда халтура.

Ето това е съдържанието на мехура, избълбукал по-горе в текста. Придворността на творците у нас и зависимостите им от силния на деня. Зависимости, нерядко тотално заличавайки ги като личности и превръщайки ги в обикновени певачки и момчета за всичко.

Още от удобните за комунистите т. нар. "народни артисти", през фаворитизираните от Прехода чалга "диви", та до днешните издънки в стил Къци Вапцаров и неизбежните "звезди" (в Родопите им викат силебритита), тези хора рядко имат собствено мнение. Горе-долу, такова е положението и с достойнството им. Те се нагаждат като буфосинхронист на банкетна маса - ядат и пия с всеки, който би могъл да плати сметката.
Не очаквайте от тези хора да поведат кауза, да застанат начело на добра идея, да сложат име и достойнство на кантар... не можеш да сложиш нещо, което го няма. И когато същите тези ги видиш "по новините", разпалено да защитават лица като Цветан Василев или който и да е, бягайте с писъци...

Ще кажете - дай имена, примери.
И ще сте прави, въпреки, че имам основание да ви заподозра в сеирджийство.
Нищо не ми пречи да споделя с вас имената на Графа, Мария Илиева, Мариана Попова, ЛиЛана, Трифонов, Шамара, Б.Т.Р., Хиподил, КГБ и още десетки пеещи, танцуващи, актьорстващи и позьорстващи (да ме прощават пропуснатите). Но няма да го направя, защото всички, отъркали се и търкащи се в силните на деня, са най-обикновени хора и също като нас, имат нужда да папат. Готови са да се изложат за всякакви каузи, да направят творчески паузи, чули-недочули да застанат зад идеи, най-често водещи ги до бордеи... Има ли едене и пиене, всичко е наред!

Обаче.
Винаги има едно обаче, драги зрители.
Няма безплатен обяд.
Знаете, че който плаща, поръчва. И когато насреща си има готови да се предложат "творци", филмът е ясен. Също така знаете и кои са хората с пари у нас, как и кога са ги спечелили. При наличието на тези две (не)известни, даже нямаме нужда и от уравнение.

Какво правят честните, моралните, достойните в гилдията?
Страдат.
Не от глад или нечиста съвест - такива хора намират себе си и макар изхранвайки се не с това, което могат най-добре, те се справят в живота. Изкуството, което носят, е свито на топка в стомасите им и при всяка една честна възможност, иска да излезе и да се раздаде на публиката. И го прави. Но рядко, в камерен състав и не за пари...
Тези хора са и вестоносци на морала.
Може и да ви звуча като прогимназиална учителка, но това е факт!
Когато популярна личност застане с името, лицето и творчеството си в защитата на една кауза, хиляди ще го последват.
Когато същият, най-малкото даде личен пример и ясно се разграничи от халтурата на модела #КОЙ, това няма да остане незабелязано.
Дори нищо от горното да не стане, най-малкото ще спи спокойно...

Има и алтернатива. Нарича се независим артист (в Родопите му викат ъндърграунд). Това движение отдавна набира сили и развитието + достъпността на интернет мощно му съдействат. Творци, автори, които нямат нужда от меценат, някои дори и от публика... Блещукат и светулкват в арта, който оставят след себе си и са си самодостатъчни. Да, някои от тях биват открити или сами се разкриват за публиката и ако са достатъчно добри, стават новите любимци. От тях зависи към кой лагер ще се присъединят.
Помните ли Ъпсурт?
Да, може би това е начина.
Поне у нас, в тази политическа и социална реалност.
Как е по света, ще си поговорим някой друг път.
7.2015BattaliaЧували ли сте за сайта Kickstarter?
Най-вероятно сте.
Ако пък не, по-долу ще бъде споменат няколко пъти.

Причината да напиша този текст е изключително спонтанна - изразявам радост от успеха на екип, който го заслужава.
Екипът е български, идеята за която се бори авторска, а хепи-енда и финалното рязане на лентата вече чукат на вратата!

Ето ви малко предистория.
Приятел на мой приятел (направо брат), заклет геймър на тема настолни игри, има детска мечта - да направи своя собствена игра, която да завладее света... През годините се занимава с какво ли не, докато в един момент концентрира усилията си върху продажбата на въпросните игри и организирането на турнири по темата. Фирмата му (Фантасмагория) постепенно се налага в бранша и нещата потръгват.
Потръгва и работата по детската му мечта - играта! За няколко години, малко по малко се трупат достатъчно материал и идеи. Обгражда се с екип от художници, играчи, съмишленици... експериментира се с различни визии и условия.

Как ви звучи дотук?
На мен ми прилича на нещо, обречено на успех.
Кое е едно от главните условия, за да може това нещо да се реализира?
Финансирането.
Каква е сумата?
Поне 50 000 долара.

Ето тук идва мястото на kickstarter.
Представяте ли си как отивате в банка и искате да изтеглите кредит при добри условия, за да изработите и продавате настолна игра, като началната сума, от която се нуждаете е 50 000 долара? Какви ли ще са шансовете за одобрение, да не говорим, че ще трябва да върнете доста повече...
Идеята на kickstarter е да предложите проекта си пред света, да убедите хората, че си струва и те да закупят предварително от това, което ще произведете в бъдеще време.
Ако предлагате нещо наистина добро и успеете да го представите по максимално лесен, разбираем и атрактивен начин, желаещите да инвестират в творението ви може да станат толкова много, че в един момент бързо да съберете посочената сума и да сбъднете мечтите си!
А какво по-добро от това... ?

Ще направя "творческа" пауза.
Под настолни игри нямам предвид шах, табла и Не се сърди човече...
Да, те също влизат в схемата, но фокусът е върху сложни и добре измислени стратегии, битки и изграждането на цели светове, в които митични създания бродят и взаимодействат с какво ли не.
Други пък развиват мисленето, абстракциите, комбинативността на деца и възрастни, потапяйки ги за няколко часа в неща, различни от МОЛ-а, кафенцето и клю-клю фестовете пред блока.

Връщам се към играта-мечта.
Казва се Баталия (Battalia).
Продукт е на Александър Геров и хората, с които работи.
Измислена, реализиране и завършена - чака своите 50 000 долара.
Добрата новина и поводът да напиша този текст е, че не само ги получи, а даже ги надмина и интереса към Баталия е наистина голям. Голяма е и радостта на екипа на Сашо, защото в последните няколко седмици светът им се върти около ангажиментите по кампанията - мейли, преводи, организационни процедури. Иначе казано - главите им пушат...
Гледайки блясъка в очите обаче, пожелавам на всекиго подобен пушек!
Кампанията.
Видеото.
Страница във FB.7.2015

pro-КУР, ааа тУра!Определение за ПРОКУРАТУРА:
Държавен орган, който основно и най-общо представлява държавата като страна на обвинението. В България прокуратурата ръководи разследването в предварителното производство, привлича физическите лица към наказателна отговорност и поддържа обвинението в наказателното производство, като и упражнява общ надзор за законност - по спазването на законодателството в държавата.

Така.
Сега помислете - на кое от текста по-горе отговаря нашата:
- представлява държавата?
- ръководи разследването?
- привлича някого и упражнява надзор...?

Знам, все риторични въпроси - държавата е на мафията, разследването е поръчково, надзора е само като има зор.
И вие го знаете, нали?
Следователно всички го знаем.Какво следва от това - може би промяна?
Макар и повече от четвърт век по-късно, когато най-после някой (вероятно притиснат отвън) се опитва да пооправи кашата, наречена СЪДЕБНА СИСТЕМА В БГ, накуп изпълзяха всички възможни тролове, зомбита, криминални и каквото още се сетите мафиозо-политически контингент, за да ни обяснят, че тази реформа била огромна грешка и заплашвала държавността.

Лично мнение - единственото нещо, което заплашва, е да се промени настоящото статукво. И то не кой знае колко драстично, защото корумпираните у нас няма да бъдат изметени от съдебната систаема, нито пък корумпиращите ще се откажат от дейностите си.
Просто ще има мааалко повече ред.
И на обикновения човек ще му се струва, че справедливостта е мааалко по-малко смачкана.
Иначе силните на деня ще продължават да си редят пъзела, в който основната мотивация са парите.

Защо тогава се хабя да пиша?
Защото бях провокиран (за кой ли път) от състава и участниците на поредния контра-протест, организиран в защита на едно лице, назначено от споменатите по-горе за Главен прокурор. В ролята на "защитник" беше събран кварталният фитнес-клуб, с общо IQ под 100, незнаещи къде са и за кого викат, нямащи идея каква е "каузата" им...

Честно - ако това е защитата на Главния прокурор, смятайте за каква Прокуратура иде реч! За личността е ясно.
Отделно, тези сладури не биха дошли в центъра на София pro bono, т.е. някой им е платил. И ако се положат и най-малките усилия от страна на съответния орган, може много лесно и бързо да се стигне до източникa на средствата (вкл. и за безумните психо-плакати, част от кампанията в защита на Цацаров).

Нима беше по-различно по време на протеста преди две години?
Автобуси с цигани, криминални и най-обикновени крепостни от страната циркулираха из София, за да покажат мускулите на мафията. Стотици хиляди левове от сивата икономика се лееха от джоб във джоб, за да броим контрите и да доказваме, че са повече от спонтанно вдигналите се граждани.
А как е по избори?
Кой плаща за миграциите, регистрациите, излагациите...
Я си представете всичките тези пари да отидат за нещо градивно и полезно за държавата.

Знам, няма смисъл.
Да питам.
Нали всички знаем отговорите.

Затова има смисъл да не се отказваме.
Никъде по света не са победили мафията, защото тя е част от човека.
Но на местата, към които сме се запътили, тя не управлява държавата.


7.2015


Благо, творите ли?


Оригиналният текст можете да прочетете по-долу.
Изместих този абзац като начален, за да визуализирам и водя отчет и статистика на най-новата ни активност по темата "Благо, творите ли".
Става въпрос за ежемесено даряване на хора, попаднали поради бедност в списъците на Български Червен кръст (доход под 150 лева/месец). Тук влизат възрастни самотници, болни и изоставени от близките си, както и голяма група самотни майки.

Благодарение на Иво Иванов и Милена Цанова, в началото на 2015-та, група приятели и колеги стартирахме този проект. Идеята ни е да материализираме желанието си да отделяме ежемесечно малки суми от доходите си, с които да сме полезни на нуждаещите се. Закупуваме хранителни продукти, които разпределяме в пликове на стойност около 20 лева - сирене, кашкавал, брашно, ориз, леща, боб, макарони, олио и т.н. Даряването става в един от пунктовете на БЧК (Слатина), където хората (предварително организирани) идват и директно от нас получават дареното.

Контингентът е различен и целта ни е да помогнем на максимален брой нуждаещи се. Известно ни е, че няма как да покрием всички, но това не означава, че трябва да се отказваме. Отделно, помощта е двупосочна...

Ако искате да се включите и вие, с малки суми, ежемесечно:

Телефон 0899982814, Красимир Великов
CECBBGSF, IBAN BG26CECB 9790 1055 6512 00
Фейсбук група
Отчет и движение на средствата


Благо, дарим ви!

Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна оттуки понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Йоан

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Александър

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен
Индекс туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Зорница Стоянова - йога за деца


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ СлънцеАЛИАНСНИТЕ РОДИТЕЛИ

8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ
BATTALIA

БАЩИ-КАРТЕЧАРИ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

бракУВОне

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ
ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ЗАДРЪСТЕНИТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ЗАЩО НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ (НА ТРЕТИ МАРТ)

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR
КРИЗИСЕН PR В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА... МРЪСНИ

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИДВОРНИ МУЗИКАНТИ

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ
ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES
pro-КУР, ааа тУра

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ
ПРОШКА

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

СЕМЕЙНИ КАЛАМБУРИ

сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СССР - митове и легенди за Втората световна

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ
ТРЕСКА за ЗЛОто

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...