Зорница СтояноваОще преди да седнем да си говорим със Зорница се разбрахме, че интервютата ми нямат за цел да направят от събеседниците звезди. Идеята е да се опитаме да насочим мисълта на четящия към нещо, което ще го "самосезира" - за добро или лошо, зависи от случая.
Зори е зрял човек, видял и пробвал достатъчно, за да знае какво иска и как да го постигне. Нацелила е посоката си (засега) и опитва да помогне в търсенето и на хората около нея.
Срещнахме се, защото прецених, че има какво да ни каже.Случаят днес е кофти.
Да, говорим си за добри помисли и жестове на човечност, но фонът отзад е мръсен.
Или пък да покажем първо чистото?

Чисто, мръсно... все тая. Твоя работа е да го направиш достъпно.

Добре, ще започнем с представянето.
Имената ги казахме. Възраст?

На кой му пука...36.

Правилно. Образование?

Не е по темата, но за протокола - икономическо.

Настояща работа?

Учител по йога за деца. Работя като инструктор към КЛУБ ЙОГА ЗДРАВЕ и преподавам в няколко детски градини в София.

Кога насочи поглед на изток?

Преди време ме полазиха пристъпи на панически атаки. Наричат ги още паническо разстройство. Разстройство нямах, но бях сериозно обезпокоена и едно от нещата, които опитах, беше йогата. Оказа се, че помага. Това ме насърчи да продължа и така до раждането на дъщеря ми.

Йога за бременни?

Не, други неща бръмчаха в главата ми. Но атаките не закъсняха и след раждането поднових заниманията си.

С какво е по-различна детската йога?

Йогата си е йога, но я представяме пред децата облечена в смешна дрешка. За да я приемат, трябва да им спечелиш вниманието и да ги накараш да се движат, контролират и градят двигателна култура. Едновременно с това тренираме и Мозъчко, както казва дъщеря ми. Така звучи адски скучно, но практиката залага изцяло на играта. За щастие, имената на асаните са на животни и нали се сещаш какви звуци и пози правим, когато примерно се подреждаме за КОТКА, ЛЪВ, КРАВА и т.н.

Звучи даже еротично... за възрастни има ли?

Аз работя с деца. И извън шегата, състоянието на не малко от възпитаниците ми е тревожно. Слаби, хилави - все неприятни думички, за съжаление. Нямат сила за елементарни упражнения, както и липса на координация. Не знам дали е от "Зрънчото" или от таблетите, но съветвам най-добронамерено родителите да засилят децата си към редовна физическа активност. Не казвам да е йога (въпреки, че препоръчвам), но ако не искате да отглеждате дроб-сърми, просто го направете.

Ти помагаш ли им?

Помагам и успявам. За щастие, децата учат много бързо. Говорим си, че трябва всеки път да изпълняват все по-добре позите и те го правят, показват у дома. Работи ли се с тях, особено под формата на игра, всичко се случва и то се случва добре.

И каква е връзката със СОП?

Връзката е, че в в една от детските градини, в които водя йога, има група за деца със специални образователни потребности (СОП), деца с аутизъм. Директорката ме помоли да пробваме и занимания по йога, което по принцип е страхотно. Проблемът се оказа в тоталната липса на готовност и професионални умения на персонала. Важно е за тези, както и за всички други деца, да отговарят подготвени и загрижени кадри, завършили подходящи курсове и със съответен образователен ценз. Нищо подобно.

Верно ли нямат ценз?

Те всичките са с дипломи там, ама ко от туй? По-добре без това…
И тук не става въпрос за конкретна детска градина, а по принцип.

Секунда... дай да подредим нещата.

Подреждам:
- персоналът няма елементарни знания как се говори и държи с деца с аутизъм. Всъщност, тук въпросът не е до знания, а до човещина
- крещи се, наказват ги с лице към стената и вдигнати ръце (те нямат сили да го направят), напрягат излишно обстановката
- гледат на опитите ми с насмешка и едва ли не съжаление
- подиграват се на родителите, че си хвърлят парите на вятъра за "повредени" деца.
За времето - абсурдно е за 15 минути да се работи с децата, т.е. дай да правим нещо ново, ама по нашите правила… Структурата на програмата е бетонна конструкция, която няма да помръдне още 100 години.

Ти ме закопа!
Как така на вятъра?

Родителите на деца с аутизъм са истински мъченици. Единият не работи, обикаляйки ежедневно София с надеждата, че всяка една форма извън детската градина ще помогне на рожбата му. Говорим за музикотерапия, плуване, езда и всякакви други занимания, които наистина развиват тези малки пациенти и в зависимост от тежестта на заболяването, дават шанс и надежди за подобряване. За съжаление, всичко това струва доста - включително нерви и време. Полезно е за тях, но е важно да е централизирано.

Май дойде момента да пуснем мръсния фон...

Говорейки за болни или различни деца, той е винаги пред очите ми. Силно се надявам да бъда разбрана правилно - целта ми не е да посоча с пръст заблудените и омерзени от собствената си личност дребни хорица, наречени ПЕРСОНАЛ в детските градини. Те толкова могат, а и животът ги е направил да са такива. Има и човеци сред тях, но що се отнася до децата ни, трябва ли човеците да са малцинство? Пръстът ми сочи към онези, които са допуснали този т. нар "персонал" да работи с детето ми, с децата ви, с децата със СОП. Говоря за хората - от директорите, до правителства, министерства, които или са толкова тъпи, че не могат да прозрат елементарната истина, че този народ изчезва, или са толкова алчни и безхаберни, за да си направят труда дори да се замислят.

Тук май ще пеем дует - добавям и куплетите със здравеопазване, наука, култура...

Да го кръстим РЕКВИЕМ тогава?
Далеч съм от популистките клетви на националистите. Просто ми е мъчно за всички нас и децата ни.

Ако не се лъжа, използва израза "ВТРЕЩЕНА СЪМ"?

Да... и лошото е, че започнах да свиквам с това. А не искам.

Затова разговаряме. Очевидно не си.

Дано!

Със Зори продължихме да си говорим, но умишлено прекъсвам текста на това място. Посланието е ясно, мотивацията също.
Не казвам, че не се замисляме над десетките кретении от ежедневието ни. Просто казвам, че не бива да ги погребваме под тоновете "култура" и битова електроника, щедро леещи се от "Извора на модернизма". Образование, култура, човечност - това ни прави хора, не модела на смартфона в джоба ни.
Силно се надявам вица, в който бащата взима погрешно дете от детската градина и коментира "Все тая, нали утре пак ще ви го върна", да си остане само виц.


2.2015
БракУВОнеЗа този текст бих могъл спокойно да използвам и 1л. ед.ч., но някакси "по-глобално" ще е, ако вкарам и статисти в повествованието. А то (повествованието) е толкова банално - ежедневности, наречени от по-чувствителните жизнени потребности.
Да, иронизирам мечтателите сред аудиторията, но го правя с най-добри чувства!
Тези от тях, които ме познават знаят, че не лъжа.

За какво е пушилката?
Вечната тема за любовта и нейното развитие.
Дали е развитие бракът и като цяло семейството?
Трябва ли да се бие тревожно камбаната, че сичкуту уженину съ ръзвеждъ?
Те такива работи...

За любовта вече съм словоблудствал.
За брак и семейство почти.
Дай ся да поразчепкаме УВО-то...


По-малките сигурно не знаят, но едно време, когато мъжете ходеха в казарма, всички мечтаеха за момента на уволнението. Този бленуван миг с нежна абревиатура УВО, който правеше от войника човек, а от човека гражданин на НРБ.
Та, хванах се аз за тази метафора, за да опитам да обяздя промъкващата се сред населението тревожност, че "семействата много почнали да се развеждат".

Ни съ, бе!
Ни съ!
Ни съ ръзвеждът, просто хората вече са свободни... или поне така си мислят.
Ако погледнем назад в годините, никъде и по никое време няма да намерим по-освободени и с възможности снабдени мъже и жени!
Няма по-толерантна и даваща право даправишкаквотосиискаш действителност от днешната!
Кеф ти ранен брак, кеф ти късен.
Искаш класическо семейство, или пък просто живот на семейни начала.
Пазиш целомъдрие и развяваш девствен чаршаф, или клецаш от врата на врата, докато те отнесе сифилисът...

Свобода!
Равенство!
Толерантност!
Не, не сме на митинг на БСП... за връзките си говорим.


СВОБОДА
Логично, на запад са по-напреднали с този мат'рял, защото там и свободата е по-отдавнашно понятие, а и сексуалната революция се е вихрела, докато тук зомбирани трудещи се са редили клечките на СОЦ-мравуняка. Не случайно онова, което бабите и дядовците ни са мислели за оргазъм, се оказало... астма. Буквално.
Свободата у нас дойде с асистирана репродукция, на патерица и подарена от "Големият съветски брат". И то не поради еволюционни причини, а просто защото идиотщината, наречена СОЦ, безславно фалира.
В резултат получихме правото да носим джинси, да пускаме дълги коси и да слушаме западна музика. С времето получихме всички останали права и през годините хората се научиха, че могат да живеят по друг образец. Истински.
Не го наричам западен, защотото не е. Той е просто човешки.
Човешко е и желанието да бъдеш свободен.
А свободата има много измерения, едно от които е да си тръгнеш, когато разбереш, че връзката ти вече не е градивна, а градинска.
Примери?
Колко щеш.


РАВЕНСТВО
Нали не очаквате стотици страници с текст, в които описвам хиляди съдби на милионите двойки, плъзнали по милиардната история на планетата ни...?
Те са навсякъде около нас, в офиса, апартамента на съседите, та дори и в леглото ни.
Супер се кефя на двойки, които се обичат, разбират и знам, че такива хора ще се държат за ръцете дори и когато са на 80!
Обаче това са бели лястовици на фона на черното ято. Късмет, съдба, воля на Вселената - както и да го наречете, това си е джакпот. Затова и няма да ги закачам.
Закачам се с храбрите черноризци, дръзнали в новоосъзнатата си свобода да потърсят себе си, а не компромиса. Те са главните герои на мисълта ми днес.

Всъщност, това е и отговора на незададения въпрос - ЗАЩО ДНЕС ДВОЙКИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ ПОВЕЧЕ И РАЗВОДИТЕ СА ПО-ЧЕСТИ?
Защото днес хората са по-свободни!
Могат да се движат свободно, да работят свободно, да мислят и плануват свободно.
Да се виждат с когото си поискат, да му правят/раждат деца, да ги отглеждат заедно или поединично.


ТОЛЕРАНТНОСТ
Деца ли казах?
Това е думата, която стартира най-важното изискване.
Може да не се понасяте, може да не може да го/я гледате, може всичко..., но има ли дете/ца, ЕГО-то и АЗ-ът отстъпват на нещо друго.
Дали ще го наречем толерантност или просто смирение, тезата ми е, че НА ПЪРВО МЯСТО ТРЯБВА ДА ЗАЧЕТЕМ ИНТЕРЕСА НА ДЕТЕТО!

Какъв е той:
- да бъде обичано
- да расте в нормална обстановка
- да се развива в среда на цивилизoвано и добронамерено съжителство
- да черпи примери на човечност, изграждащи го като уравновесен и позитивно гледащ на живота индивид
- добавете си още...

Е, какво - толкова много ли се иска от нас?
Дали пък не можем да се напънем малко, да излезем от собствените си бесове и да се погледнем отстрани?
И това, което виждаме - дали се връзва с изброеното по-горе?
Кога ли ще разберем, че АЗ-ът и ЕГО-то са две различни неща, и че осъзнатият АЗ в комбинация с думата ТОЛЕРАНТНОСТ, може да направи чудеса от храброст, докато криворазбраното ЕГО дори и само е достатъчно, за да прати поредната жертва на поредния провален брак в интернат, затвор, а защо не и на бесилото (метафора)...
Изберете си.

"А каква ще е цената?", ще попитате.
"Усмивката на лицето на детето ви", ще отговоря.
Дали ще сте под един покрив, с ново семейство, с нови деца дори (ваши, чужди, от друг човек), важното е тази усмивка да не слиза от лицето му.
А за това не са отговорни Папата или Главния мюфтия!
Отговорни сме ние, дето сме го правили.

Да, има и "ПЛАН Б".
Това е, когато насреща си нямате човек (изповядващ горното), а упоен от маниите и параноята индивид, лишен от трезва преценка за ситуацията. Да, звучи сериозно, но понеже и институциите отдавна не се грижат за подобна популация съграждани, те са по улиците, т.е. сред нас. Следователно шансът да попаднете в подобна ситуация не е никак малък (около 33% от българите имат изявени психо-проблеми, статистика). В тези случаи интересите на детето са уж водещи, но по-водещи са жаждата за иазнезнамкакво си...
Тъжна история.

Затова пък сме хора - дори и в тъжните истории да намираме светли нотки и да ги използваме, за да я докараме до мажорно звучащ акорд.
Каква реторика, а... ;-)
Извън шегата, наистина ги мисля тези работи. А с помощта на доминантите, изброени по-горе за интереса на детето, мисля че не е невъзможно (виж по-долу РЕЦЕПТИ ЗА ЩАСТЛИВО ДЕТЕ).

Има дори "ПЛАН C".
Предполагам това е ситуацията, в която всичко е толкова разрушено, че дори не е останала здрава тухла, от която да започнеш наново. Такива хора не познавам, та в случая ще оставя на друг да си цапа ръцете...
РЕЦЕПТИ ЗА ЩАСТЛИВО ДЕТЕ

№1. ЕДИНИЯТ НЕ ПОНАСЯ ДРУГИЯТ
Честа ситуация, в която половинката не желае повече да дели брачното ложе и подпокривното пространство. Поради някаква причина (изгаснали чувства, нова връзка, физическа и душевна неприязън) не иска да има нищо повече с другата половина от семейството, която пък все още го/я обича.
НО ИМАТ ДЕТЕ/ДЕЦА!

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕШЕНИЕ
Прочита текста дотук и избира към коя група принадлежи. Задава си прост въпрос - ИСКАМ ЛИ ДЕТЕТО МИ ДА Е ЩАСТЛИВО или преди всичко ИСКАМ АЗ ДА СЪМ ЩАСТЛИВ/А?
Ако отговорът е първия, сядат с половинката, слагат си картите на масата и щом интересите на детето са водещи, решават как да продължат:
- заедно, но с пълна независимост един от друг (тип "съквартиранти")
- разделени, като детето се менка по адресите
- разведени (ако имат брак), със съответните последствия.
Очевидно е, че вариантът с двама родители е най-добър за детското щастие, но в случая това не е моя работа...

Ако отговорът е вторият (или преди всичкоИСКАМ АЗ ДА СЪМ ЩАСТЛИВ/А), тогава отново се прочита текста и се повтаря, докато не стигнете до идеята, че грешите... ;-)


№2. ДВАМАТА НЕ СЕ ПОНАСЯТ Тук става по-трудно, но все още нещата са под контрол. Следвате процедурата с четенето от ПРИМЕР №1, като си задавате същите въпроси. Решенията са същите, просто по-трудно се стига до тях.

№3, №4, №5 и т.н.
В тези ситуации се намесват тъщи, свекърви, ревниви половинки от други връзки, полиция, Спешна помощ и дори свещеник... Какъвто и да е сценария обаче, винаги се спазва посочената в началото последователност и винаги се стига до въпроса ИСКАМ ЛИ ДЕТЕТО МИ ДА Е ЩАСТЛИВО?
И да знаете, че докато не отговорите с ДА, нямате място сред приятелите ми!
Щом ги пиша тези неща, ясно е какво съм си избрал.
Какво ще си изберете вие - това си е ваша работа.
Дали сте/сме направили правилния избор - времето ще покаже.
Важното е да спим спокойно, да има на кого да даваме пример и да не губим... КАКВО?
Точно така - БЛЯСЪКА В ОЧИТЕ! НЕГОВИТЕ!2.2015

Защо не съм националист (на трети март)?Защо не съм националист (на трети март)?
Защото съм човек.
След това, защото съм българин.
И не на последно място, защото се имам за умерено интелигентен.

В общи линии, това е кратката версия на "есето" ми. Ако не ви се чете повече, или просто имате нещо друго за вършене, това е достатъчно.
Ако пък любопитствате и се вълнувате защо по никое време ги вея тези "трибагреници", отделете си 5-10 минути и заповядайте да се разходите из мисловните ми лабиринти.

Реално погледнато, винаги съм искал въпросните лабиринти да са просто няколко прави и светли коридора, т.е. мисълта да върви без излишни усложнения. Това би спестило страшно много ресурс человечески, за времето и средствата се подразбира. За съжаление, практиката показва точно обратното - не само не вървим по най-малкото съпротивление, но дори сами си поставяме препятствия по пътя, за да се оплакваме след това от "международното положение".

Та, трибагрениците ги вея (или свивам, според някои), защото времето е по-специално!
Времето е пореден крайъгълен камък, в който една малка група хора, добре мотивирана финансово и без грам морал, опитва да заблуди друга, много по-голяма група хора, че черното е бяло (или червеното синьо, изберете си).
За пореден път!

За да бъда правилно разбран (по принцип, чест проблем), нека се изясним - не съм ничий фил, фоб, рубло/долар/евраджия, нямам връзки със службите, родителите ми не са рептили, за Сорос съм чел в Wikipedia, а по протестите ходих, защото давах пример на сина си.
Не харесвам агресията, глупостта и трите "З", и изцяло в лексиконен стил - МРАЗЯ ЛЪЖАТА... ;-)

Те, точно от лъжата идат повечето ни беди!
Сценарият е изпитан през хилядите години история и работи безотказно:
- измисляш една лъжа
- настъпваш един етнос по нацио-мазола
- с пяна на уста обясняваш как трябва да се даде отпор
- блажено се отпускаш в стола и им гледаш сеира

Но, пак избързвам.
Структурата на този текст би трябвало да бъде следната и мн. ч. не е случайно:

1. Да дадем определение на НАЦИОНАЛИЗЪМ.
2. Да обясним как в зората на човечеството той е бил част от инстинктите, пазещи стадото и общността.
3. Да се разходим през вековете и с примери да покажем, че освен войни и нещастия, не е довел до нищо градивно.
4. Да припомним принципа "Разделяй и владей".
5. Да изтъкнем като важен довод, че интелектът и обемът мисъл на съвременния човек са обратно пропорционални на националистическите му "пориви".
6. Да дадем пример с Васил Левски (май единствен останал неоцапан от пропагандата) и идеите му за "чиста и свята република на всички общности".
7. Да призовем хората да четат история (нецензурирана, иначе няма смисъл) преди да прибързват с изказвания и действия.
8. Да обърнем внимание на факта, че съвременните и напредничави общества гонят на първо място финансовия си интерес, а той не върви ръка за ръка с НАЦИО-то.
9. Да уточним, че изоставащите в развитието си общности и държави често използват (поради липса на друго) опасната игра с НАЦИО-то.
10. Да не забравяме, че не само ние имаме жени и деца.

Емпиричен, но пък строен и доста изчерпателен план (лично мнение).
Отново ви давам шанс да спрете с четенето, защото в тези десет реда за втори път отговарям на въпроса си.
Иначе аз ще продължа, тъй като имам време за губене.

"Идеология, построена около силната идентификация на дадена група индивиди с определена нация."
Така пише в Wiki.
Пише и други неща, но на мен това ми стига.
На пръв поглед нещо полезно, градивно, позитивно дори. Хората се припознават около даден признак и заедно вървят напред.
Ноооо.... какво става, когато срещнат друга група, различна от тяхната?
Бой, бой и пак бой!
Така е било хилядолетия и някакси нещата са се получавали. Имало е доминиращи нации, чат-пат са се ротирали, изплували са и нови, като това не е спирало прогреса, защото макар и покрай сухото да е горяло мокрото, ресурсът на властимащите е бил голям. А и не е имало ядрени оръжия...

Освен бомбите, в наши дни имаме доста по-цивилизована среда и възможности за чуваемост на личността. Ако само допреди 50-100 години човек за човека е бил просто пушечно месо, днес има дузини комитети, харти, НПО-та и все подобни лостове, бранещи отделния индивид и превръщащи го в център на собственото си развитие.
Няма да коментирам световните заговори и модерните тайни общества (не казвам, че ги няма), но в т.нар. БЕЛИ ДЪРЖАВИ всичко това работи. Хората живеят сравнително спокоен, подреден и предвидим живот, който е създаден с една основна цел - машината на Капитала да върви безпроблемно напред и нагоре. Същият този Капитал (поради липса на по-добър и работещ модел) осигурява на тружениците си достатъчно права и свободи, както и самочувствие, че нещата зависят от тях.

Какво се случва в т. нар. ЧЕРНИ ДЪРЖАВИ?
Или първо да си отговорим на въпроса защо са черни?
Защото когато нациото на едните е мачкало нациото на другите, те са били недостатъчно силни... или пък умни, работливи, комбинативни?
Но, това е друга тема.
Разделяли са ги, владели са ги, използвали са ги като суровинен придатък... така е и днес.
Но днес има опции - да учиш, да се развиваш, да следваш наложения ред и ако толкова искаш да промениш нещо, да използваш същия този ред - с неговите правила по неговата глава. Ако нямаш потенциала и възможностите да го направиш, значи не ти е това мястото! Дава ти се втори шанс - да осмислиш ситуацията и да си намериш онази среда, в която ще се чувстваш добре.

Какво правят на практика онези, които не харесват тази безупречно работеща машина, но и нямат потенциала да я променят по нейните собствени правила?
Как какво - РЕВОЛЮЦИЯ!
Като не може с акъл, става и с пушка...
Който е чел историята, тук ще се чувства в свои води. Който е дремал, да ползва интернет. Аз ще продължа по темата.

Отговаряйки на последния въпрос, искам да ви фокусирам върху поне за мен най-важното:

НЕ САМО НИЕ ИМАМЕ ЖЕНИ И ДЕЦА.

И тук няма как да не цитирам нещо гениално от "КОСА", описвайки войната във Виетнам - "...Белите изпращат черните, да се бият с жълтите, за да "пазят" земята, която откраднаха от червените...". И всеки път, когато някой праща някого да стреля срещу някой друг, не е зле да помислим, преди да извикаме Yes, Sir!

Отплеснах се, а говорех за национализъм.

Ще ви спестя драмата - кръв, милиони жертви, тонове омраза и ненавист!
Спестих ви ги.
Знамена с трибагреници, кухи каузи и много пари и още пари и его зад тях.
Игри на влияние и празно пишкомерене, платени с тонове човешко месо, гниещо по плодородната земя.
И забележете - това е двустранно!
И едните, и другите веят байряците, мислейки си, че защитават нациото...
А какво всъщност защитават?
Дедовият...

Дали когато от север са се изсипали аспаруховите прабългари, на местното население не му е трепнало нациото?
Или пък когато Велика българия е била на три морета, съседните (и впоследствие "поробени") етноси са били доволни?
Въпрос на гледна точка, драги.
Да, и на пра-пра-пра дядо ми не му е било кеф да носи фес, но за това не са му виновни турците. Виновен е неговият пра-пра-пра дядо, че е допуснал да го поробят. Турците просто са използвали слабата държава и са се наместили където и както трябва, въвеждайки своя собствен ред.
Същото са направили и руснаците, когато са ни "освободили" - нова територия, нови приходи за хазната, нов коз в тестето на Царя. И ако вместо кухо нацио в главите на дядовците ни е имало повечко рацио, след Съединението и Независимостта нямаше да се стигне до няколкото национални катастрофи.

Как е днес?
Същото...
Отново малоумници като Сидер, Бареков и прочее клоунада разиграват идиотизираното население и току подгонят някое цигане, за да донапомпят нацио-ентусиазма. Целта е ясна - да се отклони вниманието от истинските престъпници, които на едро отмъкнаха всичко. Както и да се запее на нов глас песента за Големият руски брат, който ще помогне на Родината да... умре за пореден път. А в учебниците по история надали ще се появят факти, разказващи как "великият" граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Или пък как е ликвидирана Старата българска държава от ... русите.

Затова не им ща трибагрениците и изтърканите фрази.
Не им ща историята за "робството, освободителите и светлото бъдеще".
Смешно и глупаво ми стоят по празници наредените политици с наведени глави, в които бръмчат основно мухи и дузина идеи за бързо криминално забогатяване.
За мен бяло-зелено-червеното е просто лого, зад което стои името България. Едно от многото имена на равноправни и суверенни играчи на игралната маса, наречена (гео)политика.
Науката История не ползвам като повод за реванш и леене на кръв, а като пример как не се прави.
Възпитавам сина си да е човек, да мисли и да не забравя, че светът не се върти около него.
Да знае, че е от етноса БЪЛГАРИ, живее в държавата БЪЛГАРИЯ и е гражданин на планетата ЗЕМЯ.
Че като него има още милиарди, разпределени в стотици други етноси, мислещи по подобен начин.
Че за да съществува всичко това, има ред, наречен ПРАВО. Останалото е КРИВО...Срамно е, че никой не вижда милионите българи зад граница. Това са новите аспарухови "воини". Най-много са в Русия, където са и корените български. Следват Европа, Америка... още една България съществува паралелно, без пряка връзка с "кораба-майка". И вместо "елитът" да настройва и плаши хората с цигани, асимилация и ново турско робство, да спре да краде на едро и да насочи поне част от освободения ресурс за приобщаване на тези хора. Не с панаири и седенки, а с работещи и доказали се инструменти - търговия, културен обмен, т.е. стоко-човеко поток.


3.2015


Свързана тема - национаГлисти

Благо, творите ли?


Оригиналният текст можете да прочетете по-долу.
Изместих този абзац като начален, за да визуализирам и водя отчет и статистика на най-новата ни активност по темата "Благо, творите ли".
Става въпрос за ежемесено даряване на хора, попаднали поради бедност в списъците на Български Червен кръст (доход под 150 лева/месец). Тук влизат възрастни самотници, болни и изоставени от близките си, както и голяма група самотни майки.

Благодарение на Иво Иванов и Милена Цанова, в началото на 2015-та, група приятели и колеги стартирахме този проект. Идеята ни е да материализираме желанието си да отделяме ежемесечно малки суми от доходите си, с които да сме полезни на нуждаещите се. Закупуваме хранителни продукти, които разпределяме в пликове на стойност около 20 лева - сирене, кашкавал, брашно, ориз, леща, боб, макарони, олио и т.н. Даряването става в един от пунктовете на БЧК (Слатина), където хората (предварително организирани) идват и директно от нас получават дареното.

Контингентът е различен и целта ни е да помогнем на максимален брой нуждаещи се. Известно ни е, че няма как да покрием всички, но това не означава, че трябва да се отказваме. Отделно, помощта е двупосочна...

Ако искате да се включите и вие, с малки суми, ежемесечно:

Телефон 0899982814, Красимир Великов
CECBBGSF, IBAN BG26CECB 9790 1055 6512 00
Фейсбук група
Отчет и движение на средствата


Благо, дарим ви!

Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни". Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня! Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Йоан

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Александър

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен

Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Зорница Стоянова - йога за деца


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

бракУВОне

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ
ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ЗАДРЪСТЕНИТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ЗАЩО НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ (НА ТРЕТИ МАРТ)

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ
ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ
ПРОШКА

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

СЕМЕЙНИ КАЛАМБУРИ

сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СССР - митове и легенди

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ
ТРЕСКА за ЗЛОто

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...