Треска за ЗЛОтоЧетенето на текста по-долу не е за всеки!
Не е и задължително...
Става въпрос за детайлно разработен реферат, доклад или както щете го наречете документ, целящ да информира. Или пък обучи, събуди и помогне на хората, от които зависи един от българските символи да не се превърне в бунище, продукт на човешката алчност.

Планината е Родопи, но утре може да е всяка една от 37-те ни планини. Да, не вярвах, че са толкова много, но така казва науката география. Тя казва още много други неща, но някой трябва и да слуша... За нещастие, хората които днес слушат са на изчезване. Единственият конвертируем шум, който има значение за обществото ни, е на парите. Именно този шум обърна отново погледите към разкопаването на Родопите, защото сечта очевидно не може да задоволи бездънните гърла на местните (и национални) феодали.

Тук ще спра, защото в противен случай ще трябва да кажа тежки думи за криминално-проявени лица като Първанов, Доган, Борисов, Гергов и още стотици "герои" на нашето време. "Хора", чиято логика на съществуване никога не ми е била понятна...

На вас пожелавам приятно четене, на групата приятели, заели се с тежкото бреме да опазят града си - успех, а на себе си - здрави нерви, защото ми е много трудно да се въздържам, когато изроди, облечени във власт... добре де, въздържах се.СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА НА РУДОДОБИВА В РОДОПИТЕ

(За авторите: Димитър Събев е икономист и журналист, в момента работи за сп. „Тема”. Автор е на те-ренни проучвания за установяване на потенциала за устойчива икономика в Крайморска Добруджа, Странджа, Западни Родопи. През 2010 г. публикува книгата „Унизената земя”.
Руслан Йорданов е журналист във в-к „Стандарт”. Преди това е работил в сп. „Тема”, в-к „Пари”, в-к „168 часа” и в-к „Класа”. Пише по социални, политически и етно-религиозни теми. Носител е наградата „Черноризец Храбър” за репортер на годината през 2010 г.).1.2015


Властелинът на задръстенитеПо повод 3.март 2013-та, провокиран от любопитството на Младши (7г.) и незнанието на Старши (77г.), се наложи да поровя в блатцето на собствената ни история. Оттам излязоха основно жаби, пиявици и няколко милиона лапнишарана, но пък трудът си струваше. Ако не друго, поне припомних на себе си и четящите тук, че няма фоби и фили, а хора, които срещу достатъчно пари могат да изтъргуват и собствената си майка...

Интересът, който разклаща феса на "следосвобожденска" България, е независимостта и териториалната цялост. Тази тънка струна е целта (и цената) на всички събития, изсипали се върху главите на пра-бабите и дядовците ни. От Запад са искали слаба Русия и силна Турция, от изток слаба Турция и ник'ва България. Добре де, не ник'ва, а югоизточна провинция, част от Великата Рус...

Сто години по-късно, положението не е много по-различно. Язък за стотиците хиляди сънародници, платили с кокалите си политическите лашкания на преобладаващо продажните ни политици, изредили се да търкат министерски кресла. Язък и за пропиляните време и ресурс, на чиито фон зомбираният българин така и не разбра, че отвън винаги ще го клатят. Едните с диско и рок-музика, лубрикант и умерен лукс, а другите с водка, шамари и "Очи чьорние"...

Нооо, целта на този текст не е България. Да, тя влиза в сметките, но този път е в периферията.
Целта е да предупредя Младши (вече на почти 9г.) и Старши (на 79г.), че това, което се случва в момента на североизток от нас, може да се окаже пореден крайъгълен камък в историята ни.

Какво има на североизток ли?
Много неща, едно от които е Украйна.


Не, не става въпрос за Майдана, Революцията и съборените паметници на Ленин. Това са неща, които всеки един народ има пълното право да изживее. Те са част от историята му и логична развръзка, особено след безумната руска външна политика.
Безумна ли казах?
Не съм прав - ум има, но не е здрав.
Ще се обоснова.

Откакто Путин яхна мечката и обеща на гладните си и унижени сънародници да ги върне в играта, те му гласуваха безгранично доверие и по руски се опиха от временните нефтени успехи. Повярваха си, че отново със сърп и чук (пардон, нефт и газ) могат да владеят света. През това време малкото зло човече се превърна в пак малко, но вече много зло човече и изгради собствена империя, пазена от бившите му колеги от КГБ, превърнали се междувременно в т. нар. олигарси.

Та, драги зрители - към днешна дата Русия е империя.
Управлява се еднолично от император.
Притежава огромен ресурс и почти никакво модерно know-how.

На какво ви прилича това?
На бомба със закъснител?
Близко сте.

Какво би могло да бъде поведението на едноличния господар в такава ситуация?
Ако е далновиден и самокритично настроен, би трябвало да отвори границите си за новото, да освободи закрепостените си поданици и да реанимира пост-социалистическата си империя. С доказани и работещи доктрини, а не с носталгия по миналото и страх от бъдещето.


Какво направи Путлер?
Озъби се на цивилизования свят и след като се видя с повечко петродолари, реши да гради нов СОЦ-лагер, нежно кръстен Евразийски съюз. Междувременно, с по руски натопорчен ..., си го развя в няколко суверенни държави, мислейки си, че отново е на бял кон и управлява света. Оказа се обаче, че не е на кон, а на пробит барел, ежедневно обезценяващ се до реалната цена на петрола.
Национализмът е последното убежище на губещите почва под краката си политици, или неумеещите да боравят с човешки ценности. Именно на това заложи малкото зло човече и застана под пречупения православен кръст.

Дотук нищо ново под слънцето. Винаги е имало и ще има малоумници, които в един момент се самозабравят в самозабравата си и се налага силният на деня да ги плесне през ръцете (или лицето, ако се наложи). Проблемите в тази ситуация са няколко:

ЗА ПУТИН
Озъбването срещу почти целия свят (или поне по-развитата му част) доведе до тотална изолация. Задейства се защитния механизъм срещу такива "бъгове" и след като не разбра намеците от Чечня, Афганистан и Грузия, след анексирането на Крим и започнатата война с Украйна, Путин бе наказан. И забележете, не с оръжие и пушилка, а с прост икономически механизъм - инфлация.
Защо това е проблем за Путин ли?
Защото много скоро огладнелите му сънародници ще си организират собствен Майдан и тогава малкото зло човече ще стане неудобно...

ЗА РУСИЯ
Казват, че тази страна винаги е била проблемна. Сигурно сте чували и местната поговорка, че там логика и здрав разум не се търси. Няма да се ровя в историята, но след като от феодален строй си скочил директно в ленинско-сталинистката шизофрения, за да излезеш разорен и с горбачов знак на темето, би трябвало да имаш нужда от сериозен период за възстановяване. Нищо такова не се случи на 150-те милиона руснаци. Случи им се кратък газово-петролен икономически подем, след което олигарсите припознаха Путин за новата "икона", която ще ги задържи на повърхността и легализира милионите им.

ЗА ЕВРОПА
На принципа "дръж врага си по-близо от приятеля", за да държат под око вчерашният "класов опонент", европейците допуснаха и толерираха новоосвободените и позамогнали се руснаци да харчат парите си на техен терен. В началото това доведе до ръст на какво ли не (вкл. престъпността), но с времето между уж туристическия поток православни, се оказа, че се промъкват и много неслучайни държавни служители. Потоци пари бяха насочени към определени партии, лидери и неправителствени организации, за да се стигне до унизителната ситуация държави като Унгария и Гърция да са спонсорирани от КГБ.
За щастие, трудноподвижната бюрократична евро-машина най-после заскърца предупредително и резултатите не закъсняват - секнаха много от източниците на високотехнологични благини, които крепяха невидимата руска "икономика".

ЗА USA
Като основен съперник в пи*коизмерването, Щатите винаги са имали проблем с Русия. Страна, където логиката и пазарът отпределят ежедневието, няма как да толерира хаос, алогизъм и тоталитарен пръст, разположен върху ядрен арсенал... буквално в задния си двор.
Това определя и политиката им - зорко следене на всичко руско и готовност за всякакъв вид ответна реакция в случай на нужда. Играта на ядрен шах никога не е спирала, дори и когато Горбачов развя временно бялото знаме, за да може "Империята на злото" да се прегрупира. За да може десетина години по-късно наново да се озъби.
На и срещу всички.

Защо?
И те не знаят... важното е да се зъбиш.
Така се помпи национален дух.
Така се удържа власт.
Поне за още един мандат.

ПРОГНОЗА
Какво ще стане оттук нататък?
И всичко, и нищо.
Кучетата православно ще си лаят, керванът католически ще си върви, а прахолякът на Аллах Акбар ще засипва периодично процесията. И така до следващия оазис. Или поне докато дойдат китайците...
ЕПИЛОГ
Имаше още една причина за този незрял анализ.
Става ми кофти, когато умни и уж мислещи хора около мен се поддават на евтини пропагандни трикове.
Облъчването идва от всички страни, но най-евтини и най-нелепи са руските. То не бяха соросоиди, протестъри, рептили и кемтрейли... Не бяха православни вопли и КГБ-истки писъци за зли евро-толерасти и USA-людоеди.
Мислете, бре!
Търсете логиката!
Изплувайте за момент над тинята от опорни точки и разсъдете кой и защо стои зад ежедневните тъпотии, идващи от ... майната си.

Ако не можете, по-добре си сипете няколко големи водки и забравете.
С вас или без, керванът ще си върви.


2.2015


Програмиране for dummiesНяколкото абзаца по-долу няма да са новост за вас. Всеки четящ тук, малко или много си е задавал подобни въпроси, а голяма част са си и отговаряли...
Новост може би ще е подредбата на думите и заключенията.
Но, само може би.


ХАРДУЕР
Произлиза от английската дума hardware - железария, техническа апаратура. Приемете, че това е тялото ни. Имате пълната свобода да си поиграете на играта "Кой орган на кой електронен чарк отговаря".

СОФТУЕР
Отново английски произход, software - програмно осигуряване, съвкупността от цялата информация, необходима за работата на всяка електронноизчислителна машина. Това е мисълта ни. Отново имате възможността да се включите в играта "Кой програмен език на какъв тип мислене отговаря".

Защо така опростявам нещата?
Как смея да сравня "великото тайнство на живота" с някакъв калкулатор, при това от евтините...
Ей тъй, на - посмях.
И не само бръкнах с пръчка в ла*ното, ами и ще я позавъртя!Какво представлява човек (и всяко живо същество)?
Милиарди клетки, подредени по определен начин и програмирани да изпълняват строго специфични функции. Т.е. единство от хардуер, който работи благодарение на сносно написан софтуер. Да, телата ни не са от най-здраво и устойчиво направените, но пък мисълта компенсира и е сътворила хиляди малки пинизи, благодарение на които не само сме се закрепили и оцелели в еволюцията, а и сме на върха на всички хранителни пирамиди!

Извод №1:
добре написаният софт управлява перфектно посредствено сглобения хард.
Защо да е посредствено?
Защото сме кофти направени - трошливи, сополиви, податливи.

Извод №2:
въпреки добре написаният софт, "програмистите" са оставили много слаби места - грешки, които водят до често фатални алгоритми, по-известни като СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА.

Извод №3:
въпреки слабите места в програмирането, същите тези "програмисти" са дали и опцията за донаписване, по-известна като ОТВОРЕН КОД...

Истина, истина ви казвам (древен програмен лаф от програмист, по-известен като Ицо) - проверено е и е така! Ако всеки хардуер си запретне клавиатурата и си размърда дисковете, може да напише такива редове, че няма да повярва на крайния резултат! Тогава думи като депресия, зависимост, малодушие, безхаберие, агресия, омраза и т.н. ежедневности ще останат само на хартия.
Мисълта (т.е. софтуерът) ще постигне такива висоти, че въпреки многото хардуерни недомислици, телата ни като нищо ще залевитират насам-натам из реновираната планета Земя.
Други понятия като болест, страдание и смърт ще добият съвсем различно тълкувание. Болестите ще се лекуват, страданията ще се преодоляват, а смъртта ще бъде посрещана с уважение и благодарност за дадената възможност.

Точно тук могат да се напишат още стотици редове, даващи детайлно тълкувание на всяка от загатнатите тези. Десетки примери, показващи как можем САМИ да си помогнем в постоянните забивки на системата...
Няма да ги пиша.
Не, не ме мързи.
Просто вече съм го направил.Такива работи, драги.
Спирам да мечтая и се връщам в реалността.
Бързам, защото закъснявам за курса ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES...1.2015
Благо, творите ли?Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Йоан

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Александър

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен

Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Зорница Стоянова - йога за деца


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

бракУВОне

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ
ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ЗАДРЪСТЕНИТЕ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ЗАЩО НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ (НА ТРЕТИ МАРТ)

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ
ПРОГРАМИРАНЕ FOR DUMMIES

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ
сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ
ТРЕСКА за ЗЛОто

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...