Златка, златното момичеОколо сексистката истерия на пишман-кавалерите made in BG, вторачили незадоволени погледи в една добре изглеждаща млада учителка, се запознах с друга една млада учителка. Също добре изглеждаща, също адекватно и правилно инвестирала в знания, вместо в силикон. За разлика от "колегите" журналисти обаче, не надничах в деколтето и подпъпието ѝ, а опитах да погледна в ежедневието. Там, където се случват истинските неща.


Помните ли приказката за Златка златното момиче?
Не знам в каква вода са я топили и какво е хванала през това време, но знам, че "моята" Златка Василева е в десетката. Не съм бил в час по музика, за да я видя в действие, но съм убеден, че децата я обичат. Пожелавам си и аз такива преподаватели в някой следващ живот и започвам да си задавам въпросите...

Учител по музика, завършил поп и джаз пеене.

Да, завършила съм Академията и продължавам пътя към личното си и професионално израстване, плувайки в дълбоките и вълнуващи води на музикотерапията. Виж колко сериозно прозвуча само, а :-). Понастоящем преподавам музика на деца в около 13 различни учебни заведения – Музика, като учебен предмет в детски градини, водя групови занимания за ранно музикално развитие, в които децата участват с родителите си. Най-малките ми "ученици" са на 6-7 месеца!
Отделно, работя с деца със СОП.

Mащабно! Какво е СОП?

Деца със специални образователни потребности. При тях музикотерапевтичният подход работи прекрасно, защото музиката предполага един непринуден начин на общуване и човек може да изрази себе си и без думи. Отделно, развива социални умения, фина и обща моторика, абстрактно мислене и какво ли още не.

Съвсем скоро ще те върна на темата. Как се справяш с 13(!) работни места?

Мда, звучи шантаво! Не шофирам, но с помощта на метрото и разните градско-транспортни "благини", някакси се получава.

Или си неприлично богата от този факт, или просто неприлично влюбена в работата си.

Истината е, че преоткрих себе си в тази работа. Когато с децата сме заедно и пеем, или просто общуваме, се чувствам безкрайно щастлива и благодарна да бъда част от техния специален и вълшебен свят! Въобще, учителската професия е изключително удовлетворяваща и зареждаща! Приеми го и като отдушник и филтър за всички останали гадости, които хората ежедневно си причиняваме.

Приемам го. Също бих приел и да подредим нещата хронологично.

Чак до детството няма да се връщам... завърших поп и джаз пеене в Консерваторията, там се запознах със съпруга ми и след като се дипломирахме, изчезнахме в чужбина. Посвирихме, попяхме, попътувахме и като ни омръзна, позабременяхме и се позавърнахме тъдява.

Попромени ли се оттогава?

Не мисля. Освен, че проядох кьопоолу, научих се да меся козунаци и да танцувам салса, не се сещам за нещо друго, по-съществено.

Запознахме се покрай онази снимка от учебника по музика за 2-ри клас. Как мислиш - ще има ли пробив над тази тотална кретения, обхванала обществото, или покрай сухото ще изгори и мокрото?

Хм, не знам дали е случайно или не, но някак животът ме среща с доволно количество читави хора, които движат в посока на това, промяната да се случи. Това ми вдъхва вяра, че пробив ще има.

Докато разцъквахме по темите, спомена за родителските кооперативи.

Да. Нашето семейство беше част от родителски кооператив в продължение на три прекрасни години. Родителският кооператив е неформална организация от родители, които искат да предложат на децата си различна алтернатива от тази, която предлагат държавните или частни детски градини. Това е едно голямо семейство от семейства, което функционира на демократичен принцип, като отговорностите и грижите са споделени. В кооператива децата имат възможност за плавна адаптация, достъп до разнообразни дейности и работа с отдадени и квалифицирани педагози. Групите са малки и така има възможност за индивидуален подход към всяко едно дете.
Естествено продължение на кооператива е Демократичното училище. В момента функционират огромен брой такива училища по света, а през септември месец стартира първото демократично училище в България. Това е общност от учители, деца и родители, като всички в нея участват във взимането на решения, касаещи управлението и организацията в училище. Акцентът в демократичното училище е върху зачитането личността на детето и неговия избор какво и по какъв начин да учи.
Въобще, това са теми, по които можем да говорим с часове и надали ще чуеш нещо ново, като ти кажа, че родното образование отчаяно има нужда от реформа – като почнеш от смяна на педагогическия модел на обучение и осъвременяване на целия образователен процес, та стигнеш до подмяна на авторитарния модел, който държавата налага, и който ощетява учебния процес и участниците в него. Няма универсална магическа формула на обучение, която е подходяща за всяка отделна личност. Плурализмът в образованието би могъл да гарантира правото на свободен избор на формите и стандартите на обучение, като това се осъществява на демократичен принцип от всички, които участват процеса – учители, деца и родители. Звучи прекрасно, нали?

Звучи направо утопично, но след като по света съществува и дава резултати, не виждам причина да не се случи и у нас.
Очевидно си фен на демократичните решения. Това има ли "топла връзка" с музикотерапията?

С музикотерапия се занимавам от няколко години и се обучавам в програма към Българската асоциация по музикотерапия. Често ме питат – "Е, какво правиш с тая музика? Пускаш им на хората някакви парчета да слушат и ги лекуваш ли?"...
Въпреки, че музиката има чудодейна сила, формулата не е толкова проста и универсална. Музикотерапията е психотерапевтичен подход, който използва елементите на музиката и може да се практикува от квалифицирани музикотерапевти, които преминават дългогодишен и задълбочен период на обучение. Съществуват различни подходи при работа с музика и самата музикотерапия има много широко приложение. Моите интереси за момента са насочени към работа с деца.

Кои три "парчета" смяташ, че са подходящи да се въртят като музикотерапевтичен фон в Народното събрание?

Ох, това е страхотен въпрос! Разсмя ме! Професионален/сериозен или непрофесионален/несериозен отговор искаш да ти дам?
Принципно, всеки клиент идва с определена заявка. Каква им е зявката на нашите хора, знае ли се? Професионално, не мога да ти дам отговор на този въпрос. Виж, ако ме питаш какъв музикален поздрав бих им пуснала, тук идеите са много и посланията не са особено красиви.

Извън шегата, какви резултати се постигат с музикотерапия? Вярно е, че мнозина ще си кажат "Тинтири-минтири...".
Дай да ги убедим в противното.

Мога да ти кажа, че музикотерапията намира много широко приложение. Освен примерите, които споменах по-горе, може да се прилага на бременни жени и по този начин се осъществява емоционална връзка между бременната жена и детето, a също така е стъпка към по-хармонично, спокойно и безболезнено раждане. Музиката се използва и в неонатологични отделения при недоносени бебета. Установено е, че тя нормализира дишането, сърдечния ритъм и ускорява растежа им. Музикотерапевтично може да се работи при хора, болни от рак, като намалява болката, тревожността и дискомфорта по време на химиотерапията. Има описани случаи на пациенти с Алцхаймер, при които, слушайки парче, с което са емоционално свързани, техните спомени се пробуждат. Това са само малка част от примерите, които мога да ти дам...

Ако беше на мястото на учителката, влязла в новините с добрата си външност, би ли използвала вдигналия се шум, за да обърнеш внимание на вътрешните проблеми в системата на образование?

О, да! Задължително!

Питам те, защото винаги съм бил фен на принципа "От всеки дефект - ефект". Дефект е, че всички се одървиха на едно поддържано женско тяло, ефект би било, ако това втвърдяване на лопатите се използва за прекопаване на буренясалата градина в сектора...

Факт е, че масата реагира първосигнало на определени провокации и в случая не бих искала да бъда на мястото на колежката в тази, меко казано некомфортна ситуация.

Развивам темата, защото образователната ни система е като болен с карцином - лъха на безнадеждност, скъпа терапия и излишни мъки от страна на страдащия и близките му. Политиците от "Прехода" имат нужда от раЯ, а не от свободомислещи граждани. В тази светлина, те нямат интерес в държавата ни да има интелигентни и образовани хора. Греша ли, че гледката "учител върху масата, тресящ се в гюбеци", е новата визия в нашето образование?

Цинично е, но си прав, че като цяло системата има изгода от това, да "произвежда" лесноуправляеми послушници. Но нали ние сме тук, за да направим промяната?
Мисля, че визията на съвременния учител не се вписва в рамката на "тресящ се в гюбеци и върху масата". Съвременният учител трябва да бъде добър слушател, сътрудник, да бъде креативен, сензитивен, да провокира интереса на децата, да може да стимулира естествената любознателност, която те притежават по природа.

Какво би направила, ако утре срещнеш Златната жаба (изпълнява само едно желание) и тя те направи министър на образованието?

Първото нещо, ама наистина първото нещо, което бих направила е да се обградя с качествени сътрудници (ей сега, на прима виста се сещам поне за 5-има такива :). Вярвам, че по-добра работа може да се свърши, когато работят няколко глави и сърца накуп.

И след това?

След това - Реформа!

Имат ли основание родителите да хейтят учителите, при
положение, че колегите ти работят за по 500-600 лева, без никаква мотивация, освен може би чистия идеализъм?

Не съм сигурна, че разбирам въпроса ти. На какво основание е този "хейт"? Честно да ти кажа, никога не съм се сблъсквала с подобно отношение от страна на родител, а точно обратното. Усещайки подкрепата отсреща, която естествено е основана на взаимно доверие и активно общуване между двете страни, се чувствам още по-удовлетворена и щастлива от това, което върша.
Не съм фен на твърдението "ами за толкова пари – толкова". Или вършиш нещо със сърцето си, или не! Ако парите са единствения ти стимул и мотивация, за да го правиш - значи не ставаш за тази работа.

Визирам вечната неудовлетвореност (меко казано) на родителите, когато става въпрос за децата им. Може би си имала късмета да работиш с позитивни хора.
Въпросът ми за мотивацията (финансова) идва от факта, че мнозина твои колеги останаха в "заварено положение" - по средата на живота си, в края на опашката за държавни "облаги". И някакси, когато искат да отидат на почивка, или да си оправят жилището, преподаването "от сърце" за 600 лева не им върши работа...

Факт е, че заплатите на учителите са ниски и това е демотивиращо за определена част млади хора, които биха искали да се посветят на тази професия. Знаем, че учителите и лекарите са тези, които носят фундамента на всяко едно развиващо се и проспериращо общество и заслужават адекватно заплащане за труда си. Та в тази връзка, за да бъдеш учител в България, трябва да притежаваш солидна доза идеализъм и да си безумно влюбен в професията си.

Знаех си - влюбен идеалист :-)
Шъ съ упрайм ли, или сите заедно ще потънем с кораба Клета Майка България?

Не мога да ти дам еднозначен отговор на този въпрос. Едни ще потънат, други ще изплуват – всичко зависи от нас.

Питам и за зеленчука.

Трудно ми е да си избера само един зеленчук и ако няма конкретно условие да го сторя, бих се определила като цялата туршия.10.2014


Тъп и упорит - Епизод третиМда, не бъркате - отново сме на темата с двата декара над село Железница...
Новините са лоша и добра.
Лошата е, че освен няколкото добри намерения и свежи идеи, ехото не върна нищо насреща.
Нищо.

Добрата е, че Мануела Дренска ми пусна една муха, която при наличие на свестни и добронамерени хора, и най-вече на Ракета-носител, може да порастне до слон!

За по-прегледно, ще разделя обяснителната част на две - МУХА и СЛОН.
За разлика от заиграването с поговорката, искрено се надявам в нашия случай от мухата да излезе един голям слон! Слон, който да понесе на плещите си целия товар на начинанието, защото си струва.

МУХА
Става въпрос за строежа на комплекс за настаняване на младежи от социалните домове, които са навършили пълнолетие. Хора с потенциал и желание за учене и развитие в определени области, които имат нужда от рамо. Рамото ще представлява бъдеща фондация, която ще поеме изграждането на комплекса и цялостния житейско-учебно-образователно-занимателен процес, свързан с бъдещите си "питомници".

СЛОН
За да стане от мухата слон, е необходима РАКЕТА-НОСИТЕЛ.
Поне в моята визия за нещата, това е човек, който има голямото желание pro bono да се занимава с реализацията на цялата идея, както и да продължи с угояването, а защо не и размножаването на "СЛОНА". Пишейки pro bono, нямам предвид, че от нищото ще се намери опитен и добронамерен кадър, който без стимул да развие добрата идея. Визирам професионалист, човек с know-how подмишницата, който има желание да реализира проекта. Ако има знанията как да го направи, значи има и знанията как и какво да го мотивира...

Какво имаме дотук?

- 2 декара приказен имот над село Железница
- будала, който да го преотстъпи за реализацията на проекта
- други будали, които да помагат
- липса на РАКЕТА-НОСИТЕЛ
- липса на фондация
- липса на каквато и да е конкретика...

ЕПИЛОГ
Казват, че и с раждането е така - зачеването е кеф, но износването на бременността и родилните мъки са кошмар... Не си правя илюзии, че тук ще е по-различно. Добрите намерения са факт, реализацията им е някъде в бъдещето...
Веселата част свърши - правим опити за зачеване, забавно е.
В мъглата се губят най-важните и най-трудни процеси.
Ако искате да помогнете с нещо, ИМАМЕ СПЕШНА НУЖДА ОТ РАКЕТА-НОСИТЕЛ!
П.П.
Разбира се, продължавам да събирам и други идеи за оползотворяването на наличните два декара...

0899982814.
10.2014Полиии, техниката!Главен "виновник" да разбера за съществуването на това място бе Видка Атанасова и написаното от нея в Дневник. Ако видите в какво обкръжение е сградата на Националния политехнически музей, ще разберете защо никога не сте подозирали за съществуването му... За капак, в двора се намира и къщата на един национален предател и престъпник - Георги Димитров, чиeто чучело допреди 1999-та плашеше трудещите се от бетонния си "мавзолей" на пъпа на София. Повече за това и ироничното му съжителство с Петър Дънов можете да прочетете тук.

Да се върнем на музея - реновиран, подмладен, напълнен до козирката с експонати. Отделете си поне два часа, ако искате да разгледате всичко на спокойствие. Да, експозицията не е конкурентна на известните му световни "братовчеди", но е достатъчно информативна за нивото, на което е била и е в момента българската наука. Видка е дала достатъчно изчерпателна информация в интервюто си с физика Галя Русева, затова аз ще наблегна на снимките.

Пощраках, докато една събота синът ми беше на урок по занимателна математика, организиран тук. Останах изненадан от броя на децата, които бяха дошли с родителите си и пожелах на всеки български музей да има такъв интерес към събитията в него (ако ги има)... Всъщност, в нормалните държави отдавна са открили "топлата вода" - работата с деца. Само така може да бъде запазен или предизвикан свеж интерес към работата на тези институции, които у нас са със затихваща функция.
Още от вратата ви посреща един истински Месершмит! До него се мъдри надменно гледащ Фиат.Благородникът е малко по-навътре... реновиран Форд.Български електро-байк от 80-те!"Паякът" - първият БГ- велосипед, произведен през 1880 в Нова Загора.Макет на тепавица.Колекция джобни часовници.


Шпионски фотоапарати.Изчислителни машини.Стан за гайтани.Модерни прибори за автомобили.

Останалите снимки можете да разгледате тук.


И не забравяйте, че подобни интересни места има не само на Опълченска 66.
Повече по темата.


9.2014
Благо, творите ли?Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен

Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп


Златка Василева - музикален терапевт


Златка Димитрова- Супа Бар


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител

Красимира Хаджииванова - Красита; блогър


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Спасителен център за птици в Стара Загора - интервю с Руско Петров и Дарън Уийкс


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Таня Даскалова -професия свежар


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Formalno. За културата и бахура- online списание за култура


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
евоВЛЮБция
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА КРИЗАТА И ПАСТИТЕ

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ
ОБИКОЛКАТА НА ВИТОШКА

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИИИ, ТЕХНИКАТА

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА КАРТИТЕ

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

РОДОПЧЕ

РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ
сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...