Битов комбинатКогато бях малък, а Карбовски голям, всички коментирахме труда му, наречен "В какво се превръщат мечтите". Няма да преразказвам текста, нито пък ще му правя анализ. Просто се присетих за съдържанието му, докато си хлопах по клавиатурата, разсъждавайки за битовизмите в отношенията мъж-жена.
Днес, когато съм вече голям (уви, само на възраст), а Карбовски малък (на достойнство и замах), отново се захващам да припомня на подрастващите (и не само) какво могат да причинят съвместносъжителствуването и общотоалетоползуването на двама, уж съвършено пасващи си и носени на крилете на любофффта индивида.

Всички описват любовта като магия, уникално състояние, съвършенство, богатство и т.н. Така е - омагьосвали сме се, усъвършенствали сме се, обогатявали сме се...
Но.
Това е само едната купичка на везната.
За да има равновесие в тези неща, ВИНАГИ има още една купа, в която стоят битовизмите, егото, тъмните черти на недодяланите ни креатури.
Бързам да уточня, че "вдъхновението" ми не идва от настоящия ми житейски статус, а като събирателна от достатъчния и репрезентативен брой връзки, които съм имал.

Защо го правя?
Може би, защото имам няколко свободни часа за епистолярни подвизи.
Или пък, защото нямам достатъчно свободни часове, за да си почистя къщата.
Най-вероятно е нещо по средата, като акцентът ще хвърля сянка върху изгарящите в любовни страсти млади дихатели, вплели две тела в едно - да си знаят...

За по-прегледно, ще представя видовете д(е)войки (с фокус върху жената, разбира се) във възходящ ред, с посока вманиачаване, т.е. в началото ще са мърлите, а в края маниакално-депресивните чистофайници.
КЛАСИЧЕСКА МЪРЛА

Това е типажът с най-голям заряд.
Артистичен, драматичен, раздаващо се личен.
Тези дами често се хвърлят с всичките си крайници в една Супернова, но в бързината забравят да си яхнат метлата. А закъде е една жена без метла... Липсата на този вълшебен инструмент (вкл. средство за придвижване) рано или късно отваря необратима цепнатина във вече не толкова суперновите любовни моменти на двойката. Цепнатина, през която бавно, но сигурно изтичат онези трепети, заради които се е случил Големият взрив в началото.
Добре, излизам от метафорите.
Казано с думи прости, това са момите мърли. Дали защото мама не ги е научила или просто ги мързи, но тези дами не се чувстват комфортно, когато около тях е чисто и подредено. Обичат творческия безпорядък, но не онзи, който води до 180-градусови завои в Еволюцията, а другият, най-често водещ до абонамент за хлебарки, бълхи и хронични паяжини в домашното огнище. За прах и мръсни прозорци дори не споменавам...
Личната им хигиена обикновено е на ниво, но само когато има вдъхновение. Последното идва най-често с нова връзка или освежаване на стара такава. Непрекъснатата конкуренция на останалите дву-Х-хромозомни също подпомага хигиенизационния процес, но често не е достатъчна.

Може ли да се влияе към по-добро на мърлите?
Да, но изисква доста усилия. Трябва да умеете (ако не сте) да сте емоционален, неуравновесен, спонтанен и непредвидим.
А, забравих най-важното - влюбен.

ЗА/ПРОТИВ индекс - 5 (от 10)ЗЛАТОСРЕДНА ХУБОСТНИЦА

Винаги съм харесвал Златната среда. Почти като Леонардо... или пък Дарвин?
Тук нещата са балансирани, умерено предвидими, работещи почти безотказно. Не случайно е Златна.
Златосредните хубостници са универсални бойци - могат да легнат на сърцето на всеки мъж, на леглото на почти всеки претенционист, та дори и на страната на най-зловещата свекърва. Свежи, приветливи, умело балансиращи с коли-титъра във всяка една ситуация. Може би за тях е създадена фразата "кърти-чисти-вози", присвоена по-късно от недодяланите потни мъжаги с бормашини.
Тъй като в тази група почти липсва нещо, за което да се хванеш наопаки, логично текста е най-малко.
Да, има едно мааалко неудобство - не винаги са така импулсивни и чаровно непредвидими като мърлите, но кой е съвършен...?

ЗА/ПРОТИВ индекс - 10 (от 10)ЧИСТОФАЙНА МАНИАКАЛНИЦА

Тук нещата започват да навлизат лееекинко в патологията. Не казвам, че тази група дами са директно за жълта книжка, но в поведението им се забелязват някои смущаващи действия.
Като цяло са съвсем нормални индивиди, изглеждащи и усещани от околните по един перфектен начин. Когато обаче се пообвържете и бъдете допуснат по-близо до личностното им ядро, под мантията ще забележите доста светещи в червено индикатори. Хигиената тук е издигната на пиедестал, недостъпно висок за повечето нормални хуманоиди. Той (пиедесталът) расте с годините, като особено рязък скок извършва след раждането на дете. Издигайки се толкова нависоко, маниакалницата започва да чува все по-трудно гласовете на простосмъртните и опасността от "разваляне на телефона" (или пълното му прекъсване) става все по-голяма.
Има ли терапия за подобно състояние?
По-скоро не.
Просто се съгласявайте и не си губете времето в излишни спорове. Така ще забавите прогресирането на това състояние, както и на собственото си емоционално неблагополучие.

ЗА/ПРОТИВ индекс - 4 (от 10)МАНИАКАЛНА ЧИСТОФАЙНИЦА

Както сами виждате от името на групата, тук нещата са сериозни.
Освен хигиената, във фокуса на проблема влизат и много личностни особености, най-често водещи с годините до постоянна терапия и наблюдение от специалист. Дори може да се каже, че хигиената е само повод, който тези дами използват, за да развият необезокоявани маниите си. Ако имате нещастието да попаднете в любовното гнезденце на такъв пациент, първоначалната еуфория бързо ще бъде заменена от градацията УПСА:
- Учудване
- Притеснение
- Сконфузване
- Антипатия
Какво може да се направи в случай, че чувставата са по-силни от здравия разум и напук на последния, не ви позволяват да си плюете на петите?
Най-добре отидете заедно при психиатъра ѝ и просто започнете да приемате същата терапия...

ЗА/ПРОТИВ индекс - 1 (от 10)П.П.1
Казват, че в любовта върховно постижение било да намериш точната си половинка. Като ключ и ключалка.
Казват, че когато това се случи (едно на милион), било доживот.
Не знам колко дълъг би бил такъв живот, но със сигурност какъвто и подвид (от горните) мома да ви се падне, ще бъдете щастливи!


П.П.2
Това Четиво е само за мъже.
Моля дамите да не четат текста ... :-)6.2014

Време разделноСетих се за романа (и филма) на Антон Дончев покрай всички събития, разочарования и емоции от последната една година. Дали защото закръгляме годишнина от началото на Протеста, или просто съвпадение със зачестили форумни разтеглилокуми, но все по-често се сещам за това заглавие.
С голяма доза изненада открих и продължавам да се изненадвам, колко странни и на моменти дебилни реакции могат да проявяват (уж) зрели хора, тежащи на работните си места и обществени позиции.

Представете си, че честолюбието и самозабравата на каПутин не намерят покой, и от утре се окажем в ситуацията на гражданска война. Левите, мафията, т. нар. националисти и всички възможни руски хрантутници ще заемат позицията за България вън от НАТО, ЕС и въобще цивилизования свят. По примера на престъпника Живков, ще искат гравитацията да дърпа на изток, по-близо до Метрополията Русия, а колонията България отново да сведе главица пред "братята" руси.
Интелигенцията, демократите и трезвомислещите граждани, логично ще се опитат да защитят това, за което са се борили и мечтали. Тъй като грубата сила няма да е на тяхна страна, ще потърсят помощта на западноевропейските държави и структурите на НАТО и ЕС.
Всяка от двете страни ще има своите опорни точки и своята истина...

КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА?

Тъй като живеем в дуалистичен свят, нормално е истината да е най-често по средата. Когато си човек, обаче, даже и средата е много относително понятие - всеки дърпа към своята си среда... Затова умните хора са изобретили помощни средства, с които по-лесно да се определят ценностите. Едно от най-популярните такива средства е Библията (бройте и Корана, и останалите свещени книги). Идеята е да се даде константно определение на категориите ДОБРО/ЗЛО, ПРАВЕДНО/ГРЕШНО и т.н. човешки измишльотини. Интересното е, че макар и създадени в различните краища на света, общото в тези книги е толкова много, че все едно ги е писал един "колектив". Това, впрочем, следва да ни замисли, а не да ни страхува... :-)

Та, яхвам набор от послания и категории, вписани в тези мъдри книги, и започвам да анализирам времето разделно, както и причините, довели до тази ситуация.

УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА

Тази част може да е скучна на по-големите, но малките трябва да знаят.
Скъпи деца, за да се занимаваш качествено с политика и да имаш наистина чисти помисли и желание да си полезен на народа си (и себе си), трябва да притежаваш истински букет от качества:
- опит
- мъдрост
- смирение
- знания
- търпение
- толерантност
- ... (добавяйте позитиви на воля...)
Трябва и да си богат (не само духовно), за да не се полакомиш да крадеш от общото.
Задължително е да имаш съратници, които да носят поне част от споменатите качества, защото сам доникъде няма да я докараш.
Е, можете ли да посочите такъв човек в световната история, при това политик?
Дали защото не знам достатъчно, или защото просто няма такъв, но аз не се сещам.

Значи минаваме на План Б - компромисът.
Това е най-честия сценарий по всички световни ширини. Дали ще е продукт на конюнктура, или свободно и демократично избран, План Б е и най-реалистичен. Политиците обикновено НЕ притежават изброените по-горе качества, но пък са горди собственици на друга една особеност - искат да водят хорото. Правейки го, някои от тях затриват цели народи, а други ги създават - въпрос на късмет и география...

Къде сме ние спрямо План Б?
Уви, под кривата круша...

Или по-точно казано, под кривия сърп и ръждивия чук.
Още откакто са ни "освободили" от турско "робство", русите са ни сложили в графата Колония. За тях винаги сме били колониално владение - къде явно, къде не, но никога не са ни третирали като самостоятелна държава. Мощни рублопотоци захранват т. нар. Пета колона, която през годините брани със зъби и нокти русофилството, създавайки русофобството, за да има "враг", срещу който да се бори...

Дотук - нищо нелогично. Просто една Велика сила, опитваща се да увеличи сферите на влияние в конкуренция с другите Велики сили. А те са, най-общо казано, Западна Европа и САЩ. Също инвестиращи в свои Пети колони, също опитвайки се да придърпат кокала към себе си.
Много злини сме видяли от факта, че сме между чука и наковалнята, но толкова, колкото са дошли от изток, май никой друг не може да ни осигури! Пролетарското движение, окупацията от 1944-та, целият СОЦ-период и пост-СОЦ-идиотията на подарената "демокрация"... та чак до гротеската Орешарски - все удари по главите ни, от които цицината е най-малкия проблем. До ден днешен (с мааалко изключение за периода Костов) страната ни се управлява от кадри на службите и техни добре платени марионетки, които успяха да окрадат почти всичко налично, а след като попривърши, се захванаха с еврофондовете. Отделно, в геополитически план, продължаваме да сме троянски кон на Русия в Европейския съюз и НАТО, където ни допуснаха само и само за да ни държат изкъсо.

Не, не съм се отклонил - все пак пиша това за по-малките.
За по-големите е отново въпроса - КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА?
Къде и кой е критерия, по който човек да се ориентира кое е по-добре за него, за нас, за държавата?
На изток, или на запад да гледаме, когато учим децата си как да играят на играта Живот?

Отговорът (поне за мен) е много прост и символичен - просто следвам Слънцето!
Изгрява от изток, върви и залязва на запад... такава е и миграционната посока в развитието на човечеството. Култура, изкуство, ценностна система, технологии... всичко, което ни движи напред (и ще ни погуби, разбира се), е създадено при това движене от изток на запад. Начинът, по който изглеждат съвременното ни общество и цивилизация, са продукт на западноевропейското развитие. Откакто презреният капитализъм отприщи АЗ-ът на материалното, за 100-200 години човечеството дръпна с темпове, невиждани в досегашното му развитие.

Преведено на български, в горния абзац се опитвам да кажа, че уважавам непокорството на Изтока, мъдростта на умерените ширини и практичността и традициите на Запада. Следвайки движението на слънцето, метафорично се движим в правилната посока. По пътя си събираме всичко полезно, учим се да страним от всичко вредно и в крайна сметка, малко преди залеза, можем да поемем дълбоко въздух и свободно за изразим позицията си. Без цензура.

И още един превод - за идеологично най-закъсалите, които по някаква случайност са стигнали до тази част на текста:

аз, семейството ми, приятелите и познатите ми, повечето нормални хора, с които контактувам.... всички ние искаме и се стремим да живеем в духа на западноевропейската цивилизация. Не желаем повече експерименти, криви идеологии и самозабравили се "лидери". Имаме не един все още живи примери (Русия, Северна Корея), как тези режими НЕ РАБОТЯТ за хората. Работят (при това временно) САМО за шепа приближени на вожда.

Именно следването на западноевропейските ценности ни кара все още да търпим идиотията на настоящата управляващаклика, но и това търпение скоро ще се изчерпи! И ще дойде време за Време разделно...ДА ЖИВЕЕ МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Скоро четох статия на Иво Беров, зад която заставам с всички стиснати палци и телесни придатъци. Макар, че авторът е предубеден и взема страна, истините и болезнените факти са безспорни.
Как това рефлектира върху нас?
- създаване през последните няколко СОЦ-десетилетия компактна и мозъчно промита група от хора, вярваща във величието на СССР и "справедливата" идея на "равенството"
- стимулиране на шуробаджанащината, измекярството, двойните стандарти, овчедушието
- унищожаване (физическо) на интелигенция и предприемачество, които обикновено са двигател на всяка една общност от хора
- умишлено идиотизиране на населението и "закрепостяване" на големи групи хора към местни "феодални" финансови структури
- замяна на репресивния ДС-апарат с мутреещи спортисти, които срещу прилично заплащане държат обществото в шаш и паника, особено що се отнася до защита на гражданството и елементарните му права
- създаване на държава на мафията, в която всичко и всички се контролират от малка група олигарси

Тук спокойно можете да кажете, че и на запад е така, и в известна степен ще сте прави.
Да, корпорациите дърпат конците на много хора и институции.
Да, идиотизирането и там е в действие.
Да, Големият брат напира да влезе в къщата на всеки и да се намеси в живота му...

Но!
В тези общества има алтернативи, мисъл, стратегии и държавни политики.
Към какво ли?
Към това, щото жителите им да могат да живеят спокойни за утре-то си!
Защото, когато всеки си знае мястото и получава според възможностите си, нещата някакси се нареждат. И това някакси не е паднало от небето, а е продукт на многовековен опит.

УКРАЙНА, КАТО ЧАСТ ОТ МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Скъпи заблудени русофили, американофоби, европомразци и клети малки параноици. След като не приемате фактите около откритата руска агресия, поне малко се поровете в историята. Поровете се, за да разберете, че Украйна е държава, по-стара от Русия. Че 50-те ѝ милиона жители са го яли многократно по-голям от нас, що се отнася да "братята руси". Че имат толкова много да мъстят, та по-добре да не ви се налага да си го представяте... И въпреки това, единственото, което търсят е независимост!
Представихте ли си го?
Не, не ви вярвам...
Разбира се, че има геополитически интереси на Запада, които не се нравят на каПутин и поддържащите го милиардери. Но покрай цялата пукотевица в ситуацията, има и национален интерес на украинците. И според всички анкети, на които може да се вярва, този интерес не клони към Русия! Логично, клони към по-прогресивното... кое е то, оставям сами да си отговорите.

ЗАЩО ГОВОРЯ НЕЩА, КОИТО И БАБА ВИ ЗНАЕ?

Защото в последната една година се оказа, че баба ни може и да ги знае, но мнозина от нас не...
Непростимо е в 21-ви век и при цялата достъпна информираност, да има хора, за които да назначиш топ-бушон за шеф на ДАНС е нещо нормално.
Тъжно е в 21-ви век и при цялата налична история на Прехода, да има хора, за които БСП е социална партия, а Сидеров и Бареков синове на "Клета Майка България".
Безумно е в 21-ви век и при всички явни злини от неучастието в избори, да има хора, за които да отидеш и да дадеш гласа си е загуба на време.
Скандално е в 21-ви век и при всички опции за пътуване, да има хора, за които "от Витоша по-високо нема"...

Мога още много да си играя с думите, но уви - не мога да променя фактите.
Всъщност, опитвам се - като споделям със себе си и приятелите си тънката, но здрава нишка на мисловните си напъни... Нишка, с която след това плета топло одеало, с което да мога да се завия в случай, че отново настъпи дълга политическа зима.
А колкото до времето, дали е разделно или не, зависи от нас самите.
И знаете ли - прави ми впечатление, че каквото и да говорят, накрая и най-устатите русофили отлитат за запад!
П.П.
Не вярвам утре да има гражданска война.
Колкото и малко да са останалите трезвомислещи, не вярвам да го допуснат.
Лошото е, че не вярвам и нещо да се промени в главите на най-озъбените и нямащи какво да губят маргинали. Да, не можеш да изгубиш нещо, което нямаш...
Скоро ми припомниха една стара перефраза, че човек се учи, докато е прост.
Уви, скоро няма да се научим... но, поне можем да опитваме.


6.2014

Запъртъчна революцияОколо Евроизбори 2014 немалко хора за пореден път развяха Бай Ряка на нееб*телността. Да, те не използват тази мръсна дума, а наричат себе си "неучастници в скапаната ни система"... един вид анархисти, герои на независима 70%-ова негласуваща България.

По всички математически правила, този внушителен процент българи може да прави с останалите каквото си поиска! Да понесе на мощна революционна снага невероятната си идеология и да избави човечеството от гнета на гадните капиталисти!

Добре де, а защо тогава нищо подобно не се случва?
Защо всеки път след пламенните призиви "Да не им участваме на скапаните избори", тази армия от истЕнски родолюбци затъва все повече в мизерията (интелектуална и материална) на собственото си безхаберие?
Къде са водачите, яхнали човеколюбивите си идеали, които да счупят веригите на париите презрени? Или чакат (д)еволюцията да се намеси, за да разберат, че на каквото си постелеш, на такова ще легнеш...
Много познати и приятели припознаха в тази "доктрина" удобната позиция на сеирджията. Да, те не наричат себе си сеирджии, а независими индивиди, извисяващи се над заблудената тълпа. Други просто ги мързеше и леността не им позволи да дадат гласа си, а трети отдавна са дали "на късо" и просто си вегетират, удобно наметнати с триадата едене - пиене - е*ане.
Правя тази дисекция на могъщата 70%-ова армия на негласуващите, защото точно тук е скрит "ключът от палатката"!

Ключът, драги, е яйце.
Развалено.
Викат му още запъртък.
И понеже се бройкате революционери, дарявам ви безвъзмездно с прилагателното ЗАПЪРТЪЧНИ революционери. Такава ви е и революцията - ЗАПЪРТЪЧНА.
Ялова, безплодна, куха - в случай, че не ви харесва думата запъртък.
Не води до нищо... пардон, води - до задълбочаващо се опростащване на тази даваща фира група от хора, наричаща се българи.

"Ама аз така и не разпознах моите кандидати" беше най-често срещаната реплика напоследък.
"Всички са маскари" я гонеше по петите.
"Няма да участвам в този купен мач" интелектуалстваха по-ококорените.

Ами, спрете да си плащате данъците, бре!
Не ходете на работа!
Не си пускайте децата в училище!
Драснете клечката на ш*баното общество или просто хванете гората!

А защо не и да направите най-накрая тази пуста РЕВОЛЮЦИЯ, че и без това отдавна не е имало...
Издумкайте всичко и всички и създайте НОВ СВЕТОВЕН РЕД, анархичен! Да ви видя тогава (ако съм жив, де) как работи невероятната система... със същите чаркаляци.
Не вярвам, че ще повлияя на гумените глави, наричащи себе си патриоти.
Не вярвам също, че някой вегетиращ ще се трогне от патоса ми.
Вярвам единствено, че на следващите избори отново ще гласувам - за най-малкото зло.
Използвам думата "зло", защото сме такива човеците - зли. Има и добро в нас, но има и много зло. И колкото по-изкъсо го държим, толкова по-лесно ще го контролираме. Иначе ще ни изяде главите.5.2014Благо, творите ли?Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДДЛРГ село Доганово

ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Вержи

Боби

Бети

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива
Вальо
Иван
Пламен

Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Деси. Чушева - червена чушка, танцува, абитуриентства и раздава чар.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Добро хрумване - Влади Кирилов и Любомила Кривошиева. Добри хора.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп

Златка Димитрова- Супа Бар


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Мария (Мимси)- просто един добър човек

Милена Бояджиева- обяздва коне всякакви


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012
БИТОВ КОМБИНАТ

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
ЕВРОЧИЙЗЗЗБОРИ
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗАПЪРТЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ
национаГлисти

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО
РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ
сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
SOFIA ROCKS

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...