Елица ИвановаЕто ви едно уравнение:
ХА + БУ + ЖП - КС = Елица Иванова

Легенда:
ХА - хиперактивност
БУ - буден ум
ЖП - желание за помощ
КС - кифленска суета

"157 сантиметрова личност, която напук на шибаната реалност, все още вярва в доброто".
Така описа себе си Ели, когато се запознахме.

Аз пък се заинатих и реших да проверя дали наистина няма нищо интересно зад тоз мъник. Разговорихме се и излезе, че зад малолитражната фасада се крие цял един свят на добродетели и житейска мъдрост, каквито все по-трудно се намират на 25.

Био и разнообразна ли е работата ти?

БФБ (българска фондация Биоразнообразие) - няма как да не е!

Ако правилно съм разбрал, си координатор студентски дейности.

Правилно. И за да не звучи като "сътрудник от института за сътрудници" уточнявам, че отговарям за провеждането на лекциите и организацията на всичките ни студентски активности - лагери, срещи, курсове.

Приятели ме запалиха да идвам всяка сряда в Биологически факултет. Първите ми впечатления са много приятни.

Няма как да не са - там сме ние :-)
Тази инициатива е с давност вече осем години и перфектно си върши работата. Насочена е към студенти, но идват и много външни хора като теб, примерно.

Няма да се фокусирам върху БФБ сега, а бих искал да поровим в посока Плевен и село Малчика. Покрай Коледа и дежурните благотворителни инициативи най-после успях да стартирам една идея, чиято основна цел е да помагаме "с малки суми, но редовно" на тези, които имат нужда. В тази връзка започнах да търся различните прояви на благотворителност и ти си поредния добър пример.
Та, какво има в село Малчика?

Преди да ти отговоря, искам да се уточним.
Не смятам, че съм нещо специално и правя нещо уникално. Вършейки всичко, което върша, просто вървя по пътя и следвам кармата си. Чувствам, че така е правилно и се опитвам да покажа на хората около мен, че няма да изгубят крайник, ако бъдат просто хора :-)

Добър увод, запазихме крайниците, давай нататък!

Със семейството ми живеехме в село Малчика край Плевен. Бях на 12 г., когато се запознах с отец Ремо от Каритас, България. Това е католическа мисия, за която има достаъчно информация в нет-а. По това време ме гонеше див пубертет, което в комбинация с хиперактивността ми, често водеше до масивни кретении. Този човек успя да пренасочи "Големият тийн-взрив" в нещо много по-смислено.
Бяхме група деца на различна възраст и първият ми сблъсък с истинското нещастие бе, когато Ремо ни заведе в един дом за деца с психически и физически проблеми. След като преодоляхме първоначалния ступор, това, което трайно се настани в главата ми, бе колко жалки и смешни сме ние, "нормалните", с ежедневните си "проблеми". Първо се страхувах да не обидя или нараня по някакъв начин децата в дома, но с времето се научих да се държа напълно естествено - помагахме, говорехме, песни, танци, разходки. Те имат нужда от внимание и нормално отношение, а ние - да се научим как да го доставим.

Виждаше ли резултат от тези грижи?

Разбира се!
Дете с Даун, което всички бяха отписали, след няколко години си говореше с мен - за цветята, птиците, природата... Години, след като не се бяхме виждали с едно от децата (с почти пълна слепота), то ме хвана за ръката и каза "Здравей, како Ели"!
Десетки са такива примери. Което ме кара да вярвам, че тези грижи не са излишни и помагат двустранно! Всеки може да попадне в подобна ситуация и никой не е застрахован.

Когато потъна в мисли на тази тема, често Рогатият ме кара да си задавам и другия, животинския въпрос - "а не е ли по-добре да правим като спартанците"? Знаеш, че те са убивали слабите и болните, за да запазят чиста расата си.
Бързам да уточня, че те провокирам!

Чиста раса... аз разчитам на естествения подбор. Харесвам повече красивите души, а не естетически издържаните уши... разбра ме. Всеки има право на шанс, не мисля да го играя "Природата".

Отличен, колега!
Всъщност, ние сме колеги - ти си биолог, а аз медик. С тази разлика, че понякога ме е срам от този факт, но нали знаеш - Костов е виновен. :-)
Връщам те в Малчика. Какво се случи след това?

След това порастнах. С групата и Ремо започнахме да ходим и по домовете на стари хора. Помагахме им с каквото може. Имаше страшно силни моменти. Възрастен мъж беше с карцином терминален стадий. Влязохме шест човека в спалнята му и то бяха вицове, песни... лудница. Всички плакахме, а накрая съпругата му ни каза, че никой не е правил такова нещо за него. В такива случаи не знаеш на кой свят си, но все пак виждаш, че има смисъл.

Нека кажем и за С.К.О.Р.Е.Ц., въпреки че с тях съм намислил отделен разговор.

Няма да го развалям в такъв случай. Просто бях част от тази идея и мисля, че винаги ще бъда. Да помогнеш на животно в нужда е същото, като да помогнеш на човек. Мотивацията е една. Така го чувствам, така го правя.

Давай и за зелените каузи - Натура, Странджа...

За Странджа се видя, че ВАС я разглежда като нещо за ядене, не като парк... Може би просто свързват това име само с тестено изделие, знае ли човек?
Но ние ще им припомним разликите, че е срамно иначе... много срамно.

ОК, нека обобщим.
25 годишната Елица Иванова вярва в доброто и се опитва да дава личен пример. Но не за да я пишат по Туршиите, а защото така ги усеща нещата.
Зове към ежедневна съпричастност с всичко и всеки, безкористно нуждаещи се от помощ, както и непримиримост към всичко и всеки, користно експлоатиращи живота на тази планета.
И не се подлъгвайте от габаритите - като багер е!

П.П.1
В момента на качването на това интервю в Туршията, предстои протест срещу поредното грозно изпълнение на мафията в България.

П.П.2
Снимките са на Мариан Маринов (Златин) и Мила Печенякова.


01.2014Многострадална недое*аМНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А (преведена от Кръстьо Пишурка)

Знам какъв риск поемам, започвайки да чукам... по клавишите!
Знам колко по-мия и най-лонови торбички с нечистотии ще захвърчат към нескромната ми личност!
Знам и че нищо не знам.

Но, както всички са чували, някои и това не знаят.

В приказката по-долу ще засегнем отново темата за самодостатъчност, очаквания и още нещо. Още нещото ще е от женски пол и небрежно подминавайки добреоформенияТ му триъгълник, ще насочим вниманието на аудиторията към нещо много по-важно. Какво е то, ще разберете в следващите редове.
Имало едно време една мома.
Тъй като била първа по рода си, ѝ викали Ева. Името идвало от галеното обръщение на съкратеното "евала".
За да не развалям хубавото повествование, повиках на помощ колегата Вазов - да преразкаже той во кратце за какво иде реч. И той каза:

"Някой немски граф, Сигфрид, тръгва на война против маврите в Испания и оставя в неутешима скръб жена си, младата графиня Геновева. Току-що се отдалечава, наместникът му, Голос, се явява пред графинята с оскърбително предложение, което тя отхвърля с негодувание. Мъстителният Голос убива верния й служител Драка, нея хвърля в тъмница, а пред графа я наклопва, че я заварил с Драка. Разлютеният граф му праща заповед да погуби невярната съпруга. Но джелатите, натоварени от Голоса с тая мисия, смиляват се за графинята и я оставят в гората, в една пещера с детето й, на произвола на съдбата, а Голоса излъгват, че са я посекли. След седем години графът се връща от война, злочест, и от едно писмо, оставено от Геновева, узнава невинността й и оплаква ранната й смърт. Той сковава във вериги Голоса, който полудява от гризене на съвестта. После графът, за разтуха, отива на лов в гората и намира случайно графинята в пещерата с детето й и една сърна, която ги хранела с млякото си. Те се опознават и радостно се връщат в палата."

Такива работи, дами и господа. Война, любов, раздяла, неприлично предложение, морал, мъст, милост, късмет и възмездие! Така са се движели нещата в онези достойни времена на благородници и принцеси.
А какво става днес - дойде Костов и всичко се развали... Простаци!
Добрите патриархални отношения са стъпкани от мръсния капиталистически ботуш и доскорошните чисти и верни Геновеви се превърнаха в най-обикновени недое*и... И не само това, но обвиняват за стореното цялото мъжко племе!
Вроденото ми чувство за справедливост крещи от този факт и веднъж осъзнал го, в миг се спускам да позачистя лицето Адамово, и да обясня на многоуважаемите дами къде грешат.

Грешката, драги, е зад плешката!
Буквално.
Там тупка сърцето, а то лъготи момето.

Първо ще изброя заблудите, тлеещи в огнището на недое*ството, после ще формулирам с думи прости цялостната си теза, а за десерт ще се опитам да напиша най-искрена и нелишена от доза (само)ирония рецепта как да се избавите от тази упорита и труднолечима полово предавана тегоба.
ЗАБЛУДА №1 - СЪРЦЕ
Нека се знае: сърцето е мускулест орган, чиято основна функция е помпането на кръв!
Всичко останало са алабализми. Те водят до могъщи девиации, които повличат след себе си порои от незаслужени адмирации.
За кого ли?
За ЛЮБОВТА, разбира се.

Била мила, била драга.
Била истинска и държала влага.
Побеждавала всичко и даже Смъртта,
и те носела надалеч на своите крила...

Може и така да е, но не сочете сърцето!
Сложни ментални процеси на ниво кора и подкорие са главните виновници за това чувство, а и Еволюцията е убедила навремето Подборът да го закрепи към грешния ни код, само и само да се смести в графика и да пусне в срок новото си произведение - Homo Sapiens.


ЗАБЛУДА №2 - ЧУВСТВА
Любов, омраза, обич, неприязън, привързаност, състрадание, непукизъм, егоизъм... десетки са. Всички те са продукт на мисловната ни дейност и като такъв, би трябвало да се поддават на контрол. За да се случва това, са необходими шепа изисквания:
- зрял индивид (личност)
- първи седем години (възпитание)
- работещи задръжни реакции (самоконтрол)
- адекватност в обитаваната среда (самосъхранение)

Ако се разпознавате в този списък, не би трябвало да имате недое*ските неволи... И въпреки това, мнозинството уж зрели, самостоятелни и добре възпитани дами, продължават да допускат векове наред една и съща грешка.


ЗАБЛУДА №3 - ОЧАКВАНИЯ
Темата за самодостатъчността я бистрихме преди година. Мнозина ме обвиниха за егоист и омерзени ме посочиха с пръст. Не им допадна тезата, че е редно първо да изградиш себе си, преди да даваш акъл на другите как да го правят. Не разбраха, че очакванията са различни от стремежите и че първите водят единствено до разочарования, а вторите ни държат за ръката доживот.
Не мисля да се повтарям, линкът по-горе не е спирал да работи... :-)


ЗАБЛУДА №4 - СЕКСУАЛНОСТ
Дадена ни е като средство за повишаване КПД-то на размножаването. Превърнали сме го и в начин за гарантирано (само)удоволствие. Дали ще се възпроизвеждаме, дали ще се търкаме едни в други по двама и по трима, дали самотно ще развиваме предмишниците си - тя движи почти всичко, което носи на движение... :-)
Огромна сила, често несправедливо подценявана, сексуалността може да ви изстреля в друга галактика, или да ви закопае надълбоко. Интересното е, че и в двата случая се минава (или пък не) през едни приятни състояния, на които в Родопите им викат оргазъм.


ЗАБЛУДА №5 - ВЪЗРАСТ
Мощен фактор, динамичен и непредвидим, само в рамките на няколко години може да ви извърти на 180 градуса! Класически пример е оргазмът от горния абзац, който след една възраст може да премине в астма...Обратното движение не е наблюдавано.

Разбира се, има още заблуди - суета, самолюбие, липса на самочувствие, недооцененост, кризи на детската, младата и средната възраст, сериална мозъчнопромитост, семейна работническо-селска среда... и т.н. Като цяло, всеки наш недостатък спомага за изграждането на типичният лузър, еволюиращ в хейтър, за да се възнесе в завършен депресар.
И така, драги читатели, имаме темата, имаме и заблудите, време е да развия тезата.
Казано с думи прости, метафорично перефразирана, концепцията за недое*ството е продукт на всички горепосочени заблуди. Моля, не се подвеждайте по буквалния прочит на прилагателното недое*ана, или състоянието недое*аност. Използвам ги, за да придам по-обемнопиперлив прочит на проблема... :-)
А проблемът е ОГРОМЕН!
Огромен, колкото е огромна разликата между двата пола, както и невъзможността за надеждна и продуктивна комуникация. Развалените телефони са ежедневие в общуването между мъжа и жената, а вредите от това са в тясна връзка с броя на бракоразводните дела и непросъществувалите на пръв поглед перспективни връзки. Жените не спират да залагат на картите "нежен" пол, Венерин хълм, дини любеници, изотзадъчни перспективи, гълта-чисти-готви... Мъжете пък се възползват от предимствата на този преобладаващо мъжки свят и надценявайки се, че владеят положението, често го отнасят до пълно капо! На този етап ще оставим по-неприятно миришещите двукраки за следващ разговор и ще се върнем на нежната и по-лицеприятна половина.

Преди години беше актуална книгата "Мъжете са от Марс, жените от Венера". Не ми стигнаха нервите да я изчета цялата, но докъдето стигнах, бях съгласен на 100%. Стотици други автори са опъвали локуми над тази проблематика, със сигурност и бъдещето няма да бъде пощадено... Логично, темата е пиперлива и винаги ще е. Лесно е да го опишеш, трудно е да му повлияеш!

ОПИСАНИЕ
Недоволни, разочаровани, обидени, негативнонатоварени, самозатворили се, изолирани, посочени с пръст... Милиони дами бродят по черно-белия свят и кълнат мъжете (или себе си), че са такива. Оплакват пропиляните години безразсъдно инвестирано време да:
- разберат и бъдат разбрани
- обикнат и бъдат обичани
- изградят и опазят изграденото
- възпроизведат и възпитат възпроизведеното

Ами, ни стааа, драги... не и по този начин!
Вие може да сте от Венера, но мъжете не са. Дали от Марс или от майната си, няма значение. Важното е, че не са от вашата планета. От много по-далечна са. Планета, на която нещата са много по-прости и логиката, целесъобразността и скачените съдове работят безупречно!
Да, там е малко по-скучно (според вас) и доста по-еднопластово (отново по ваша преценка), но на мъжете им е перфектно. И удобно. А понеже са егоисти, малцина биха сменили удобството с многопластовото и безкрайнообъркващомазохистично анализиране на анализата заради самите анализатори...

Недое*ството бива емоционално, духовно, сексуално, социално и т.н. Най-често е свързано с неоправдани очаквания, вървящи ръка за ръка с подтисната експресивност, малодушие и огромни дози разочарования. Почти винаги има хроничен дефицит на постоянство, конкретна цел и работещ алгоритъм за постигането ѝ.
Знам, знам, че съм циничен, но едно от значенията (за съжаление рядко използвано) на тази дума е наричането на нещата с истинските им имена. Дискусията може и да не реши проблема, но поне няма как да го задълбочи.


ЛЕЧЕНИЕ
Преди да започнеш да лекуваш нещо, редно е да знаеш какво е то. От изложеното дотук би трябвало да е станало ясно, че използвам думата "недое*ство" като метафора, с която се опитвам да опиша вечното разминаване между мъжа и жената, техните очаквания, помисли, чувства и психосексуални въжделения. Разминаване, което не е продукт на криво написан генетичен код, а е изцяло резултат от нежеланието на двата "враждуващи" лагера да седнат и да се нае..., пардон - разберат. Разбирането не е задължително да стане само с говорене. Даже е силно препоръчително преди да седнат (легнат) на масата (леглото) за преговори, да поинвестират в неща като самостоятелност, себеизграждане, авторитет, самочувствие, смиреност (не библейска)... резултатът от подобни предпреговорни занимания обикновено се нарича помъдряване. Ако и след такава подготовка не се стигне до приемливо статукво, добре е преговарящите да си погледнат отново в гащите и да осъвременят информацията за пола си...


КОНКРЕТИКА
Уважаеми дами, за да ви е максимално лесно общуването с другия пол, ето ви:

ПРАВИЛО №1 - ВСИЧКИ МЪЖЕ СА ГЪЗОВЕ!
Да, с различни нюанси и изразеност на белезите, но ГЪЗОВЕ.
Третирайте ни като такива и няма да имате проблеми с недое*ството!
Като всеки гъз, мъжът има нужда от грижи - да му е топло, меко и чисто (това е опция). Можете да сядате на него колкото си искате, но го третирайте с внимание и уважение - не е за един ден. И никога не забравяйте поговорката "Гъз глава затрива"!

ПРАВИЛО №2 - мъжете сме подвластни на синдрома за "новата крава"!
Колкото и да ви уважаваме и обичаме, появи ли се НОВАТА, нещата загрубяват. В зависимост от силата на мъжките "ангели", действията му могат да варират от изолирани нечисти помисли до мощен извънбрачен секс, понякога усложняващ се със задбрачен живот (да не се бърка със задгробен) и извънбрачна бременност (да не се бърка с извънматочна).
Какво да правите в такава ситуация ли?
Нищо!
Оставете го да се наиграе, а ако това не ви устройва, просто го напуснете. И благодарете на Съдбата, ако въобще го дискутира с вас - значи ви уважава.

ПРАВИЛО №3 - изхвърлете в коша всякакви очаквания и заложете на конкретни цели! Очакванията ви правят слаби, а и често водят до разочарования. Стремежът, целта към нещо, е продуктивната и успешна формула. Ако очаквате мъжът да ви дари с уникален оргазъм, за който да се хвалите на приятелките си поне седмица, просто отидете и си го вземете! Ето ви цел! Същото важи за почивката на море, ските, ремонтът на апартамента, тройката със съседката... :-)

ПРАВИЛО №4 - мъжът има въпюща необходимост от лично пространство! С годините се увеличава. Разбирайте го като време за единение, хоби, бира, риба и т.н.
Не, че вие нямате, но разберете, че за гигабайтите информация, с която го заливате денонощно, по-удачен избор са приятелки, съседки, колежки и прочее инвентар. Те ще ви разберат прекрасно, даже и в спор може да влезете... т.е. ще е интересно.

ПРАВИЛО №5 - ако успеете да приемете и заживеете с посочените дотук правила, останалите не ви интересуват. Има още много, но те са най-обикновен субпродукт...
Позитивен отговор на този абзац означава, че сте съвременна, мъдра и самостоятелна личност, готова на всичко и знаеща как, с кого и кога да върви по предначертаното ѝ от Провидението.

П.П.
Ако сте и красива, живеете в България, около и под средна възраст, очаквам... пардон, имам за цел да оставите координатите си в полето за контакти. ;-)

01.2014
Кърти Чисти ВозиДали защото съм водолей, или просто обичам да мечтая, ще споделя с вас визията си за НАШАТА политическа партия. Провокацията за подобни помисли дойде от безкрайните протести, както и от един неслучаен въпрос на една любима г-жа. Попита ме дали бих се присъединил към нещо ново, различно, добро за всички нас. Отговорих, че не искам да се занимавам с хора, защото от опит знам колко трудна и неблагодарна работа е това. От друга страна, нищо не ми пречи да предложа съветите си - непоискани, утопични, но знае ли човек...
ИМЕ
Работното заглавие на НАШАТА партия е КЧВ (Кърти, Чисти, Вози). Всички знаете за онези строително-ремонтни фирми, чиито камиончета щъкат из столицата. Това е техен девиз. Напълно подходящ за новата формация, между другото. България има остра нужда от основен ремонт, свързан с къртене, почистване и извозване на боклука след това.

РЪКОВОДСТВО
Начело на КЧВ стоят Висш съвет, съставен от съоснователите на партията. Те избират Председател, който поема отговорността да управлява КЧВ, но само и единствено с мнозинство на Висшия съвет, стоящ зад всяко негово решение (на Председателя). Силно препоръчително условие е членовете на Висшия съвет да са юристи и/или хора, успели материално и духовно, доказани професионалисти, които се занимават PRO BONO с партийните си задължения. На всеки шест месеца съставът на този съвет ще се ревизира от самите членове и с мнозинство ще се приемат нови или изключват стари членове.
Ръководството на партията ще се самозадължи да премине през детектор на лъжата, като отговори на предварително подготвен въпросник.

ЧЛЕНОВЕ НА КЧВ
Член на партията може да бъде всеки български или европейски гражданин, който има желание за това и е готов да премине през детектор на лъжата, отговаряйки на гореспоменатия въпросник.

ЦЕЛИ НА КЧВ
1. Да се състави паралелно, дублиращо настоящото Правителство, отговарящо на всички конституционни изисквания за такова, което да заработи по своя програма, отговаряща на основните принципи и цели, заложени в Конституцията на РБ.
Правителството ще е продукт на Висшия съвет, като членовете му ще бъдат избрани и назначени от Министър-председател, посочен от Висшия съвет. Работата на членовете му ще е оценена PRO BONO, а основната му задача ще е да заработи максимално бързо, качествено и в срок, за да спечели предстоящите извънредни парламентарни избори и да подготви промените в Конституцията в рамките на следващо Велико Народно събрание.
Министър-председателят ще се отчита в края на всяка седмица в специално предаване по Националната телевизия какво е свършило ръководеното от него правителство, както и ще отговаря на въпроси на зрители в реално време.

2. Незабавна ревизия и пълно осветляване на проблема с "мъртвите души" в избирателните списъци. Подготовка за предстоящите извънредни парламентарни избори с привличане и обучаване на доброволци, които да следят за честното им провеждане.

3. След постигане на цели 1 и 2, КЧВ логично ще стане най-масовата и силна парламентарно представена партия в страната, като следвайки принципите, заложени в Устава, ще постави България трайно в полагащото ѝ се място в европейското семейство.

ОТРАЗЯВАНЕ
Цялата дейност на Висшия съвет, Правителството и всички местни структури на КЧВ ще бъдат достъпни и прозрачно отразени в реално време. За целта ще бъде достъпен сайт на КЧВ, където всеки ще може да намери всичко, което го интересува за всеки един аспект от работата, членовете, проектите и реалните резултати от дейността на партията, записи от детектора на лъжата, имотни декларации, пълни автобиографии, както и финансиране.

ФИНАНСИРАНЕ
Финансирането на КЧВ ще се базира ИЗЦЯЛО на дарения от членове и симпатизанти. Преводите на даренията ще се извършват чрез наличните банкови инструменти, като целият процес ще е прозрачен и ще може да се следи кой, кога и как финансира партията. Всякакви настоящи или бъдещи държавни субсидии ще бъдат пренасочвани към специално създаденият Благотворителен център, чиято основна функция ще е да помага на хора, изпаднали в беда.

ВЪПРОСНИК
Във всеки град, където има структура на КЧВ, бъдещите членове ще минават през специален Въпросник, включени към детектор на лъжата. Същият Въпросник преминават и Висшият съвет, Правителството, както и всеки нечленуващ в КЧВ симпатизант, заемащ някаква длъжност в структури, създадени от партията (изборни бюра, Благотворителен център, местни офиси и т.н.). Целта е да се упражни предварителна лустрация. Ето и въпросите, които ще бъдат задавани:
- Вашите три имена, рождена дата, ЕГН, семейно положение и настоящ адрес
- имотите, които притежавате
- бихте ли споделили накратко как се сдобихте с гореспоменатите имоти
- настояща месторабота
- членувал ли сте в други политически партии или организации
- сътрудничел ли сте на Държавна сигурност
- сътрудничел ли сте на настоящите служби за сигурност
- сътрудничел ли сте на други служби - какво Ви прави щастлив/а
УСТАВ Виж Конституция на РБ, както и книгите "Малкият принц" и "Мечо пух".
Как ви звучи?
На мен ми звучи перфектно!
И утопично...
Или пък не?
Представяте ли си, ако държавата ни функционираше по този начин?
Както и Съд, Прокуратура, Преса... (главните букви не са случайни)?
Дали не зависи от нас?
Или пък от тези, които наричат себе си реформатори...01.2014
Благо, творите ли?Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!

Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДМС кампании за помощ
Чорапчовците на Мимси

Иво

Митко

Вальо

Николай

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Вержи

Боби

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо

Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко

Ива

Иван
Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп

Златка Димитрова- Супа Бар


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО
РОЖДЕН ДЕН. СПОДЕЛЕН.

САМОДОСТАТЪЧНОСТ
сМИРеНИЕ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...