ЛЪЧОвата зимна приказкаНе карам ски и не обичам зимата.
Било красиво, било бяло и чисто... дръжки.
Студено е, кишаво е, над всяко населено място се е настанил въглищен смог, а без няколко слоя дрехи си директен абонат за сериозна антибиотична терапия. Да не говорим, че ми пречи на колоезденето... :-)

Но!

Това не значи, че милиони хора не се кефят на пързалкането по всякакъв начин високо в планината, oчаквайки всеки нов снеговалеж като Орешарски инструктаж от Кремъл.
Адреналинът и цялостното удоволствие от карането, съчетани с радостта от движение на открито са безспорен бонус, който ме накара да ви представя един изключително полезен за скиорите (бордисти и т.н. снежковци) човек. Планински див чесън, вирее в горите над определена надморска височина. Дори и при най-лек полъх на вятъра уханието му е невероятно, а и не познавам някой, който да го е опитал и да не му е станал почитател... Казват му още Лъчезар Димов и може да направи от снежната ви ваканция истинско приключение!


Лъчо, интрото ми е малко като при представянето на пореден участник в телевизионно шоу. Умишлено е - самоиронизирам се, като използвам за повод единствения ми нелюбим сезон. Не ме кефи зимата и това е.

Е, не е нужно всички да се юрнат в планината по пистите. И сега е достатъчна навалицата...

Казвам го, за да не помислят хората, че нещо хейтя на твой гръб. Всъщност, реших да те поканя за "зеленчук" не само защото си полезен за скиорите, а защото си интересен и различен. Знаеш, че такива хора са все по-рядък вид.

Скромно замълчавам.

Докато мълчиш, уточнявам за аудиторията, че се занимаваш със ски буквално от дете и смело може да се каже, че в този спорт за теб бели петна няма. Това, което ме кефи повече е, че си и запален планинар. Страниш от суетата на "ситито" и като в Аватар, умело си включваш USB-то във всяка природна даденост.

Ами, така ги усещам нещата. Важното е, че въпреки неозаптената урбанизация, все още се намират изключително много места, където можеш да си "плъгнеш" USB-то. Важното е да ги търсиш.

Какво намери ти през годините?

Аз съм пътешественик не само по призвание, но и по професия. Не звучи особено романтично, но е самата истина. Започнах да пътешествам професионално още по време на студентските години, т.е. пътувах, за да работя и работех, за да пътувам в (почти) целия свят. Наскоро си направих труда да си припомня държавите, в които съм работил и се оказа, че са точно 50 на брой!

Огромна цифра - буквално не си спирал брояча!

В тази цифра влизат както средносрочни заетости (средно по 6 месеца), така и по-кратки такива, включително и работата в отдел "Екскурзии на брега" (Shore Excursions) за различни круизни компании. Все пак, говорим за 18 години симбиоза, прекарани между работа и пътешествия.

Звучи сериозно. Даже много. Дай някоя пикантерия от тази огромна база данни...Пикантериите ги пазя за лагерните огньове. В интернет огнището бих споделил примерно за една зима през 2004-та, когато работех на остров La Reunion. Страхотно място, френски задокеански департамент в южната част на Индийския Океан, в което цари вечно лято. Договорът ми приключваше в края на месец януари и въпреки че имах възможност да го удължа, реших да не изпускам ски-сезонa. Затова, без да се прибирам до България, се отправих директно към Френските Алпи и само два дни след като се сбогувах с колегите и подводния свят в Тропиците (обожавам да се гмуркам), вече работех в Трите Долини (Куршевел) и карах ски всяка свободна минута.

Бърза аклиматизация!

Струваше си!
Друг интересен пример е от края на лятото на 2006-та. Тогава работех на круизен кораб, който пътуваше от Ню Йорк за Бермудските острови. Дали заради съмнителаната слава на Бермудския Tриъгълник или по други причини (така и не се разбра), капитанът на кораба промени курса и вместо на Бермудските, акостирахме на Бахамските острови. Настъпи леко объркване, а аз като отговорник за екскурзиите на брега трябваше да обяснявам на над 1000 пасажери, че всъщност екскурзиите на Бахамите са много по-яки от тези на Бермудите.

Разбира се, че са по-яки!
И двете започват с "Б", Бахамите са по-близо до Цивилизацията, по-южни са, а и мацките са по-готини... Азбучна истина! :-)

Ще го имам предвид в бъдеще. Важното е, че екскурзиите ни се получиха и успяхме от дефекта да направим ефект.

Тук се сещам за онзи сериал от детството ни - "Един мъж, един автомобил, една камера". Тогава много завиждах на Симеон Идакиев, че обикаля света, съчетавайки работа и хоби. Сега, когато се усетих, че у нас има тонове неразровена материя, единствено зимата може да ме прати зад граница - като щърк съм. Май и при теб е така, макар и в друга светлина.

Да, мен зимата ме праща навън, но по работа. Аз пък я съчетавам с удоволствието от карането на ски и нещата се подреждат.

Я сега да кажем на хората с думи прости - кой си и за какво се бориш.

Мъж, средна възраст, професионален ски-инструктор с австрийски сертификат.
Прекарвам на ски по около 100-110 дни в годината.
В главата си имам огромна база данни на най-добрите маршрути за каране в Алпите и тази година ще направя нещо като генерална репетиция с мои приятели, техни приятели и въобще... приятели.
Pro bono.
Идеята ми е от догодина да започна да работя за себе си и с малки групи клиенти (което не изключва приятели), да караме по най-добрите места.

Такъв изказ харесвам!
Знам, че все повече българи избират зимните спортове в чужбина, а Алпите са повече от логичен избор. Къде там е най-яко да се карат ски/сноуборд?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Трябва да се имат предвид уменията и предпочитанията на скиорите/бордистите, в коя част от сезона се намираме и т.н. Моите лични фаворити, разделени условно в четири категории са:
- малка ски-зона (до 30 км) и средна ски-зона (до 100 км), съответно Hochwang и Arosa в Швейцарските Алпи
- голяма ски-зона (до 250 км) и мега ски-зона (над 250 км), съответно Madonna di Campiglio и Val Gardena/Sella Ronda в Доломитите (Италия).

Естествено, има и много други страхотни места за ски, а Алпите представляват едно необятно море от възможности. Понякога комбинация от две малки ски-зони е за предпочитане пред една голяма. Заради по-малката натовареност и заради това, че "малките" са запазили повече от своя изначален облик и гостоприемство.И какво, сезон 2014-2015 стартираш собствен проект?

Гледайки напред във времето, амбицията ми е да събера на едно място всичко, което харесвам и съм научил не само в Алпите, а и преди това. Става въпрос за опит от работата ми по ски-пистите, в ски-гардероб, в хотели, както и в организацията на всевъзможни видове екскурзии и пътувания.
Идеята ми е да предложа на приятелите си и на приятелите на моите приятели ски-пътувания, в които ще играя ролята на доверен съветник. Тези пътувания ще бъдат до места, където вече съм работил и които познавам. Ако някой има желание да усъвършенства определен елемент от карането си с моя помощ, то и за това ще се намери време. Така ще можем да оползотворим в най-добра степен дните на ски, които така или иначе никога не стигат. А и ще бъдем посветени в местните "малки тайни", като тук имам предвид не само карането през деня, а и времето след това, включително вечерите.

Примери за малки тайни?

Нека да не ги издавам предварително, нали затова са тайни, макар и малки...

Малки, малки... с времето порастват ;-)
Дай поне една щипка сол.

Добър пример е Sella Ronda-та. Това е изключително популярен и красив кръгов маршрут около масива Sella, който може да се завърти по посока на часовникавата стрелка (оранжева) и обратно на часовникавата стрелка (зелена). "Зелената" Sella Ronda е значително по-бавна от "оранжевата" най-вече заради това, че в един определен участък се налага да се прехвърлят последователно четири дълги лифта, а карането между тях е минимално. Освен това Sella Ronda-та има над двадесет различни варианта да се завърти всяка посока. И това е говорейки само за пистовите варианти.
Кой точно да се избере?
Обозначени са само двата най-масови варианта, а официалните препоръки за времето на придвижване по кръга се отнасят за леко или най-много за средно напредналите скиори.

Кой?
Кой?
Кой назначи..., пардон - кой точно да се избере?

Малка тайна.

Тази зима обаче ще работиш в Австрия, в Ski Amade.

Да, тази зима е ред на Австрия и по-точно на провинция Залцбург. Със 760 км писти, Ski Amade е най-големият ски-регион в цяла Австрия, а "моята" долина е част от него. Амбицията ми е да карам навсякъде, като самото ски-училище окуражава клиентите си да стигнат до възможно най-много места.

Така доста бързо ще научиш тънкостите в Ski Amade.

Вече съм наясно с една част от тях, а с напредването на сезона, ще остават все по-малко бели петна. С твое разрешение бих искал да отправя едно послание - покана към всички приятели и приятели на приятели, включително на hiperturshia.com и Туршиляците. А именно, да помислят дали Ski Amade не е правилната ски-дестинация за тях тази зима. Ако това е така, то задължително трябва да ми се обадят. Ще се радвам да споделя с тях някои "малки тайни". Ще можем евентуално да завъртим няколко "кръгчета" заедно. В най-лошия случай, ще хапнем от най-якия ябълков щрудел и ще пием алпийски чай с ...кой каквото си пожелае.

Координатите на Лъчо са:
Е-Mail: lucho.dimov@ski-plus.info
Skype: Lucho Dimov (Ski Plus)
FB: Lucho Dimov
P.S.
Умишлено извадих от основния текст този абзац, за да не омешаме нещата.
Макар и късно, Лъчо е разбрал къде е истината и от миналата година се е запалил и по планинско колоездене. Няма как да не го "бъзна" - има една древна закачка между търкалящи и пързалящи...

Ти май си решил да затвориш цикъла и целогодишно да имаш занимание?

Нещо такова.
Все още съм много "зелен" в карането "на черно". Може да се каже, че първият ми подобен опит беше едва миналато лято и неминуемо на няколко пъти изпаднах в комични стуации (да оставим снимките да говорят)...
Тенденцията обаче е право нагоре. Тази година стигнах немислими за мен висини. Като за начало "феновете" от КК Исполин в Габрово ме поканиха да участвам заедно с тях в Карнавалното шествие, а после и да бъда част от екипа, който маркира веломаршрутите на територията на Парк Българка!
Какво ще кажеш, а?
Черешката на тортата беше спускането от главното старопланинско било при Бедеците до Габрово в пълен мрак! Някакси оцелях. За следващото лято имам и още по-смели планове, но за това, когато му дойде времето.

Звучи обещаващо. Важното е, че си зарибен. Имаш планинарската култура, опит... остава да свикнеш с байка и нещата ще започнат да се получават.


12.2013Благо, творите ли?Първо мислех да не скачам в авторска тавтология, но след това ме споходи старото правило "Всяко чудо за три дни".
Изводът от това е, че на хората трябва да НИ се напомня!
Логично, не ми остава нищо друго, освен да (си) напомням...

Поне в моята глава всичко тръгна от тук и понеже отново идат празници, в които се харчат милиони за откровени глупости, си позволявам да доразвия тезата - изключително лесна за разбиране, надявам се и за изпълнение:

КОГАТО ПРЕДСТОИ ДА ПОДАРИТЕ НЕЩО ПО ПОВОД ПРАЗНИК, РОЖДЕН ДЕН ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО СЪБИТИЕ, ВМЕСТО ДА КУПУВАТЕ ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ, ПРОСТО ВРЪЧЕТЕ НА РЕЦИПИЕНТА ПЛИК С БАНКОВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕВОД.

Преводът може да е към една (или няколко) от банковите сметки на стотиците хора, организации и т.н. изпаднали в затруднение. Независимо каква е сумата, която сте дарили, тя със сигурност ще отиде на по-правилното място, отколкото да стимулирате бизнеса с инжектопляктори и пето*уйници!
Ако пък не ви се занимава с банки и SMS-си, просто купете нещо за ядене или от първа необходимост на обекта на вашата благотворителност и подарете на близките си плик с касовата бележка.

Направих го за 14.02, направих го за 8.03, правих го още няколко пъти по други поводи, ще го направя (всъщност, вече е сторено) и за Коледа. Усещането е страхотно! Чувстваш се полезен и малко по-малко ненужен Хомо Сапиенс.

Държа да уточня, че тази инициатива НЯМА НИЩО ОБЩО с индулгенции и прочее маркетингови похвати на религиозните бизнеси. Тя е лична и не търси нищо насреща. Едно от големите предимства на подобен акт е да изпитате себе си и близките, на които дарявате плика с документа за дарение - по реакцията им ще разберете дали наистина заслужават вниманието ви...
Ще държа тази тема "залепена" във всеки брой на Туршията, за да може винаги на напомня за себе си, както и да ви улесни за актуален списък на хора и организации, нуждаещи се от вниманието ви. Пиша го, защото лично аз имах подобно затруднение в стил "на кого да помогна". За съжаление, нуждаещите се са хиляди и няма как информацията ми да е пълна, но ще се старая винаги да има поне няколко дузини актуални линка. Изцяло ваша е преценката към кого бихте искали да насочите вниманието си.

Ако имате информация за актуални благотворителни акции, моля, пишете във формата за контакти на сайта.

Весели празници!Национална асоциация за приемна грижа

SOS Детски селища

Отец Иван, Нови Хан

НФ "Свети Никола"

Движение на българските майки

Сдружение "Усмивка"

Летен лагер по изкуство за децата от дом "Христо Райков" Габрово

"Шарената къща"
ДМС кампании за помощ

Иво

Митко

Вальо

Николай

Амелия

Даниел

Димитър

Светлана

Вержи

Боби

Женя

Мария

Камен

Цанко

Боби

Асен

Димитринка

Веси
Вики
Любчо
Чорапчовците на Мимси
Гери
Мария
Вики
Евгени

Васко
Ива
Вальо
Бай РяковОт много време се чудя как, докога и защо обичните ми сънародници ще стоят в поза партер, когато става въпрос за суверенитет. Възможните отговори са няколко, минавайки през:
- еволюционно забавяне
- липса на достатъчно умствен материал
- желание за изотзадъчно онождане
- ...

От друга страна, поглеждайки към славната ни история, България е била нещо като ЕС в тогавашния свят.
Държа в двете си ръце тези крайно противоположни факта и недоумявам.

Толкова много години се повтарят, доказват и признават фактите около днешните силни на деня, но оскотелият българин продължава да вярва в Дядо Мраз, с отделни просветления към Дядо Коледа. Така и не проумя, че на 10.ноември му спретнаха театрално представление, че СДС бяха оцветени в синьо актьори, че Симеон беше на синджир към ДС, а Борисов просто продължи делото му... А, има и още - че ДПС са червеният полумесец на Партията, а Атака кафявото ѝ националсоциалистическо изпражнение, за което Тя говори с погнуса.

И на целия този силно окензан фон "изгря" новата звезда - лицето, пардон... другото - Бай Ряков! Поредният лош актьор на обратушкината ни Партия, щедро финансиран от когото трябва, с нашите пари, отлежаващи където трябва. Класика.

Изповядвам философия, забраняваща ми да се цапам с "произведения" като това, но в полза роду ще направя изключение! А за да не се окензам целия, ще облека "лайлоновата престилка" на третото лице - т.нар. страничен наблюдател и ще дам път на другото Аз...Лъжат ви, бре!
Майки и бащи, родители.
Отново ви лъжат, а вие отново им вярвате.
Кога ли ще разберете, че докато не срежете всички канали за източване на малкото останал здрав разум в главите ви, позата ВИНАГИ ще е партер.
В партер сте ни раждали, в партер сте ни възпитавали, в партер ще си отидете, ако това продължава.

Какво е това ли?

ТО.
Помните ли филма?
Надали...

ТО е добре платен поръчков изпълнител.
ТО е универсален боец.
Дали ще се казва Младен, Андрей, Желю... Симеон, Ахмет, Бойко, Сергей, Пламен, Лютви... Сидер, Боян, Бай Ряков - няма значение!
ТО си е ТО - едно продажно ла*но.

Навлякох престилката и се потопих в помията, защото отново има стотици хиляди крепостни, които повярваха в новия "месия". Как хубаво се римуват, а?
Обикаля страната, харчи парите на наркозависимите и раздава "справедливост"! Без цензура...

Режисирана, измислена и контролирана.
Корумпирана, разглистена и формалирана... но "справедливост".

Крепостният се хваща за сламката и вярва. Взема улисан "горно ДО", а после екзалтираният му вик пада надолу по стълбицата, докато дойде следващото ТО.
И така до края.

Дали ще кърши гюбеци в кръчма, дали ще помпи мускули на гърба на ближния, дали ще възхвалява Автора си от екрана, или ще му забива поръчков нож, дали ще се излага дъвчейки сапун и пускайки балони, или просто ще гледа умно наобиколилите го бизони... Няма значение.

ТО е класика!
Измисли го Алеко, посочи го и загина.
Запомни го Народа, но забрави че не е само на книга.
Присмя му се Интелигента, но натирен, емигрира от континента...
И не, не заслужават пълен член.

П.П.
Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Илюстрацията е на Павел Кучински.
12.2013


Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова - биолог, БФБ, филантроп

Златка Димитрова - Супа Бар


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов - див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КАРТОГРАФИЯ

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...