Народни дразнители


Ден на народните будители! Децата не учат, а родителите са нервни, защото се отваря вакуум в озаптяването (при най-малките), възпитаването (при по-големите) и прелюбодеяването (за най-големите)... Иначе казано, родителите са раздразнени.
Това чувство не им е чуждо всяка година на тази дата. От една страна, измитото им соц-мислене все още трудно възприема реабилитираният празник, а от друга, той обикновено съвпада с работен за тях ден. Има и трета, която е най-плашещата (поне за мен) - мнозинството няма нужда да бъде събудено!
Какво е народен будител? Цитирам: "Човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух." Кои са по-известните ни такива? Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев и много други.
Порових се из едни писания, попрегледах други и знаете ли какво установих - че всъщност почти всички посочени по-горе личности сред съвременниците си са били откровени дразнители! Ръчкали, притеснявали, биели камбаната... абе, пречели. Живуркала си раята в милионната Империя, кланела се на Султана и какво - появяват се разни вагарци и ти развалят рахатлъка. Карат те да мислиш, да се вълнуваш, да чувстваш. Да изпълзиш от бубеното си състояние, да излезеш от пашкула на какавидата и да полетиш като свободна пеперуда...
Пляссс! Събуди се! Ти луд ли си, бре? Я си налягай парцалите и бъди благодарен, че никой не те закача (засега)! Ше ми лети той като пеперуда...
Време му е майката, мили хора. Никой не е станал пророк... всъщност, знаете го. Гонени, предавани, хулени, обругавани - това е съдбата на Будителите сред съвременниците си. Ако ли пък някой е успявал временно да убеди група хора в тезите си, друга група (много по-голяма) се е намесвала и е наливала акъл на "заблудения". Добре, че са били политическите каузи и желанието на управниците да се окичат с чуждата слава, та будните люде от историята ни да грейнат по табелките на улиците. Или пък хилядите, загинали за българската кауза, да заемат места в учебниците по история. Па макар и подменена. И като казах подменена, съветвам ви преди да приемете някой за будител, да му напишете името в Гуугъл. Понякога става доста интересно...
Дали само българите сме такива? Тц. Всички са. Просто ние сме мноооо талантливи.11.2013
И джедай, и сит съмПо-рано през годината за пръв път използвах тази житейска формулировка, като дори не подозирах колко ценна е!
Казано с думи прости, това е Библията на всеки осъзнал се. Игра на думи, семантика, мисловни напъни и хоп... пак на Ин&Ян се натрисаме :-)

Каква е целта на тези словоизлияния?
Проста.
Ясна.
Спешна.

Идват избори!

Ако имаме воля и късмет ще са 2013-та, ако ли не, 2014-та, но идват!

Какво значи това?
- агитации
- прокламации
- машинации
Още:
- трошене на милиони грешни червени пари
- вербуване на жадни за вербуване "народни трибуни"
- Барековци, Трифоновци, Сидеровци, Янета и прочее гниди в ефира
- допълнителна лумпенизация на и без това тежко идиотизираните ни сънародници извън столицата (не, че тук липсват)
- фалшифициране на данните от ЕСГРАОН и изборните списъци, измислянето на милиони (не е грешка) мъртви души

Предстои да станем свидетели на пореден тежък предизборен цирк, в който добре познатите ни клоуни и откровени НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, с мили очи ще обясняват на платените си журналисти как искат промяна и нямат нищо общо с четвъртвековния ни "преход".
Нека не забравяме, че повечето "медии" са техни! Ще заливат и промиват месеци наред празните кратуни на интернет неграмотните (за съжаление преобладаващи), че червеното е розово, че ДС е бранила суверенитета, че Партията е единствената подготвена да управлява, че опозиция няма и всички са маскари и т.н. Идиоти "националисти" ще плашат хората как лошите западняци ще дойдат да им купят земята и ще ги натирят по Сакара... Нищо ново.

Как можем да сме полезни - на себе си, на децата си, на родителите и приятелите си?

Като запретнем джедайските си доспехи и без грам ситска надменност отидем при "грозните" и "гладните"!
Защо ли?
За да им обясним като хора, защо едни хора трябва да се поучат от други хора и да поведат хората като хората... т.е. защо и за кого да гласуват!
И преди всичко - да гласуват!
А в най-лошият вариант - за кого да НЕ гласуват.

Не, това не е политика.
Не е и агитация.
Нарича се пореден (да не кажа последен) шанс за всички ни.
Няма да се отървем от Тъмната страна, мафията и всичко по веригата. Тези неща са закодирани в кривия ни геном и поне докато Хомото е Сапиенс, така ще е... Но и няма да ги оставим да правят каквото си искат!


10.2013

Обективен СУверенитетСУверенно право е да имаш позиция.
СУверенно право е да я изразиш.
СУверенно право е и да я защитиш.

СУниверситетът го направи!

За окупацията на СУ се изписа много, а и тепърва ще има да се пише.
Няма да остроумнича по темата, защото не искам, не съм сигурен че мога, а и няма смисъл. Подкрепям на 200% тези сладури и в тон с всички здравомислещи участници в Протеста, желая на себе си и на България нови Парламент и Правителство. Да, с главни букви, защото сегашните и за малки не стават...

Бях там и представям скромната си обективна гледна точка.10.2013
Dum sporo, spero!Поиграх си с тази древна поговорка, признавам...
Със същия успех може да се перефразира и In sporo veritas, или Sporo homini lupus!
Каква е идеята ли?
Да се опитам да обясня защо няма смисъл да се спори след една определена възраст.

Какво е спор?
Ситуация, в която се сблъскват различни гледни точки.

Редно е да уточня, че не изключвам споренето като личностно и социално явление, което развива и кара човек да се учи от грешките си. Или най-малкото, да си свери часовника на фона на интензивен мисловен труд.
Тук фокуса ще падне върху патологичното, напразновремепропиляващо и дори опасно инвестиране на физически и ментални усилия, които често изливаме пред една стена (примерно), убеждавайки я, че не е балкон в оперен театър...

Какъв е горе-долу сценарият, по който се развива един спор?

В началото имаме две (или повече) различни тези.
Следват последователното, свързано с изслушване (културен вариант) или едновременното, свързано с надвикване и честа размяна на слюнка и любезности (некултурен вариант) защитаване на тезите. Ако ендът е хепи и се стигне до единомислие (понякога се случва и в некултурния вариант), страните приключват спора и могат да се похвалят с консенсус.
Нерядко различията (а и културата) на спорещите са толкова несъвместими, че ситуацията се превръща в нерешима, като липсата на отстъпки и компромиси може да доведе до ниво ожесточен спор, а той върви ръка за ръка с думата конфликт!
Липсата на първи седем години, толерантност, взаимно уважение на страните и желание да се спори не заради спора, а за да се стигне до разумно решение, са нещото, което кара хора като мен да дават съвети като този:

За Бога, братя!
Не спорете!

Особено след една определена възраст...Тук ще отговоря на два въпроса:
- защо да не спорите
- защо след определена възраст

Баща ми, да е жив и здрав, често ми казваше, че когато навършиш едни години (индивидуален процес) спираш да приемаш и започваш само да предаваш. И е прав, и не е... но май за повечето от нас е прав.

Когато сме деца, тийн, екзистенциати и морни студенти, мощно поемаме информация от всякакъв вид. Антивирусната ни програма трудно обработва погълнатото и често допуска грешки, но те само я доразвиват и правят по-съвършена.
След това се запечатваме и малцина от нас оставят "фонтанелите" си пооткрехнати, за да могат да сверяват часовниците си със Световното време. Точно тук е точката на пречупване, която разделя хората на "Живи и Мъртви".
"Мъртвите" са ми на прицел. Живите този текст са го чели...

Тъжно ми е за тези милиарди раби божии, които щъкат по Земята ни грешна и освен за едене, пиене и тези три работи, за друго не мислят. А в трите работи влиза и запечатаното им тикве, което ги слага в тази графа. Да, имат сърдечна дейност, телесна температура и обменни процеси, даже и мисловна се отчита, но Искрата е угаснала...

Няма да споделям защо са я докарали до подобно състояние. Вече правих няколко опита в други текстове. Просто отговарям на въпроса по-горе "защо след определена възраст".

Остана да се изкажа по същество - защо да не спорите?
Просто е - за да не се хабите.
И вместо да философствам с неясен резултат, директно се хвърлям върху примерите:

СПОР С ДЕТЕ
В зависимост от възрастта има нюанси, но щом е дете, значи е под 12-13 години.
По-малките не могат и да спорят. Там се казва императивно (родителят) какво да се направи и "филмът" свършва или с шамар, или със звънкото "Браво, маме"... Знам, има и още варианти, но не това е фокусът.
8-10 годишните са по-очовечени, но и тук навлизането в открит спор си е чиста загуба на време и за двете страни. Много по-резултатни са разясняването, дискусията, а защо не и обратната връзка, която можем да получим от "питомниците" си.

СПОР С ТИЙНЕЙДЖЪР
Тук започва Голямата репетиция!
Тя е двустранна - за пъпчивото създание, наричащо се (с право) Личност, както и за изнервеното Разочарование, наричащо се родител, учител, ако щете и плажен спасител. Личността се бори с Разочарованието, но има огромното предимство, че права или не, Тя се учи. Учи се да печели, да губи, да пада, да става, да лавира и ако трябва да търси под вола теле, само и само накрая да се потупа доволно по гърдите и да извика "Българ, българ"!
Точно тук е мястото на Живите (помните ли ги, от по-горния абзац) да оставят Недораслякът да си поочука главата в стената и да разбере (евентуално), че водата тече, а вятърът духа.
Излишно е да спорите! Просто си кажете мнението, отговорете, ако ви задават въпроси и дайте шанс на Еволюцията и Естественият подбор да си свършат работата.

СПОР С ЕЙДЖЪР
Ейджърите сме всички ние. Някои са по-ейджъри, други са най-ейджъри, а третата възраст клонят към баш-ейджъри. Общото помежду ни е, че би трябвало да сме изградени личности. Персони, познаващи светогледа си, принципите и личната си легенда. Ако сте стигнали до тази част на текста, значи влизате в тази група.
Е, кажете тогава, поради чий *й ни е притрябвало да спорим едни с други, да губим време и пространство, а и понякога мощно да се излагаме (най-вече пред себе си)?
Не е ли по-добре да заменим думата спор с разговор, изслушване, анализ на факти. И нека не бъркаме спор с дискусия. Когато се провежда както трябва, второто завършва най-често с консенсус, удовлетвореност и нова полезна информация.
Обратно, както и да се проведе, спорът предимно води до изтощеност, неудовлетвореност, чувство за неразбиране и недооценяване. Разбира се, нерядко финалът е "епичен" и може да бъде от гледане на кръв и урина, до постоянно местожителство в гробищен парк.

СПОР СЪС СЕБЕ СИ
Е, тук вече грее Изключението.
Не знам как е при вас, но при мен това е положението - на едното рамо е кацнал Рогатият, а от другото мъдро гледа един белобрад старец. Преди христовата споровете бяха денонощни. След това нещата се поуспокоиха, но и в настоящето нерядко се налага да поема дълбоко въздух и да издишам от лулата на мира...

Надявам се така да е до края!


10.2013

Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Елица Иванова- биолог, БФБ, филантроп

Златка Димитрова- Супа Бар


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов- див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!
ЕДИН МЪЖ, ЕДИН КАРАМФИЛ, ЕДНА ПАМЕЛА

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ
КЪРТИ - ЧИСТИ - ВОЗИ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МНОГОСТРАДАЛНА НЕДОЕ*А

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...