... кучетата си лаят!Керванът си върви... кучетата си лаят.
Кой не знае тази мъдра приказка, кой не е чувал за нея!

В светлината на шестия ден от началото на протестите, дойде време да си я припомним. Не за да мъдруваме и оригиналничим, а за да си отговорим на въпроса:

КОИ СА ОТ КЕРВАНА И КОИ СА КУЧЕТАТА?

Работата ми е свързана с много срещи и логично в последните няколко дни, темата рано или късно отива към случващото се по площадите. Трябва да ви кажа, драги зрители и радиослушатели, че извън центъра на София, епицентъра в главите на мачканите с десетилетия наши съграждани не е никак протестивен... Те не вярват на протести! Вярват на телевизията, новините и вестниците... ако въобще се интересуват от ставащото! За тях Олигарски е онеправдан страдалец, станал жертва на гамени и биропийци, които "с промитите си мозъци" не са му дали "и един ден шанс да поработи". А Пеевски е "стават и грешки, нека назначат някой друг и нещата ще се оправят"...
Т.е. пак ще вършим работата на останалите!
Но, това е нещо нормално, още Парето го е казал - 30% вършат онова, която биха свършили останалите 70... (перефраза).

Казвам това с пълната отговорност и съпричастност към случващото се!
Умишлено се бях самоцензурирал на тема политика, защото в последните избори така и не намерих "своите", а като мен са били поне два милиона избиратели! Писал съм неведнъж каква е причината за това, но политиците, на които бих симпатизирал, продължават да си мислят, че хората трябва да се "издигнат" до тях, а не те да слязат при хората, за да им помогнат в "издигането".

"Катализаторът" Пеевски ми дойде в повече. Дотолкова, че заедно с двата милиона, споменати по-горе, си казахме "АМАН"! На турски при това...
И го казахме не само ние, но и полиция, военни, държавни служители... Да, те го казват плахо и завоалирано, но това е, защото ги е страх! Нормално - всеки има семейство и се притеснява за доходите си. Просто в един момент чашата прелива.

Събрахме се на площада в петък, събираме се всеки ден, но докога и за какво?
Не е ли време тази "народна любов" да стигне до реципиентите си?
Не ви ли липсва МЕДИАТОРЪТ, който да канализира и материализира справедливите и логични искания на хората?
Няма ли да е тъжно, ако за пореден път очевидно чистите и "излъгали се" да плуват в ла*ната на политиката личности останат зад борда?
Искам го този МЕДИАТОР!
Да се покаже, да поеме отговорността си и да обясни на хората с думи прости:
- откъде идва
- накъде отива
- защо го прави
- срещу какво го прави
- как ще го направи

Мога да задам още много въпроси, но не това е целта - питането го може всеки. Докато питаме, оялите се непукисти продължават да са легиТИМното правителство и народно представителство! Да пишат лобистките си закони и кадруват мафиоДСките си позиции. Колко дни смятате ще издържат будните граждани на площада, ако всеки ден е един и същ? Не мислите ли, че идва ред за по-други действия?

Конкретика?
Моля:

- преминаване към стачна готовност и стачни действия с ясно и просто искане: предсрочни избори
- гражданско неподчинение, вкл. блокиране на важни пътища с ясно и просто искане: предсрочни избори
- бойкот на всички медии, зад които стоят лицата, срещу които протестираме, с ясно и просто искане: предсрочни избори
- бойкот на банките, за които се знае, че финансират тъмните дела на "любимците" ни, с ясно и просто искане: предсрочни избори

Добре, получаваме предсрочните избори и какво правим?
ГЛАСУВАМЕ!
За кого?
Всеки по съвест, но поне със сигурност знаем за кого да не го правим.
Аз ще дам глас за МЕДИАТОРА, защото вярвам, че ще се появи.
И ако и този път не се получи, е*аси народа сме...Знам, че звуча малко превъзбудено, но това е логичната, човешка реакция на наглостта и безочието, заливащо ни от десетилетия "преход". Много се изписа напоследък, прочетохме истински полезни и трогателни материали. Време е за действие!
За да не се разпилее тази позитивна енергия и ясно да се знае КОИ СА ОТ КЕРВАНА И КОИ СА КУЧЕТАТА?

Аз куче не съм.
06.2013
...ни пази!Покрай началото на края (силно се надявам), т.е. протеста днес пред Министерски съвет, успях да говоря с двама от полицаите, охраняващи пред Президентството. Това не беше обикновено интервю, защото не ги интервюирах, а и те не знаеха какво правя. Задавах откъслечни въпроси в ролята на обикновен гражданин, който къде от любопитство, къде от нямане какво да прави, се интересува от позицията им. Озовах се там малко по-рано и десетките хиляди все още не се бяха събрали.

Силно позитивно впечатление ми направи нагласата на тези хора - разбираха, че ги използват! Знаеха много добре, че реално са част от протестиращите и че само и единствено поради служебното си положение са "от противниковия лагер". Споделям това с вас, защото е изключително важно всички искрени в намеренията си протестиращи (и различни от вече появилите се провокатори) да разберат, че НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ!!!

Колкото и налудничаво и веселинмариновски да ви звучи, това е факт!
Тези мъже на 100% разпознават боклука. Усещат го отдалеч, но страхът е този, който ги възпира да го изринат. Страх от неизвестното, от безработица, битовизми, отмъщение... Мафията, в лицето на настоящото политическо статукво, толкова здраво се е внедрила в управлението на държавата (т.е. и в структурите на МВР по върховете), че разбирам страха им. Но това не означава, че те не желаят промяна. Затова държа на тезата си - НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ!!!

Да протестираме, да стачкуваме, да парализираме всичко, докато и последната кифла в страната разбере, че нещо се случва, но да не закачаме силите на реда - те са с нас!
Провокаторите ще го направят - нали затова са им платили.
Футболните агитки ще го направят - нали затова живеят.
Бригадите с вратовете и ниските чела ще го направят - нали това им е работата...

Да не си цапаме ръцете с това и да бъдем постоянни в протестите!
И крайно време е да се идентифицира политическата сила в лицето на способния си лидер, който да поведе протеста и поне за един цял мандат да почисти боклука...Ето какво сглобих от разговора с полицаите:

Момчета, очаквате ли размирици тази вечер?

Не... виж, че това са обикновени хора, даже има и майки с деца.

А вие на коя страна сте?

Много питаш. Да не си със скрита камера?

Ами, питам... Чакам си компанията.

Иди тогава по-назад, че иначе ще трябва да те арестуваме.

Това не го вярвам. Вие сте с нас, бе!

Докато съм с униформа, съм на работа. А тя е да не позволя да стават противообществени прояви.

Е, то Обществото в момента си помага - вика срещу Октопода.

Затова и си поговорих с теб. Отстъпи назад!

Последно - провокаторите ги познавате. Появиха ли се вече?

Още не, но ги очакваме по-късно. Първо трябва да ги организират...14.06.2013
ТеледрисияКогато бях дете, а и по-късно, вярвах.
Вярвах в Дядо Коледа, в Татковината, в Правителството, в справедливостта... В много неща вярвах - такива са децата.

Едно от тези неща беше телевизията.

Първия ни телевизор беше черно-бял, прекъсваше и като цяло беше пълна катастрофа, но няма как да забравя магията на аниметата, Милион и едно желания, а защо не и Всяка неделя (заради Пинко и инспектор ДюДю). Имаше само един канал и каквото чуех оттам, го приемах за истина. Така ме бяха учили.
Впоследствие се появи още един канал и аз бързо му гласувах същото доверие.
Телевизорът ни стана цветен, мирогледът ми малко по-голям, но аз продължих да вярвам, дори и след като "мирният" чернобилски атом влезе в къщите ни под формата на пресни салатки...

Когато се обърна палачинката и се оказа, че "другарят" Живков е престъпник, а Георги Димитров национален предател, "синята" телевизия поведе "бунта" и отново ни накара да повярваме, че нещо хубаво и истинско се случва. После се разбра, че синьото било затъмнено червено, а на добре облечените говорители и "народни будители" друг им пише аутокюто.

Много време не исках да повярвам, че са ме лъгали.
Доста време не можех да повярвам, че е възможно да има толкова безскрупулни хора, пардон - изроди.
Известно време ми отне, докато се ориентирам откъде и как да черпя информацията за случващото се "по света и у нас".
Е, полутах се насам-натам, надцених едни, подцених други, но като цяло мисля, че нацелих правилната посока.

Няма смисъл (а и нужда) да правя вътрешно и външнополитически анализи - нека просто кажем "Да живее международното положение" и да се вгледаме в индивида, т.е. във всеки един от нас.
Ще опитам да разчопля зависимостите, които пропагандата изгражда, да разгледам алтернативите, с които все пак разполагаме, както и да споделя личен опит. Последното (личният опит) не е за да ви дам наклон и посока къде и как да си го (я) държите, а от чисто егоистични подбуди - ако утре някой ме попита "Абе, ти тън-тън, какво гледаш", просто да му дам линк.

Полезно нещо е пропагандата. Стига да е на ваша страна...
Когато обслужва "притивниковите" интереси обаче, може да стане доста опасна. Точно в това се превърна телевизията, след като господата с конците по пръстите разбраха какво влияние може да има върху плебса.
Може би тук е мястото да кажа, че под телевизия имам предвид всичко, що влиза в определението МЕДИИ - вестници, списания, радио, ТВ, а напоследък и интернет, т.е. средства за информация и влияние.

Когато целенасочено, последователно и активно "облъчваш" определена група хора с конкретни идеи, доктрини и послания, опитът показва, че по-голямата част от тях започват да вярват на поднесеното. Тук се крие "ключът от палатката"!
Това не е измислено нито от "изграждащите Родината комунисти", нито от "коварните капиталисти". Хилядолетия преди да започнем да си чоплим носовете как да внушим на народа това и онова, древните са напипали правилното поведение - ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА! С годините само са добавяли някои детайли, съобразно набиращият се "прогрес" - мащаб, скорост, многопластовост, зависимост...

За какво говоря ли?
За това, как всяка новопоявила се власт бърза да обсеби комуникациите и да поеме в ръцете си диригентската палка.
Защо ли?
Защото т. нар. Четвърта власт по този начин остава силна само на теория... Купена, напудрена и подправена, тя просто става част от управляващите.

Искате примери?
Десетки са!
Най-пресен е медийната империя на лицата Пеевски и Кръстева, зад които стои Корпоративна банка, зад която стои Русия и Близкия изток...
Играха на орото с ББ, а сега са първи "врагове" и се плюят ли плюят... А народът зяпа и люпи семки. И вярва.
Тъпото е, че ежедневно милиони българи поемат помията на въпросната дружинка, купуват им вестниците, гледат им каналите и зомбираните водещи. Представете си какъв финансов ресурс би се освободил, ако всеки ден 1 000 000 лв. (един милион лева) не се дават за печатни издания, а за здравеопазване!
Представихте ли си?
А сега си задайте следните въпроси:
ЗАЩО НЕ ГО НАПРАВИТЕ?
ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ ПРАЗНИТЕ ИМ ВЕСТНИЦИ?
ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ БЕЗСМИСЛЕНАТА ИМ ТЕЛЕВИЗИЯ?

Знам, че отговорите са доста неудобни - оскотяване, затъпяване, мързел, липса на самостоятелност, на личности. Наведената глава на инициативата и свободата, смачканото самочувствие на индивидуалността, чалгализацията и идиотизацията...
Ето ви едно определение за журналистика:
практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория.

Логично е да забележите, че журналистиката се прави от хора. Този факт дава отговор на много от зададените и незададени въпроси, но като цяло, особено за любителите на сериалите, преводът е - НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЗА ЧИСТА МОНЕТА ТОВА, КОЕТО ВИ КАЗВАТ "ПО ТЕЛЕВИЗОРА"!

Какви хора са журналистите?
Обикновени, отрудени, активни, нахални, обрулени от размирното ни ежедневие... Казах ли и нископлатени, т.е. зависими?
Какви са опциите в живота за човек, захванал се с подобна професия?
Или да отстоява позицията си на обективен (т.е. неудобен) труженик, заврян в дъното на редакцията, или да се хване на хорото на шефовете си и да спре да му пука това хоро голо ли е, или да...

Кои са шефовете на журналиста?
Същите като него, но играли хорото доста по-дълго време. Давали и отпред, и отзад, и по гърба, и по лицето... Толкова много и на много давали, че за тях вече няма значение кой и как им се олабва! Стига да се заплаща, орото ще си върви.

Кои са олабващите се?
В най-новата ни история, хронологично се нареждат все червени!
Откакто СССР им предава властта през есента на 1944-та, та до ден днешен, Четвъртата власт е само и винаги в нюансите на червеното! Не говоря за няколкото дребни дяснопартийни изданийца, или за спорадично появяващи се бели журналистически лястовици. Те са просто изключението...
"Детронирането" на Живков, танковете на Младенов, СДС-то на Желев и Дертлиев, БСП-то на БКП, подхлъзването на Костов, малоумието на Симеон, Тройната коалиция, Тиквата, днешното недоносче... Всичко това (знам, че изтървам някои междинки) се роди и полази с нежните акушерски грижи на ПРОПАГАНДАТА. Добре платена, правилно насочена, майсторски написана и прекрасно изиграна! А и консуматорът (разбирай гласоподавателят) беше предварително отнесен (разбирай подготвен) от клоуни (разбирай платени марионетки) като Кеворкян, Трифонов, Иван и Андрей, Бареков и т.н. Научиха го да не мисли, да лапа, да цапа и да жули чалга. Да не си задава въпроси, да чака наготово, да гледа смирено и да вярва в чудеса...

За да не кажете, че съм тъмно син и мразя Съветите (пардон, Русия), ще дам и друг пример. Става въпрос за глобализация, конспирация, храни, лекарства, ваксини, токсини и дори Аспирини... :-)
Лъжат ни, драги!
И ни мажат...
Тъпчат ни с боклуци, правят си експерименти с нас, тотално ни побъркват, а след това ни "помагат" да се съвземем.
Съзидателно!

-Тези пък кои са?
-Гадните капиталисти!
-Кой ти го каза?
-Де да знам, всички така разправят...

Нека погледнем положението от още една страна - липсата на Четвърта власт.
Страни като Монголия, Северна Корея (тук цензурата буквално обезсмисля това понятие), мюсюлманския свят... Това е другата крайност. На места ситуацията в тези райони е еквивалент на Средновековие. Едене, пиене (или липсата им) - тези три работи... А, да не забравяме религията! Този така ценен опиум за електората... Идиотията на религиозните общества стига дотам (вкл. в САЩ), че скоро гледах как в тест правилният отговор беше, че хората са живели заедно с динозаврите... Но това с религията е за друг разговор - все пак се явява Пета власт.Защо се пъна да пиша този незрял анализ?
За да споделя какво узря в личната ми тиква преди няколко години:

TELEVISION NO MORE!

Спрях си кабела и огромните за времето си 42 инча останаха да служат единствено за филми от компютъра.
Компютър ли казах?
Да, след малко ще се върна на него.

Та, спирайки кранчето на дезинформацията, започнах да се уча (аз и семейството ми) отново да общувам с хората. Сам да анализирам случващото се, да не позволявам да ми сервират от обезглавяване на войници в Чечня и Афганистан, до имплант в пениса на Азис в Булгаристан. Мазните политици спряха да влизат в дома ми, да не говорим за безумните реклами на стотици ненужности. Изведнъж се отвори огромно пространство за спорт, истинска комуникация и тези три неща... Детето ми зачете книжки, а съпругата замени Фокс с истинска работа.

Да, знам какво ще попитате - за компютъра.
На този етап това е компромиса. Мобилността и правилното му използване го правят необходимото зло, което се явява буфер между личната ми свобода и Четвъртата власт. Но не се ли научите да филтрирате терабайтите информация, която изтича всекидневно от Мрежата, по-добре се върнете към телевизорите си! Там поне има цензура и шанса да увредите мукавените мозъци е по-малък.
Успеете ли обаче да усвоите сърфирането и да ползвате точно и само това, от което имате нужда, животът става песен... :-)Скептикът в мен отдавна подритва камбаната, че от една зависимост съм попаднал на друга.
Оптимистът му опонира, че всичко е под контрол.
Реалистът, сочейки им трипръстна комбинация, продължава да се среща с приятелите си, да се учи на самодостатъчност и да възпитава младши в мъдрост, смиреност и доброта.
06.2013

Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов - див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...