Про-тестЗа добро или лошо, имам наблюдения над повечето протести, провели се през годините в "демократичната" ни руска колония, наречена милостиво Република България. В началото не приемах, че някой ги организира отвън и по детски наивно вярвах в Дядо Коледа. Смятах, че сме горд и смел народ, умеещ сам да брани Правата и Свободите си...

Тц!

Единственото, което можеше да извади на улицата "гордите" ни и "смели" съ"граждани", бяха футболните победи и новогодишните огнени еякулации, струващи на данъкоплатеца десетки хиляди. В евро.
Т.е. хляб и зрелища, това го вдига на нашенеца.

Когато става въпрос за начин на живот, за истински Права и Свободи, за всички благини на Западноевропейкия модел, нашенецът е на лозе и прави това, което може най-добре - попържа и ругае насаденото му от безцветната мутренска пропаганда:
ВСИЧКИ СА МАСКАРИ!

Ще си призная нещо - и аз бях "на лозе"!
Независимо защо и поради какви обстоятелства не успях да гласувам на избори 2013-та, нося този срам и го изповядвам пред вас. Това няма да промени ситуацията, но поне на мен ще ми е по-лесно да отговоря, когато някой утре ме попита...

Какво искам да кажа?
Да не вярвате в Дядо Коледа!
Няма такова нещо като български ПРОТЕСТ!
У нас подобни "мероприятия" са платени и поръчани.
Отвън.

"Протестите" срещу Луканов.
"Протестите" на СДС.
"Протестите" за защита на медиците.
...
...
...
"Протестите" срещу възможността да разберем имаме ли залежи от шистов газ.
"Протестите" на Орлов мост.
"Протестите" срещу монополите...

Много протест, много нещо!
И какво получаваме, дърпайки чертата близо три десетилетия след ПРОМЯНАТА?
Поредна тройна коалиция, цигарен дим, ДС агенти, Белене, нови заменки...

Далеч съм от мисълта да правя анализ на вътрешнополитическата ситуация през годините. Най-вероятно и не мога. Пиша това, "вдъхновен" от визията и нагласите на новите ни народни убавци.
Опитвам се да приложа проста аритметика - ако няколко милиона българи не са парламентарно представени и са недоволни от случващото се, каква ли искра е необходима да запали фитила на недоволството им?
Искра, корелираща с желание за достоен живот, или поредна намеса отвън?

Пиша и тайно се надявам нищо от това по-горе да не е вярно.
Да излязат на улиците едни будни и възмутени граждани, и да изметат боклука. С гражданско неподчинение, с ПРОТЕСТИ, със сърп и чук... пардон, с ФЕЙСБУК.
Да променят статуквото и да покажат, че "...сме горд и смел народ, умеещ сам да брани Правата и Свободите си".
Да се покажат лидерите, да поемат отговорността и да дадат възможност на угнетените сами да извоюват достойното си съществуване.

Знам, че нямам право на думичка дори - нали не съм гласувал...
Затова и млъквам.
Надявайки се.05.2013

Труп за празника?Пролет е!
Става все по-зелено и замирисва (дори и в София) все по-свежо.
Плодни дръвчета, надървени плодчета, градински цветя и цветни градини - всичко се събужда и започва мощен подем - да живее!
Долунаписаното е във връзка с всякакви поводи (интимни срещи, празници, балове и хвалипръцковщини), изискващи поднасянето и подаряването на цветя, букети, венци и прочее зеленина.Много и различни са нещата, които си подаряваме по празници, но едно от тях винаги много ме е дивяло, а последните 10-тина години и силно дразни - подаряването на трупове!
"Завидно" е усърдието, с което куцо и сакато, под път и над път, върти търговията с труповете, както и огромното старание на желаещите да се сдобият с такъв. Даже вместо нативен вид на жертвата, повечето участници декорират "мат'ряла" с целофан, лентички, къдрички и като цяло кич.

"Чакай бе, момче - какви трупове, какви пет лева?" ще попита възмутената цветарка.

"Растителни", ще отговоря аз.Подаряването на цветя не е от вчера. Очевидно красивото, оптимистично и палаво настроение, което един изящен цвят оставя в повечето случаи в главите ни, е нещо, което кара хората да искат още и по много. Отделно, жеста който символизира, обикновено е свързан с празник и приповдигнато настроение. И точно тук идва голямото разминаване - вместо да продължим нишката на веселието и да внесем в атмосферата нещо позитивно, ценно и ЖИВО, ние подаряваме свеж, красив и нафинтифлюшен ТРУП!!!

Ще кажете, че преувеличавам.
Ще кажа да си гледате работата...
И за да не ви обидя с горното изречение, ще опитам да дам доводите си. След това вие решавате.

Нека си представим, че сме растения. И понеже сме готини, явно ще бъдем цветя.
Растем си ние по полянката зелена, гали ни вятъра, пеят ни птиците, жужат ни пчелиците... Идилия!

Но... какво се случва изведнъж?
Изневиделица към нас приижда едра маса,
която уж ни гали и ласкае,
но протяга грязни пръсти,
и откъм краката ни откъсне!
Писъци, крясъци... но кой те слуша,
сал те чуват - нямат дУша.

Знам, знам - повечето ще си кажат "Тоя пак изтрещя".
Нека да съм изтрещял, но поне от много години на съвестта ми (а и на чувството ми за вкус и естетика) не лежат стотици трупове на безсмислено умъртвени цветя.
Дори да сложим настрана тезата, че макар и цветя, те също имат душа, цялата тази работа около трупооборота силно понамирисва. За да се спази една доста нелогична и непрагматична традиция да се подари нещо цветно, хората просто отбиват номера, купувайки букет прясно заклана ширпотреба... Стига се дотам, че при по-масови мероприятия, реципиентът на труповете се сдобива буквално с килограми листна маса, която след няколко дена не служи за нищо друго, освен за повод да се разходите до кофата за боклук.
Замисляли ли сте се колко по-полезно, практично и етично спрямо цветята ще бъде, ако вместо труп, подарите на домакинята (или булка, абитуриент, учителка и т.н.) книга, бутилка вино, или просто нещо вкусно.
Ако толкова пък държите на флората, има едно много просто и хуманно (или пък флорално?) решение - подарете живо цвете! Като се започне от семенца в стилно и практично опаковани саксии, до разлистени и разцъфтели красиви и най-разнообразни растения. Има ги навсякъде и са на цената на труповете, а понякога и по-изгодни.


Преди години, когато имахме семеен празник и бяхме поканили доста гости (някои му казват сватба), беше взето мъдро решение - забранено подаряването на цветя! На поканата за събитието учтиво беше написано, че сумата, която хората бяха предвидили за цветя, могат да сложат в спецално пригоден за това съд. Така спасихме не едно нещастно цвете, а и отделно събрахме немалко пари, с които купихме и дарихме памперси за един детски дом.
Това е само единичен пример - можете да развихрите въображението си много по-нашироко... :-)


04.2013
Видео продукцияСлед като в миналия брой се представих музикално, дойде ред и на визуалното...
Бързам да уточня, че нямам никаква професионална, специализирана, техничаска и каквато щете подготовка в заснемането и обработката на видео продукция, и всичко е плод на чист ентусиазъм и десетки "Проба-Грешка" главоблъсканици. То си и личи... :-)
Тъй като закупуването на първата камера беше по повод раждането на Алек, логично в началото преобладаваха бебешки филмчета с роднински елементи. Последваха ги няколко телефонни опита с HD оттенъци, но истинският кеф дойде, когато съчетах едното хоби с другото - видео + планинско колоездене.
Катализатор се яви един продукт на Сони (HDR-AS15), с което Съдбата се произнесе окончателно - по едно филмче след всяко каране! Не знам докъде ще я докарам и докога ще ми е интересно, но към днешна дата е изключително забавно да запечатваш едни от най-добрите МТБ пътеки в България, които имаш удоволствието да караш с близки хора.
Бих искал техническите характеристики на камерката да са доста по-добри (матрица, скорост и оптика), но всичко с времето си. В момента на пазара за "екшън" камери няма по-добро като краен резултат.
Споделям тук нещата от 2013-та, когато стартирах байк засниманията, за да мога лесно и с един линк да попадам (или изпращам) на търсеното. Иначе цялата супа от всичките ми тресни са в профила ми в Тубата.

Нареждам клипчетата хронологично, като до прозореца на Тубата добавям и линк към същия клип в Pinkbike. Оказа се, че техният алгоритъм за "мачкане" на видео е доста по-качествен и на малък екран на плейъра се вижда по-добре, в сравнение с You Tube.Сирни Заговезни в Горна Брезница

Горна Брезница I


Горна Брезница II
Кресна I


Опит за Харлем Шейк в МТБ вариант...Пролет в Илинденци

Ком - Емине 2012
(кадрите предоставиха Райко и Лора)

Крупник

Логодаж

Рила

Локорско


Земен

DH Драгалевци - XC point of viewОбиколката на МалешевС.К.А. планина, част 1


Град Рила - север


Карлово - х. Равнец - Карлово


Анево кале, Сопот DH

Вежен - х. Ехо - Розино


Старосел


Златица - Пирдоп


Козя стена (от север)


Враца IСливен 2013Търново - кратки пътечки 1Търново - кратки пътечки 2Търново - кратки пътечки 3


Свищи плаз - хижата


Свищи плаз - върха


Враца 2


Витоша - КриватаСинаница - хижатаВлахи - голяма и малка БабаЯсеново - Исполин - ХимитлийСКАШипкаБуздлуджа

За да не става повторение, на този линк можете да намерите седемте филма от проекта БАЛКАНЧЕ.


ЦПШ - х. Мальовица - Страшното - Йончево - ЦПШИндекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Димов - див чесън, скиор, гмуркач и гражданин на света


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману)- домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БАЙ РЯКОВ

БАЛКАНЧЕ

БЕГЛИКА 2012

БЛАГО, ТВОРИТЕ ЛИ?

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВИДЕОПРОДУКЦИЯ

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ
DUM SPORO, SPERO!

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

И ДЖЕДАЙ, И СИТ СЪМ

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КРИЗА

КРИЗИСЕН PR

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

... КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА
М.У.Т.Р.А.Г.О.Н.

НАРОДНИ ДРАЗНИТЕЛИ

... НИ ПАЗИ

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ
ОБЕКТИВЕН СУВЕРЕНИТЕТ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА
ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЛИТИЧЕСКА ОМРАЗА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

ПРО-ТЕСТ
ПРОТЕСТ... И КИФЛИ

РАФИНИРАНЕ
РЕКВИЕМ ЗА ВАРНА

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

ТЕЛЕДРИСИЯ

TILFОМАНИЯ

ТРУП ЗА ПРАЗНИКА

ТУ БИ, ОР НОТ ТУ БИ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...