Smells like teen spiritПреди една година имах възможността да направя интересна "представителна" извадка на трите най-често срещани типажа в обществото ни - Кифла, Геврек и Баница. Те бяха достатъчно искрени, за да споделят с мен (и с вас) начина си на мислене, а оттам всеки да си направи изводите къде, как и с кого живее.
Тази година, в желанието си да продължа с експеримента, се фокусирах върху наставката "teen". Разбира се, няколко познати набързо ме обвиниха, че покрай сайта се опитвам да се намърдам между краката на девойчетата, което признавам, не е никак лоша идея...
Въпреки тежките подозрения, стоически издържах на изкушението, употребих индустриални количества бром, антидепресанти и опиати, преизпълних тригодишния си мастурбационен план и с увиснал език отидох да интервюирам апетитните нимфетки. Саможертвата ми ще бъде възпята от не една народна певица, защото целта ми биде осъществена - да се опитам да се(ви) ориентирам накъде се движи подрастващата вълна и с какво качество тези бъдещи "пиксели" ще изграждат визията на българската full HD картинка.

За да съм изцяло откровен с надъханата за кръв и зрелища аудитория ще споделя, че очаквах плачевен резултат. Многото години на умишлена идиотизация превърнаха няколко поколения в мъгъли с нечувана и невиждана посредственост. Чалгата като лайфстайл се намести трайно по нашите земи и макар, че леееко мина на заден план в официалните медии, тя успя да "изгради" манталитета на милиони. Ако въобще някога се отървем от това, ще трябва да минат доста десетки години.

Звуча ли вече като пенсионер, на който децата за пореден път са пъхнали клечка в бутона на звънеца?
OK, махам пенснето, изувам чехлите, захвърлям халата и започвам!

С голямо облекчение, довело до сфинктерно и ментално олабване (т.е. олекна ми) бързам да споделя, че има светлина в края на тунела! След интервютата не само оцелях, но дори намерих сили да изчукам на клавиатурата настоящия труд. Пръстите ми сами летяха над светещите бутони и пееха, понесени на крилете на оптимизма - не са прости, не са прости...
Да, не слушат моята музика, не четат моите книги и не ги вълнуват моите вълнения... Но на кой му пука за това?
Те слушат тяхната музика, четат техните книги и познайте какво ги вълнува?
Не, не познахте... не е само това.

Поколенията винаги са се разминавали и това е естествен процес. Обратното би било притеснително. Важното е, че към 30-те и нагоре всичко си идва по местата и дивергиращата тенденция рязко конвергира въз основа на опита. Това последното - който го разбра, ще замоля да ми го обясни. :-)

Нека накратко ви запозная с методологията на настоящото нерепрезентативно teen прелюбодеяние.

С помоща на небезизвестния специалист по дванадесетокласнички Г-н Николов, на съвсем неслучаен принцип осъществих първо връзка, а след това и full контакт с три представителки на набори 1993/1994-та. По-надолу ще ви запозная с всяка една от тях, като тук бързам да уточня, че Мишел, Ина и Ети искрено се забавляваха и бяха напълно откровени с интервюиращия, а оттам и с аудиторията.
По време на експеримента, с всяка една от дамите бе проведен кратък отпускащ разговор, като в най-неочакван за тях момент грубо и пенетриращо бяха подложени на няколко бързи фрикции с асоциативни въпроси. Представиха се блестящо и с мощен финал и зачервени от вълнение лица споделиха, че тази форма на общуване им допада.
Първа на въртележката на желанията се качи Мишел Радоева. Ученичка в 35-то СОУ Добри Войников, зодия Везни. От зеленчуковата ни класификация се определя като лук и има вид на човек, който знае какво казва.
Първата ѝ среща с факта, че Дядо Коледа я праща за зелен хайвер става, когато родителите ѝ казват, че ще може да прави каквото си поиска щом стане пълнолетна. Тя се заинатява и става пълнолетна, но тогава получава ъпдейт, който гласи:
"Ще можеш да правиш каквото си поискаш щом станеш финансово независима".
"Мъжкото момиче на тати" отново стиска зъби и залага на екстремните спортове. С два пожара и куп бели в CV-то (на Мишел), това не изненадва баща ѝ, който я съпортва във всяко идиотско начинание... не че майката стои настрана - даже често повежда с инициативите. Таекуондо, балет, баскет, плуване, картинг, сноуборд и най-актуалното към момента - маунтийнборд. Една от двете известни в София жени, които се занимават с това, запалена и въведена в спорта от Дойчин (KSIDO ЕООД). Оценява се като средна манджа в бранша, със завиден брой падания и охлузвания, но и с умения за слайд и куп асфалтни и офроуд "пируети".
Слуша всякаква музика, вкл. чалга, но твърди, че е пасивен слушател.
Изключително амбициозна, стремяща се да е винаги първа, не се свени да излага позицията си, дори когато това не допада на околните. Определя се като типичната "черна овца" и се гордее с това.
Смята, че обществото ни здраво понамирисва, но е оптимист за бъдещето, защото мисли, че миризмата рязко може да намалее при редовно проветряване.
Насочила се е да учи в УНСС - МИО и да работи като спортен организатор. Стаж и специализация в чужбина са част от задължителната програма. Към днешна дата работи като фотограф към S-Formance.

Условието ми беше да се каже първата възможна асоциация, която хрумва в момента на произнасяне на думата.
Ето как отговори Мишел на въпросите:

бебе - БРАТ МИ
раждане - МАМА
кърмене - МАМА
деца - БРАТ И СЕСТРА
семейство - ПОДКРЕПА
родители - ПОДКРЕПА
мъж - ОФФФ
жена - КИФЛА
любов - ЗАБРАНЕНО
секс - ЧУЖДО ЖЕЛАНИЕ
пари - НЕНУЖНОСТ
училище - ЗАДЪЛЖЕНИЕ
знание - БОГАТСТВО
спорт - СНОУБОРД
успех - ПОСТОЯНСТВО
разочарование - ХОРА
удовлетвореност - УСПЕХ
болка - ЗЪБОЛЕКАР
страх - ВИСОКО/ТЪМНО
омраза - КОГАТО ЗАГУБИ
смърт - БАБА
религия - ХРИСТОС
красиво - ДЕТЕ
грозно - СМИЙГЪЛ
музика - СПОКОЙСТВИЕ
кино - ЗАНИМАНИЕ
телевизия - VH1/ДИСНИ
изкуство - МАЦАНИЦИ
птица - ВИСОЧИНА
гора - СНЯГ
политик - ПРОСТОТИЯ
премиер - БАТ БОЙКО
президент - ВИСША ПРОСТОТИЯ
народно събрание - НАЙ-ВИСША ПРОСТОТИЯ
алкохол - ПИЯНИЦИ
дрога - ГЛУПОСТ
хазарт - ПРОПАДАНЕ

Ирина Вълкова не е типичната дванадесетокласничка. Нетипичното в случая е факта, че вече е студент първи курс в НМА Проф. Панчо Владигеров, специалност поп и джаз пеене. Да, по-голяма е с една година от "колежките" си, но влиза в определението teen и затова е част от селекцията ми.
Родена в Пловдив, зодия Овен, самоопределяща се като карфиол, Ина ме омагьоса с гласа си - пее и може да ви отвее! Активна в сценичните занимания - акробатичен rock'n'roll, спортни танци, спортна гимнастика, актьорско майсторство, пиано, у-шу... Петгодишна сериозна и непрекъсната музикантска практика (средно музикално образование). Подготвена, надъхана и заредена с оптимизъм - това беше картинката, която остави в съзнанието ми.
Както казах по-горе, песимизмът ми за настоящите upper teens се стопи още след разговора ми с Мишел, но в края на втората ми среща вече бях твърдо убеден, че дълбоко съм грешал.
И аз, и вие...
Защо ви замесвам и вас ли?
Защото десетки пъти съм водил разговори с хора на всякаква възраст и общото мнение е, че "днешните са много зле"!
Е, имам добра новина - не е точно така.
Всяко поколение си има мършата, а конфликтите и неразбирането между отделните набори ги е имало винаги. Изтъркано е да ви цитирам един римски текст отпреди супурнайсет хиляди години, в който за тези неща се говори все едно четете сутрешната преса...
Отклоних се, а беше дошъл ред на асоциациите с Ина. Ето ги:

бебе - КУКЛА
раждане - МАЙКА
кърмене - ГЪРДА
деца - САШКО
семейство - ПОДКРЕПА
родители - ПРИЯТЕЛИ
мъж - СЕКС
жена - МАЙКА
любов - ТРЪПКА
секс - УДОВОЛСТВИЕ
пари - ХАРТИЙКИ
училище - ПРИЯТЕЛИ
знание - ВЪЗМОЖНОСТИ
спорт - НЕОБХОДИМОСТ
успех - СЛАВА
разочарование - ТАТУС
удовлетвореност - НАСТОЯЩЕ
болка - КУЧЕ
страх - КУЧЕТА
омраза - БОЛЕСТ
смърт - КОВЧЕГ
религия - ЦЪРКВА
красиво - ВИТОША
грозно - ТРОЛ
музика - ВСИЧКО
кино - ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО
телевизия - ФОКС ЛАЙВ
изкуство - ВАН ГОГ
птица - ОРЕЛ
гора - СЕКС
политик - ДЕБЕЛАК
премиер - ЧЪК НОРИС
президент - СУХАР
народно събрание - ХЛЕБАРКИ
алкохол - ТЕКИЛА
дрога - ЗАВИСИМОСТ
хазарт - РУЛЕТКА

Третата teen се казва Мариета Стефанова. Отдавна не бях срещал толкова позитивен и усмихнат човек. Безнадежден оптимист, Козирог, обичана и обичаща, деветнадесетгодишната Ети е възпитаник на 35-то СОУ Добри Войников, София. Самоопредели се като плод (а не зеленчук) и по-точно диня. Тази година ще е "олигофренд" и отсега се е загледала във френската филология, но забележете - тук, в БГ! Не защото няма възможности да отиде във Франция, а защото иска да учи и живее тук.
Може да звучи наивно, но пък е истинско.
В свободното си време чете адски много, а когато не чете, гейми като за Световно. Усетих, че е доста "обладана" от League of Legends и никак не го прикрива... :-)
Ети ме светна и за разликата между Cost Play (конкурс между костюмирани като любими герои от манга, аниме, комикси) и LARP (Live Аction Role-Playing game)...
Силно привързана към семейството си, както и към приятеля си, с когото при всяка възможност бягат от София - на зелено.
Към CV-то може да добавим народни танци, ски, колекционерски страсти.
Музикално е широко ориентирана и отворена към всички стилове, като покрай приятелите си е принудена да носи и на чалга.
Не вярва на Църквата, Религията и Бог, но вярва в любовта. Стигнахме до консенсус, че след като Бог е любов, значи вярва и в Бог...
Много обича сладко.
Ето как асоциира Ети:

бебе - ЛЮБОВ
раждане - БОЛКА
кърмене - ГЪРДА
деца - РАДОСТ
семейство - СПЛОТЕНОСТ
родители - ДВОЙКА
мъж - ЖЕНА
жена - СЪРЦЕ
любов - ОМРАЗА
секс - ЛЮБОВ
пари - КОЛА
училище - УРОЦИ
знание - УЧЕНИЕ
спорт - ЕКИПИРОВКА
успех - ПАДЕНИЕ
разочарование - ТЪГА
удовлетвореност - ЩАСТИЕ
болка - СЪРЦЕ
страх - ТЪМНО
омраза - ЧОВЕК
смърт - ТЪГА
религия - ВЯРА
красиво - ГРОЗНО
грозно - КРАСИВО
музика - ЗА УШИТЕ
кино - ФИЛМ
телевизия - ЕКРАН
изкуство - ГАЛЕРИЯ
птица - НЕБЕ
гора - ЗЕЛЕНО
политик - ПАРИ
премиер - ДЪРЖАВА
президент - НОВА ГОДИНА
народно събрание - ЗАЛА
алкохол - БУТИЛКА
дрога - ЦИГАРА
хазарт - ЗАРОВЕ

Резултатите от играта на асоциации ще оставя без коментар - нека всеки сам преценява какви и колко са бръмбарите в главите на момичетата, и дали ги има. Със сигурност сред вас има психолози, които ще поровят в мисловните си кутии и ще формулират по нещо. Важното за мен е, че тези дами знаят, или поне си мислят че знаят какво искат, какво ги очаква и че са готови да го посрещнат. Животът ще им покаже как се вади онази работа, т.е. хляба и със сигурност всяка една ще намери най-подходящото за себе си.

БюстабанлииНе му знам давността на този лаф (бюстабанлия), но наскоро го чух (здрасти, Коце) и ми стана много симпатичен. Звучи остро, но има и особен, добряшки елемент.
Преди дамската аудитория да ме е замерила с непрано бельо или употребена месечна санитария, бързам да уточня, че аз съм фен на бюстабаните! Обичам малки, стегнати, никакви, слегнати... Е, последните много не ги обичам, но важното е, че ще съм добронамерен, обективен и целеустремен!

Да, ще си говорим за гърди.
Да, женски.
Не, няма да сочим никого с пръст.
Не, няма да допускаме (много) простащини...:-)

Да се върнем при корените на термина.
И за ББ е ясно, че се заигравам с думата дюстабан. От турски, преводът е плоско ходило, т.е. плоскостъпие. Играта на думи очевидно злепоставя и се заяжда с тези представителки на реброто адамово, които не разполагат с особено развити млечни жлези. Както споменах, ще се опитам да защитя самочувствието им и да повдигна духа на общността. Така защитени и повдигнати, техните вторични полови белези със сигурност ще заплуват по-сигурно в морето, пълно с хищни мъжки акули.Какво са гърдите за жената?
На първо място - важна анатомична особеност, предназначена да накърми и запуши устата на гладното и ревящо бебе.
На второ място - мощен вторичен полов белег, с който жената привлича погледите на вечно ловуващите цицомани.
Има и други - произвеждат някои секрети, настръхват на студено, удобни са за пиърсинг, пречат при челна стойка, повод са за производството на сутиени и т.н.
Настоящото писание ще се фокусира върху първите две, защото те движат света на цицомана, а кинетичната енергия, която остава в излишък (тя е много, вервайте ми), е достатъчна, за да превърти няколко пъти света на Бюстабанлиите. Този свят се нарича Бюстауърлд и е особено популярен сред почти всички жители на планетата Земя. Често за доброто настроение се грижи звездата Бюста Раймс, бързата храна се продава в Бюстфети, а когато те изловят за нещо нередно, ти лепват прозвището Бюстед...

В Бюстауърлд има две касти - Бюстифули и Бюстабанлии. Бюстифулите са управляващата, а Бюстабанлиите са "париите презрени". Интересното е, че тази йерархия не е измислена от самите жители на Бюстауърлд, а от съседите им от света на Цицомана. Веднъж казано, че който има обем има и привилегии в живота, тази максима съществува от хилядолетия.
Проекция на недоразбраното мечопуховско "Колкото повече, толкова повече", дамите упорито отказват да приемат, че Бюстифулите нямат никакво, ама никакво предимство пред Бюстабанлиите. Подлъгвани от незадоволените и изцяло сексистки нагони на цицоманите, едните вирят носове със самочувствие до небесата, докато комплексираните им другарки провесват обонятелния си орган в обратна посока.

- Защо да е така?
- Докога ще търпим това безумие?
- Време е да се (ги) надигнем!
Такива призиви би трябвало да излизат от устите на Бюстабанлиите, а не обичайното:
- Ох, едва ги открих
- Залепени са ми за гърба
- Я, имам пъпки на ребро и т.н.

Подобни мисли и настроения само смачкват и без това никаквото самочувствие на нещастните фемини и ги запраща или в отбора на лузърите, или пред кабинета на пластичните хирурзи.

Не си правя илюзии, че женската суета някога ще отпадне като фактор при изграждането на комплексите, но като не можеш да си помогнеш отвътре, помогни си отвън, т.е. промени общото цицоманско мнение, че голямото е хубаво, а още по-голямото е най-хубаво.
Ще дам пример: помните ли какъв е бил вкуса за женско тяло в Средновековието и Ренесанса?
Охранено, пухкаво, към откровено целулитесто.
Какво е в настоящето?
Стегнато, слабо, към откровено кльощаво.
Почти в двата полюса!
Нищо чудно същото да стане след време и при гърдите, да не говорим, че в света на манекенките симетричният "обрив" отдавна е на мода...

Говорейки за Бюст, редно е да споменем и за най-добрия му приятел - Бюстиенът (думата сутиен никога не ми е харесвала). Разработен в края на 19-ти век, той успешно измества садомазохиста Корсет и става нов любимец на двете "полусфери". За дамите долуподнесената информация няма да е нищо ново, но за господата е полезно да знаят кой, защо и как се грижи за техните любимки.

В зависимост от гръдната обиколка, Бюстиенът започва от 70 и може да стигне до неподозирани висоти...:-) Най-често се спира на 90-95.
Големината на "полусферата" пък определя колко дълбоки да са "дланите" на Бюстиена. Тук "азбуката" започва от А и галопира през B-C-D-F... и т.н. Е, все се спира някъде, но безкрайни са човешките възможности.
От практиката ще споделя, че Бюстабанлиите са с мерки 70-А, Златната среда е 70-75-B/С, а обектите за цицомани започват след 80-D...

Цицоманите са болшинството сред мъжете. Неведнъж съм се чудил на приятели, които от обикновени и дори свенливи мърковци, стават хищни тестостеронища щом зърнат пищната плът!
От деца гледаме цици - мода, реклами, кино... Кино ли казах? Там пък буквално се оливат! Добре, че има актриси като Кийра Найтли, че Бюстабанлиите поне за малко да си поемат въздух.
Цицоманията е превзела всички сфери на живота и постоянно активно ни работи как по-голямото е по-хубаво. От това на свой ред се възползва индустрията - сутиени, подплънки, козметика, илачи за уголемяване и разбира се, пластичната хирургия. Бизнесът с импланти е повече от печеливш, като зомбирането е стигнало дотам, че ученички получават подарък "цици от тати" за абитуриентската!

Ако бях жена и някой постоянно ми натякваше, че съм "обрината", най-логичният въпрос, който щеше да получи е "а на теб колко ти е голям"?... И нямаше да се задоволя само с орален отговор - щях да поискам и визуализация! Като знам мъжете какви сме комплексари на тази тема съм сигурен, че въпросният "юнак" надали ще закачи отново потърпевшата.
Отделно, малките гърди са сигурен тест за лоялност. Когато си избират "щърк" за доживотен (или поне достатъчно дълъг период от време) брак, фемините винаги се притесняват дали ще ги харесва и когато станат на 50, т.е. те търсят силна любов, която се фокусира върху личността, а не на вторичните полови белези. С големите цици е лесно - два-три пируета и отборът желаещи е набран. Но дали "щърковете" не са там само заради кълването...? Друго е да се куплираш с човек, който цени първо теб и после полусферите ти.

В следващите редове ще опитам да опиша предимствата и недостатъците на фенотипите в Бюстауърлд и да обясня защо смятам, че Бюстабанлиите са по-привилегировани от Бюстифулите.

БЮСТАБАНЛИИ - предимства:
- стегнати и компактни
- не се мотаят излишно при спорт, секс и домашен ремонт (примерно шкурене)
- събират се в една ръка и лесно се стимулират
- не изискват носене на бюстиен и прочее помощни средства
- на студено зърната настръхват значително (тип винтил на автомобилна гума)
- резистентни са на гравитация
- трудно омекват
- ако в краен случай се наложи хирургия, става по-лесно

БЮСТАБАНЛИИ - недостатъци:
- ако не броим ниското самочувствие на някои дами (чисто конюнктурно), няма такива


БЮСТИФУЛИ - предимства:
- когато говорим за размер 80-D и нагоре, не се сещам

БЮСТИФУЛИ - недостатъци:
- често са разхайтени и недисциплинирани (полусферите)
- изключително податливи на гравитация
- трудни за поддръжка и стимулация
- носенето на бюстиен е почти задължително
- по-къс срок на годност
- често изгърбват собствениците си (тежат)
- ходят си ръка за ръка със стриите
- евентуалната хирургична (антигравитационна) намеса е с по-лош резултат и видими белези


Е, какво излиза?
Че "совите не са това, което са".

Моля настоящия призив за бюстоправие и антицицоманщина да не се бърка с изконното привличане в посока от мъжа към гръдта. Още от малки сукалчета, мъжете развиваме особени чувства към тази зона на женското тяло, като в по-късен етап тя става важна част от фор, БАШ и пост плея. Отделно, стимулирането на гърдите води до отделяне на окситоцин, което пък кара вашата фемина да ви гушка и желае още повече.

Мъжката заигравка с Бюстифулите и Бюстабанлиите стига дотам, че още през 18-ти век в Испания развиват цяла наука (стерномантия), която претендира, че може да гадае за женския характер според формата на гърдите. Дренки, картофчета, бутилчици... няма да преразказвам, можете сами да разгледате и да се посмеете.

За всяка гърда си има кътници!
Това би трябвало да е химна на Бюстауърлд, Бюстсилезата на Бюстабанлиите!
Това е и естественото, нормалното възприятие. Така го е измислила Еволюцията, така го е закрепил Подборът - златната среда е най-разпространена, крайностите са си в двата края.
Ако харесваш обем - мачкаш на воля и се криеш помежду им. Ако си умерен и естет, цениш даденостите и се радваш на прелестите. Ако не робуваш на предразсъдъци и търсиш чувственост и трепет, откриваш и най-малкия детайл.

Място под Бюстиена има за всеки!


01.2013
Как се става хейтър?Ако напишете в Google думата ХЕЙТЪР, ще попаднете на достатъчно информация за поне weekend четене. Ако пък знаете английски и се полакомите за оригинала, weekend-ите ще се намножат.

Какво значи това?
Значи, че думата е известна и често употребявана.
Защо ли е така?
Защото такива са времената.

Така ли е наистина, такива ли са времената?

За да провокираш злоба, омраза, ненавист и прочее човешки "радости", би трябвало да има причина. Когато говорим за масово явление, обикновено зад това стоят или конкретен повод (война, бедствия, катаклизми) или просто народопсихология. Не съм фен на идеята, че българинът бил хейтър и злобар по рождение, защото съм виждал и изпитвал много добро, направено от българи. Със сигурност всяка националност (каквото и да означава това) си има индивидуалности, но те са по-скоро продукт на среда, историческа конюнктура и най-вече плод на нечие перо... :-)

Какво остава в такъв случай - да потърсим причината не в думата "Българ", а в обстановката и най-вече в ГЛГ (Главният Лирически Герой). За да се поопознаем и посближим (с цел по-добра комуникация), редно е да дадем на ГЛГ име. Знам, че с това си действие поемам голям риск да получа допълнителна доза хейт, защото каквото и име да му дам, все ще попадна на отбор юнаци, които в реалния живот гордо веят байряка на ХС3 (Хумор, Сатира и Забава), но изпиташ ли ги дали наистина е така, почервеняват като претъркан полов орган и започват да леят неадекватности... Затова ще се спра на нещо чуждоезично и даже чуждопланетно - примерно Уйо. Проверих вече - не е познато такова на Земята, така че ако ще ми се сърди някой и ще ми сипва с голямата лъжица, най-вероятно ще е от друга планета. И е редно да уточня, че мъжкия род е случайност - важи и за двата пола.
Та, каква ли е причината този иначе нормален, образован и като цяло симпатичен ГЛГ да се превърне в подобна креатура?
Нека да започнем от голямото (средата) към малкото (личността).

Средата, в която съществува Уйо, винаги е била динамична. Откакто се помним като човеци, бедствия, катаклизми, простотии и междуособици винаги са били фон, върху който се е ковала личността на ГЛГ. Няма смисъл да се връщам прекалено назад, за да защитя тезата си, защото в миналото думата е била друга. Ще се фокусирам върху настоящето, дало името и смисъла на ХЕЙТЪР.


ОБЕКТИВИЗМИ
В зависимост от възрастта си (визираме ГЛГ в диапазона 20-40 г.), Уйо има опциите да е расъл или в късния СОЦ, или в ранния пост-СОЦ. Разковничето и в двата случая е акронимът СОЦ. Забелязал съм, че където присъства тази дума, винаги има проблеми...

Ако приемем вариант късен СОЦ, това значи, че Уйо е продукт на една доста дуалистична епоха. От една страна е ходил по детски лагери, ръфал е сиренки за 12 стотинки и родителите му са си живуркали безгрижно с по 150 лева заплата. От друга обаче, завистливо е заглеждал дрехите, вещите и начина на живот на децата от "другата България" - тази на Другарите, наместили се по върховете на Коминтерна... За разлика от днес, тогава Уйо не е можел да реагира с открит ХЕЙТ, защото нито е имало интернет (най-благоприятната среда за хейтъра), нито някой е щял да му позволи (в Милицията първо биели, после питали). Затова трупания гняв от евентуалните несправедливости бил таен, подтискан и подсъзнателно култивиран, за да избухне по митингите и площадите години по-късно, когато ГЛГ бил вече студент.
Лошото за Уйо е, че след като поизпуснал част от насъбрания негативизъм се оказало, че СОЦ-ът продължава да го преследва - марионетна Демокрация, пирамиди, банкови фалити, инфлация... има и още (просто не са обект на тази тема). Всичко това стъжнило живота му и макар с моментни проблясъци (духовни и материални), той бавно, но сигурно се запътил надолу - към битовизмите, лошата храна и несамодостатъчния начин на живот. Тук само маркирам обстоятелствата (без претенции за изчерпателност), за да не става прекалено тежка и мрачна материята.

Ето го и варианта ранен пост-СОЦ.
Наш Уйо вече не може да си купи сиренка за 12 стотинки, детските лагери са мираж, а родителите му са станали жертви на гореописаните пост-СОЦ явления. Като цяло, обществото ни я караше на автопилот и харчеше спестяванията си. Който можа се уреди (в повечето случаи "по втория начин"), който имаше късмет се (недо)изучи и емигрира, а масата народ останаха с пръст в устата. Разбира се, за едни пръстът беше апетитен и сочен, с вкус на "Карамел Му", докато за други даже и пръст не остана.

Ще кажете, ето - средата и ш*баната действителност направиха от хората примати и те изхейтиха като за Световно.
Ще кажа - абе не е съвсем така. Защото хейтърите идват от всички социални и културни прослойки.

СУБЕКТИВИЗМИ
Сега е ред на личността - дотолкова, доколкото я има.
Закачам се - разбира се, че я има. Даже е силно изразена и здраво стъпила на фундамента на Тъмната страна. В единични случаи може да бъде оприличена като тъмен ситски лорд, дошъл с мощен междузвезден кораб да раздава "ред и справедливост". По ситски.
Стига метафори, да заложим на фактите.
Поради факта, че хейтърите най-често са социално неуспели, мнозина смятат, че средата е виновна за този начин на мислене. Смея да не се съглася с това, защото познавам много хора, които не са никак добре материално, но преливат от позитивизъм и доброта. Както и обратното - успели, уредили живота си екземпляри, които хейтят денонощно. Идеята ми е, че всичко идва отвътре - мироглед, философия, характер, опит.

Нека започнем с малкия, току що полазил Уйо.
В психологията за "характер" се подразбира умишленото и съзнателно отношение на човека към обкръжаващия го свят. Не може да търсим съзнание и отговорност през първата година от живота на детето. Затова този етап не ни интересува особено.

Продължаваме с детската възраст.
Ако Уйо се държи добре и е вежлив на улицата, отстъпва място на възрастни хора, отговорен е за постъпките си, спазва благоприличие сред обществото... Звучи прекрасно. Но това не означава, че отвътре не дреме един бъдещ хейтър. За много хора това е фасада, зад която се крият съвсем други помисли. Отделно тук ОГРОМНО значение имат семейство, приятели, общество. Ако от малък те надъхат, че ЛЕВСКИ заслужават к*р, а ЦСКА са свине и пейките по стадионите са за да ги чупиш, познайте какво се получава.

Ето го и пубертета.
Тук започва и същинското формиране на житейската философия. Характерът става платформа, върху която се гради бъдещата личност. Известен е цитатът на Русо, според който се раждаме два пъти - за да съществуваме и за да живеем, т.е. истинският живот е на личността. Първото (съществуването) го можем всички (поне докато сме живи). Майсторлъка е във второто.
Фром пък казва, че "животът няма друг смисъл освен този, който човек му придава сам, разкривайки своите способности". Тук също откриваме много от заложените капани, които щракат последователно, оформяйки бъдещия хейтър. Невъзможността да откриеш "за какво си тук", "какъв е смисъла", "а сега накъде"... може да се окаже фаталното препъникамъче, което да обърне каруцата на ГЛГ.
Нека погледнем в още по-личен план - чувствата. Едно (или няколко) любовни разочарования могат напълно да преобразят зрял човек, та какво остава за пъпчив Уйо, носещ се по нефелните си teen? Самоубийства (или опити), депресии, наркомании и алкохолии... Всичко това дебне кандилкащото се недоизкласило телце и във всеки един момент може да го изненада - както и колкото пъти си поиска.
Хайде да споменем и комплексите. Те могат да изскочат отвсякъде и по всяко време, но винаги правят едно и също - поразии! Комплексиран Уйо е последното нещо, което бихте искали да имате под покрива си.
Много го натоварихме този пубертет, но той носи - каквото се случи там, остава за цял живот. При някои за добро, при други за лошо - зависи какъв наклон и посока ще му дадете...

Добре дошли в младата възраст!
Нашият ГЛГ е вече зрял, изкласил индивид, работещ (или следващ), събиращ с две ръце "благините" на съвремието. Конюнктурата на средата вече я дъвкахме по-горе, затова ще се фокусирам върху личностните особености.
Когато си прехвърлил 20-те, но още не си се облещил в 30-те, животът е най-красив! Във възрастта, когато си млад, силен, самоуверен и безсмъртен, без особени ангажименти и отговорности, животът има особеното свойство да се нарежда от самосебе си. Тогава Егото поема руля на мощния ти крайцер и смело го води напред, докато не ти потъне и последната гемия...:-). С тази метафора се опитвам да кажа, че каквото можем да си навредим (на нас и околните), най-добре се получава точно в този възрастов диапазон. Кой разбрал, разбрал (че това е тема на друг разговор)...
Добрата новина е, че тази възраст е и най-благодатна за трупане на опит и познание, които след това ще ви навигират в правилната посока доживот!

Къде тук е мястото на хейтъра?
"Навсякъде и никъде" би отговорил един наш революционер.
Истинските хейтъри се раждат точно в този времеви интервал - между прясно изскочили от оправдателните teen и липсата на същинската зрялост. Тук се кове хейт, който често остава за цял живот (в края ще има трик как да го предотвратите). Въз основа на натрупаното дотук, или провали и недоизяснени житейски становища, ГЛГ достига критичната маса, която ще му позволи да премине в едно лесно, удобно и приемливо на първи прочит становище - "зае*и"! Следва "Е*и се", което хванато за ръчица с "Ни мъ и*е", заформят трайната и непробиваема платформа на вечното "НЕ".

Защо пък "НЕ"?
Защото така е най-лесно!
Кое му е лесното?
Не изисква усилия. Никакви. Просто казваш НЕ и не ти пука. Не носи отговорност, не изисква ангажимент - чиста работа. Даже сред някои среди е куул...

Не бива да подценявате хейтъра! Това, че търси лесното не означава, че е изпразнен от съдържание! Отново ще дам примера със ситите и Star Wars - те се бият уникално добре и замалко да спечелят... :-). Просто потенциалът (всеки има) на хейтъра не е насочен към креативност, а към деструктивност. Руши, вместо да създаваш! Плюй, вместо да насърчиш!
ХЕЙТ става житейска позиция не защото ГЛГ е мързелив, а защото съвкупността от обективизми и субективизми (виж по-горе) го е накарала да вярва и да се чувства по този начин. Хората са гадни, обществото е криво, генът ни е сбъркан, страната за нищо не става... все неща, които са извън него. Отговорността, първопричината - те не са негов проблем. В най-добрия случай (ако има и нотка самокритика), хейтърът (Аз-ът) е жертвата. И си го връща... На всички.
Пардон, важно изключение са хората в близкия кръг (ако има такива). Да вземем наш Уйо - той си има няколко другарчета от teen периода, няколко новопридобити от настоящето, и няколко, другаруването с които му носи изгода. Роднини също. Докато въпросните "близки" не му бъркат където не трябва, всичко е наред. Случи ли се обаче да му накривиш шапката, или просто да му кажеш истината, нещата загрубяват...

Как да различим хейтъра?
Често не се прави разлика между хейтър и критик (градивен, а не градински). А трябва. За да не откривам топлата вода, ще цитирам нещо, което срещнах в един блог. Човекът го е написал (или преписал) много правилно:
- хейтърът не вижда положителните страни на нещо; критикът отчита плюсовете, дори те да са малко
- хейтърът няма за цел да подобри нещата, а само да тържествува от това, че нещо е зле; критикът веднага генерира идеи как да подобри нещата и се опитва да ги вкара в действие
- хейтърът често избива комплекси; критикът е стимулиран интелектуално от откриването на проблема и неговото решаване
- хейтърът е пасивен и си мрънка в тесен кръг; критикът често е деен
- хейтърът има изкривен светоглед, с който всичко изглежда лошо; критикът опитва да вижда нещата такива, каквито са – нито по-хубави, нито по-лоши
- хейтърът насочва негативизма си към определени хора; критикът рядко се занимава с някого персонално и дори да го направи, по-скоро дава съвети, вместо да оплюва
- хейтърът е убеден, че е прав да не харесва и да оплюва нещо; критикът приема аргументи
- хейтърът е готов да се позове на първата му попаднала информация за да излее негативизма си спрямо нещо; критикът проверява източниците си

Много ли станаха?
Ама все са верни... :-)
Познахте ли се някъде по редовете?
И аз, и аз...
Сега остава всеки да реши към коя група спада. :-)

"Кризата" на средната възраст.
Защо изписах всичко (или поне по-важното) за ГЛГ в частта за младата възраст?
И защо "кризата" е в кавички?
Защото когато преминеш 30-така, с малко повече късмет и много повече усилия, голяма част от изкласилите хейтъри имат шанса да се излекуват. За да се случат някои неща, просто си трябва опит и натрупване. Хубавото на интервала 30-40 г. е помъдряването. Особено ако преминете през "месомелачката", наречена брак, една (или няколко) бременности, раждания, възпитателни процеси, раздели... или пък възходи и падения на работното място, в социалната среда и т.н.

Какво е полезно да знае (научи) човек, за да се предпази (или да спре) от хейт?

Трите "К" (Кой съм, къде съм, за какво съм)
Философите го наричат с други имена, но на мен това най ми допада. Не е важно името, а какво стои зад него. Ако си минал 30-те и още не си отговорил на поне два от тези въпроси, жална ти майка...

Чувството за мярка
Да знаем колко тежим, колко носим, колко ни е голям, колко и какво можем и докъде се простират възможностите ни. Който разполага с подобна информация и може да борави с нея е богат човек!

Самокритичност
Важна част от автоконтрола. При положение, че владеете чувството за мярка, самокритиката ще ви даде крила! Можете да изловите толкова много бъгове в поведението и мисленето си, че ще се почувствате като Нео в Матрицата...

Самоирония
Безценно качество, продукт на горното, но доразвито с художествени изразни средства. Пилейки мисълта си с прийоми на Хумора и Сатирата, можете да стигнете до неподозирани прозрения и да опознаете себе си още по-добре.

Смяна на ракурса
Винаги се поставяйте на мястото на отсрещната страна. Особено, когато не я разбирате. Това е универсален инструмент да прозрете нещо, което ви е убягвало. Имаше една приказка, че "когато си изгубен навътре в гората, няма как да разбереш колко дълбока е тя" - трябва да се погледнем отстрани. Важи и за отношенията с хората.

За самодостатъчност и как да се учим да нямаме очаквания към другите (за да не се разочароваме), ще стане въпрос в друго писание.

Хайде, стига толкова!
Все пак не говорим за светци, а за хейтъри.
Положението не е чак толкова безнадеждно, повечето хора като цяло търсят позитивното. Обикновени, необикновени, извънземни - всички социални прослойки дават зелена светлина на усмихнатия, добронамерен и позитивен човек. За щастие, той е все още с предимство в живота.
Не е необходимо всички да се харесваме и да се държим за ръце. Достатъчно е да не пречим на останалите и да се държим с тях така, както бихме искали и те да се държат с нас.
Обичайте се, множете се и бъдете хора, че не останаха... :-)


П.П.
Важно е много дебело да подчертая, че в горенаписаното не става въпрос за онова първично зло, което някои хора си носят по рождение. Ще цитирам една позната, която много точно описа тази група:
"...това, което всъщност ме плаши е, че според мен има хора, които са си генетично обременени да бъдат лоши и да мразят. И изобщо не смятам, че това се заражда, отражда или каквото и да било там под влиянието на фактор, отношение, среда, конюнктура и т.н. Те са си гадни, такива са се родили и такива ще си отидат. И това не е хейтърство.
Познавам хора, които имат нужда да мразят - така живеят, така дишат и нищо и никой не може да ги разклати към по-добро. Във всяка добра постъпка или отношение виждат лоша подбуда, във всяко хубаво нещо, което им се случва, виждат лошо последствие... Може би са крайна фаза на хейтъри, но за мен са си друга група. Имам достатъчно такива лични примери и всяка среща с тях ме изумява. Познавам живота им и гарантирам, че те са непоклатими в омразата си - независимо дали им се случва най-голямата трягедия или най-голямата радост. Ако няма какво да провокира омраза, те сами си я провокират. Хващам ги, че дори си измислят, способни са да фантазират за да се докарат до състояние на омраза... Иначе изглеждат нормални, нищо че звучи патологично. Изглежда, че така и само така се чувстват добре...".

Дано не познавате такива!
01.2013
Индекс Туршиляци
Сайтът си имаАрхив, в който можете да проследите какво се е случвало през годините по родните зеленчукови полета. Тъй като идеята ми е да бъде онлайн списание (периодика), в различните броеве са "разхвърляни" голямо количество персонажи и есета. Отделно, вПисменаможетеда откриете мои и чужди писания, публикувани тук.
Целта на този Индекс е да ги подреди по азбучен ред, за да може по-лесно да намирате търсеното съдържание.


140 идеи- графити студио с особен поглед.


Александър Спасов- патладжан, лекар (кардиолог), певец и музикант.


Боби Бомбата- див чесън, МТБ състезател, собственик на магазиниBSX.


BG солджър в USA-анонимно интервю на една Зелена барета


Валентина Гайкич- люта чушка, лекар (кардиолог), слуша, пее и свири.


Димитър Дачев- зеле, фотограф, кинаджия, инженер, певец и музикант.


Ева Радулова- зелка, керамичка, издирва яко момче да ѝ носи гипса.


Ивайло Динков- домат, лекар (ОПЛ), психосоматик и изследовател.


Илия Христов- домат, лекар (ОПЛ), турист и алтруист.


Кирил Ангелов- краставица, лекар (ОПЛ), музикант, DJ


Красимира Кирчева- карфиол, архитект, астролог, ценител


Лора Желязкова-броколи, фотограф, турист, естет


Лъчезар Цеков- морков, програмист, спортен екстремист, пътешественик


Лъчезар Христов- картоф, лекар (ОПЛ), колекционер, скиор, пътешественик


Любена Нинова- червена чушка, музика и глас, поет


Любомир Ботушаров- домат, юрист, МТБ деец, собственик наmtb-bg.com


Любомир Сергеев- морков, фотограф, артист, музикант


Людмил Дончев- практична шматка, музика и глас, фотограф, байкър


Людмил и Поля Божкови- коприва/артишок, кинаджии, музика, инспиратори на вдъхновения иЛавандули


Мануела Дренска (Ману) - домат, инструктор по планинско колоездене, професионален МТБ водач


Мариан Гяурски- карфиол, историк


Николай Стамболийски- морковшон, спортист, собственик наNiko Bikes


Николай Тодоров- праз, икономист, музика и вдъхновение, собственик наНа Тъмно


Орлин Цветков- моряпа, лекар (кардиолог), музикант, турист


Павел Крачунов- кисела краставичка, музика и глас, собственик на АВАНГАРД ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ


Пенко Пенев- люта чушка, туризъм, собственик наNT Видео


Петя Данкова- лук, музика и глас, муз. директор на Voice Academy


Поля Чакърова-Александрова- броколи, журналист, меломан, пътешественик, главен редактор на GRAZIA


Райко Стефанов- морков, спортист, всичколог, собственик намагазин Колелото


Светла Йорданова- патладжан, фотограф, поет, експериментатор


Свобода Ловджиева- чушка, лекар (кардиолог), куратор, естет


Стоян Михалев- рукола, музика и глас, композитор, продуцент, политик


Теодор Петров- капия, спортист, автомобили, екстремизъм


Тодор Ангелов- картоф, спортист, състезател, позитив


Христо Йорданов- божур, градинар, екс-политик, собственик наYourGardener


Цветелин Иванов- гъба, спортист, МТБ-ст, златнорък, мениджър вRAM bikes


Яна Стоянова- домат, актьор, писател, педагог, собственик наЦЗ Слънце


8.МАРТ

БЕГЛИКА 2012

БОЛЕСТТА HOMO IDIOTICUS И ЛЕЧЕНИЕТО ѝ С БЕГЛИКА ФЕСТ

БЮСТАБАНЛИИ

В КРАК С ВРЕМЕТО

ВРЕМЕ Е ЗА FILF

ГАЗОВИТЕ ШИСТИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЛИСТИ

ГРУПИРАНИТЕ АТАКУВАТ

ЗА ХОРАТА И ПИШКИТЕ

ЗА ХОРАТА И ПТИЦИТЕ

ЗА ЦИГАНИТЕ, САПУНА И ПРИМИТИВИЗМА

ИЗНЕВЯРА

КАК СЕ СТАВА ХЕЙТЪР

КРИЗА

КОЛЕДЕН MILF

КОМ - ЕМИНЕ С НОВ РЕКОРД И ШАМПИОН

ЛЕКАР В БГ

МАЛКО ПРАВО. АВТОРСКО

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

МПС ДУАЛИЗЪМ
МУЗИКАЛНА ДРЪГЛИЦА

НОВОГОДИШЕН ТРИПТИХ

ОБИЧАМ ТЕ, МАМО

ОДА ЗА РЕВНОСТТА

ПРИТЧА ЗА ТРИТЕ ЗЪ

РАФИНИРАНЕ

РОДНОТО ВЕЛОПРОИЗВОДСТВО

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

СЪСТЕЗНАНИЯ И СЪСТЕЗНАТЕЛИ

TILFОМАНИЯ

ФЕВРУАРСКА ЗЛОБА

ФИЛОФОБИЯ

ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ

ЧОВЕК - ТОВА ЗВУЧИ ГРОЗНО...