ЕваНа улица Ивайло №9 в София от известно време кипи трескава дейност. Тук се намира едно ателие, в което от сутрин до мрак се трудят четири "джуджета"...
Стоп - много коледно стана!

Отначало.Имало едно време един Лъчо, за който писали в 16-ти брой на Хипертуршията. Този Лъчо бил известен сред познатите си с това, че сбъднал мечтата си - да пообиколи с приятели за пет месеца знайни и незнайни източни страни. На генералната репетиция по представянето на това пътешествие пред публика, той събрал дузина верни другари, сред които била и другарката Ева. Адам не бил наоколо и за да не скучае, тя поседнала до агент Великов, който надушил отдалеко "зеленчука" и не се наложило да мине много време, за да ви представи една история за глина, керамика и още нещо...

Ева Радулова е на 28 години, зодия Риби, родена в град Плевен. Средното си образование завършва в СХУПИ (Средно Художествено Училище За Приложни Изкуства) в Троян, а висшето в НХА (Национална Художествена Академия). Занимава се с керамика от повече от десет години и като порастне голяма, иска да стане керамичка. В зеленчуковата ни класификация се определя като зелка.

Глей колко бързо те представих!

Спор няма - отхвърли поне страница алабализми.

Прилагам нов подход в интервюирането - фактологична декапитация с цел квазимултиструктурна инфилтрация.

Винаги съм вярвала, че това е правилния начин...

Как се запознахте с керамиката?

Ами, появи се отнякъде. Харесваше ми да гледам по филмите как въртят грънчарското колело, как теглят и градят глината. Обичам и да рисувам, и това допълнително ме мотивира да опитам да вдъхна живот на "пръстта"...Кой ти каза, че керамиката ще те храни?

Никой. По-скоро обратното - аз я храня. Досега богата от това не съм станала.
Но пък ме задоволява напълно, а това ми стига.

А не мислиш ли да станеш прочута керамичка и да се чудиш какво да си правиш парите?

Давай следващия въпрос...:-)

Има ли опасност от порязване?

Винаги.
Но къде пък не е така?

За пристрастяване няма да питам...

Недей.

За читателите уточнявам, че специално издебнах Ева кога ще работи в ателието на улица Ивайло, за да мога да присъствам поне на част от специалните вууду ритуали. Беше ми наистина интересно да се помотам в този пригоден за целите на керамиката приземен етаж, където навсякъде се мотаеха някакви бели или побелели предмети. Торби, пакети, материали, готова продукция, бракувана продукция, всек'ви нужни и ненужни неща. Творчески хаос, а в единия край на стаята се блещеше пещта! 10 киловатовата "дебела Берта", обримчена с реотани, където се раждат произведенията.

Дай сега да уточним за лаиците като мен какво точно правиш.

Давам.
Първо си намислям какво ще правя - примерно сервиз за кафе.
После го рисувам и като цяло определям дизайна.
Следва направата на калъпите (от гипс), в които ще лея крайната продукция.
Тук идва мястото на шликера - специална "течна глина", която е много удобна за работа, особено когато се "лее". Готовата смес се изсипва в калъпа и след изсъхването се изпича в пещ. След това се рисува (ако се налага) или направо се слага глазурата. Отново се пече и остава да се насладите на произведеното.Звучи лесно. Така ли е на практика?

Зависи от гледната точка. Когато си мотивиран да се занимаваш с това, мъкнеш торби с гипс, газиш в прахоляк и се размотаваш с побеляла физиономия без да ти пука. Нали ти носи радост.

Като те гледам, наистина ти носи.
Кои са крайъгълните камъни в кариерата ти досега?

Докато бях студент в НХА, по програмата Еразъм имахме работа в Португалия. В Порто имах две изложби и така стартирах с "излагането". По-късно, на workshop в Турция, участвах в още една изложба в град Чанак Кале. Там усвоявахме алтернативни методи за изпичане - сагар и раку.
В София съм се "излагала" на ул. Шипка - дипломна работа 2008-ма и Фест на съвременната керамика.

А как се нанесохте в това ателие?

Множественото ти число е уместно, защото на този адрес се подвизаваме четири човека - аз, Яна Каишева, Албена Джокова и Марта Димитрова. И четирите сме керамички.
Предното ателие беше в Лозенец, но хазяйката започна да става леко невъзпитана и това наложи преместването.

С пещта как се сдобихте?

Голяма драма беше. Намерихме я в Ebay. Иде специално от Англия, като транспортирането излезе колкото половината ѝ стойност. Едни приятели трябваше да я съберат в джип, но с малко не влезе. Яко вълнения бяха тогава.

Добре де, тука зор, там зор, безпаричие... Кое те кара да се занимаваш с това?

Как кое - имам потребност да го правя. Прави ме щастлива, задоволена, осмислена. Сега, верно е, че бих искала да ме храни, но и това ще стане. Не ми липсват идеи, така че един ден всичко ще си дойде на мястото.

Върху какво работиш сега?

Тази година завърших един стилен сервиз за кафе, а отделно работя и по втори. Изчистени линии, лека интрига във формата. Много се гордея с това.
Излагам мои неща в интернет, на няколко базара, в галерии. Има и интерес.Как мислиш, научиха ли се хората, че ръчно изработеното, авторското, няма как да е с цената на ширпотребата?

Някои да, повечето не. Но това е логично - затова ширпотребата е масова, евтина, достъпна. Повечето хора просто си купуват чаши, докато има една малка група, която си подарява и удоволствие. Когато пиеш кафе от моите сервизи, усещаш не само вкусът му, но и атмосферата, в която е правена чашата. Няма как това да стане масово, а и няма нужда.

В този брой на Туршията съм се фокусирал върху играта на асоциации. Нека завършим с една серия - аз ти казвам дума, ти ми отговаряш с първата асоциация, за която се сещаш.

Давай.Ябълка.

Адамова ябълка :)

Морков.

Вкусен сок

Партньор.

Здраво момче, да може да носи торбите с гипса.

Славей.

Песен

Врана.

Морето, сините вълни и Злата с русите коси

Политик.

Не.

Президент.

Не.

Успех.

Много работа.

Пръст.

Вдъхновение.Повече за нещата на Ева можете да намерите на страницата ѝ във Фейсбук.
12.2012
Време е за FILFСтаро правило е, че пишеш ли за секс, си обречен на интерес.
Човешки, животински, дървесен - всичко, що засяга тази част от съзнанието ни, отваря бързо-бързо един огромен VIP портал в информационните ни приоритети и повечето важни неща остават на заден план. Разбира се, това никак не ме радва, защото определено е слабо място в и без това нефелната ни креатура, но и аз се подлъгах...
Началото бе поставено с писанията на тема MILF, които предизвикаха сериозен интерес към определено несериозния ми сайт...:-). Развълнувани бъдещи и настоящи MILFки наскачаха от топлите си (извън)брачни ложета и коя с пяна на уста, коя с по-блага течност, се изказаха по въпроса. Всичко това докосна лисугерското ми сърце и реших, че като си казал А, трябва да кажеш и Б!

Ами, казвам.

Тук е мястото да уточня нещо важно: чия ще е гледната точка, класифицирайки FILFоманията - моята лична, т.е. на мъжа в 1л. ед. ч., или неутралната и оптимизирана позиция на Разказвача. Ще се опитам да прикрия вторичните си полови белези и докато почуквам по клавишите, да съм един неутрален метросексуален извор на обективизми. В случай, че не успея, гордо ще размахам "достойнството" си и ще споделя какво знам за тези работи. И в двата случая ви гарантирам напълно изгубено време, някоя друга бръчка и напрежение около плексус хемороидалис... :-)

Father I'd Like to Fuck = FILF, i.e. an attractive older man. FILF is the male verison of MILF - това казва Google, в случай, че решите да проверите. Атрактивен, добре изглеждащ мъж на средна и нагоре възраст. Нека сега да проверим колко са му подвидовете.

Млад FILF.
В тази най-заблудена мъжка популация влизат господинчовците около 30-те. Не знам за кризата на средната възраст, но тези екземпляри са определено прецакани. От една страна, са искали да се образоват, реализират, напечелят и утвърдят на житейското си поприще, а от друга, някоя "мила" женица ги е сръчкала в слабините, и с две ръце се е хванала за въжето на "корабната камбана", бумтейки в главата им ДЕЦААА...ДЕЦААА... Подложени на такъв натиск, немалко мъже поддават и щат не щат, започват да пренасочват потока на Живота към жадното яйцеполагало. Процесите на делене след това са общоизвестни, като те стартират не само в утробата на жената, но и в главата на мъжа:
- любимата започва да наедрява и за няколко месеца се превръща в Кораба майка
- физическите промени са нищо пред психическите такива
- раздразнителност, неуравновесеност, гняв, злоба, апатия, депресия... адски коктейл от емоции, алогизми и битовизми връхлитат щастливата двойка

В тази "благоприятна" атмосфера бъдещият FILF си задава фундаменталния въпрос "Какво направих"?
При по-здраво стъпилите на земята той бива последван от "Какво да направя"?
Най-практичните и его-ориентирани финализират мисловните напъни "С коя да го направя"...?

Веднъж попаднало в тази благоприятна почва, наречена мъжка глава, семето на изневярата намира сигурно убежище и само въпрос на време е да покълне, порасне и да започне да дава плодовете си. Бременност, раждане, сладки дечица и превъзбудени майки - нищо не може да спре този процес, а битовизмите, на които е подложено младото семейство в тези първи следродилни години, само го ускоряват. Младият FILF е изграден и готов да ловува (или да бъде уловен)!

Кои са обектите/ловците, с които предстои да "общува" новоизлюпеният екшън герой?
Всичко, което мърда (в разумни граници, разбира се)!
Веднъж отприщил енергията на младостта и разчупил оковите на недомислиците си, този сладур няма спирачки. Ученички, студентки, MILF-ки и старици в проходилки (шегувам се) - всичко минава под ножа на подтиснатата сексуалност. А той е остър...
Погледнато от друг ъгъл, младият FILF е предпочитан улов за доста широка аудитория. Има цели кохорти жени, които в желанието да се себедокажат, са готови да минат през не едно семейство. Ако пък говорим за любопитни и овлажнени ученички, там обикновеното спестяване на истината за наличния брак е достатъчно, за да ти покажат стаята си. Същото важи и за студентките. Средната възраст най-често се припокрива с oMILFяването, а за попрезрелите фемини, скалпът на всеки млад FILF е със стойността на пълен комплект процедурно, козметично и хирургично подмладяване!
Прецакан ли казах погоре?
Е, има си и добри страни...


Зрял FILF.
Тук говорим за попрехвърлили 30-те порастнали младежи, които (за разлика от горната група) са успели в по-голямата част от желанията си и криво-ляво са понаредили Битието. Логичното решение за брак, семейство и намножаване е дошло като естествен, а не форсмажорен процес. Около тях обикновено пърха (нерядко е обратно) една Девойка, отдавна станала Жена и търпеливо дочакала на господинчото да му узрее желанието за задомяване. В този сценарий миризмата на "сива икономика" с чувства, сигурност и възпроизводство е навсякъде по снимачната площадка, но и двете страни си вярват, че ако има нещо недоизгладено, то ще се изглади в процеса на продукцията...
НО, както обича да казва един приятел, "Ще се изглади Дедовият"!

Всичко гореспоменато, плюс емоционалната и хормонална нестабилност на жената около и след бременноста, почти винаги водят до изковаването на уникално острие, способно да пробие почти навсякъде - зрелият FILF!
Той е атрактивен, опитен, осигурен, често самодостатъчен. Все още лесно мимикрира сред 20-годишните, чувства се в свои води с 30-годишните и е склонен да експериментира с 40-годишните. Тези способности му дават самочувствието, че морето е до колене и обикновено точно това измамно усещане му резва главата. Резитбата често се материализира с:
- развод, от който излиза с тежки финансови загуби (ако не си е постлал предварително)
- последно предупреждение, след което е горното
- силно депресиран и порицан от обкръжението си, както и от довчерашните обекти на изневяра

Разбира се, често не значи най-често, т.е. нека не обезкуражаваме кандидатите за зрели FILFове...:-)
Голяма част от тази популация успешно пърхат с криле и правят щастлива не една дама, осигурявайки си безоблачно преминаване с летящ старт в следващата категория - презрял FILF.


Презрял FILF.
Да изкласиш до тази категория е истинско изкуство! Въпреки иронията в името, презрял не винаги значи нещо, което е за боклука. Помислете за райските ябълки, дюлите, мушмулите. Все прекрасни плодове, които са най-вкусни, след като попрезреят.
Възрастта тук скача на около 50 г., което не пречи на тези господа да се настървят като за последно (понякога и буквално). Мимикрията сред 20-годишните е вече немислима, но точно в този таргет нерядко се намират девойки, които имат "странно" влечение към материално стабилни индивиди от мъжки пол, вече чествали юбилейните петдесет. Дори познавам и случаи, в които девойката харесва и обича FILFа - едно от многото (и редки) лица на любовта...
Таргетът 30-годишни също не кълве особено настървено, но има запазени FILFове, които къде чрез гени, къде чрез спорт, показват завидна форма. За такива казвам, че като порастна, искам да съм като тях.

Всъщност, трудно е да категоризирам точно тази група. Когато един мъж има чар и не изглежда като задния двор на фалирал месокомбинат, възрастта няма значение. Жените харесват всякакви FILFове, стига да умеят да ги разсмиват, карат да се чувстват специални, на фокус. И да са материално обезпечени, разбира се.
А, забравих нещо много важно - нали си говорехме за секс...
Тук мъжете са по-привилегировани от дамите, защото ако Природата ги е позарязала, то фармацевтичната индустрия няма да се откаже от спестяванията им. Къде с хапче, къде с имплант, къде с тестис от хищен славей - под път и над път се предлагат илачи за мъжественост и майсторлък! И дори да не се справят достатъчно добре, стига да са финансово подплътени, услужливата партньорка винаги може да симулира един мощен оргазъм.

Извън шегата, шапка им свалям на презрелите FILFове. Както и на осъзналите се MILFове. Това са хора, които въпреки годините и насъбраните с времето апатия, досада и умора, умеят да се метнат на гърба на Желанието и да се отдадат на най-силната си езда. Като за последно.
П.П.
За да съм коректен и задълбочен в съжденията си, е редно да спомена и някои по-редки значения и употреби на абревиатурата:
- Fatty I'd Like to Fuck
- Female I'd Like to Fuck
- Friend I'd Like to Fuck
- First I'd like to Fuck
- ...
Съществителните с "F" в английския език са доста, така че можете спокойно да се поупражните, създавайки още и още. Стига да ви доставя удоволствие... :-)

12.2012

TILFоманияЛуда работа.
Започнах на майтап с MILF, уж за финал пуснах FILF, а сега пък се закачам с TILF.
Не, не идва от teacher (учител), въпреки че напоследък са се навъдили такива учителки, че не бих имал нищо против и тази абревиатура. Тук иде реч за teenager и по-точно за нежната част на думата.

Преди да продължа с моралното си падение, искам да поздравя всички "колеги" и "колежки" с това тематично произведение.

Така, поздравени сме!
Второто важно уточнение са текстовете в Наказателния кодекс.

Чл. 149. (Изм., ДВ, бр. 89 от 1986 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 107 от 1996 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода до пет години.

Забравете за този таргет!!!

Какво се случва след 14 г.?

Чл. 151.(2) Който се съвкупли с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Важно е да се знае, че по смисъла на българското законодателство деца са гражданите, ненавършили 18 години!
Знам, че цели кохорти 16-17 годишни се тресат като за последно, но така казва Законът. Казва още, че до навършване на 14 г. са малолетни, 14-18 г. са непълнолетни, а след навършване на 18 г. са пълнолетни.

Чужда материя ми е правото, но когато говорим за TILFове и TILFомания, трябва внимателно да се гледа всяка буква на закона, както и всеки документ за самоличност. Знам, че не е част от форплея, но в противен случай ви грози опасността да се обяснявате на едни хора, а те да ви пратят при едни други хора, където обясненията ще са излишни...

Бррр, много зловещо стана, а уж ще си говорим за любоффф.
Разбира се, че в нашия случай става въпрос за агънца, напъпили до скромните 18 и нагоре, чиято наставка в годините е все още "teen". Бегло ще споменем и любопитните им по-малки другарчета, но само и единствено с образователна цел. Също така съм длъжен да уточня, че на каквато и възраст да са, жените са си жени - красиви, игриви, обичани, мразени... от невръстни TILFчета, през нахакани MILFчета, та чак до грохнали GILFчета - без тях не може! Обичаме ви всякакви, особено в първата трета на житейския ви път! Обичайте ни и вие, и се забавлявайте с всичко, включително и с неврастенните ми опити за остроумничене.

Важно е да се знае, че едно е да си на 16-17 години, а съвсем друго да си на две-три дузини. В единия случай обследваш анатомията на съученичките си (или отличничките от по-долните класове) без особени последици, докато в другия носиш наказателна отговорност.

Тъй като вече усещам погнусените и омерзени физиономии на татковците с отрочета от женски пол, попадащи в таргета на настоящето писание, бързам да ги успокоя:
- уважаеми, не забравяйте, че дъщерите ви имат нужда от секс и им харесва да го правят
- радвайте се, ако споделят с вас, защото това значи, че ви имат доверие
- надявайте се, че са обичани и желани, защото обратното ще ги комплексира и направи нещастни
- никога не забравяйте, че "агнешкото", "изядено" лично от вас, също е било нечия дъщеря.

Егати обясненията!
Цяла страница, а още не съм започнал...

Както вече споменах, само и единствено с образователна цел е редно да започнем със седмокласниците (над 14 години). За съжаление (или не), информационната буря от последните петилетки не остави нито едно бяло петно и достъпът до всякакъв вид медия (вкл. с порнографско съдържание) е като да си бръкнеш в носа. Лесно е да се досетим, че когато си на 14 основното занимание е именно бъркането в носа...:-), т.е. гледат, попиват и активно търсят всякакви зрелища, свързани с обяснението за птичките и пчеличките... И ги намират.
Веднъж разкрили ВТО (Великата Тайна на Онождането), ваклите агънца се юрват по тучните зелени поляни на удоволствието. Някои вяло си поскубнат тревица, а други зобат всичко, що е поникнало. Има и трети, които с пълни шепи загребват от Майката земя, но те ще са обект на следващите възрастови групи.
Глупаво и сеирджийско е просто да наблюдаваме явлението и с крив пръст да сочим "провинените". Все си мисля, че в зависимост от житейската ни позиция (партньор, приятел, родител), сме длъжни да обясним и насърчим "тревопасното" в екзистенциалните му и сексуални търсения. Познание пред страдание.

Тик-так, тик-так... и малките вече не са толкова малки. На 16-17 години започват най-вълнуващите времена за младото и напращяло "чифтокопитно". Лагери, купони, палатки и кондоми... Под път, над път, в тоалетни и детски стаи кокетни - дивото зове! За тази възраст се казва, че 16-ките са новите 18-ки (подслушан разговор в училищна тоалетна). Веднъж изпуснат, Джини ъф дъ ботъл полита и безпрепятствено преминава през съзнанието на потърпевшите. А то, милото, само чака таз благина, за да се развихри.
Разбира се, има много нюанси във възрастта, начина и атмосферата, в която се случват всички тези неща, но те се случват. И тук е много важно родителите да са в подкрепа на подопечните си, а не в опозиция. Не можете да спрете тиктакането и както казах в началото, надявайте се, че са обичани и желани, защото обратното ще ги комплексира и направи нещастни. И пак всичко ще е на вашата глава.

Оффф, омръзна ми да говоря като настойник, само защото още съм на абзаца "по-малки от осемнадесет"!
Детството си отиде - да живее младостта!
Тук вече се чувствам спокоен, ненаказуем и в свои води. 18-те са вече навършени, а "сукалчетата" отдавна блеят в тоналността на реалния живот. Преобладаващата част се нанасят в Голямата кошара, наречена Студентски град, където истински усещат вкуса на Онази работа, т.е. студентския живот.

Сега ще направя невръстен опит да класифицирам TILFките, за да внесем яснота и да улесним пенетрацията (пардон, проникването) сред тази мила група от популацията ни.


Отличничката.

Това е доживот. Така се раждат, така си и отиват...:-)
Винаги първа, винаги най-отпред! При тези TILFки "поражение" е забранена дума, "триумф" е ежедневие. Способни са да инвестират огромно количество време и усилия, за да грабнат трофея с жълтия цвят... а той понякога не е медал, а книжка. Жълта.

Но, да се върнем на темата - как да се държим с тези първи дами?
Ако искате да си уловите отличничка, трябва да блеснете! За да блеснете, трябва да сте лъскав. За да сте лъскав, трябва да се стараете - знания, умения, финанси... Абе, неблагодарна работа.
Честно казано, аз не бих се забъркал с такава. Трябва да е нещо изключително привлекателно, за да си позволите инвестицията. Подобна "връзка" граничи с торба компромиси от ваша страна, освен ако не обичате играта "Господари и роби". Вярно е, че да подчиниш, или да бъдеш подчинен носи известен сексуален стимул, но цената при тази популация TILF е твърде висока. Може би единствения правилен съвет в случая е на унгарски:
"Е*еш - Бегаш"...:-)


Бунтарката.

Това е любимата ми група. Тук винаги мирише на нещо ново, различно, алтернативно. Очаквайте изненади, промени, динамика. Остро или хронично, "разболяването" от такава TILFска болест е търсена благина. При по-моногамните господа може да остане и доживот.
Госпожиците бунтарки не са лесни за хващане. Уменията ви на ловец ще бъдат подложени на сериозен тест, но разочарованието от евентуален неуспех може само да потвърди максимата "Това, което не ме убива, ме прави по-силен". Падаш, ставаш, пънеш се... е, може и да не успеете, но пък такива офанзиви се помнят цял живот.
Ето един трик - бъдете различни и вие. Излезте от стандартите на идиотизираното ни Битие и се научете на самодостатъчност. Какво е това ли - попитайте Google...
Кифлата.

Кифлите са много и различни - на вкус, цвят, пълнеж, цена и т.н., но за всички е характерно едно общо правило - направени са от евтино брашно и с кофти продукти. Наистина, сред тях има и по някой изискан и вкусен кроасан, но той също е вид кифла.
Какво най-често се хапва за закуска?
Познахте - кифли!
По-младите господа ги употребяват по-често, защото са по-леснодостъпни. Съотношението цена-качество е приемливо, а и говорим за мейнстрийма - масата.
С възрастта нарастват и изискванията към "храната", като предпочитанията са към натурални, чисти и качествени продукти. Е, дори и най-изтънчените джентълмени понякога имат нужда от fast food, и тогава посягат към купа с кифлите...
Как да се сдобием с кифла?
Ами, те са навсякъде - просто протегнете ръка и си вземете.
Не се получава ли?
Значи имате сериозен проблем...


Лузърката.

Лузърите винаги са били продукт на себе си.
Какво изречение, а?
Криво, ама вярно...
Никой не се ражда лузър. Лузър се става!
Далеч съм от идеята да изпадам в психологически размисли и страсти, и да се ровичкам в корените на обърканата човешка душевност. За това си има хора, пътища и педофили.
Та, лузърката е особена порода. Нерядко е провалила се отличничка, изперкала бунтарка, или опитала се да си прелее синя кръв кифла. Може да бъде и някоя рядка и неописана от TILFоманите персона, но общото между всички лузърки е липсата на самочувствие. Това ги прави несигурни и често от тях излизат от най-мощните социопати до безнадеждните депресари. Преживяват трудно и най-малките несгоди, а любовните разочарования ги изваждат от строя за мнооого дълго време.
Човечността и доброто възпитание в тези случаи крещи с пълен глас - на такива TILFки трябва да се помага! Ако не се чувствате способен на такова отношение или просто не сте такъв човек, по-добре не се занимавайте. Само ще усложните нещата, а това вече е гадно.


Обичайте се, консумирайте се и намерете най-подходящия обект на първосигналните си пориви!
Общувайте, демонстрирайте и споделете и най-ретроградния кьорфишек с евентуалните си партньори!
Каквото и да правите обаче, не забравяйте, че сме хора и е редно да се държим като такива.


П.П.
Както в MILF, така и тук, искам да уточня нещо важно.
Тези ми писания са изцяло плод на развинтена фантазия, нездрав разум и творческа дебилност. В никакъв случай не бих искал да обидя, нараня или фрустрирам както уважаемите дами, така и изисканите им кавалери. Приемете епистолярните ми напъни като безобидни новогодишни дарове, небрежно търкулнали се под елхата на желанията...


12.2012