Христови градиниЗемна площ, територия, в повечето случаи на открито, предназначена за садене и отглеждане на растения, най-вече цветя. Етимологията на думата ГРАДИНА е свързана задължително и с ОГРАЖДАНЕ. За да опазим нещо красиво и стойностно, за съжаление първо трябва да го предпазим - от самите себе си...
Много отнесено започнах този иначе изключително позитивен разговор, така че бързам да се поправя. Цветя, слънце, миризма на свежо и различно - това излъчва моят събеседник днес. Без да се познаваме отпреди, отдалече надушвам "зеленчука" и бързам да ви го представя - потомственият градинар Христо Йорданов, Ристо.

И какво излезе сега, аз те каня на питие, но понеже съм загубен и си забравих портмонето у нас, пием фреш за твоя сметка...

Спокойно, ще се реваншираш.

Седнали сме срещу храма "Свети Седмочисленици" на Графа, в едно приятно кафе, обвито със зеленина. Това "ведомственото" заведение ли е?

Не точно. Просто преди живеех в района, а и съм църковен настоятел в храма, та тази част на София ми е някак близка.

Църковен настоятел? Това как стана?

Както повечето хубави работи - случайно. По празници помагах за събирането на върбови клонки, здравец и така се запознахме с отец Станко Дидов. Един ден ми каза, "Ристо, защо не станеш църковен настоятел"? Това беше голяма чест за мен, но и отговорност. Та, гледам да съм полезен с каквото мога.

Значи и ти намери смирението във вярата?

Ха, познато ли ти е... То, къде другаде да го намери човек. Може би и възрастта помага, но във вярата се чувствам комфортно със себе си.

Определено ми е познато.
Ние с теб хубаво си говорим, но аз така и не те представих. В интернет при изписването на името Христо Йорданов, излизат десетки статии и препратки. Всички те визират първият българин, член на Кралското градинарско дружество на Великобритания. Говори се за твоите два реализирани проекта (2011/2012 г.) в рамките на престижното цветно изложение в Хемптън Корт, Лондон, както и за неволите и подводните камъни, на които си се натъкнал, докато изпълниш замисленото. Това беше и повода да се срещнем, но като чета колко подробна и като цяло правдиво поднесена информация има за теб, май е по-добре да си поговорим за нещата от живота...:---)

Май, май. Станах толкова известен, че за малко да фалирам. Типично по български, някои хора тук решиха, че съм неимоверно забогатял от двете си поредни участия в Лондон и за малко да остана без работа...
Всъщност, забогатях - запознах се с невероятни хора, осъществих една от мечтите си, потопих се в едно друго общество, което винаги зарежда.Как така още не си се преселил там?

Ааа, не! Не мога да живея в град, който има 50-60 слънчеви дни в годината. Там се зареждам културно, ментално. Иначе съм като камъка, който си тежи на мястото. Като се допитвам до себе си, отговорът е, че засега мястото ми е тук.

И преди да се захванеш с градинарството, не си бил извън обществения фокус.

О, да. Случи се така, че за малко да стана депутат. И аз, като повечето мои връстници, бях запленен от идеята за промени, демокрация, тинтири-минтири. С годините установих, че всичко е едно окопаване с цел лично облагодетелстване. Това не е моето поприще и логично се отдръпнах.

Роден в Исперих, филмово продуцентство в НАТФИЗ, маркетинг и реклама в Нов български - как се връзват с градинарството?

Никак и всякак. Човек минава покрай щандовете в магазина, наречен Житие и слага в количката. Едни слагат повече, други по-малко, трети пък само си зяпат... Повечето неща, които "напазарувах" са ми от полза - няма излишно познание. Щом можеш да работиш с тази информация, тя е полезна.

100% съгласен!
И какво сега, бронзов медал в Лондон, световно признание, "разорен" и известен...

Ти се шегуваш, но тези неща струват много пари и финансово наистина се бях разклатил. У нас всеки те потупва по рамото, но рядко дава ... Милиони се пръскат (усвояват) за реклама на страната ни, но КПД-то е толкова мижаво, че ми се реве. Добре, че все пак има българи (и тук, и там), които помогнаха да осъществим двата проекта. Англичаните също помогнаха.

А представяш ли си какво би било, ако зад теб стоеше държавата?

Абе, дай да си говорим за растения...Давам - пропуснах да ти задам традиционния въпрос - като какъв зеленчук би се определил?

Аз работя с цветя, но ако приемем, че божурът става и за салата, твърдо съм божур!

Защото?

Многогодишен, грудков, двусемеделен, цъфти през май, няколко вида, като дървестният е труден за отглеждане и цъфти след 25-тата година.

Абсолютен божур!
А с дърветата как си?

Дървото е като детето. Изисква сериозно отношение и не можеш да го забодеш където и да е, пък да се спасява след това. Затова и не обичам показните залесявания и акциите от типа "да засадим дърво".

Интересна теза, не се бях замислял за този аспект...

Така го разбирам аз. Постоянно се натъквам на кампанийно засадени видове, които след това гинат, или най-малкото линеят. В такива случаи се сещам за децата от детските домове - правят ги безотговорно, а после ги оставят на произвола.

Затова ли се насочи към цветята?

Цветето е като свалката - малко, невинно, красиво и мимолетно. Радва окото, въздейства на душата, но и рядко оставя такава трайна следа, каквато оставя едно дърво. Освен това, в живота трябва да има баланс - дом, деца, семейство, но и флирт, закачка, бурно лято...

Много ми допада тази част - може би оттам идва изразът цветарка...:---)

Абе не точно, но се връзва с метафората.

Нека поговорим за актуалния ти проект - градинката при гробницата-мавзолей на Батенберг.

Да, това е новата ми страст и засега нещата отиват към реализация. Тук е мястото да благодаря в аванс за разбирането, което на този етап получавам от Общината.

Честно казано, винаги съм се чудел как комунистите на са бастисали това малко кътче в центъра на София. Знам, че по време на режима (1946-1991 г.) е било затворено за посетители.

И аз не знам, но съм убеден, че това място би трябвало да е популярно и обичано от съгражданите ни. Тук е погребан първият български цар след руското "освобождение", а той е направил немалко за клетата ни държавица. Няма да се гмуркам в историята, но определено смятам да възродя градината.

Как го виждаш във времето?

Ако не ни мине ДС път, около септември би трябвало да работим. Ще ни отнеме около две седмици, като проекта и подготвителните дейности съм ги задействал.Говориш в множествено число, което ме кара да те попитам кои са близките ти хора в работата?

Преди малко звънна един от най-близките - Аркадашът, Стоян Костов. Всичко правим заедно. Разбира се, има още много, но не искам да изреждам, за да не пропусна някого. Те си знаят.

А какво мислиш за догодина - хеттрик в Лондон?

Ако ти кажа колко усилия ми коства участието на това изложение...
Питат ме "колко струва", а аз отговарям - официалното, плюс едногодишен труд. Та, в тази връзка, не съм сигурен, че ще участвам и догодина. Пътят е прокаран, познават ни, харесват ни - може пък да се пробва и някой друг. Първоначално бях замислил следващ проект с български билки, но на този етап предпочитам да мисля за градината около мавзолея на Батенберг.

Комерсиално ли е изложението?

Разбира се! Ако знаеш какви градини за какви суми бяха издигнати... Не мога да се оплача от липса на признание и интерес, но в един момент излиза, че финансовата надпревара може да определи и крайната визия. От години се говори за криза, стагнация - ела да видиш какво правят корпорациите!
Отделно, това там е индустрия - за няколко дена изложбената площ се променя като с магическа пръчка. Тъжното е, че тази година умишлено потърсих пчели покрай всичките тези цветя, хилядите липови дървета, но видях буквално две-три...

Мисля, че те разбирам. Включително и връщането ти тук.
А какво правиш през зимата - надали стоиш под формата на грудка, чакайки пролетното слънце.

Надали.
С приятели стартираме сайт за онлайн търговия с цветя и букети. Проектът е почти във финалната си фаза и е с работно заглавие "Your flowers"! Идеята ни е освен класическата продажба и доставка на цветя през интернет, да правим и тематични букети, носещи определено послание.

Интересно, защото тук се сещам, че съм си мислел колко по-забавно ще е, когато поднасяш цвете, да казваш чрез този акт нещо конкретно. Отделно, че никога не подарявам откъснати цветя - винаги в саксия!

Точно това ми е идеята - тематични букети за конкретни поводи. Клиентът ще може да си избира - еротика, секс, благодарност, поздравление, съболезнование... Така ще можем да вкараме повече смисъл в акта на подаряване на цветя, както и да образоваме и двете страни - какво подаряваш, и какво казваш чрез това.

За работата ти стана ясно каква е. Какво ще кажеш за хобитата си?

При мен нещата се сливат. Градината ми е и работа, и фитнес, и място за отмора. Иначе съм голям фен на винила и грамофоните! Може и да не повярваш, но единствената музикална "медия" у нас е грамофон. Не гледам телевизия, а и нямам телевизор. Е, компютър имам, но то е друго.
Чета много.

Лятото се пече - все по-горещо. Морски лежер?

Очаквам да ми гостува един много ценен за мен човек от Кралското градинарско дружество - сър Джон Уитли. Ще пообикаляме из БГ, за да му покажа какво ме вдъхновява и кара да живея.

Всичко за проектите на Христо Йорданов можете да намерите тук:
http://www.359garden.net/
http://www.facebook.com/groups/359garden/
http://www.yourgardener-bg.com/
7.2012
Лекар в БГМакар, че вече 11 години дипломата ми събира прах в един шкаф, прозвището "докторе" май е за цял живот. Така е влязло в езика народен и даже си има вариант за нежния пол - "докторке"... Но това е друга тема.
Та, като набеден лекар, често ми се случва да съм от двете страни на "барикадата" и да попивам хорските настроения към гилдията. От двете страни, защото откакто се дипломирах, се занимавам с лекарствен маркетинг. А като казах дипломирам, се сещам за актуалния и до днес виц:
"Защо дипломата била свитък с формата на цилиндър (монокъл)?
За да се виждал по-добре края на опашката за безработни..." .

Поводът за този есеистичен мисловен напън от моя страна е постоянното сочене с пръст към лекарите у нас. Неуки, пияници, корумпирани, прости, лакоми, мързеливи - това са преобладаващите епитети, а някъде в ъгъла се спотайват и няколко благодарствени писъмца, но те не са интересни за масовката.
Досега съм се научил, когато нещо в друг човек (или група от хора) не ми е ясно, а искам да го проумея, да се опитам да се поставя в неговата позиция. Това упражнение винаги ми е помагало, затова ще го приложа и тук.

Първо ще вляза в кожата на опонентите - недоволното общество.
По-голямата част от пациентите днес са живели и в онова, СОЦ време, когато медицината беше "безплатна", лекарствата (ако ги имаше) бяха стотинки, а здравен пункт съществуваше в почти всички населени места. Партията-държава се "грижеше" за всичко и всички - уравнивиловка! Всички са равни и еднакви - еднакво умни, надарени, просветени и засмени... Строеше се социализъм, комунизъм и безкрайни благини, и кой ти мислеше за индивидуално израстване, лична мотивация, професионално развитие и прочее капиталистически глезотии.

Хората, обаче, имат свойството бързо да забравят, като точно на това разчитат популистите. Вее се знамето на "колко беше добре едно време", но никой не пита кой финансираше всичко това? Как така ставаше "другарите медици" да са навсякъде, в огромни и просторни болници, отзивчиви, усмихнати и натикани (защо ли) насила и в най-затънтеното село, където "равните" им по интелект и заслуги към Партията небрежно им подвикваха...

За добро или лошо, ОНОВА време фалира. Няма да се спирам как и защо - затова е писано и се пише вече десетилетия. Просто го няма. След него дойде БЕЗВРЕМИЕТО. Отприщената и гладна народна "любов", "заразена" с примамливите изкушения на Капитализма, умело направлявана и подбутвана от успешно мимикриралите бивши червени, се изсипа на улицата. Докато лапаха и заграждаха кой каквото може, докато измисляха нови и нови схеми за "усвояване" на трупаните спестявания на данъкоплатеца, "другарите" забравиха за здравеопазването. Или по-скоро го оставиха на самотек... Сетиха се за него, едва след като големите обекти за лапане попривършиха. То (здравеопазването) някак си караше по инерция, но не беше подминато от голямата емигрантска вълна, която отнесе стотици добре подготвени и будни колеги надалеч. Еднопосочно.

Дали заради личен келепир, или просто защото на някой му запука (а може би и двете), през 2000 г. беше въведена Реформата! НЗОК, МБАЛ, ДКЦ, ОПЛ, АИППМП и т.н. абревиатури полазиха в главите на хората, но не доведоха до нищо повече от хаос, поредна демотивация и поредна вълна медицинска емиграция. Еднопосочно.

Защо така ли?
Защото освен, че нещо е написано, някой трябва и да го спазва. Уви, такава е държавата ни, че този принцип е на последно място. Постоянните промени в текстовете на наредбите, рамковите договори и т.н. се правят не за удобство на гражданите и лекарите, а за личното облагодетелстване на определени лица и претежаваните от тях (или стоящи зад тях) структури. Няма да дам конкретни примери само, защото не ми се разправя след това със Съдебната ни система и да обяснявам, че нямам сестра. Всъщност, колегите си ги знаят...

Нека видим какво е в СЕГАШНОТО време, когато капитализмът и реалността продължават да дебнат отвсякъде - малко грим, пудра и нова прическа, т.е. същото. И няма как да не е, след като хората, от които зависи нещо да се промени към по-добро, са същите. Както в повечето (да не кажа всички) области в държавата, всеки е зает първо с личното обогатяване (легално или не) и след това (евентуално) с общото. Каква е причината ли - липсва Възмездие! Мислите, че на Запад (накъдето отиват всички емиграционни вълни) не се краде ли? Краде се, но наличието на Възмездие задържа и регулира в голяма степен този процес.

Какво в крайна сметка виждат и усещат пациентите:
- все по-малко налични подготвени лекари, отнасящи се добре с тях
- все по-малко средства, с които да закупуват лекарствата си
- все по-малко адекватни пътеки, по които без доплащане да получат качествена помощ
- все по-малко...
За да не излезе, че виновни за това състояние са управляващите, всяко правителство пуска регулярно на медиите (отдавна озаптени, между другото) по някоя жълтина, с което се идентифицира Врагът народен - гадните медици! Хората се настървяват, негативизмът им се захранва и от спомените им за цената на лекарсвата, качеството на услугите в системата, рушветите, които дават за какво ли не... При тези условия е съвсем нормално недоволството да ескалира и нищо чудно, че има побои над лекари, строшени коли на Бърза помощ и т.н.

Ето я и гледната точка на колегията (или поне моята, обективизирана):
- следваш може би най-тежкото от всички висши образования
- шестте години и дипломирането ти не водят до нищо, защото тепърва имаш да специализираш
- след около 10 години подготовка (учене) най-после си готов да лекуваш качествено и адекватно
- срещаш тотална липса на съпорт от по-опитните колеги, защото им ставаш директен конкурент
- многото учене не само не ти позволява да работиш, но и допълнително плащаш за специализация
- работата в съвременна болница, където може да се усъвършенстваш и развиваш, е почти 100% мираж
- липса на почти всякаква финансова мотивация. Изключение правят не повече от 5-10% от колегите, които са успели конюнктурно да се уредят и най-често по нелегален път (или граничещ с легалния) успяват да заработят сериозни суми
- най-честият сценарий, който те очаква, е да се уредиш като ОПЛ (GP) в някой затънтен район, или с връзки и рушвети да започнеш в някое отделение със символично заплащане
- носене на огромна отговорност за здравето и живота на пациента

Тук мога да напиша още много...
Важното (и тъжното) е, че един сервитьор в средно посещавано заведение не пада под 1500-2000 лева месечен доход, докато за повечето колеги тези суми са трудно постижими. Ако кажете, че се заяждам със сервитьорите, мога да сменя професията - таксиджия, продавачка в магазин, фризьор, фаянсаджия, автомонтьор...

И какво излиза - тези лекари, които още не са емигрирали, са абсолютни идеалисти (или просто не им стиска). Да, малка част са се уредили и нямат основание да недоволстват, но мнозинството е меко казано демотивирано да работи както трябва. Говорил съм с много колеги и ето какви са като цяло причините, поради които все още са тук:
- вече съм на възраст
- не ми стиска
- не знам добре език
- със "сивата" заработка връзвам двата края
- имам и други доходи, и затова някакси се справям
- така ми било писано

Тъжно.

Понеже е проява на лош вкус и липса на възпитание да критикуваш нещо без да дадеш алтернатива, ще си позволя да споделя и МОЯТА гледна точка. Тя е универсална за цялата ни държава, но не знам колко време трябва да мине, за да го разбере някой тук и да го имплементира, пардон - осъществи.
В медицината има основно и задължително правило - Primum non nocere! Ще рече - преди всичко, не вреди!
Ако яхна метафората, смятам, че основно правило (в живота по принцип) би трябвало да е добронамереността. Ако Тя стоеше в основата на намеренията и действията ни, тази планета щеше да е съвсем различно място... Но тук остро навлизам в жанра на научната фантастика.

Ето и конкретните ми предложения:
- силна и добре подплатена финансова мотивация (минимална заплата 5000 лева)
- адекватна мотивация за средния и низш помощен персонал (съответно 3000/1500 лева)
- изключително стриктен контрол за качеството на работата и съответните тежки наказания за нарушения (вкл. отнемане на правата)
- задължително ежегодно обучение (курсове) за новостите и полагане на лустрационен тест
- задължителен психо тест, доказващ годност за работа
- осигурени работни места за студентите отличници във водещите болници
- достъпност за студентите и финансова мотивация за преподавателите
- прозрачност в болничните търгове и единна online система за зареждане с лекарства
- незабавно въвеждане на електронна здравна карта
- прозрачност и равнопоственост на аптечния пазар

Не съм специалист по право, но ако дори само тези изисквания се въведат, само за няколко години здравеопазването ни ще е коренно различно. Ще попитате "защо досега не е направено? Пари ли няма?".
Не, пари има, далавера няма!

Интересното е, че повечето колеги, на които съм задал въпроса (включително и на себе си) дали ако могат да върнат лентата назад биха записали отново медицина, отговарят позитивно! Тази наука носи със себе си нещо особено, което не може да се измери само с материални средства. За мен медицината е философия, начин на мислене. Не е задължително да го работиш - дори само следването и специфичната атмосфера на материята, с която се занимаваш, те карат да мислиш по-задълбочено за нещата от живота. Сигурно това е и основният двигател, който кара все по-намаляващата популация на българския лекар да продължава да работи тук и това.
Разбира се, има плява, има случайно попаднали хора, има и откровено криминални случаи (къде ли ги няма), но ако има работеща система (държава), това се чисти. Остава професионализма и удовлетворението, че си помогнал на пациента.
Изтъркано е да цитирам и публикувам Хипократовата клетва, и да говоря, как колегите милеят за пациентите си, докато действителността ги брули ежедневно. Респект, че въпреки всичко, те си вършат работата и колкото и да са в устата на медиите (и кукловодите им), това е едно от работещите в тази почти неработеща държава звено.


07.2012
За циганите, сапуна и примитивизмаОтдавна отлагах писането на тези мои размисли и страсти, а сега стана така, че нещастно съвпаднаха със случилото се в Бургас. Не, че трагедията на еврейските туристи е свързана с циганското малцинство у нас, а по-скоро с реакциите на хората и насадения примитивизъм. Видях, как празното говорене и идиотизацията на населението дава своите безумни резултати и как животинското взема превес над уж човешкото.
А защо ли е така?
Може би, защото стадо овце се манипулира по-лесно от интелигентна група хора.

Тук е мястото да уточня, че казвам цигани така, както бих казал шопи, македонци, власи, гагаузи - т.е. НЕ КАТО ОБИДНА ДУМА. През "скромните" си тридесет и... години неведнъж съм се лашкал между крайностите ЗА и ПРОТИВ циганите, като няма да скрия, че е преобладавала втората позиция. Винаги ми (ни) е било по-лесно да отвърнем погнусено нос и да заклеймим лошомиришещото и крадливо малцинство. Така са ни учили, така сме виждали да правят другите, така е и по-лесно.
С времето обаче, мисълта, че има нещо нередно в това възприятие, все по-често се появява в съзнанието ми - особено след поредната националистическа акция на сидеровизирани съграждани... Да, повечето хора тръгват по гребена на вълната и са готови да колят, бесят, да произвеждат сапун, или най-малкото да попържат с пяна на устата гнусния враг. Но, пак казвам - това е животинското, първосигналното. А нали уж сме абонати на третата сигнална система...?
Понеже и аз се надявам да съм такъв абонат, ще се опитам да изложа тезата си защо смятам, че проблемът не е в циганите, а в нас самите.

Като стана въпрос за сигналите, редно е да припомня някои факти от физиологията.
Първата сигнална системае тази, която се среща при всички животни (и при нас, разбира се) - мрежа от условнорефлекторни връзки, които се формират под въздействието на конкретни дразнители. Светлина, звук, опарване, болка и т.н. - т.е. тя не се контролира и действа автоматично, с цел запазване на индивида.
Втората сигнална системасе формира в кората на главния мозък на човека, под въздействие не на конкретен дразнител, а на артикулираното му словесно обозначение. Това са асоциациите. Примерно:
- казват ви тъмна Индия и в съзнанието ви изплува мръсотия, цигания и болести
- казват ви Бойко Борисов и си представяте четвъртит бивш охранител, на който ДС-съдбата е отредила временна ръководна роля.
Третата сигнална системае пожелателна и за съжаление рядко срещана. Представлява качествен скок в развитието на висшата нервна дейност. Има възможността да контролира първите две, да надгражда асоциативното мислене и да борави с по-сложни мисловни категории. Хората, които я притежават, са като джедаите (или ситите) от Star Wars...:---) Те притежават "Силата" да анализират, преосмислят и да предсказват (на база логика) бъдещи събития.

Примитивни ли са циганите?
Същото са твърдели за индианците, аборигените, чукчите... И до ден днешен в много райони на света има хора, които си живеят в Средновековието (че и по-назад), при това не европейското. И какво значи примитивизъм? За повечето хора това е обидна дума, но за горепосочените етноси е ежедневие. Да не говорим, че съвременните изкуство и архитектура умишлено търсят тези елементи в съдържанието си.
Не знам дали сте живели известно време сред природата, при по-елементарни условия, но в такива моменти човек (при това третосигнален) се замисля:
- за какво ми беше тази научно-техническа революция
- какво като компютърът ми е четириядрен
- по-голям (и по-здрав) ли ми стана, като имам последния модел на BMW

Тези въпроси могат да са стотици, като тезата ми е, че колкото по-напред вървим в материалното си "развитие", толкова по-назад оставаме с менталното и физическото. Живеем по-дълго, но с цената на десетки лекарствени зависимости. Въздух, храна, вода - все по-некачествени. За медийната и интелектуална идиотизация да не говорим...

И какво излиза - "примитивните, мръсни и изостанали" сапиенси живеят по-истински от нас. В техните си ареали, Подборът ги е закрепил така, че се чувстват истински щастливи и адекватни на средата. И да не забравяме, че опаковката не бива да говори нищо лошо за сърцевината - тези ХОРА са със същия геном, потенциал и третосигналността не им е никак чужда!

Откъде тогава идва проблема?

Според мен идва от това, че ГБМ (Големият Бял Мъж), в търсене на нови и нови хоризонти за захранване на бездънното си консуматорско гърло, рязко нахлу в естествените ареали на тези ХОРА. И тук не става въпрос само за циганите, а като цяло за населението на всички онези държави, които иронично наричаме "черни". Там, където часовникът работеше малко (или много) по-бавно (но точно), ГБМ вкара бясното си времеизмерване и даде начало на това, което (да не дава Господ) най-вероятно ще оформи края...

Но, да се върнем на циганите.
Според повечето източници (и западници), това са близки етнически групи, произхождат от днешните територии на Индия и Пакистан, и са мигрирали през вековете на запад (защо ли...) - Балканите, Европа, а по-късно и САЩ. В превод от гръцки - недосегаеми! Не бързайте с анализите - смята се, че са ги наричали така, заради основен техен закон - да не се докосват до други етноси, т.е. да запазят чистотата си.

"Нашите", български цигани, идват на Балканите през Византия, но основното им заселване става през периода на завладяването на България от Османската империя. Стимулирани от турците, те логично се опитват да се наместят трайно по тези ширини, за да оцелеят. И на мен не ми е приятен този факт, но как ли са се чувствали местните, когато няколко века по-рано на "вратата" е похлопал Аспарух... И въобще, безкрайните спорове за това коя нация/етнос/култура е по-по-най от друга и всички произтичащи от това проблемации са ми крайно чужди и алогични. Църквата (чрез Инквизицията) е премахвала физически неудобните. Същото са правили и Хитлер, и Сталин... Крайно време е да се проумее (третосигнално), че ако искаме този свят да го има и ние да сме част от него, етническият (а с него и религиозен) проблем трябва да остане в миналото. Третосигнално мислещите "сити" (всякакви религиозни организации - християнски, мюсюлмански и т.н.) продължават да манипулират и държат изкъсо второсигналните си подопечни. Това ги държи на върха, овластени и самозабравили се.

Пак се отплеснах...

Да припомня тезата - проблемът не е в циганите, а в нас самите!

Та, заселват се циганите по нашите ширини и какво най-естествено да започнат да правят - да се размножават, разбира се. Това е заложено във всеки вид. Тогавашните разбирания на българи и цигани за големината на семейството са съвпадали, и пропорцията в числеността се е запазила чак до средата на миналия век. Проблем започва да се забелязва, когато в българските семейства числеността на децата намалява до средно 2-3, докато циганските продължават да "произвеждат" 6-7, при това с голям интензитет, поради наличието на ранни бракове. За 50-60 години това не може да не окаже влияние и логично все по-често сред българският етнос започна да се забелязва и цигански. Отделен фактор е и съсредоточаването на население в няколкото по-големи града на страната, обезлюдяването на села и малки градове.
Ето я моята третосигнална "спирала на ескалация на проблема", която доведе до настоящата ситуация в страната:
след червеното "обръщане на палачинката" и подарената ни "демокрация", логично на хората им беше върната земята, а безхаберието в областта на селското стопанство обезлюди селата. Тези няколко милиона граждани (сред тях и хиляди цигани) трайно се настаниха в градовете. На принципа всеки да се спасява както може, българите се разпръснаха сред комплексите и криво-ляво се интегрираха в градската среда, но циганите нямаха този шанс. Етническите им разбирания, липсата на образование и професионална подготовка, ги завари неподготвени. Едно, че се набутаха в гетата на другите техни събратя и второ, липсата на поминък ги направи клошари и престъпници. Отделно, продължаващото правене на много деца съвпадна с получаването на някакви социални помощи, а циганските организации вместо да помагат, по-скоро пречеха (усвоявайки доста европейски пари, разбира се) и търгуваха по избори абсолютно криминално с гласовате на Гетото.
Пробойните са толкова много, че не си струва (а и не мога) да ги посоча всичките. Мога да посоча, обаче, липсата на какво доведе до това! Убеден съм, че ако държавата Република България беше наистина такава, с работещи правозащитни и правораздавателни органи, със стабилно правителство и желаещи да се върви напред политици, нещата щяха да са много по-различни и най-вероятно нямаше да четете тези редове. А всички гореизброени позиции се заемаха (и в момента се заемат) от ГБМ, в случая от нас самите, българите. В такъв случай, кой е виновен за настоящото положение, циганите ли...? Те просто ядат баницата, която от незрялост и откровена простотия им подаваме. А когато оставиш един нерешен проблем с години, той може единствено да се разрастне и от малък и решим, да стане сериозен и много трудно решим.

Циганският проблем, типично второсигнално, се използва много често от политиците за отвличане на вниманието. Разберете, че циганската престъпност е малка и никаква, на фона на големите кражби в държавата ни! Просто тя се вижда ежедневно и ни е под носа, а и дори да не е, "услужливи" политици и подчинените им медии ни я поднасят.
По-важният въпрос е за голямата и скритата престъпност у нас, за големите кражби.
Къде са те ли - където са най-големите пари.
Къде са най-големите пари - в енергетиката, в природните богатства, в недвижимостите... Много беше откраднато през годините, но с всяко следващо правителство се оказва, че имало още за крадене...
Дори само кражбите в енергетиката да озаптим, милиарди в евро ще се освободят и ще се насочат към обществото и бюджета, а оттам в благосъстоянието на населението. Това, съчетано с ясни и спазващи се правила (нарича се законодателна и изпълнителна власт), ще доведе до чудеса!

Но, каквато държавата, такива и циганите. Я се поставете на тяхно място - дали няма да сме същите, че нищо чудно и по-зле. Ето ви и сценарий - раждате се в семейство с още 5-6 чавета, родителите ви са полу(не)грамотни, растете в болести и мизерия и от малки ви учат как да оцелявате сред кофите. Българите (ГБМ) ви гледат с презрение и погнуса и дори да не сте, на челото ви грее надпис "крадец". В тези условия какво очаквате да станете - научен работник?
Скоро един иначе интелигентен мой познат, едва ли не с пяна на устата ми обясняваше как от циганите нищо не става и единственото решение е да се отървем от тях...
"Как", попитах аз - "като ги направим на сапун ли? И би ли започнал първи? А по-късно да обясниш на децата си защо и как си влязъл в ролята на козметик...". Използвам тази метафора, защото е най-разпространена, най-първосигнална. Просто съм циничен, но не и двуличен.
Между другото, много хора мислят в стила на горния пример. И не защото са зли, а защото ги мързи. Да мислят...

Много примери могат да се дадат по горната теза и който трябва съм сигурен, че ме е разбрал. Големият въпрос е КАК И КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА?

Не съм толкова подготвен, за да мога да дам ГОЛЕМИЯТ ОТГОВОР, но третосигналното ми мислене помага да дам много малки отговори, които съм убеден, че са част от правилното решение на уравнението. Ето моята "спирала за решаване на проблема":

1. Наличие на закон и ред, еднакъв за всички, без протекции и лобизъм, без политически чадъри за "донорите"... Тук визирам и преследване на "малката" престъпност, която така тормози обществото ни и която основно се захранва от цигани. Така ще се изгради респект и чисто второсигнално ще се знае, че "там не се пипа"!

2. Горното (държавността) ще доведе до освобождаването на огромен ресурс, който в момента се отклонява от бюджета и отива в частни джобове.

3. С написването (или преписването, не е срамно, а и няма нужда да се открива топлата вода) на подходящи интеграционни програми, циганският етнос ще започне бавно, но сигурно да се социализира и интегрира в тази враждебна за него действителност. Няма нужда всички да станат адвокати и хирурзи - селското ни стопанство има остра нужда от работна ръка. Да не говорим, че ограмотяването на тези хора ще доведе до отключване на много непознати за тях, но чисто човешки желания за растеж и развитие. Мотивацията, която ще ги накара да погледнат на живота си по друг начин, ще е водещата в случая.

4. Изваждане от Гетото - задължителен елемент, който ще прекъсне криминалното влияние на различните кланове, йерархични нива и съмнителни организации, които просто използват хората.

5. Правилно функциониращата държава няма да позволи всички онези етно различия в бита и културата на циганите да се разпрострат в новите им ареали и да доведат до ново напрежение.

6. Силно развита и добре работеща мрежа от добре подготвени (и платени) социални работници (включително цигани), които да са и регулативен елемент.

Прости примери (всички те важат и за нас, между другото):
- има ли престъпление, ще има и наказание - глоба, затвор
- силна музика в неподходящо време - акт, глоба и т.н. до арест, ако се наложи (при неподчинение)
- ниска хигиена в/около жилището - виж горното
- пищни многодневни празненства, смущаващи околните - виж горното
- неотговарящи на съответните изисквания многодетни семейства, изоставени деца, лишаване от достъп до образование и т.н. - отнемане на родителски права, бързи и облекчени процедури за осиновяване + виж горното
- неплащане на комунални и битови данъци, такси - виж горното
- ...
- ...

Тук може да има още десетки примери и отново повтарям, че правилата трябва да важат за цялото ни общество. Така етносите, независимо кои са, ще имат от една страна респект от функциониращата държава, а от друга ще знаят, че могат да разчитат на нея. Ще кажете - "добре, няма да ги правиш на сапун, но ще напълниш затворите". И какво от това - нали ще има пари, с които ще се построят тези затвори, в тях ще тече възпитателната дейност, а като си излежат присъдите - обратно в обществото. Ако не са си взели поука - пак в затвора... но не и на улицата! И пак казвам, че това важи с пълна сила за цялото ни общество. Циганите са част от него, не са апендикс, който може да се изреже еднократно и да забравим... Дали ще иска някой да влезе в затвора, ако навън е мотивиран да учи, работи, да е чист, образован, уважаван и с позиция в обществото и сред близките си? Съмнявам се.

Убеден съм, че всичко това, в комплект с личната мотивация, за няколко десетилетия може да направи с тези хора чудеса!

А представяте ли си с нас какво може да направи...


07.2012