Преди една година имах възможността да направя интересна "представителна" извадка на трите най-често срещани типажа в обществото ни - Кифла, Геврек и Баница. Те бяха достатъчно искрени, за да споделят с мен (и с вас) начина си на мислене, а оттам всеки да си направи изводите къде, как и с кого живее.
Тази година, в желанието си да продължа с експеримента, се фокусирах върху наставката "teen". Разбира се, няколко познати набързо ме обвиниха, че покрай сайта се опитвам да се намърдам между краката на девойчетата, което признавам, не е никак лоша идея...
Въпреки тежките подозрения, стоически издържах на изкушението, употребих индустриални количества бром, антидепресанти и опиати, преизпълних тригодишния си мастурбационен план и с увиснал език отидох да интервюирам апетитните нимфетки. Саможертвата ми ще бъде възпята от не една народна певица, защото целта ми биде осъществена - да се опитам да се(ви) ориентирам накъде се движи подрастващата вълна и с какво качество тези бъдещи "пиксели" ще изграждат визията на българската full HD картинка.

За да съм изцяло откровен с надъханата за кръв и зрелища аудитория ще споделя, че очаквах плачевен резултат. Многото години на умишлена идиотизация превърнаха няколко поколения в мъгъли с нечувана и невиждана посредственост. Чалгата като лайфстайл се намести трайно по нашите земи и макар, че леееко мина на заден план в официалните медии, тя успя да "изгради" манталитета на милиони. Ако въобще някога се отървем от това, ще трябва да минат доста десетки години.
 
Звуча ли вече като пенсионер, на който децата за пореден път са пъхнали клечка в бутона на звънеца?
OK, махам пенснето, изувам чехлите, захвърлям халата и започвам!

С голямо облекчение, довело до сфинктерно и ментално олабване (т.е. олекна ми) бързам да споделя, че има светлина в края на тунела! След интервютата не само оцелях, но дори намерих сили да изчукам на клавиатурата настоящия труд. Пръстите ми сами летяха над светещите бутони и пееха, понесени на крилете на оптимизма - не са прости, не са прости...
Да, не слушат моята музика, не четат моите книги и не ги вълнуват моите вълнения... Но на кой му пука за това?
Те слушат тяхната музика, четат техните книги и познайте какво ги вълнува?
Не, не познахте... не е само това.

Поколенията винаги са се разминавали и това е естествен процес. Обратното би било притеснително. Важното е, че към 30-те и нагоре всичко си идва по местата и дивергиращата тенденция рязко конвергира въз основа на опита. Това последното - който го разбра, ще замоля да ми го обясни. :-)

Нека накратко ви запозная с методологията на настоящото нерепрезентативно teen прелюбодеяние.

С помоща на небезизвестния специалист по дванадесетокласнички Г-н Николов, на съвсем неслучаен принцип осъществих първо връзка, а след това и full контакт с три представителки на набори 1993/1994-та. По-надолу ще ви запозная с всяка една от тях, като тук бързам да уточня, че Мишел, Ина и Ети искрено се забавляваха и бяха напълно откровени с интервюиращия, а оттам и с аудиторията.
По време на експеримента, с всяка една от дамите бе проведен кратък отпускащ разговор, като в най-неочакван за тях момент грубо и пенетриращо бяха подложени на няколко бързи фрикции с асоциативни въпроси. Представиха се блестящо и с мощен финал и зачервени от вълнение лица споделиха, че тази форма на общуване им допада.

Първа на въртележката на желанията се качи Мишел Радоева. Ученичка в 35-то СОУ Добри Войников, зодия Везни. От зеленчуковата ни класификация се определя като лук и има вид на човек, който знае какво казва.
Първата ѝ среща с факта, че Дядо Коледа я праща за зелен хайвер става, когато родителите ѝ казват, че ще може да прави каквото си поиска щом стане пълнолетна. Тя се заинатява и става пълнолетна, но тогава получава ъпдейт, който гласи:
"Ще можеш да правиш каквото си поискаш щом станеш финансово независима".
"Мъжкото момиче на тати" отново стиска зъби и залага на екстремните спортове. С два пожара и куп бели в CV-то (на Мишел), това не изненадва баща ѝ, който я съпортва във всяко идиотско начинание... не че майката стои настрана - даже често повежда с инициативите.  Таекуондо, балет, баскет, плуване, картинг, сноуборд и най-актуалното към момента - маунтийнборд. Една от двете известни в София жени, които се занимават с това, запалена и въведена в спорта от Дойчин (KSIDO ЕООД). Оценява се като средна манджа в бранша, със завиден брой падания и охлузвания, но и с умения за слайд и куп асфалтни и офроуд "пируети".
Слуша всякаква музика, вкл. чалга, но твърди, че е пасивен слушател.
Изключително амбициозна, стремяща се да е винаги първа, не се свени да излага позицията си, дори когато това не допада на околните. Определя се като типичната "черна овца" и се гордее с това.
Смята, че обществото ни здраво понамирисва, но е оптимист за бъдещето, защото мисли, че миризмата рязко може да намалее при редовно проветряване.
Насочила се е да учи в УНСС - МИО и да работи като спортен организатор. Стаж и специализация в чужбина са част от задължителната програма. Към днешна дата работи като фотограф към S-Formance.

Условието ми беше да се каже първата възможна асоциация, която хрумва в момента на произнасяне на думата.
Ето как отговори Мишел на въпросите:

бебе - БРАТ МИ
раждане - МАМА
кърмене - МАМА
деца - БРАТ И СЕСТРА
семейство - ПОДКРЕПА
родители - ПОДКРЕПА
мъж - ОФФФ
жена - КИФЛА
любов - ЗАБРАНЕНО
секс - ЧУЖДО ЖЕЛАНИЕ
пари - НЕНУЖНОСТ
училище - ЗАДЪЛЖЕНИЕ
знание - БОГАТСТВО
спорт - СНОУБОРД
успех - ПОСТОЯНСТВО
разочарование - ХОРА
удовлетвореност - УСПЕХ
болка - ЗЪБОЛЕКАР
страх - ВИСОКО/ТЪМНО
омраза - КОГАТО ЗАГУБИ
смърт - БАБА
религия - ХРИСТОС
красиво - ДЕТЕ
грозно - СМИЙГЪЛ
музика - СПОКОЙСТВИЕ
кино - ЗАНИМАНИЕ
телевизия - VH1/ДИСНИ
изкуство - МАЦАНИЦИ
птица - ВИСОЧИНА
гора - СНЯГ
политик - ПРОСТОТИЯ
премиер - БАТ БОЙКО
президент - ВИСША ПРОСТОТИЯ
народно събрание - НАЙ-ВИСША ПРОСТОТИЯ
алкохол - ПИЯНИЦИ
дрога - ГЛУПОСТ
хазарт - ПРОПАДАНЕ


Ирина Вълкова не е типичната дванадесетокласничка. Нетипичното в случая е факта, че вече е студент първи курс в НМА Проф. Панчо Владигеров, специалност поп и джаз пеене. Да, по-голяма е с една година от "колежките" си, но влиза в определението teen и затова е част от селекцията ми.
Родена в Пловдив, зодия Овен, самоопределяща се като карфиол, Ина ме омагьоса с гласа си - пее и може да ви отвее! Активна в сценичните занимания - акробатичен rock'n'roll, спортни танци, спортна гимнастика, актьорско майсторство, пиано, у-шу... Петгодишна сериозна и непрекъсната музикантска практика (средно музикално образование). Подготвена, надъхана и заредена с оптимизъм - това беше картинката, която остави в съзнанието ми.
Както казах по-горе, песимизмът ми за настоящите upper teens се стопи още след разговора ми с Мишел, но в края на втората ми среща вече бях твърдо убеден, че дълбоко съм грешал.
И аз, и вие...
Защо ви замесвам и вас ли?
Защото десетки пъти съм водил разговори с хора на всякаква възраст и общото мнение е, че "днешните са много зле"!
Е, имам добра новина - не е точно така.
Всяко поколение си има мършата, а конфликтите и неразбирането между отделните набори ги е имало винаги. Изтъркано е да ви цитирам един римски текст отпреди супурнайсет хиляди години, в който за тези неща се говори все едно четете сутрешната преса...
Отклоних се, а беше дошъл ред на асоциациите с Ина. Ето ги:

бебе - КУКЛА
раждане - МАЙКА
кърмене - ГЪРДА
деца - САШКО
семейство - ПОДКРЕПА
родители - ПРИЯТЕЛИ
мъж - СЕКС
жена - МАЙКА
любов - ТРЪПКА
секс - УДОВОЛСТВИЕ
пари - ХАРТИЙКИ
училище - ПРИЯТЕЛИ
знание - ВЪЗМОЖНОСТИ
спорт - НЕОБХОДИМОСТ
успех - СЛАВА
разочарование - ТАТУС
удовлетвореност - НАСТОЯЩЕ
болка - КУЧЕ
страх - КУЧЕТА
омраза - БОЛЕСТ
смърт - КОВЧЕГ
религия - ЦЪРКВА
красиво - ВИТОША
грозно - ТРОЛ
музика - ВСИЧКО
кино - ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО
телевизия - ФОКС ЛАЙВ
изкуство - ВАН ГОГ
птица - ОРЕЛ
гора - СЕКС
политик - ДЕБЕЛАК
премиер - ЧЪК НОРИС
президент - СУХАР
народно събрание - ХЛЕБАРКИ
алкохол - ТЕКИЛА
дрога - ЗАВИСИМОСТ
хазарт - РУЛЕТКА


Третата teen се казва Мариета Стефанова. Отдавна не бях срещал толкова позитивен и усмихнат човек. Безнадежден оптимист, Козирог, обичана и обичаща, деветнадесетгодишната Ети е възпитаник на 35-то СОУ Добри Войников, София. Самоопредели се като плод (а не зеленчук) и по-точно диня. Тази година ще е "олигофренд" и отсега се е загледала във френската филология, но забележете - тук, в БГ! Не защото няма възможности да отиде във Франция, а защото иска да учи и живее тук.
Може да звучи наивно, но пък е истинско.
В свободното си време чете адски много, а когато не чете, гейми като за Световно. Усетих, че е доста "обладана" от League of Legends и никак не го прикрива... :-)
Ети ме светна и за разликата между Cost Play (конкурс между костюмирани като любими герои от манга, аниме, комикси) и LARP (Live Аction Role-Playing game)...
Силно привързана към семейството си, както и към приятеля си, с когото при всяка възможност бягат от София - на зелено.
Към CV-то може да добавим народни танци, ски, колекционерски страсти.
Музикално е широко ориентирана и отворена към всички стилове, като покрай приятелите си е принудена да носи и на чалга.
Не вярва на Църквата, Религията и Бог, но вярва в любовта. Стигнахме до консенсус, че след като Бог е любов, значи вярва и в Бог...
Много обича сладко.
Ето как асоциира Ети:

бебе - ЛЮБОВ
раждане - БОЛКА
кърмене - ГЪРДА
деца - РАДОСТ
семейство - СПЛОТЕНОСТ
родители - ДВОЙКА
мъж - ЖЕНА
жена - СЪРЦЕ
любов - ОМРАЗА
секс - ЛЮБОВ
пари - КОЛА
училище - УРОЦИ
знание - УЧЕНИЕ
спорт - ЕКИПИРОВКА
успех - ПАДЕНИЕ
разочарование - ТЪГА
удовлетвореност - ЩАСТИЕ
болка - СЪРЦЕ
страх - ТЪМНО
омраза - ЧОВЕК
смърт - ТЪГА
религия - ВЯРА
красиво - ГРОЗНО
грозно - КРАСИВО
музика - ЗА УШИТЕ
кино - ФИЛМ
телевизия - ЕКРАН
изкуство - ГАЛЕРИЯ
птица - НЕБЕ
гора - ЗЕЛЕНО
политик - ПАРИ
премиер - ДЪРЖАВА
президент - НОВА ГОДИНА
народно събрание - ЗАЛА
алкохол - БУТИЛКА
дрога - ЦИГАРА
хазарт - ЗАРОВЕ


Резултатите от играта на асоциации ще оставя без коментар - нека всеки сам преценява какви и колко са бръмбарите в главите на момичетата, и дали ги има. Със сигурност сред вас има психолози, които ще поровят в мисловните си кутии и ще формулират по нещо. Важното за мен е, че тези дами знаят, или поне си мислят че знаят какво искат, какво ги очаква и че са готови да го посрещнат. Животът ще им покаже как се вади онази работа, т.е. хляба и със сигурност всяка една ще намери най-подходящото за себе си.