Чували ли сте за сайта Kickstarter?
Най-вероятно сте.
Ако пък не, по-долу ще бъде споменат няколко пъти.

Причината да напиша този текст е изключително спонтанна - изразявам радост от успеха на екип, който го заслужава.
Екипът е български, идеята за която се бори авторска, а хепи-енда и финалното рязане на лентата вече чукат на вратата!

Ето ви малко предистория.
Приятел на мой приятел (направо брат), заклет геймър на тема настолни игри, има детска мечта - да направи своя собствена игра, която да завладее света... През годините се занимава с какво ли не, докато в един момент концентрира усилията си върху продажбата на въпросните игри и организирането на турнири по темата. Фирмата му (Фантасмагория) постепенно се налага в бранша и нещата потръгват.
Потръгва и работата по детската му мечта - играта! За няколко години, малко по малко се трупат достатъчно материал и идеи. Обгражда се с екип от художници, играчи, съмишленици... експериментира се с различни визии и условия.

Как ви звучи дотук?
На мен ми прилича на нещо, обречено на успех.
Кое е едно от главните условия, за да може това нещо да се реализира?
Финансирането.
Каква е сумата?
Поне 50 000 долара.

Ето тук идва мястото на kickstarter.
Представяте ли си как отивате в банка и искате да изтеглите кредит при добри условия, за да изработите и продавате настолна игра, като началната сума, от която се нуждаете е 50 000 долара? Какви ли ще са шансовете за одобрение, да не говорим, че ще трябва да върнете доста повече...
Идеята на kickstarter е да предложите проекта си пред света, да убедите хората, че си струва и те да закупят предварително от това, което ще произведете в бъдеще време.
Ако предлагате нещо наистина добро и успеете да го представите по максимално лесен, разбираем и атрактивен начин, желаещите да инвестират в творението ви може да станат толкова много, че в един момент бързо да съберете посочената сума и да сбъднете мечтите си!
А какво по-добро от това... ? 

Ще направя "творческа" пауза.
Под настолни игри нямам предвид шах, табла и Не се сърди човече...
Да, те също влизат в схемата, но фокусът е върху сложни и добре измислени стратегии, битки и изграждането на цели светове, в които митични създания бродят и взаимодействат с какво ли не.
Други пък развиват мисленето, абстракциите, комбинативността на деца и възрастни, потапяйки ги за няколко часа в неща, различни от МОЛ-а, кафенцето и клю-клю фестовете пред блока.

Връщам се към играта-мечта.
Казва се Баталия (Battalia).
Продукт е на Александър Геров и хората, с които работи.
Измислена, реализиране и завършена - чака своите 50 000 долара.
Добрата новина и поводът да напиша този текст е, че не само ги получи, а даже ги надмина и интереса към Баталия е наистина голям. Голяма е и радостта на екипа на Сашо, защото в последните няколко седмици светът им се върти около ангажиментите по кампанията - мейли, преводи, организационни процедури. Иначе казано - главите им пушат...
Гледайки блясъка в очите обаче, пожелавам на всекиго подобен пушек!
Кампанията.
Видеото.
Страница във FB.7.2015