В този мисловен еякулат ще си говорим за химия.
Какво е химия?
Наука, която изучава състава, структурата, свойствата и поведението на веществата (химичните елементи и техните съединения), както и преобразуванията им вследствие на различни химични реакции.

С кои химични елементи ще се занимаваме днес?
АЗот
ТИтан
ТОриЙ
НИкЕл
менделееВИЙ
ТЕхнеций

Каква е целта на упражнението?
Да се опитаме да научим повече за състава, структурата, свойствата и поведението на веществата, както и преобразуванията им вследствие на различни химични реакции.

Последното вече не го ли казахме?
Казахме го и за да не зациклям повече, мисля да започна със същинската част.

Според твърденията на доста западници и източници, ние сме хора. Съставени сме от химични елементи, които по един уникален начин Архитектът е събрал и благодарение на Искрата, която им е вдъхнал, се е получила актуалната сган, наречена Човечество.
Дишаме, лапаме, кензаме, множим се, даже имаме претенции да сме по-различни от събратята си животни. Също като тях сме изградени от няколко химични елемента, просто подредени по по-различен начин. За разлика от животните обаче, за добро или лошо сме усложнили до идиотия своите отношения, възприятия, само(не)познаване и (не)самодоказване... Някои наричат това Еволюция, други упадък, но така и така сме тук (засега) и няма нищо лошо да се поанализираме.
Не, това последното не е заигравка със седалищната област...

При анализа на посочените тук шест елемента, ще направя опит да опиша схемата 1 спрямо 5, т.е. да разгледам отношенията на АЗотът с посочените си колеги в Менделеевата таблица. Причината е, че в нашия изпълнен с химия живот, най-често това е основния ракурс. АЗотът зорко бди над всички реакции и процеси, като следи да не изтърве нещо, вкл. и тези, които не го засягат. Пъха си гагата навсякъде, прави си погрешни изводи и всичко това най-често води до грешни процеси, производствени аварии и неконтролируем разпад с всичките му последици... Първи (от посочените шест) и често най-проблемен, от АЗотът тръгват повечето дивотии, които е сътворило Човечеството. Малцина го разбират, мнозина се опитват да го изучат, а масата земляни нямат никаква идея колко полезно е познаването му. За последните уточнявам, че отново ще си играем на метафори. Къде с елементи, къде с местоимения, пък кой разбрал, разбрал...
На гръцки означава безжизнен и символиката на превода е крайно удачна - АЗотът е едно нищо, когато е сам. Стабилен е само в двуатомни молекули, а се ражда, расте, съществува и се плоди, когато е в компанията на останалите елементи. Изграждането и развитието му са доста сложни и същевременно изключително елементарни процеси - въпрос на гледна точка.
Иначе АЗотът е на четвърто място по разпространение в Слънчевата система, наврял се е къде ли не - атмосфера, кора, недра, бедра... добре де - белтъци, ДНК. Няма отърване от него и основната му характеристика е, че постоянно търси. Какво намира е друга тема...ТИтанът е лек, як, блестящ и устойчив. Често АЗотът се стреми да прилича на него и силно завижда на свойствата му. За тази ситуация има и поговорка - "Чуждата кокошка - патка...".
ТИтанът винаги е бил трън в очите на АЗота. Въпреки, че нямат нищо общо и логиката е всеки да си върви по пътя, често АЗотът бълва куп отровни съединения от яд, че не може да бъде като ТИтана. Огромната му грешка е, че газ и метал са несъпоставими и в тази светлина всяко сравнение е чиста загуба на време.ТОриЙ също е метал, също е сребрист, но не е толкова як. За сметка на това пък е наречен на името на бога на гръмотевиците в скандинавската митология - Тор. При подходящи условия (бой с неутрони) може да стане източник на мощна енергия. Тези му свойства силно дразнят АЗота и също както при ТИтана, това води до силна завист. Неслучайно повечето проблеми на АЗота се базират на това безумно взиране в чуждото, вместо самовглъбяване и себеопознаване.НИкЕл - отново метал, отново сребрист. Това е сбъднатата мечта на АЗота.
Защо ли?
Защото през целия си живот се стреми да се докаже, че е също толкова здрав, бляскав и ценен, колкото са металите. Обърканата му душа не може да преживее факта, че е газ и не притежава така желаните чужди свойства. Заслепен от това, АЗотът не оценява лекотата, с която може да се носи, възможността да прониква навсякъде, опцията да се свързва с подобните и подходящи нему елементи, за да изгражда красиви и полезни съединения. И когато в един момент от живота си се припознае в НИкЕла, той започва да си вярва, че се е преродил в метал - полиран и лъскав, блестящ... Заблуждава се, че многото АЗотни атоми могат да сътворят НИкЕл - силен и здрав метал. Е, практиката показва, че това не е така.Създаден по изкуствен начин, най-скъп на планетата, менделееВИЙ е изключително труднодостъпен. На пръв поглед логичен (измамно усещане
от мн. ч. на ТИтана), той е подлъгал не един АЗотен атом. Нестабилността му често води до подмяна на "Й" с "Е"...ТЕхнецият е поредния метал в живота на АЗота. Тъй като символиката и метафориката по тази тема започват сериозно да ми накуцват, за този елемент ще кажа само, че по външен вид прилича на платината. Крие много неизвестни и както е в живота - стои далеч от г-н АЗот.


Трудно е да правиш логични връзки и да водиш Повествованието през места, където не му е мястото да ходи.
Какви химични елементи, какви метафори, какви пет лева?
Кажи си го просто и ясно - АЗ-ът sucks!

Незрял и недоносен, подритван от негостоприемния околен свят, АЗ-ът си остава най-често самотен и неразбран. И вместо да си запретне електроните и да си седне здраво на протоните, той започва да търси причините извън атомната си орбита...
И какво намира там?
Други елементи, с други екзистенциални проблеми, но не и неговите. Първо се оглежда в тях, после се сравнява, понякога подражава или обезкуражава... Завижда, хейти и ако има късмет - помъдрява.
Епилогът е за нехаресващите метафори и въпреки това добрали се някак до тази част на текста:
 - преди да започнете да се оглеждате наоколо, огледайте себе си
 - преди да започнете да изучавате околните, изучете себе си
 - преди да започнете да разбирате околните, разберете себе си
 - инвестирайте първо в себе си, за да сте подготвени, узрели и независими.

Себе си, себе си, себе си... това не е егоизъм, а отговорна и логична позиция. Така сме стабилни, уравновесени и знаещи. Полезни за останалите и с потенциал да помогнем и дадем пример така, както на нас някой е помагал и давал пример.

И какво излезе - започнах с химия, а завършвам с философия...
Скука!
Ето един по темата:

Срещнали се бай Лазо и Цицерон и се заоглеждали.
Цицерон си помислил: "Тоя тъпанар ся ще го разбия с интелект".
И му вика:
- Бай Лазо, искаш ли да ти кажа изречение, където твоето име го има три пъти?
Бай Лазо му вика:
- Я не вервам!
- Чуй сега: "На Бай Лазо му влаза и му излаза"!
Бай Лазо веднага отговорил:
- Добре, а искаш ли аз да ти кажа изречение, дето твоето име да го има четири пъти?
Цицерон си помислил: "Тоя див селянин не може да ми измисли такова сложно нещо". Но отговорил:
- Искам...
- Цицероне, Цицероне, Цицеронеее, да ти е*а майката, Цицероне!

П.П.
Ако пък искате буквално да се оприличите с конкретен химичен елемент, на
този сайт можете да го направите за отрицателно време.


01.2013