Тази зима определено беше дълга, студена и зла.
Не помня дали съм споменавал, но този сезон бих го забранил със закон! Добре, че нямам тази власт, защото бих объркал цикличността в природата и кой знае какви щяха да са последствията...

Известен факт е, че когато сме добре, (сити, доволни и на топло), сме големи пичове. Обикновено това състояние е свързано с маси, софри и питейни заведения. Всички са прекрасни, любов и взаимопомощ струят отвсякъде.
Проблема идва, когато същите тези "големи пичове" бъдат поставени в по-крива ситуация. Тогава голата истина лъсва и проличава нивото на развитие на едно общество.
Ще дам пример с японците - какво ли не им се стовари на главите в последните 60-70 години. Атомни бомби, тежки земетресения, големи производствени аварии... И какво? Отново са сред първите във всяко едно отношение. 
Ами германците - пълна разруха, военна капитулация, разделение, комунизъм... В момента са най-мощната икономика в Европа.

Защо казвам всичко това? 

Мога да дам много примери за това, как българите не можем да се обединяваме, когато се случи нещо лошо. Силни сме само да развяваме байряци и пияни да ходим по улиците, крещейки "Българи, юнаци". Всяка една по-напрегната ситуация ни изкарва от равновесие и всеки започва да "копае" за себе си, т.е. да се спасява както може. 

Най-пресен пример за това са снеговалежите през февруари. Самозабравилият се премиер лови снежинките по магистралите, докато населението води буквално снежна окопна война. Кварталите в българските градове останаха под преспите и само най-мощните и най-силните успяха да раздвижат МПС-тата си. Станах свидетел на сбивания, кривене на чистачки, пукане на гуми, счупени стъкла от съседи, които иначе изглеждат нормални хора. Всякакъв вид отнемания на предимство, засичания, затапване на улици и какво ли не - не можеш да проумееш в 21-ви век ли си, в средновековието ли. 
Тротоарите - няма такова нещо през февруари. Бедните пешеходци са обречени да се гънат между МПС-тата и да се молят да не бъдат блъснати. Мнозина от тях не успяват - травматологиите се напълниха с потрошени възрастни хора, които до края на живота си (добре, че поне ще е кратък) ще бъдат инвалиди. Колко пък млади и активни люде се пребиха по дупки, канавки, стърчащи железа и все подобни "клопки" на "гражданското" ни ежедневие.

Да излезем от градовете и да отидем на село.
Думи нямам за трагедията в родопските села, отнела живота на невинни хора. Виновни, разбира се, няма. Защо да има? За да има виновни, трябва да има обвинение. За да има възмездие, трябва да има справедлив правораздавател. Кое от двете е налично в България - Прокуратура, или Съд?

Много негативно стана, но няма как. Този февруари ми дойде в повече. За пореден път установих, че нищо не става от тази "нация". Самостоятелни бойни единици, които оцеляват кой както намери за добре. 
Докога ли?


03.2012