Не, не става въпрос за bTV... 

To BE or not ot BE?
Това е въпроса.
Дали е по-достойно да понасяш
стрелите на свирепата съдба,
или обнажил меч, да се опълчиш
срещу море от дами и в таз "БИтка"
да ги отметнеш всички?


Преди да съм изгубил времето на пуританите, мъжкарите и нехаресващите различното, бързам да уточня, че по-надолу ще си говорим за хомо- и БИсексуалност.
Ще попитате: "Толкова ли се изчерпаха интересните теми, че ще ни пробутваш нек'ви педерастии"?
Ще отговоря: "Не търся сензации, а разсъждавам на глас за всичко, което ни заобикаля".

Няма как да не се съгласите, че сексуално различните са навсякъде около нас. За щастие не са мнозинство, но са факт. По-добре е да говорим открито за това, отколкото да разчитаме на жълта преса и улична терминология, които рано или късно завършват с недоразумения, фобии и чиста омраза.
Работата ми е такава, че се срещам с много хора. През годините логично съм общувал (вербално) и с много БИ хора. Редно е да уточня, че съм 100% хетеро, понеже вече започвам да виждам тънки усмивчици и да чувам злобно съскане от по-задните редове. И го правя не за да се обяснявам, а за да онагледя по-точно позицията си - безпристрастен анализатор, мисловен изследовател на собствената си тиква. 

Тъй като таргет на тези редове не са "вечните капацитети" и "специалистите по всичко", редно е да се върнем назад в историята и да видим какво е пишело в древния Гуугъл по темата.
За първи път думата хомосексуален се използва от австро-унгарецът Карл Мария Кертбени през 1868г. Няма как с такова име да не измислиш такава дума...:-).
Не се уточнява дали Карл или Мария е с водеща позиция в личността на господина, но важното е, че успява да съчетае гръцкото "homo" (еднакъв) с латинското sex (пол). Така започва да се говори за хомосексуалните и срамното им поведение.
Англичаните не възприели позитивно новоизлюпения термин и дали своя принос с думите gay (за мъже) и lesbian (за жени). Неслучайно преводът на гей е "щастлив, безгрижен човек, без особени задръжки". Лесбийка (това "ка" доста разваля звученето) пък иде от гръцкия остров Лесбос, където древногръцката поетеса Сафо се събирала с приятелки и ден подир ден опитвали от нежните си прелести и телесни сокове.

Както и да наречем тези две групи, те са различни от мнозинството. Мъже яздят мъже, жени близкат жени...
"Тъжна история", ще каже някой!
И донякъде ще е прав, но не е ли по-лесно просто да ги направим на сапун, отколкото да се опитаме да разберем какво и как е довело до тези отношения? Да не говорим, че най-често като едни дърти сеирджии се фокусираме основно върху телесните изяви на "обвиняемите", а не на менталните такива.
Като казах ментални, нека цитирам и определението за хомосексуалност - сексуална ориентация, изразяваща се в трайна тенденция на емоционално, романтично и/или сексуално привличане към лица от същия пол.
Точно за емоционално и романтично говоря, а не само за сексуално. Не, че не е логично ако харесваш някой и той те потапя в емоционална и романтична идилия, да не го пожелаеш, но когато този някой е от същия пол, става някак неудобно.

Нека сега да видим - за кого е (не)удобно неудобното?
Обикновено най-отпред винаги недоверчиво се блещи Обществото.
Как ли се е менкала през годините позицията на Социума?
Яка педерастия!

Няма континент или епоха от хЮманното ни развитие, където еднополовите (и то мъжете) да не са се "плескали" като сръбски плескавици... При това съвсем официално!
Мръсникът Зевс дал личен пример на цялото човечество, като редовно онождал виночерпецът си Ганимед. Египтяни, араби и перси само това чакали, за да въведат мъжката "любов" в леглата на заможните - лични прислужници, виночерпци, протежета във войската и т.н. Факт е, че в Мароко и Тунис до началото на 20-ти век в обществените бани е имало младежи, които освен масаж и обезкосмяване, са извършвали и сексуални услуги.
Индия, Китай, Япония, Тайланд - навсякъде "мъжката любов" е била нещо нормално, толерирано и привилегия на богатите и образованите. Има хиляди документи, които потвърждават и буквално илюстрират в подробности кой, как, къде и кога е уважавал задника на ближния!

Ще кажете, че това са изпълнения на диваци и че в Европа такива неща са недопустими.
Ще кажа да си гледате работата... И не само защото в Европа лявата лента е по-бързата. :-)
Именно в Европа и то в люлката на европейката цивилизация (Древна Гърция) са ставали такива неща, че ако наш Азис можеше да чете, би се изчервил от неудобство. Зрелите, утвърдили се мъже, често взимали под опеката си млади момчета и направлявайки ги в живота, редовно "снасяли" яйчица в задния им двор. Това било официална практика (Спарта, Крит, Тива) и нямало нищо общо със семействата, жените и децата им. Просто такива са били времената...

При наличието на такива факти, логично е най-праволинейните да се загледат с последна надежда към гордите американски индианци - евентуално убежище на древната хетеросексуалност.
Ядец!
За "недобре ориентираните" момчета се смятало, че имат шамански способности и дори били предпочитан обект за женитба. С висок авторитет в племето, палавите младежи изкушавали авторитети като Винету, Понтиак и Ташунка Витко, които по пътя на логиката за тогавашните нрави, със сигурност са се натискали да им ударят по един "мъжки" кютек...:-)

Може би тук е момента да уточним, че гореописаните отношения основно касаят явлението ПЕДЕРАСТИЯ. Днес това е по-скоро обидна, мръсна дума, но тогава не е било така. Терминът е използван още в Древна Гърция и идва от старогръцкото paidos (момче) и erastea (копнеж, желание). Това е вид хомосексуално отношение, при което единият партньор е зрял мъж, а другият - юноша. Да не се бърка с педофилия, както и е добре да се наблегне на факта, че в тези общества хомосексуалните отношения между равностойни по възраст и социално положение мъже били осъдителни. Това го казвам, за да не тръгнат сега гейове нИедни да си търсят оправдание.

И какво излезе, че ако искаме да заклеймим това явление и да защитим тезата, че е нещо чуждо, гадно, болно и заразно, би трябвало да се отречем от историята!
ОК, "каузата" си струва, така че го правим - изгаряме книгите, форматираме сървърите и започваме на чисто.
Но какво ще правим с личностите?
Александър Велики, Платон, Вергилий, Леонардо, Микеланджело... десетки са, да им се не види.
Забравяме и за тях!
И какво остана?
Остана реалността.

С "възмъжаването" на Европейската цивилизация и обяздването ѝ от Църквата, логично свободата человечешка била потисната и всичко, което можело да изкуши раба да мисли и търси индивидуалност, било унищожено. Сред унищожените неща попадат и "езическите" нрави на древните. Тук-там оцеляват някои общества и традиции, но те се покриват в дълбока нелегалност, преследвани от Инквизицията. Хората не са можели да се къпят и да се съблекат (било грях), та какво остава за инакомислие. Мъчения, клади, смърт - това чакало всеки, който дръзнел да прави каквото и да е, заклеймено от Ватикана.

Столетията забрани и цензура логично довели до появата на Общество, меко казано нетолериращо хомосексуалността. И не само хомо, а въобще сексуалността. Разбира се, размяната на ласки, обемни тела и секрети нямало как да бъде спряно, и логично се появил двойният сексуален стандарт (ДСС) - официално "всичкото голотия" било грях и анатема, но под сурдинка и на свещи, плътта и нагонът получавали своето. Е, тук-там поизгаряли на клада по някой любовен пиксел, но това се правело колкото да се имитира дейност. Отделно, в самата Църква и Инквизиция имало любители на плътските удоволствия и не само това, а и на грозната заигравка с "напъпили" тийнейджъри... Тези скандали се вихрят и в наши дни, защото очевидно захласването на дърти мъже към агнешко с етикет MALE не е отминало.
 

Това "проникване" в Историята беше с цел да покаже, че БИбиткането сред мъжете не е от вчера. Няма смисъл да слагам под лупа близкото минало и 19-20 век, за да очевадя очевидното - открай време мъже бръмчат с мъже! Официално или не, греховно или да - това явление е факт. И преди нашето напредничаво общество да направи от заподозрените чуден сапун, нека опитаме да разберем какво кара един зрял мъж да предпочете дупката на Илия, пред гугутката на Мария...

Гени.
Съществува теория, наречена Генетична, която се опитва да докаже тезата, че хомосексуалните се раждат такива. Не издържа теста на времето и днес почти никой не я приема сериозно. Неслучайно през 90-те години на миналия век СЗО изважда от МКБ "заболяването" хомосексуалност.
Много повече от изследователите смятат, че това е вид поведение и тук много по-актуална е теорията за отклоненията в психосексуалното развитие. Приема се, че половата идентификация на човека се заражда около 4 г. възраст, а половото влечение става факт при подрастващите. Когато тези процеси избързат или се забавят, детето се оказва в среда, подвеждаща мисленето му към хомосексуализъм.Психика.
Психето (душата) е нещо, което (по примера от един виц) смело може да бъде сравнено със задника - всеки го има, но не можем да го показваме навсякъде.
Сложно и объркано нещо е душата и често самите ние не можем да излезем на глава с нея... Уж си е наша, уж си я познаваме, а в по-криви моменти - хлъц и отлети в неизвестното. Тя е попивателна за всичко около нас и ако не внимаваме какво и как ѝ причиняваме, може да има непредвидими последици.
В тази връзка, двама гея си говорят след секс:
 - Какво обичаш повече в мен - лицето или душата?
 - Душата.
 - Защо?
 - Защото не се вижда...
Та, начинът на мислене в посока сексуална ориентация при хомо и бисексуалните се формира в ранна детска възраст. Ако половото влечение избърза във времето и се появи преди подрастващата възраст, детето (най-често момче) ще се окаже сред преобладаваща момчешка среда. Твърди се, че това е един от формиращите фактори за БИполяритета по-късно.
Друг казус е закъсняването на това влечение (особено в по-затворени общества) и проявата му на 18-20 години, когато се наслагва и комплексът за сексуална малоценност.
Много често сексуалното насилие в детството също може да се окаже отключващ момент за една бъдеща проява на объркана сексуалност.
Липсата на здрава връзка между момчето и бащата, както и прекалено силната идентификация с майката, могат да доведат до загуба на индивидуалното емоционално развитие. При момичетата подобен е ефектът от недостатъчност в отношенията с майката, което по-късно води до копнеж по тази неосъществена връзка и търсене на компенсация чрез сексуален контакт с друга жена.

Стана сложно, а?
Няма как да не е, щом намесихме душата.
Като Борисов от избори се пазех да не намесвам психологията, но това е неизбежно. Ще опитам да изляза от ситуация с това...

Гей отива в аптека:
- Добър ден, един Трибестан, моля!
- Ще вдигаме самолета, а?
- А, не, ще се возим!

 
Любопитство.
Отново според СЗО, половината от мъжете и жените поне веднъж в живота си са имали хомосексуална ситуация. "Любопитството убива котката", казват англичаните, а у нас може гордо да заявим, че "Любопитството се засилва с водката"... Разбира се, алкохолът не е основния виновник за случайните БИбиткания, но декортикационния му ефект определено подпомага падането на задръжките. И вместо да шепнете засрамено "Нямам вече приятели" (от един друг виц), внимавайте какви ги вършите и с кого... В спешния травматологичен кабинет на Пирогов могат да ви разкажат интересни истории за това, какви невероятни неща са вадили от мъжки задник по време на дежурства!
И не разчитайте, че от три пъти също не се става...


Разнообразие.
Има една такава група ненаситници, които щом с годините изучат, използват и изтормозят конвенционалните си телесни дадености, смело се насочват към неконвенционалните и чужди такива. Покрай практикуването на тези нездрави практики, често попадат и на себеполовоподобни. Този тип отношения не са доживот и не прехвърлят нашият човек трайно на другия бряг, но способстват за БИполяризация в стил "Я, то и от десет пъти не се ставало...".

Патология. 

Допреди 20-30 години се смяташе, че да си обратен е патология. Дали защото времената са такива, или просто историята се завърта и педерастията отново ще стане нормална дума, днес БИбиткането не се смята за нещо болнаво и нетипично. В миналото "терапията" е минавала през всички инженерни "удобства" на Инквизицията, докато днес да видиш двама мъже за ръка е почти ежедневие.
И къде са нашите смешни няколко века цензура, на фона на няколкото хилядолетия БИблейски и исторически неБИвалици? След като в целия Древен свят мъже са плющели мъже като за Световно, очевидно не е странно, че това се завръща.

Важно е да дадем светлина на няколко от най-големите заблуди относно хомо- и БИсексуалните, и да ги разБИем, както дърт гей би сломил Firewall-a на нежен единадесетокласник.

"Обратните" се раждат такива.
Ядец! Вече споменах за краха на Генетичната теория. А едно от най-практичните доказателства е факта, че от семейства на "нормални" се пръква нахакано зомБИ, както и от двойка "объркани", се появяват (ако са мъж и жена) или възпитават (ако са еднополови) 100% хетеро ориентирани продукти.

БИбиткането е болестно състояние.
Отново негатив. През 1990-та СЗО отсича: това са нормални хора!
Изборът на сексуална ориентация е тяхно лично право и как, с кого и по колко пъти ще го правят, си е техен личен проблем, стига да спазват законите (както всички останали).


БИ-мъжете са повече от БИ-жените.
Нищо подобно! Както споменах по-горе, половината планетяни са имали, или ще имат поне една хомо-ситуация в житейския си път. Дали ще я хванат за ръка и ще си я наврат в ...а е друга работа, но факт е, че я има. Особено, когато за по-дълъг период от време са без сексуален(ни) партньор(ри). При мъжете този период е предимно в юношеските години, а при жените в младата и зряла възраст.

БИнарните мислят само за секс.
Отново греда. Те са сексуални точно толкова, колкото всеки един шофьор на T.I.R., фаянсаджия, преподавател във ВУЗ, или назобен политик. Не забравяйте притчата за треската в чуждото око и гредата в собственото...

Гнусно и безсрамно демонстрират различието си.
Само, защото го приемаме като такова. Ако заживеем с идеята, че те са хора като нас, просто няма да ни прави впечатление. Гнусно ли е, когато влюбена двойка се целува в парка, или див тийнейджър прегръща съученичката си?
Добре де - и на мен ми е странно и ми идва в повече, когато видя двама награбили се мъже. Признавам. Просто така съм възпитан. Но и тук си има регулатор - знаейки, че обществото все още не ги възприема за нормално поведение, те се крият.


НеБИвалата им природа ги обрича на бездетие.
Дааа бе... Доста бели държави приеха (или са в процес да приемат) закони, с които позволяват осиновяването на деца от такива двойки. Отделно, нездравото влечение към Plexus perianalis на ближния не означава, че сперматозоидите на наш Гейо са за боклука. Както и яйцеклетките на БИляна...

МоБИлността им придоБИва заплашителни размери.
И тук грешите. Има официална статистика (отново на СЗО), според която процентно тези хора са константа. Винаги ги е имало, има и ще ги има. Просто динамичното развитие на сек'ви информационни технологии и комуникационно-транспортни взривове, както и либерализиране правото на информираност, доведоха до в пъти увеличени житейски обороти. Това изведе на преден план явления и възможности, които преди няколко десетилетия са били теми табу. Обществото се развива, а посоката - това зависи от нас... Дали?

Хомо заБИвките са еднопосочен БИлет.
Тук вече може да се поспори. От една страна е теорията за отклоненията в психосексуалното развитие (виж по-горе), а от друга са твърденията на някои учени, че могат да върнат в правия път отклонилите се. Техните твърдения почиват на факта, че проявата на подобно неБИвало поведение най-често е резултат от психосексуална травма в ранна детска възраст. Разчитайки на модерната (и добре платена) на Запад психотерапия, те ровичкат в миналото на пациентите си и изваждат на светло прикриваните с годините гнили ябълки. Твърди се, че подобни похвати имат успех, но за колко време и в каква степен, не се наемам да дълбая... 

Говорейки за БИбиткането сред мъжете, задължително трябва да отбележим огромната разлика между европейско и балканско БИоразнообразие. Излишно е да казвам с колко десетилетия БИнарна Европа е по-напред от нас, то си личи. И понеже си личи, няма как да слагам под общ знаменател западната и източна "нежна" мъжка популация. Мога само да пускам по една сравнителна нотка и толкоз!
Ето как наричаме различните "мъжки" линии у нас, според критерия ИНТЕЛЕКТ. Всяка прилика с действителни герои и съБИтия е случайна.

 

ХОМОСЕКСУАЛИСТ
Чрез тази група можете да се "отъркате" в аристокрацията на гилдията. За съжаление, тя е най-рядко срещаната, но не може всички да са със син задник..., пардон - кръв. Това са наследниците на онези древни, високопоставени в обществото зрели мъже, за които споменах в началото на този "труд".
Хомосексуалистите имат ценз, капитал и достатъчно мисловен материал. Грамотни и облагородени, те знаят как, на кого и по колко пъти да предложат вторичните си полови белези. Правят го изцяло в стил "учтивия лос", като този звук е силно задължителен...:-)


 
ГЕЙ
Гейовете са средната класа. Сред тях има и бивши хомосексуалисти, и откровени (но добре прикрити) педерасти. Разбира се, преобладава масата, която в повечето случаи се притеснява от общественото мнение по нашите ширини и като цяло се държи дискретно. Знаят какви са, знаят, че тук това е общо взето табу и че веднъж посочен с пръст, остава за цял живот. Веднъж гей - гей форевър! И да не си, посочат ли те, край!
Като всички среднокласови хора, гейовете също имат своите човешки вълнения, грижи, радости и страсти. Щастливи са от факта, че обществото все повече свиква с по-особения им статут, но и силно се притесняват от радикално настроените "мачовци", които ги използват за боксови круши, когато ги надушат. Имат си гей лидери, гей парад, гей общност, гей заведения и емоционалността им пръска като гейзер, когато запалят някой нов за каузата.


 
ПЕДЕРАСТ
Тук вече нещата загрубяват. Групата на педерастите е тази, която е главния виновник за негативното мнение в обществото. Преобладават нискоинтелигентните и по-елементарни БИбитковци, които са срам и позор за гилдията. Безвкусно, цинично и демонстративно излагат на показ различността си и криворазбраната си сексуалност. Не, че сред нормалните такива липсват, но когато е БИ, е доста по-дразнещо.
Всъщност, това е чалгата в общността. Както и чалгата сред хетеросексуалните, тези хора са продукт на няколко големи пропуска във възпитание, среда и липса на културни традиции в последните десетилетия. Кичът е с килограми, а празните кратуни бият на кухо отдалеч.

Защо не споменах нищо за транссексуалните?
Защото тяхното състояние не е вид сексуална ориентация и няма нищо общо с хомосексуалността. Това е полова идентичност, при която даден човек трайно и устойчиво се идентифицира като представител на срещуположния пол. Имат усещането, че са в чуждо тяло и са абонирани за тежки кризи на личността. Могат да бъдат жени, искащи да са мъже, както и мъже, желаещи да са жени. Абе, не са ни таргет...

Травеститите също са по-специална група, която неслучайно не присъства в основния текст. За да не преразказвам написаното в Wikipedia, както и да не се правя на капацитет по въпроси, с които не съм на "ти", ще ви оставя да сърфирате на воля... :-)

И какво сега?
Описах, поанализирах, поодумах и се разграничих.
А на въпроса "Ту БИ ор нот ту БИ", отговарям:
"Ммм не, мерси...". :-)


02.2013