Четенето на текста по-долу не е за всеки!
Не е и задължително...
Става въпрос за детайлно разработен реферат, доклад или както щете го наречете документ, целящ да информира. Или пък обучи, събуди и помогне на хората, от които зависи един от българските символи да не се превърне в бунище, продукт на човешката алчност.

Планината е Родопи, но утре може да е всяка една от 37-те ни планини. Да, не вярвах, че са толкова много, но така казва науката география. Тя казва още много други неща, но някой трябва и да слуша... За нещастие, хората които днес слушат са на изчезване. Единственият конвертируем шум, който има значение за обществото ни, е на парите. Именно този шум обърна отново погледите към разкопаването на Родопите, защото сечта очевидно не може да задоволи бездънните гърла на местните (и национални) феодали.

Тук ще спра, защото в противен случай ще трябва да кажа тежки думи за криминално-проявени лица като Първанов, Доган, Борисов, Гергов и още стотици "герои" на нашето време. "Хора", чиято логика на съществуване никога не ми е била понятна...

На вас пожелавам приятно четене, на групата приятели, заели се с тежкото бреме да опазят града си - успех, а на себе си - здрави нерви, защото ми е много трудно да се въздържам, когато изроди, облечени във власт... добре де, въздържах се.  СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА НА РУДОДОБИВА В РОДОПИТЕ

(За авторите: Димитър Събев е икономист и журналист, в момента работи за сп. „Тема”. Автор е на те-ренни проучвания за установяване на потенциала за устойчива икономика в Крайморска Добруджа, Странджа, Западни Родопи. През 2010 г. публикува книгата „Унизената земя”.
Руслан Йорданов е журналист във в-к „Стандарт”. Преди това е работил в сп. „Тема”, в-к „Пари”, в-к „168 часа” и в-к „Класа”. Пише по социални, политически и етно-религиозни теми. Носител е наградата „Черноризец Храбър” за репортер на годината през 2010 г.).
 1.2015