Когато бях дете, а и по-късно, вярвах.
Вярвах в Дядо Коледа, в Татковината, в Правителството, в справедливостта... В много неща вярвах - такива са децата.

Едно от тези неща беше телевизията.

Първия ни телевизор беше черно-бял, прекъсваше и като цяло беше пълна катастрофа, но няма как да забравя магията на аниметата, Милион и едно желания, а защо не и Всяка неделя (заради Пинко и инспектор ДюДю). Имаше само един канал и каквото чуех оттам, го приемах за истина. Така ме бяха учили.
Впоследствие се появи още един канал и аз бързо му гласувах същото доверие.
Телевизорът ни стана цветен, мирогледът ми малко по-голям, но аз продължих да вярвам, дори и след като "мирният" чернобилски атом влезе в къщите ни под формата на пресни салатки...

Когато се обърна палачинката и се оказа, че "другарят" Живков е престъпник, а Георги Димитров национален предател, "синята" телевизия поведе "бунта" и отново ни накара да повярваме, че нещо хубаво и истинско се случва. После се разбра, че синьото било затъмнено червено, а на добре облечените говорители и "народни будители" друг им пише аутокюто.

Много време не исках да повярвам, че са ме лъгали.
Доста време не можех да повярвам, че е възможно да има толкова безскрупулни хора, пардон - изроди.
Известно време ми отне, докато се ориентирам откъде и как да черпя информацията за случващото се "по света и у нас".
Е, полутах се насам-натам, надцених едни, подцених други, но като цяло мисля, че нацелих правилната посока.

Няма смисъл (а и нужда) да правя вътрешно и външнополитически анализи - нека просто кажем "Да живее международното положение" и да се вгледаме в индивида, т.е. във всеки един от нас.
Ще опитам да разчопля зависимостите, които пропагандата изгражда, да разгледам алтернативите, с които все пак разполагаме, както и да споделя личен опит. Последното (личният опит) не е за да ви дам наклон и посока къде и как да си го (я) държите, а от чисто егоистични подбуди - ако утре някой ме попита "Абе, ти тън-тън, какво гледаш", просто да му дам линк.

Полезно нещо е пропагандата. Стига да е на ваша страна...
Когато обслужва "притивниковите" интереси обаче, може да стане доста опасна. Точно в това се превърна телевизията, след като господата с конците по пръстите разбраха какво влияние може да има върху плебса.
Може би тук е мястото да кажа, че под телевизия имам предвид всичко, що влиза в определението МЕДИИ - вестници, списания, радио, ТВ, а напоследък и интернет, т.е. средства за информация и влияние.

Когато целенасочено, последователно и активно "облъчваш" определена група хора с конкретни идеи, доктрини и послания, опитът показва, че по-голямата част от тях започват да вярват на поднесеното. Тук се крие "ключът от палатката"!
Това не е измислено нито от "изграждащите Родината комунисти", нито от "коварните капиталисти". Хилядолетия преди да започнем да си чоплим носовете как да внушим на народа това и онова, древните са напипали правилното поведение - ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА! С годините само са добавяли някои детайли, съобразно набиращият се "прогрес" - мащаб, скорост, многопластовост, зависимост...

За какво говоря ли?
За това, как всяка новопоявила се власт бърза да обсеби комуникациите и да поеме в ръцете си диригентската палка.
Защо ли?
Защото т. нар. Четвърта власт по този начин остава силна само на теория... Купена, напудрена и подправена, тя просто става част от управляващите.

Искате примери?
Десетки са!
Най-пресен е медийната империя на лицата Пеевски и Кръстева, зад които стои Корпоративна банка, зад която стои Русия и Близкия изток...
Играха на орото с ББ, а сега са първи "врагове" и се плюят ли плюят... А народът зяпа и люпи семки. И вярва.
Тъпото е, че ежедневно милиони българи поемат помията на въпросната дружинка, купуват им вестниците, гледат им каналите и зомбираните водещи. Представете си какъв финансов ресурс би се освободил, ако всеки ден 1 000 000 лв. (един милион лева) не се дават за печатни издания, а за здравеопазване!
Представихте ли си?
А сега си задайте следните въпроси:
ЗАЩО НЕ ГО НАПРАВИТЕ?
ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ ПРАЗНИТЕ ИМ ВЕСТНИЦИ?
ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ БЕЗСМИСЛЕНАТА ИМ ТЕЛЕВИЗИЯ?

Знам, че отговорите са доста неудобни - оскотяване, затъпяване, мързел, липса на самостоятелност, на личности. Наведената глава на инициативата и свободата, смачканото самочувствие на индивидуалността, чалгализацията и идиотизацията...
Ето ви едно определение за журналистика:
практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория.

Логично е да забележите, че журналистиката се прави от хора. Този факт дава отговор на много от зададените и незададени въпроси, но като цяло, особено за любителите на сериалите, преводът е - НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЗА ЧИСТА МОНЕТА ТОВА, КОЕТО ВИ КАЗВАТ "ПО ТЕЛЕВИЗОРА"!

Какви хора са журналистите?
Обикновени, отрудени, активни, нахални, обрулени от размирното ни ежедневие... Казах ли и нископлатени, т.е. зависими?
Какви са опциите в живота за човек, захванал се с подобна професия?
Или да отстоява позицията си на обективен (т.е. неудобен) труженик, заврян в дъното на редакцията, или да се хване на хорото на шефовете си и да спре да му пука това хоро голо ли е, или да...

Кои са шефовете на журналиста?
Същите като него, но играли хорото доста по-дълго време. Давали и отпред, и отзад, и по гърба, и по лицето... Толкова много и на много давали, че за тях вече няма значение кой и как им се олабва! Стига да се заплаща, орото ще си върви.

Кои са олабващите се?
В най-новата ни история, хронологично се нареждат все червени!
Откакто СССР им предава властта през есента на 1944-та, та до ден днешен, Четвъртата власт е само и винаги в нюансите на червеното! Не говоря за няколкото дребни дяснопартийни изданийца, или за спорадично появяващи се бели журналистически лястовици. Те са просто изключението...
"Детронирането" на Живков, танковете на Младенов, СДС-то на Желев и Дертлиев, БСП-то на БКП, подхлъзването на Костов, малоумието на Симеон, Тройната коалиция, Тиквата, днешното недоносче... Всичко това (знам, че изтървам някои междинки) се роди и полази с нежните акушерски грижи на ПРОПАГАНДАТА. Добре платена, правилно насочена, майсторски написана и прекрасно изиграна! А и консуматорът (разбирай гласоподавателят) беше предварително отнесен (разбирай подготвен) от клоуни (разбирай платени марионетки) като Кеворкян, Трифонов, Иван и Андрей, Бареков и т.н. Научиха го да не мисли, да лапа, да цапа и да жули чалга. Да не си задава въпроси, да чака наготово, да гледа смирено и да вярва в чудеса...

За да не кажете, че съм тъмно син и мразя Съветите (пардон, Русия), ще дам и друг пример. Става въпрос за глобализация, конспирация, храни, лекарства, ваксини, токсини и дори Аспирини... :-)
Лъжат ни, драги!
И ни мажат...
Тъпчат ни с боклуци, правят си експерименти с нас, тотално ни побъркват, а след това ни "помагат" да се съвземем.
Съзидателно!

 -Тези пък кои са?
 -Гадните капиталисти!
 -Кой ти го каза?
 -Де да знам, всички така разправят...

Нека погледнем положението от още една страна - липсата на Четвърта власт.
Страни като Монголия, Северна Корея (тук цензурата буквално обезсмисля това понятие), мюсюлманския свят... Това е другата крайност. На места ситуацията в тези райони е еквивалент на Средновековие. Едене, пиене (или липсата им) - тези три работи... А, да не забравяме религията! Този така ценен опиум за електората... Идиотията на религиозните общества стига дотам (вкл. в САЩ), че скоро гледах как в тест правилният отговор беше, че хората са живели заедно с динозаврите... Но това с религията е за друг разговор - все пак се явява Пета власт.

 


Защо се пъна да пиша този незрял анализ?
За да споделя какво узря в личната ми тиква преди няколко години:

TELEVISION NO MORE! 

Спрях си кабела и огромните за времето си 42 инча останаха да служат единствено за филми от компютъра.
Компютър ли казах?
Да, след малко ще се върна на него.

Та, спирайки кранчето на дезинформацията, започнах да се уча (аз и семейството ми) отново да общувам с хората. Сам да анализирам случващото се, да не позволявам да ми сервират от обезглавяване на войници в Чечня и Афганистан, до имплант в пениса на Азис в Булгаристан. Мазните политици спряха да влизат в дома ми, да не говорим за безумните реклами на стотици ненужности. Изведнъж се отвори огромно пространство за спорт, истинска комуникация и тези три неща... Детето ми зачете книжки, а съпругата замени Фокс с истинска работа.

Да, знам какво ще попитате - за компютъра.
На този етап това е компромиса. Мобилността и правилното му използване го правят необходимото зло, което се явява буфер между личната ми свобода и Четвъртата власт. Но не се ли научите да филтрирате терабайтите информация, която изтича всекидневно от Мрежата, по-добре се върнете към телевизорите си! Там поне има цензура и шанса да увредите мукавените мозъци е по-малък.
Успеете ли обаче да усвоите сърфирането и да ползвате точно и само това, от което имате нужда, животът става песен... :-)


 

Скептикът в мен отдавна подритва камбаната, че от една зависимост съм попаднал на друга.
Оптимистът му опонира, че всичко е под контрол.
Реалистът, сочейки им трипръстна комбинация, продължава да се среща с приятелите си, да се учи на самодостатъчност и да възпитава младши в мъдрост, смиреност и доброта.
06.2013