Допреди 20-30 години никой не беше чувал за руколата, като даже се смяташе за плевел. Днес нещата са различни - във всеки изискан и добър ресторант е на почит, като бързам да уточня, че руколата няма нищо с глухарчето. Даже са от различни семейства.
Що за увод е това, ще попитате.
Нормален, ще отговоря аз, когато става въпрос за "зеленчука" Стоян Михалев.

Говорили сме десетки пъти за музика, за Киора, Стоян и Виктор, музикалните продукции, зад които стоите, телевизионните ви реклами и т. н.
Отделно, за всичко това е писано из нет-а с тонове...


Аз тогава да си ходя...

Повода да те потърся за този разговор са нещата, които хората не знаят за теб. Ще ми се да си поговорим за политика, за кино.

А, тогава няма да си ходя.

Така де, всеки знае кой е Стоян Михалев, всеки е чувал и припявал "Вярвам в теб", но не всеки знае с какво се занимаваш извън музиката. И тъй като мисля, че това, с което се занимаваш е стойностно и те различава от масата, съм убеден, че имаш място в този сайт.

Благодаря за оценката. Трябва само да внимаваме със споровете, че като знам колко време отнемат, ще ти задръстим сървъра...

Днес няма да спорим. Само чинно ще си записвам.
С ДСБ ли да започнем, или с киното?


Нека да е с ДСБ, че е хронологично е по-напред.

Ами, ти си на ход - как, кога, защо...?

След като правителството на Иван Костов и в частност самият той бяха отстранени чрез масирана медийна атака, хората се потопиха в несбъднатите си 800 дни. Помниш, как цялата медийна машина заработи за обръщане на общественото мнение, плюс назначаването на Царя за осигурител на завръщането на БСП през задния вход на властта. Към края на 2004-та положението беше започнало да става меко казано нетърпимо. Мутри, ДС-та и всякакви съмнителни елементи се бяха наместили навсякъде из управлението на страната. 
Иван Костов се беше оттеглил от активната политика, като дори в СДС определени хора подготвяха изключването му от съюза. Горе-долу такава беше обстановката тогава.

Както се казва, назрявала е "революционна" ситуация.

Неуместно иронизираш. Знам, че страниш от политиката, но по онова време в България се извършваха сериозни престъпления и подмяната на вота на хората беше факт. От една страна бяха излъгани от Кобурготски, от друга, реално управляваха бившите началници на комунистическите служби и руските им кукловоди. Да не говорим за десетките червени активисти (пребоядисани в жълто), които уреждаха близки и роднини с държавните благини.

А Кобургът не беше ли агент на ДС, вербуван още на младини?

Симеон няма досие, така че не можем да го наречем ДС агент, но "завръщането му" в България и имплантирането му в политическата ни система беше осъществено основно от хора, приближени към бившата Държавна сигурност.

Спонтанно ли създадохте ДСБ?

Може да се каже. Разбира се, имаше организация - първоначално чрез интернет сайтове, форуми, за да се стигне до първата ни голяма среща в аулата на ВИАС. Там се обединихме около желанието си страната ни да върви нагоре и напред, изповядвайки западноевропейските ценности, а не надолу и назад, влачена от колониална Русия.

А как стана връзката с Иван Костов?

За всички нас Иван Костов е премиера, който до този момент беше най-успешен. Хората бързо забравят, особено когато са "услужливо" подвеждани от платените медии, но точно неговото правителство от руините на жанвиденовите небивалици, благодарение въвеждането на валутен борд, успя да спре хиперинфлацията и България отново да си стъпи на краката. Изчисти мутрите от улиците, въведе касовите апарати, приеха ни в НАТО, подготви приемането ни в Европейския съюз. 
На фона на всичко това, след масирана руска медийна (и не само) намеса и десетки внедрявания на "къртици" в т. нар. сини структури, правителството на СДС не продължи реформите. Ръцете на Костов бяха вързани, въпреки министър-председателския пост. След изборите логично се оттегли, но ние бяхме убедени, че точно той е човека, който може и знае как да оправи нещата. Затова и го поканихме на тази среща - за да заявим желанието си да създадем нова и чиста от внедрени членове структура, която да води България в правилната посока.

Как се развиха нещата?

Той беше много развълнуван и ни помоли за срок от две седмици. Предстоеше Национална конференция на СДС и все още имаше надежда, че атмосферата в съюза може да се поправи. 
Като пример доколко агентите бяха превзели нещата отвътре, мога да посоча факта, че в деня на избора на ново ръководсво на СДС, пред НДК се изсипаха автобуси със стотици мургави новопостъпили "членове-делегати"...

Интересен факт. Явно това е била капката, довела до вземането на решението.

Очевидно, защото две седмици след първата ни среща, отново в аулата на ВИАС, Иван Костов дойде с документите за учредяване на Демократи за силна България. 
Всички се подписахме и се започна.

Верно ли е, че Дими (лека му пръст) първи е положил подписа си?

Точно. Дими беше голям привърженик на политиката на Иван Костов. Нелепата му смърт прекъсна изявата на една изключително силна личност. Извън музиката, той можеше да допринесе много за страната си.

Доколкото знам, не само си член на ДСБ, но и си в ръководството.

Имам голямото желание да съм полезен на каузата ни. Вече трети мандат и в софийското ръководство, и в съвета на Председателя. Това е орган, който основно се занимава с привеждането на партийните политики до районните организации на партията в столицата. Освен това, подпомага общинските ни съветници при вземането на решенията как да се гласува на сесиите на общинския съвет по различните казуси и подготвя провеждането на изборите за съветници и кмет на София.

Трябва ли да се притеснявам за живота ти?

Да се надяваме, че не трябва...
Вече седем години отблизо следя политическия, стопански, културен живот в страната и трябва да ти кажа, че сценария за латиноамериканизация на България върви с пълна сила. Червените пари, мръсните пари, ограбените от населението пари - всичко това се омеши на държавно ниво и с държавна протекция в услуга на шепа хора и интереси. Русия напазарува на едро геополитическите си интереси на Балканите, а нашите "русофили" продадоха безцеремонно всичко, до което успяха да се домогнат. Този процес продължава и в момента.

Тук сме на едно мнение. Особено по отношение на т. нар. "културен живот". Докато лица като Слави Трифонов и подобни добре платени клоуни, хванати под ръка с послушните "медии" мътят главите на хората, профанизацията е обречена на успех.

Обаче народът ни се оказа жилав. Вече дори на обикновените хора им прави впечатление, че чалга вълната потъва в забвение. Усетиха се и навреме започнаха да се отърсват от елементаризма. Дори и обикновеният чистач знае, че децата му имат по-голям шанс в живота, ако са образовани, културни, а не просто да благодарят на д-р Енчев....

Т.е. отново идваме на тезата за западноевропейското.

Логично. Това е цивилизацията, културата, която оказва най-силно и благотворно влияние на този свят в последните десетина века. Развитието на човечеството е минало през много култури, влияния, епохи, но толкова бърз и позитивен ръст не е имало никога досега.
Далеч съм от мисълта, че всичко е перфектно, но фактите са налице.

В тази светлина един простичък въпрос винаги запушва устата и на най-запаления русофил, с каквито често се срещам. Подведени от пропагандата на Кремъл, че последните 50-60 години всъщност не са били никак лоши и че Западът е покварен и зъл, разпалени оратори буквално млъкват, щом ги попитам:
 - А защо всички бивши другари и настоящи мутри изпратиха децата си да учат и живеят на запад, а не на изток?


Добър въпрос.
И много правилен.


Знаеш, че симпатизирам на синята идея и на партията ви, но защо според теб вече шест години не можете да станете силен фактор?

Силен фактор сме, не можем да ангажираме "масата" народ.
В подкрепа на първото твърдение мога да приложа много примери, когато сме се намесвали при откровени безобразия и сме сезирали наши и европейски органи.


Може ли всеки да стане член на ДСБ?

Вратите на ДСБ са широко отворени за всички, които споделят десните ценности и евроатлантическата ориентация на България. Всички, които смятат, че България трябва да бъде правова държава, където законът е еднакъв за всички и свободата е висша ценност. 
Проверката на желаещите да станат членове на ДСБ за принадлежност към ДС е един важен момент, но това не важи за регистрираните симпатизанти. Затова път важи с пълна сила за кандидатите ни за различни изборни длъжности.

Ще приключа темата за политика с въпрос за президентските избори.
Какво се случва?


Случва се това, което Кремъл иска - с много пари и умела задкулисна игра да продължи марионетния "стил" на Гоце Първанов. И Калфин, и Плевнелиев, и Кунева са от един отбор. Просто си играят добре ролите, а хората се радват на евтиния спектакъл и не си дават сметка, че всичко е на техен гръб.

А Светльо Хиподилски къде го слагаш в тази схема?

Светльо беше пуснат на терена да измери и обере протестния вот. Разбира се, на този вот му беше предложена една несериозна, а по-скоро шоу алтернатива. Така рискът за управляващите бе сведен до минимум.Минавам на тема кино.

Знам, че през студио Киора минаха доста клипове, но сега научавам, че би искал да разшириш дейността.


От известно време се интересувам по-задълбочено от европейските нискобюджетни продукции. Такава е и тенденцията в последните години - тези филми набират скорост и инвестиращите в тях търсят преди всичко стойностния разказ, силния сценарий. 
Смятам постепенно да се оборудвам с качествена HD техника, кран, микрофони - все неща, които са база минимум, за да направиш нещо качествено. 
Най-важното, което ще ми трябва, са талантливи и инакомислещи сценаристи. Хора, с които ще мога да материализирам това, което ми е в главата.

Как ще оцелееш чисто финансово - знаем, че този жанр не се къпе в пари и слава.

Другият аспект на проекта ми, е да давам на преференциални цени техниката под наем, т. нар. рентал бизнес. Студенти, прохождащи творци, хора, занимаващи се с визуални изкуства. По цял свят обучаващите се ползват отстъпки от големите компании, които правят проектите им възможни и ги мотивират по естествен начин. В България никой не се интересува от това, знаеш какво е на преден план и защо.  

Т.е., ако аз искам да заснема и монтирам дипломната си работа с качествена техника и на приемлива цена, ти ще си човека, така ли?

Нещо такова.
Или пък, ако покрай работата ти усетя, че си талантлив и различен млад кадър, носещ огромен потенциал с нестандартните си идеи, ще ти предложа да работим заедно. 

Интересно.
Има ли евро-финансиране в тази област?


Разбира се - там с тези неща се занимават доста по-отдавна и с невероятни резултати. Всеки запознат знае, че евро-киното е много по-истинско и дълбоко от американските еднодневки. Когато не отнемаш вниманието с "невероятни" спец-ефекти, а търсиш и изследваш даден казус чрез обикновените изразни средства, можеш да стигнеш до меко казано интересни резултати.

Някакъв готов проект?

Чрез Фейсбук преди време получих готов сценарий за филм, разказващ как нашите соц-въртиопашки са искали да построят паметник на загинали в България съветски войни. Проблемът е в това, че те не са загинали по време на сражения, а са били екзекутирани от своите собсвени другари и висшестоящи, поради извършени криминални деяния в страната (кражби, побоища, изнасилвания). В желанието си да замаскират тази грозна истина и да издигнат като герои едни обикновени престъпници, явно българските комунисти са били готови на всичко.

Ако не се лъжа, подобен е и казуса с МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия) в София.

Да, с тази разлика, че МОЧА е построен, докато паметника от сценария така и не бива завършен.

Уж изкуство, а пак се върнахме на политиката.
Я малко наука и техника - знам, че са ти любими.


Че на кой съвременен човек не са?
Технологиите се развиват с такава скорост, че едва успявам да им насмогна.
Много е важно в случая да не забравяме, че не се ли вложи дух и сърце в тях, те не са съвсем истински.
Стив Джоб (лека му пръст) е типичен пример. Човекът го е казал - stay hungry, stay foolish. Оядеш ли се, потопиш ли се в разкоша на имането, мисълта става ленива и тръгваш назад.

Склонен съм да се съглася, въпреки че така се вкарваме в порочен кръг - измисляме неща, които правят живота ни по-лесен, което пък ни заковава във високотехнологичните ни къщи, пред високотехнологичните ни телевизори и компютри.

Е, това си зависи от човека. Надявам се не искаш да кажеш, че технологиите ни дърпат назад.
Съгласи се, че в ежедневието, медицината... абе, защо въобще го дискутираме...?
Някъде четох, че скоро може би ще имаме технология, която ще записва личността ни на носител. Това в общи линии означава безсмъртие.

Хм, май нагазихме и в религията?

Не бих искал да смесвам науката с религията. Сигурно това би бил идеалния вариант, но досега никой не е намерил баланса. Дори един Хокинг не отрича Бог, но не го е и доказал.
Християнин съм, но не съм религиозен. Църквата се е появила в много важен етап от развитието на човечеството и е допринесла изключително много за опазването на човешкия вид. Чрез въздържанието към грях и урегулирането на нормите за добро и лошо.

Е, тук вече не се разбрахме, но както обещах в началото, спорове днес няма да има.

Просто смятам, че разломът в днешно време е културен, а не религиозен....

За теб не знам, но аз мисля, че успяхме да представим Стоян Михалев извън музиката и Киора.

Е, не съм толкова елементарен, но да кажем, че се опитахме.

11.2011