Заглавието не е случайно. Мутрите, лицата от Прехода, червенокуфаровчетата и останалите съмнителни персонажи, бавно, но сигурно се рафинират. Навсякъде по света е било така - печелят се едни бързи и мръсни пари, и след 10-20-30 години са вече бавни и чисти. Хората остаряват, заседяват се, възпроизвеждат се и започват да мислят за по-спокоен и луксозен начин на живот. Играта "Монопол" идва точно от реалността - инвестираш раздадените в началото пари където можеш и после събираш дивидентите...
Подобна е ситуацията и у нас - хотели, парцели, курорти, а защо не и цялото Черноморие... или пък планина?

Покрай тези "съвременни" форми на капитализъм има и единични, положителни неща - собствеността се пази от липсата на първите седем години на т. нар. народонаселение (друг е въпросът, че точно тези лица умишлено стимулират идиотизацията на нацията). Всичко е заградено, под ключ и само чака да отидете и да му се насладите (и да си платите). Още миналата година бях чел за това местенце, но едва наскоро имах възможността да го посетя. Намира се непосредствено до хотел "Ястребец" в курорта Боровец. Става въпрос за един горски масив (40 декара), заграден (неясно как) от собствениците на хотела. Законно или не, хората са направили чуден парк, в който някой се е постарал да изгради и байк трасе. От снимките ще видите какво точно има вътре, но аз бях приятно изненадан от това съоръжение и твърдо реших да се поупражнявам там.
Освен с каране на МТБ, в парка можете да се занимавате буквално с всичко, което по принцип правите в планината, включително и да палаткувате. За децата има доста "гъдели", така че и семейните не са пренебрегнати. Отделно в района има кортове, игрища, басейни и прочее... Прочеето, разбира се, е с пари - стаите започват от 160 лева двойката.

От цялата работа важното за мен беше, че освен на "чалга туризма" (разбирай спа/уелнес/голф/джиджи-биджи глезотии за съвременни "виладжии"), добре облечените бизнесмени в БГ са обърнали внимание и на планинското колоездене. Най-вероятно, основна "вина" за това имат от "Вивело", защото техни лога и велосипеди изобилстват наоколо. Постарах се да поснимам, за да мога да предам атмосферата на парка, защото е наистина едно полезно и приятно място. Представете си, че целият парцел на Правителствена болница е заграден с ограда, а вътре спираловидно са направени пътеки, виражи, серпентини, няколко скокчета с различна трудност и профил, дропчета, дори и норд! За няколко часа можете така здраво да се натоварите, че да не можете да си кажете името. Изключително интензивно и разнообразно каране, а на местата и елементите, които не ви се получават, можете да повторите, потретите и т.н., докато успеете (или не...).
Тук можете да видите снимките, а тук видеото с по-интересните заигравки. Не стреляйте по Dummy-то от клипчето, толкова може...:---)

Ако сте гост на хотела, пребиваването в парка е безплатно, ако ли не - плащате си пет лева за целия ден. Паркингът е 3 лв./час, но спокойно можете да паркирате и извън комплекса.


06.2012