За добро или лошо, имам наблюдения над повечето протести, провели се през годините в "демократичната" ни руска колония, наречена милостиво Република България. В началото не приемах, че някой ги организира отвън и по детски наивно вярвах в Дядо Коледа. Смятах, че сме горд и смел народ, умеещ сам да брани Правата и Свободите си...

Тц!

Единственото, което можеше да извади на улицата "гордите" ни и "смели" съ"граждани", бяха футболните победи и новогодишните огнени еякулации, струващи на данъкоплатеца десетки хиляди. В евро.
Т.е. хляб и зрелища, това го вдига на нашенеца.

Когато става въпрос за начин на живот, за истински Права и Свободи, за всички благини на Западноевропейкия модел, нашенецът е на лозе и прави това, което може най-добре - попържа и ругае насаденото му от безцветната мутренска пропаганда:
ВСИЧКИ СА МАСКАРИ! 

Ще си призная нещо - и аз бях "на лозе"!
Независимо защо и поради какви обстоятелства не успях да гласувам на избори 2013-та, нося този срам и го изповядвам пред вас. Това няма да промени ситуацията, но поне на мен ще ми е по-лесно да отговоря, когато някой утре ме попита...

Какво искам да кажа?
Да не вярвате в Дядо Коледа!
Няма такова нещо като български ПРОТЕСТ!
У нас подобни "мероприятия" са платени и поръчани.
Отвън.

"Протестите" срещу Луканов.
"Протестите" на СДС.
"Протестите" за защита на медиците.
 ...
 ...
 ...
"Протестите" срещу възможността да разберем имаме ли залежи от шистов газ.
"Протестите" на Орлов мост.
"Протестите" срещу монополите...

Много протест, много нещо!
И какво получаваме, дърпайки чертата близо три десетилетия след ПРОМЯНАТА?
Поредна тройна коалиция, цигарен дим, ДС агенти, Белене, нови заменки...


Далеч съм от мисълта да правя анализ на вътрешнополитическата ситуация през годините. Най-вероятно и не мога. Пиша това, "вдъхновен" от визията и нагласите на новите ни народни убавци.
Опитвам се да приложа проста аритметика - ако няколко милиона българи не са парламентарно представени и са недоволни от случващото се, каква ли искра е необходима да запали фитила на недоволството им?
Искра, корелираща с желание за достоен живот, или поредна намеса отвън?

Пиша и тайно се надявам нищо от това по-горе да не е вярно.
Да излязат на улиците едни будни и възмутени граждани, и да изметат боклука. С гражданско неподчинение, с ПРОТЕСТИ, със сърп и чук... пардон, с ФЕЙСБУК.
Да променят статуквото и да покажат, че "...сме горд и смел народ, умеещ сам да брани Правата и Свободите си".
Да се покажат лидерите, да поемат отговорността и да дадат възможност на угнетените сами да извоюват достойното си съществуване.

Знам, че нямам право на думичка дори - нали не съм гласувал...
Затова и млъквам.
Надявайки се.05.2013