Дефиниция на КИФЛА (за този материал):
индивид от мъжки или женски пол, не се вълнуващ от случващото се в държавата  в последните дни, чието съзнание е 99.99% заето от външния вид, материалното положение, модерното за деня и къде е най-новия MALL...

Няма как да съм напълно изчерпателен в процентите. Сега се сещам за нееб*телните, майките с децата, татковците със спорта, пенсионерите с промитите мозъци, тетките и чичовците с генетичните заболявания тесногръдие и непукизъм, самоизолиралата се част от обществото ни, която се е предала и вдигнала ръце от простотията човешка... Много са!

Нефелният ми опит за кратка класификация е продиктуван от желание за промяна. Рядко в живота ни има силни моменти, в които нещо се случва. Между едене, пиене, сране и онази работа, ежедневието не ни поднася почти нищо друго, освен суета, редки опити за оригиналничене и дежурното чесане по г*за. Вярно е, че няколкото подобни момента от близкото двадесетгодишно минало ни донесоха куп разочарования, но пък кой е казал, че Доброто винаги и постоянно побеждава Злото?!? Съдбата е тази, която определя Баланса в силите и макар да не я разбирам, от опит знам, че след черно, винаги идва бяло.
Е, доста политическо черно се насъбра в последните две десетилетия. Не мога да кажа, че страната ни е спряла развитието си, но цъкането в интернет и карането на нова кола не е признак за прогрес. Особено, когато засяга една пета от населението, само в големите градове и то не всеки път...

Отплеснах се, а исках да правя класификации.
Мотивът?
Да отговоря на себе и дузината граждани, които ще го прочетат, защо би било добре в настоящите протести да се включат повече хора.
Да отговоря на себе и дузината граждани, които ще го прочетат, защо при два милиона "крепостни", в град като София по улиците са едва 20 хиляди.
Да отговоря на партиите и дузината лидери, на които симпатизирам, защо ще продължат да стоят в опозиция, ако не променят тотално поведението си и не изволнят набедените си PR-ри.

Защо пък аз?
А защо не?
Имам опита на няколко протеста!
Първият беше, когато ми внушиха как българските мюсюлмани трябва да си ходят в Турция и веех БГ байряк като гламав от прозореца на училището.
Вторият беше, когато ме излъгаха със синята идея.
После гонихме Виденов. След това нас ни гонеха...
Доста протести съм видял и всеки си имаше собствен облик. Посъбрах опит и като участник, и като зрител. Затова ще се самообявя за класификатор и ще се пробвам да опиша кифлите (преди време го правих по друг повод).КИФЛИ ПО СЪДБА (КПС)
Тук са натуралните, самородни хапки. В природата винаги има една плътна маса, наречена мнозинство. Това е баш тестото! Нейната функция е да захранва с мат'рял маргиналите, различните, инакомислещите. Без нея няма Еволюция, защото оттук се пръкват прогресивно мислещите, регресивно дърпащите се, малцинства и божества... Яйцето и кокошката, Ин и Ян, Пижо и Пенда - всички сме тръгнали от този първичен бульон.
Кифлите по съдба са вечното мнозинство. Според различни автори, 70-80% от популацията се определят като такива. Разбира се, те не използват това име, а наричат себе си "човек, това звучи гордо" и вярват, че всичко трябва да се върти около тях. Целите им са основно свързани със споменатите едене, пиене и ..., а животът обикновено протича между абитуриентския бал и хорото на сватбата. След това угасват и с телата си просто крепят тежката структура на т. нар. ни Общество. Лесно манипулируеми, предсказуеми, конвертируеми - политиците използват тези качества, за да допълват процентите, които често им липсват в "катарзиса", наречен изборни резултати.
Уважаеми КПС, аз не съм забравил, че сме роднини! Призовавам ви да се поразмърдате, да спрете да вярвате на "Славиту" и "Новините", да приемете факта, че Пресата не е свободна и да опитате да се позамислите. Ако не можете, прочетете мислите на някой по-умен от вас (нека не е политик) и в името на децата си се поогледайте какво се случва! Може пък и да ви хареса...


КИФЛИ ПО НЕВОЛЯ (КПН)
Неволята е трудна ситуация, в която трябва да направиш нещо, за да се измъкнеш от това незавидно положение. Представителите на КПН са изключително голяма група, в чиито живот Неволята влиза под формата на битовизми - тежка работа (или безработица), безпаричие, липса на равен старт в живота. Посочените битовизми уникално бързо определят и начина на мислене, който е всичко друго, но не и обществено ориентиран. Допълнително, умишленото профанизиране, което напоследък се превръща в държавна политика, пресира главните ни герои дотолкова, че на тях просто не им пука. Има моменти, в които трупаното през годините избива спонтанно, но на този етап за насилие няма да говорим.
Има надежда, драги КПН. Историята показва, че колкото и да те мачкат, в повечето случаи дълбоко в теб остава потенциал, който чака своето време. Дали пък не е дошло точно това време? 

КИФЛИ ПО ПРИНУДА (КПП)
Това са борците. Питбули, добермани - имат и характер, и воля, но пустото чувство за самосъхранение и сребролюбието ги правят железни пред всякакви каузи. В името на собствената изгода и благосъстояние, тези хора са готови да продадат и душата си на всеки, който предлага кеш (метафора). Тъй като на протестите кеш не се предлага (изключая обичайните заподозрени), КПП губят интерес към начинанието, т.е. няма далавера. На тези кифли нямам какво да кажа. Някой ден, ако децата им се отърсят от домашната атмосфера, сами ще им зададат неудобните въпроси... ако въобще си говорят с тях.

КИФЛИ НА СТРАХА (КНС)
Малодушие, нерешителност, страх - все човешки качества, които логично са разхвъляни сред болните ни мозъци. В нечии глави обаче, тези "качества" са силно избуяли. Дотолкова, че не смеят да излязат на улицата и да заявят позициите си, само защото някой нещо може да им причини. Мафията, ТИМ, скинарите, зъл съсед, завистлива съседка - все потенциални врагове в параноичните им тикви.
Ако кажем, че тези хора са страдали и затова са заели тази незавидна позиция, може би няма да сме далеч от истината. Все пак мутрите биеха допреди 10-тина години, а силовите "бизнес" похвати на Борисов работеха допреди няколко месеца. И въпреки това, не може подобни оправдания да заличат личността и това да послужи като извинение за наведената ѝ главица.
Уважаеми КНС, не вярвам да вземете децата си и спокойно да развеете знамена пред Министерски съвет, не вярвам да излезете групово и да изкрещите пред всички, че ви е писнало да ви лъжат. Но вярвам, че когато дойде момента и сте сами в стаичката за гласуване, няма да забравите кой ви е довел до това психично състояние.

МОЛНИ КИФЛИ (МК)
Продукт на материалното, профанизирано и обезличено "държавническо" поведение на Прехода. Научени да не се бъркат в делата на политиците, да не се интересуват от случващото се в държавата, да гледат "Сексът и града" (в най-добрия случай) и да слухтят кога и къде отваря врати поредния MALL... Перфектен продукт на материалното мислене, в който по връхните дрехи посрещат, а по обувките и костюма изпращат. Огромна група хора, зомбирана в печеленето на пари, за да насмогнат на изискванията на лайфстайла.
Не знам как бих убедил тези хора, че извън стените на търговските комплекси има и друг живот, в който те могат да участват. Може би с разпрадажба на нови модели марково бельо пред Президентството?

НЕЕБ*ТЕЛНИ КИФЛИ (НК)

Особен вид, при които страхът е заместен от неебателност. Те са "граждани на света" и са тук "за малко". Пропагандата отдавна ги е убедила, че няма смисъл не само да се борят, но дори да търсят и отстояват правата си. Случващото се около тях е досадно и обременяващо "куул съзнанието им". Дали са работещи, пътуващи или емигриращи, НК отдавна са се отвратили от социума и "радините му вълнения" и просто оцеляват поединично. Не се интересуват от обществени каузи, правителства, конюнктури. Имат нюх за по-малкото съпротивление и това ги пази от неприятности.
Какво ли бих могъл да кажа на НК?
Май нищо...

АРТ КИФЛИ
Хората на изкуството са по-особена категория. Често са единаци, темерути, особняци. Тези им качества ги карат да странят от масовките и винаги с особена доза съмнение да приемат всеки, който скандира "Долу" или "Да живей"! Самолюбието също не е рядка черта, както и неспособността да приемат факта, че хубавите неща невинаги се правят само от "Царицата майка"..., защото без мравките тя е нищо.
Как ги нахраних, а?
Не се бойте, драги творци - ние ви уважаваме и обичаме! Имаме нужда от съпорта ви, защото в този прогнил живот заедно гризем дръвцето. Едни го гризат материално, други ментално, но всички накуп берем срама на тлеещото в червено ежедневие. Още от девети септември... В този живот не всичко е хонорар, корица на списание или пълна зала. Има моменти, в които трябва да се слеете с "плебса", за да оцелеете. Физически.
 


Сигурно изтървам още кифлени разновидности, но не е това най-важното. По-важно е да се коментира и дискутира с различните популации естеството на случващото се. Не с омраза и презрение, а спокойно и културно. Егоистично и глупаво ще е да разделяме протеста по интелект, класа, произход и партийна принадлежност! Широк достъп и толерантност към всички, дошли с добри помисли, защото всяка кифла би трябвало да носи в пълнежа си рецептата за козунак!06.2013