Главен "виновник" да разбера за съществуването на това място бе Видка Атанасова и написаното от нея в Дневник. Ако видите в какво обкръжение е сградата на Националния политехнически музей, ще разберете защо никога не сте подозирали за съществуването му... За капак, в двора се намира и къщата на един национален предател и престъпник - Георги Димитров, чиeто чучело допреди 1999-та плашеше трудещите се от бетонния си "мавзолей" на пъпа на София. Повече за това и ироничното му съжителство с Петър Дънов можете да прочетете тук.

Да се върнем на музея - реновиран, подмладен, напълнен до козирката с експонати. Отделете си поне два часа, ако искате да разгледате всичко на спокойствие. Да, експозицията не е конкурентна на известните му световни "братовчеди", но е достатъчно информативна за нивото, на което е била и е в момента българската наука. Видка е дала достатъчно изчерпателна информация в интервюто си с физика Галя Русева, затова аз ще наблегна на снимките.

Пощраках, докато една събота синът ми беше на урок по занимателна математика, организиран тук. Останах изненадан от броя на децата, които бяха дошли с родителите си и пожелах на всеки български музей да има такъв интерес към събитията в него (ако ги има)... Всъщност, в нормалните държави отдавна са открили "топлата вода" - работата с деца. Само така може да бъде запазен или предизвикан свеж интерес към работата на тези институции, които у нас са със затихваща функция.
Още от вратата ви посреща един истински Месершмит! До него се мъдри надменно гледащ Фиат.Благородникът е малко по-навътре... реновиран Форд.Български електро-байк от 80-те!"Паякът" - първият БГ- велосипед, произведен през 1880 в Нова Загора.Макет на тепавица.Колекция джобни часовници.Шпионски фотоапарати.Изчислителни машини.Стан за гайтани.Модерни прибори за автомобили.

Останалите снимки можете да разгледате тук.


И не забравяйте, че подобни интересни места има не само на Опълченска 66 .
Повече по темата.


9.2014