От баба ми знам, че като сме на софра, всички сме големи пичове.
Пак от нея съм чувал, че истинската същност човешка излиза на показ САМО, когато има зор.
Е, днес има зор.

То не бяха бежанци, месТни избори, а сега и атентатите в Париж.
Минаха няколко дена, мина и първоначалното объркване от ударната вълна и започнаха лакардиите. Казионните "философи" изпълзяха от дупките си и подкрепени от опорните точки на работодателите, загребаха смело в развълнуваното медийно море.
Част от този безкраен информационен басейн, Фейсбук нямаше как да остане встрани от позакъснялото цунами. Стартираха различни инициативи, опънати до скъсване в крайностите на тезите и отдалечеността на ценностите си. Точно това ме провокира да поразсъждавам на глас и да си го запиша, та когато гръмне и у Нашенско, да видя дали ще съм на същата позиция.
От всеки дефект - ефект!
Това вече не е от баба ми. Отвътре ми иде. И други неща ми идат да кажа на някои от "приятелите" във ФБ, но възпитанието не ми позволява. Затова ще се фокусирам върху плюсовете от минусите.

МИНУС №1 - ТЕСНОГРЪДИЕ
Ограниченост, посредственост, дребнавост... синоними, в случай, че някой не е разбрал.
Този МИНУС бе един от първите, на които ми замириса реакцията на аудиторията. Така им се падало на франсетата, що се били ровели в Сирия, гадни колониалисти, надути парвенюта, европедерасти... А, да не забравяме и милионите емигранти, които този месец трябва да се активизират, за да превземат Европа, изколят християните и възцарят Халифат!
Ето го и ПЛЮС-а.
Пореден в историята на човечеството терористичен акт, логично реализиран в един от най-красивите, богати и с висока концентрация на туристи европейски град. Вас ако ви зомбират от деца как трябва да колите и взривявате друговерци и нищо друго не можете да правите, къде бихте отишли? Даже закъсняха и са много нарядко (за щастие) подобни изродщини, а това показва, че въпреки всички пролуки на демократично функциониращите общества, службите си вършат работата.
Трудно можеш да намериш плюс в това да видиш как немалка част от уж интелигентните ти и облечени в човешка кожа познати, откровено злорадстват на гърба на чуждото нещастие. Споменават се думи като лицемерие, овце, манипулирано стадо и все в този стил по адрес на хората, сложили си френско знаме в знак на съпричастност.
А защо да не си сложат - на един клик разстояние е.
Вие какво си сложихте - Смайли, ЧеГевара или петолъчка?
Или айде, да не кажете, че ви хвърлям в лявото... кажете, какво си сложихте?
Доза хейт, заучени фрази за алчните капиталисти и едно голямо Нищо. Толкова голямо, че да ви разпознаваме отдалеч що за хора сте.
Ето, това е ПЛЮС-а. В такива моменти падат маските и виждаш точко колко са хората около теб. За останалите просто си правиш изводите.

МИНУС №2 - ПРОПАГАНДА
Част от "изкуството" на войната, пропагандата е сила!
Дваж по-силна е, когато я водят интелигентни изпълнители. Чудеса и върхове в манипулацията са постигали изроди като Ленин, Сталин, Хитлер... както и съвременните им последователи от малък и голям калибър. Няма да забравя как в 11-ти клас, по време на Възродителния процес, веехме Трибагреника от прозореца на гимназията, твърдо убедени (с промити мозъци), че българските турци са гадове, които трябва да си ходят..., а Дружинната ни се радваше и пляскаше с ръце. Беше си свършила добре работата.
Очевидно добре са си свършили работата и отговорните родолюбиви другарки и другари, впрегнати срещу добро заплащане и привилегии, да зеят срещу света, към който всички (защо ли) се стремят. Не е лесно да убедиш толкова много млади и уж прогресивни хора, при цялата информираност в днешно време, че:
 - Западът е гнил и смъртта му чука на вратата
 - евротолерастията ще погуби всички и ще ни заличи като народ
 - снобарите и бюрократите убиват Европа, а емигрантите ще я довършат

И, разбира се - спасението:
 - само православието може да ни запази като нация
 - да се снишаваме и да не се врем между шамарите
 - сами да си вържем източната каишка, че така може и да ни се размине.

Къде са ПЛЮСОВЕ-те в тази ситуация?
Навсякъде:
 - виждаш колко елементарни са хората и как не мислят, т.е. спираш да им се връзваш
 - заобикаляш се и инвестираш емоции САМО в себеподобни, които те зареждат и развиват
 - научаваш се да разпознаваш пропагандаторите и ги "убиваш", подминавайки ги.

МИНУС №3 - ЛИПСА НА ЧОВЕЧНОСТ
Това е най-тъжната част.
Хем го знаеш и пак боли.
Всеки ден по планетата умират хиляди - от болести, несправедливости, войни, атентати... какво ли не. Така е устроен светът, т.е. така сме си го устроили, защото явно толкова струваме. Просто едни нации успяват да се обединят около нещастията си и да вървят напред, а други ги приемат за нещо нормално и просто ги подминават. Скоро гледах филм как украинци и руснаци погребват жертвите си от конфликта в Донбас. В Украйна тези хора са обявени за герои, а в Русия всичко става "на тъмно", под охрана и без свидетели...

Липсата на човечност е големият МИНУС от реакциите на "хората" във ФБ. Това е, което ме натъжи и накара за пореден път да наруша личната си хигиена, и да ги вкарам в мислите си.
Какъв е ПЛЮС-ът?
Голям.
Успях да видя човеците сред хората... 

 


Войни, тероризъм, търговци на оръжие и глобални интереси на шепа изроди, облечени във власт ще има винаги! Такива сме хората - глупави, манипулируеми и безпаметни. Затова и вечно ще страдаме.
Французите ще се оправят бързо, защото са сплотен народ със силен дух. Ще си направят изводи от грешките и ще забавят по-дълго във времето следващите атентати. Да, такива ще има, докато има хора с оръжие и промити мозъци.
Германци, англичани, италианци и прочее европейски народи също ще преразгледат плановете и стратегиите си за национална сигурност, и в движение ще се научат как да разпознават лошите. Неслучайно Европа е магнит за всеки, търсещ нормалност и спокоен живот - очевидно в тези държави има нещо повече от толерасти, гей-паради и бюрокрация.
Дори и у нас, в БГ, може би някой ще се стресне и Тиквоначалникът ще прозре, че утре и той може да е в тълпата с камикадзета, та ще поиска повече Държава в Мафията...

Не претендирам за изчерпателност.
Не претендирам и за ценз и професионализъм.
Това, за което претендирам обаче, се нарича човечност.


11.2015