Повод да се закача за клавиатурата е нещо ново за мен - в събота ще стана партиен член!
От ДКМС насам не ми се е случвало подобно нещо... Факт е, че усещането е доста хлъзгаво, защото в годините на БГ-цирка, наречен "ПРЕХОД", в главата ми, а и сред населението като цяло, не остана и една добра мисъл, споменавайки думи като партия и политика. Въпреки това, в стил "НАДЕЖДАТА УМИРА ПОСЛЕДНА", за пореден път ще дам рамо на едни хора, които изглежда говорят и мислят правилно. Част от тях познавам, друга не, но по-важното в случая е, че гледаме в една посока.
Облагите и дивидентите, които търся от подобно решение не са материални - пари имам, за здравето се грижи Шефа, душата ми отдавна плува доволно в морето на самодостатъчността. Правя го, за да дам още един шанс на нормалността и логиката, които би трябвало да движат този свят и в частност Клетата ни Майка България...

ПАРТИЕН МАРКЕТИНГ е опит да материализирам и подредя мислите си за нещо, от което разбирам. Повече от 20 години работя с хора, повече от 15 ръчкам пазарному - все нещо съм понаучил. От книжки, от знаещи и можещи, от принципа проба-грешка... животът постоянно ни дава кредит мъдрост, само дето малцина му обръщат внимание.
Та, в редовете по-долу ще опитам да ви убедя защо партиите трябва да функционират като фирми, функционерите и членовете им като служители, а политиките им като пазарен продукт.

С какво разполагаме в момента?
Поне дузина диверсифицирани версии на БКП (БСП, ГЕРБ, ДПС, национал-атакисти, псевдо седесари, барековисти, "войводи" и подобни чекиджии с/без аптеки...), чиято основна цел е да точат пари (държавни, европейски, руски) и да ни държат в орбитата на бившата СССР. В тези среди се върти  номенклатура от няколкостотин души, които цял живот са правили едно единствено нещо - усвояване на чужди, лесни пари. Преобладаващата част от тях са червен продукт на близкото минало, останалите са безцветни лешояди, които просто следват уж немиришещите банкноти.
За остатъците на опозицията ще говорим след малко.

Как функционират тези партии?
Един или няколко "началници" спускат низходящо каквото им е хрумнало, или каквото от Кремъл са им казали да им хрумне и структурите по места изпълняват. Разбира се, за пред медиите (вече тяхна собсвеност) хрумванията (предимно различни форми на кражба) се обличат с конвертируеми думи като "национален интерес", "справедливост", "суверен", "равенство", "благоденствие"... или пък плашещите "мигранти", "разруха", "цигани" и т.н. Целта е ясна - лично облагодетелстване, векуване и слугуване, т.е. всичко друго, но не и нещо, свързано с интересите на страната ни.
Защо ли?
Защото няма как интересите на България да са пряко свързани с интересите на друга държава (извън ЕС), особено на Русия! Поне не и докато най-голямата и богата на ресурси държава в света се държи по този начин... но това е друга тема, надълго и нашироко дъвкана от много по-подготвени и знаещи от мен.

Да се върнем на маркетинга.
Представете си, че партията "Да, България", чиито член ще бъда от утре, функционира на принципите на всяка средностатистическа фирма. Разбира се, има различен вид търговски дружества, но това е конкретика, която в момента не ни е нужна. Важни са принципите - точно, кратко и ясно да са упоменати кой управлява (висш мениджмънт), кой отговаря за различните отдели (среден мениджмънт) и кой работи в производството (нисш мениджмънт и работници).

Следващ важен момент е какво произвежда фирмата - в случая политики, ориентирани към нормалното функциониране на държавата. Продуктите на тези политики би трябвало да са:

1. наличие на държавност (каквато в момента липсва) - видовете власти и функционирането им в интерес на гражданите, а не на гореспоменатите диверсификации...
2. адекватен бюджет
3. сигурност за населението
4. функционираща осигурителна система
5. функционираща здравна система
6. ...

Изключително важна е ясната мотивация на работещите във фирмата, т.е. защо го правят!
Освен, за да е добър продукта, от което логично на всички ще ни е добре, трябва да се знаят и материалните стимули - заплата, бонуси, привилегии. Само подобна прозрачност ще внесе покой в сънищата и на "фирмаджиите", и на потребителите на продукта, ако щете, ще затвори трайно устите на пикоблитцоподобните поръчковисти и ще обезсмисли напъните им. Дори само затова си струва...

Като всяка голяма и коректна към клиентите си фирма, нашата би трябвало да има добре работещ маркетингов отдел. Ако хората в него знаят как да "продадат" продукта на максимално голям брой купувачи, т.е. увеличат пазара и търсенето, значи фирмата ще е успешна! А повярвайте, на пазара на смачкания и профанизиран народ има огромно търсене! Но забележете - не търсене на партия, не търсене на пореден "началник", а търсене на нормален и достоен живот. Именно това е продуктЪТ, който би трябвало да произвежда фирмата ни.

Сега нека приемем, че имаме продукта, т.е. "Да, България" има желанието, ресурсите и екипа, които да предложат на хората нормален и достоен живот. Най-труден е момента, в който този продукт ще трябва да бъде представен пред евентуалния купувач и той да бъде убеден, че именно това е нещото, от което се нуждае. През годините потребителите свикнаха с всякакви ментета и развалени, с изтекъл срок отживелици. И макар, че в България дори матраците са с по-дълга памет от хората (заемам цитат), все пак има някакво останало чувство за самосъхранение, т.е. най-опасните и зле изглеждащи боклуци се избягват.

Имам работеща формула за решаването на този според мен най-сериозен проблем. Нарича се Human marketing. Свързан е с много работа и нерви, но най-вече е свързан със смиреност, прозрачност и спокойствие. Нужни са още опит, търпение, безкористност и онези неща, които би трябвало да сме научили в първите седем години...

За фирми и маркетинг можем да си говорим още много... с този текст опитвам да дам насока към едно по-различно мислене, каквото, за съжаление, липсва в политическото пространство. Ако има проявен интерес, всичко това може да става в движение - предсрочните избори вече чукат на вратата, а лешоядите още отсега са се наредили на хранилката на властта, зинали алчни клюнове за поредната порция народна храна. И да ви кажа, клетви в стил "Да се задавят дано!" не помагат. Не се давят. Поемат още и още - като злокачествен тумор в тялото на Клетата ни Майка...

Не, че ще е чудо голямо, ако "Да, България" се окаже лошо управлявана, или пък с некадърен маркетинг, а оттам и с лош краен продукт. Светът ще си продължи по пътя с или без нас. Просто ще е жалко, че великата държава, която сме били, за пореден път ще попадне в ръцете на хора, които дори и името си не заслужават!
Добрата новина е, че на този етап нещата изглеждат добре подредени, документите изрядни, а "фирмаджиите" нахъсани да работят на 100%!

Остава и да разбират от маркетинг...
П.П.
Кой е Собственик на фирмата ли?
Е, как кой - Суверенът.


6.1.2017