Двамцата, които ще представя по-долу, са като Крачун и Малчо. Крачун по паспорт е Влади Кирилов - огромен мъжага, с който не бихте искали да имате конфликт. И внимавайте с ръкостискането - боли...
Малчо е Любомила Кривошиева - мила и тиха дама, с вид на сестра от католически орден в страна от Третия свят.
С Влади се познаваме от много години, а с Люба - от лекциите на БФБ в Биологически факултет всяка сряда.
Поводът да ви срещна с тях е, че те са добри хора. Извършват добри дела и заразяват с добротата си мнозина. Сред заразените съм и аз, а със следващите редове ще се опитам да заразя и вас.

Влади, ще започна с теб, не защото сме невъзпитани, а защото чисто хронологично леееко изпреварваш дамата.
Какво е Добро хрумване?


Това е фирмата, зад която стоят двете ветеринарни клиники - тук (на Княз Борис I №125) и в Борово (Подуево №10).

Т.е. ти си ветеринарен лекар, собственик на клиники Добро хрумване. Малко хронология?

Завърших висшето си тук, в България, работя вече 15 години. 2010-та ме избраха за Лекар на годината, 2008-2010 бях председател на софийска колегия към БВС, не съм спирал със специализации, семинари, курсове и т.н.

Постоянно се усъвършенстваш, значи. И си Директор на водопад!

Не се изживявам като такъв. Всичките 13 лекари, които работят в клиниките, са ми и приятели. Екипът е много силен и предполагам затова нещата ни се получават.

Добра ли е подготовката, която дават ВУЗ-овете ни, или както в хуманната медицина, всичко започва едва след завършването?

Теоретично - може би, но практиката идва след това. Ако не са семинарите, следдипломната квалификация и различните курсове, си оставаш един дървен философ. Знаеш, че освен наука, медицината е и занаят.

Така е, а от запознати знам, че си един от най-добрите ни "занаятчии"... Не те карам да го потвърждаваш, а ще попитам за естеството на работата ти.

Естеството е повече от естествено - лекуваме и помагаме на всякакъв вид добитък. От аквариумни рибки и 30 грамови мишлета, до коне. В тези граници влизат хамелеони, змии, гущери, птици... лудницата е пълна, но пък е голяма забава!
И в двете клиники инвестирахме в скъпа и качествена техника, персоналът е на ниво. Квалификацията ни не е спирала - постоянно сме някъде и учим по нещо. Скоро предстои Световния ветеринарен конгрес. Тази година е в Кейптаун и на фокус са големите котки. Можеш да си представиш как ме сърбят ръцете...Ти май си универсален боец в животинската анатомия?

Нямам избор - работим с всякакви видове. Признавам, че най-големите предизвикателства са сложните операции. Успешно възстановяваме счупени прешлени, хернии на гръбначния стълб, тежка ставна патология, сърдечни пороци, гинекологични... абе, пълна програма. Скоро инжектирах аквариумна рибка с антибиотик - не че е трудно, но е шантаво.

Т.е. ако ми потрябва тестис от охлюв или простата от прилеп (за магия), да ти се обадя...

Ще се договорим.

Кое те мотивира да го правиш?

Как кое -  това, което теб в хуманната медицина - здравият пациент, удовлетворението, че си помогнал, развитието ти като професионалист. Комплексно е.

Както и дейността на Люба от фондация Дивите животни. А тя е? (тук вече се обръщам към дамата)

Тя е насочена към пострадали диви животни, на които оказваме помощ. Целта е да се възстановят и да могат да продължат съществуването си в дива, естествена среда.

Кои са хората, стоящи зад това?

Официалните лица зад фондация Дивите Животни сме двама - аз и Карней Карнеев, един от малцината практически познавачи на поведението на хищните птици в България. Реално са всички, които ни помагат и за щастие не са малко.Звучи драматично...

И е точно така. Ако не са хора като Влади, не бихме могли да се справим. Знаеш какви са цените на лекарства, консумативи и най-вече специализирания труд. Клиники Добро хрумване го правят изцяло Pro bono, т.е. от добра воля!

Това е и причината да си говорим в момента. Каква е твоята история?

Преди да започна да се занимавам с фондацията, бях ръководител на Реанимация и Бебешка стая в спасителния център на Зелени балкани в Стара Загора, а Карней беше отговорник на Размножителна част и Обучение на птици. За съжаление, "спасителен" този център е само на хартия - хората там не обичат животните, не желаят да получават знания на тази тема и не изпитват нужда да положат и най-малкото усилие за пациентите си. Това ме принуди да напусна и да започна самостоятелна дейност. Надявам се, ако имаме достатъчно подкрепа от дарители - хора, загрижени за дивите животни, да успеем да направим спасителен център край София.

Да уточним - ако намерим пострадало диво животно, можем да го занесем или в Центъра в Стара Загора, или в лицензирана за това ветеринарна клиника.

Точно така. Но ако видиш какво е положението в Стара Загора, ще предпочетеш клиниката, а и центърът на Зелени Балкани приема само защитени видове птици, други видове животни и "обикновени" видове птици не. За щастие, в лицето на Влади и колегите му тук, намирам истински загрижени и желаещи да помогнат хора.

Във Фейсбук страницата ти пише, че не си с ветеринарно образование.

Така е. И в никакъв случай не го неглижирам. Вярвам обаче, че за да помагаш на когото и да било, трябва да носиш нещо по-специално в себе си. Няма как да си полезен на едно изпаднало в беда пиле, ако и душата ти не го желае. С помоща на търпение, наблюдение и практически опит успях да науча това, което помага на животните, които спасяваме. Допълнителната специализирана помощ на Влади и колегите му допълва перфектно този процес и така нещата наистина се получават.

Каква е статистиката за тази година?

За 2014-та имаме 208 пациента от "дивите". Всеки ден получаваме бедстващи пациенти - пилета (вегета и хищни), таралежчета, катеричета, котенца, кученца... Няма празно.

Какво предстои?

(Влади) След 5 минути ми предстои операция на котешки лакът, счупен на 14 парчета. Голяма борба ще падне, но има шанс да го възстановим.
(Люба) Съвсем скоро ще трябва да отидем до Дупница, където местната фармацевтична фирма ни покани да отстраним десетки лястовичи гнезда от фасадата. Предстои им одит и нямат избор. Чест им прави, че следват офиацилната процедура, а не по балкански просто да ги избият.

Приятно съм изненадан.
А Влади, какъв е процента на домашните животни, на които помагате, в сравнение с дивите?


Е, разбира се, че е по-голям. Клиниките не са на дотации, т.е. клиентите са ни скъпи :-)
Радвам се, че много хора ни имат доверие и сме предпочитани сред ветеринарните заведения. Сътрудничеството с фондация Дивите животни е изцяло на благотворителна основа. Колкото повече питомници преглеждаме, толкова по-дълго ще можем да помагаме и на "диваците" - финансово скачени съдове.

Излизам от темата и задавам един кучешки въпрос - има ли кифлизация сред собствениците на кучета, т.е. модерни течения и използване на животното като брошка?

Е, каквото е обществото, такива са и собствениците на животни. Има всякакви хора. Няма да коментирам кой какви вкусове има, а по-скоро ще посъветвам тези, които планират да си вземат домашен любимец.
Съветът ми е да си изберете кученце от приют! Животните там са с много по-малко генетични обременености и пороци, в сравнение с тези от развъдниците. Освен това, ще извършите добро дело, а и бъдещият ви питомник ще е вечно благодарен, задето сте го спасили и осигурили с по-добър живот.

6.2014П.П. #1
Ако искате да помогнете на Люба и Влади в начинанието, можете да се възползвате от информацията на снимката по-горе... :-)
Мечтата на Люба за Спасителен център край София може да се сбъдне САМО, ако институции и общество (ако го има) ЗАЕДНО направят нещо - иституциите да си свършат работата, а гражданите на РБ да спрат да мислят само за себе си.

П.П. #2
Качвам серия от снимки на част от животните, спасени в клиниката. Оригиналните файлове можете да си дръпнете от тук.


 


Лястовичето Здравче - възстановява се бързо и лакомо гълта червеи.
Катеричетата Любашка и Риж - жизнени, цоцат млекце през два часа.
Жизнени...
Цоцат...
Млекце.
Тези разбойници са бродели по булевардите на Младост...
А един от петте тарльовци се плези на обектива.
Пенчо, Генчо и Атанас регулират движението в кашона.
А малката Морла се е качила на гърба на голямата...