Ден на народните будители!
Децата не учат, а родителите са нервни, защото се отваря вакуум в озаптяването (при най-малките), възпитаването (при по-големите) и прелюбодеяването (за най-големите)... 
Иначе казано, родителите са раздразнени.

Това чувство не им е чуждо всяка година на тази дата. От една страна, измитото им соц-мислене все още трудно възприема реабилитираният празник, а от друга, той обикновено съвпада с работен за тях ден. Има и трета, която е най-плашещата (поне за мен) - мнозинството няма нужда да бъде събудено!

Какво е народен будител?
Цитирам:
"Човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух."
Кои са по-известните ни такива?
Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев и много други.

Порових се из едни писания, попрегледах други и знаете ли какво установих - че всъщност почти всички посочени по-горе личности сред съвременниците си са били откровени дразнители!
Ръчкали, притеснявали, биели камбаната... абе, пречели. Живуркала си раята в милионната Империя, кланела се на Султана и какво - появяват се разни вагарци и ти развалят рахатлъка. Карат те да мислиш, да се вълнуваш, да чувстваш. Да изпълзиш от бубеното си състояние, да излезеш от пашкула на какавидата и да полетиш като свободна пеперуда...

Пляссс!
Събуди се!
Ти луд ли си, бре?
Я си налягай парцалите и бъди благодарен, че никой не те закача (засега)!
Ше ми лети той като пеперуда...

Време му е майката, мили хора.
Никой не е станал пророк... всъщност, знаете го.
Гонени, предавани, хулени, обругавани - това е съдбата на Будителите сред съвременниците си. Ако ли пък някой е успявал временно да убеди група хора в тезите си, друга група (много по-голяма) се е намесвала и е наливала акъл на "заблудения".
Добре, че са били политическите каузи и желанието на управниците да се окичат с чуждата слава, та будните люде от историята ни да грейнат по табелките на улиците. Или пък хилядите, загинали за българската кауза, да заемат места в учебниците по история. Па макар и подменена.
И като казах подменена, съветвам ви преди да приемете някой за будител, да му напишете името в Гуугъл. Понякога става доста интересно...

Дали само българите сме такива?
Тц.
Всички са.
Просто ние сме мноооо талантливи.
11.2013