Скоро си общувахме с една персона, която поради скромността си не пожела да бъде интервюирана. В процеса на общуване темата премина и към авторските права,  като се оказа, че никога не съм предполагал наличието на следния факт у нас:

СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА, ЛЕГАЛНОТО ПОЛЗВАНЕ НА МУЗИКАЛНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ИЗИСКВА УРЕЖДАНЕ НА ПРАВА ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ.

Всичко това звучи изключително логично и в белите държави съществува отдавна, но просто не вярвах, че по този показател и ние сме от белите...
Всеки собственик на бар, клуб, кафене, магазин, хотел, ресторант, козметичен салон или галерия, независимо дали ползва за озвучаване стерео уредба, телевизор, радио, компютър или друга техника, дължи възнаграждение на авторите, изпълнителите и продуцентите му.
В БГ публичното изпълнение на музикални произведения се урежда от организациите за колективно управление на права: МУЗИКАУТОР - за авторски и ПРОФОН - за сродни (изпълнителски и продуцентски) права.

И какво излиза? Ако имам някаква форма на обект, в който влизат хора и съм си пуснал каквато и да е музика, дължа пари! От моята гледна точка, това би звучало нелепо, но от гледната точка на авторите на тази музика си е съвсем логично и законно. Когато си купите диск и си го слушате у вас заедно с любимата или семейството, всичко е ОК. Но когато пуснете този диск в търговския си обект и той стане средство за подобряване на условията около бизнеса ви, тогава нещата стават други.

Винаги се опитвам да се поставя и в двете (понякога и в трите) позиции, когато има различни гледни точки. Гледната точка на несвикналия да спазва закони и правила БГ потребител е ясна - "Вие луди ли сте бе, да ви плащам за радиото!". Гледната точка на автора на тази музика (както и на представляващите го в БГ) също е бетон - "Това е моята музика и аз имам законното право да печеля от нея."

Къде е истината?

При положение, че сме уж бяла държава, очевидно е, че е при законодателя. И без това авторите и изпълнителите у нас не печелят от издаването на нов продукт - помислете колко от вас са си купили нов албум на Пенчо, Генчо или Атанас...(метафора на известни БГ изпълнители)? Дисковете се издават по-скоро за протокол, поливане на нарцис, поддържане на имидж, PR-нструмент и т.н. Приходите на музикантите ни (ако въобще имат такива и се хранят от това) идват от участия по концерти, клубове, купони, сватби и прочее форми на веселби...
Гореспоменатите МУЗИКАУТОР и ПРОФОН също калкулират определени средства, но те са толкова смешни, че бихте умрели от глад ако сте изпълнител и разчитате само на това.

За да се разбере правилно смисъла на правата за публично изпълнение в търговски обекти, помолих срамежливата си събеседничка да посочи кои са най-често задаваните въпроси в ежедневието:

1. Какво е "публично изпълнение"?
Когато музикално произведение става достояние на широк кръг лица, чрез представянето му на публично място, използването се нарича "публично изпълнение”. За него се изискват разрешения от авторите, изпълнителите и продуцентите, като им се дължат съответните възнаграждения.

2. Какво са организациите за колективно управление на права (ОКУП)?
За да могат авторите, изпълнителите и продуцентите на музикално произведение да следят къде се използват произведенията, в цял свят съществуват сдружения за колективно управление на техните права, каквито у нас са МУЗИКАУТОР и ПРОФОН.
МУЗИКАУТОР представляват авторите на музика, текст и аранжимент. ПРОФОН управлява правата на изпълнителите и на продуцентите на произведението (песента) – т.нар. права сродни на авторското.

3. Къде отиват събраните постъпления?
Събрaните възнаграждения от двете дружества се събират и разпределят съгласно техните правила на разпределение към автори, изпълнители и продуценти.

4.  Към кого да се обърна за уреждане на правата?
Легалното ползване на музикални произведения може да стане чрез подписване на договори с МУЗИКАУТОР и ПРОФОН, или техен представител.

5. Какво се случва, ако не си уредя правата?
Нарушителите подлежат на административно наказание - глоба или имуществена санкция в размер 2 000 до 20 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание; при всяко следващо наушение размерът на глобата расте, а при системни нарушения, обектът може принудително да се затвори за срок от три до шест месеца.

6. Имам подписан договор само с едната организация, трябва ли да подписвам такъв и с другата?
Да, трябва.

7. Имам малък семеен хотел с ТВ-приемници в стаите и плащам на кабелен оператор. Трябва ли да плащам авторски права?
Да. Кабелният оператор урежда ползването на музикални произведения само за "кабелно препредаване". За "публично изпълнение" се изисква отделно разрешение и се дължат съответните възнаграждения.

8. Озвучавам търговският си обект само с радио. Радиостанциите имат подписани договори с вас. Защо и аз трябва да плащам публично изпълнение?
Радиостанциите подписват договор с ОКУП за разрешаване излъчването на музикални произведения в своя ефир. "Публичното изпълнение" на музикални произведения е друг вид ползване.

9. Използвам за озвучаване оригинални музикални дискове. Трябва ли да подписвам договор за публично изпълнение?
Да трябва, тъй като видът на източника, от който звучи музиката в търговския обект или заведение не е от значение. Съгласно закона става въпрос за различни видове използване на произведения. В единия случай говорим за възпроизвеждане и  разпространение на звуконосители, съдържащи музикални произведения, а в другия - за публично изпълнение на музикални произведения.

10. Собственик съм на заведение с музика на живо. Трябва ли да уреждам права и какви?
Да, необходимо е сключването на договор с ОКУП за разрешаване ползването на музика в търговски обекти и заведения за хранене и развлечения. Размерът на заплащането зависи от факта дали заведението има платен вход, неговия размер, както и броя дни през седмицата, през които обектът работи с платен вход.

Както виждате, нещата са сериозни. Сумите, дължими по гореспоменатите изисквания не са големи, но са част от реда (по-скоро липсата му) в тази държава и неплащането им води до санкции. Тепърва предстои да разберем колко и кои са глобени досега и каква ще е перспективата.
Факт е, че всички сме свикнали музиката, филмите и въобще мултимедийното съдържание да е безплатно и да се сваля от Нет-а. Все още никой не се е преборил с това, а и шансовете не са големи. Но тук говорим за лична употреба, за липса на елемента печалба.
Когато обаче става въпрос за търговска дейност и музиката е част от това (дори и като фон), логично е сиренето да е с пари.

За горната информация благодаря на колегите от "М Радио".05.2012