В този "труд" ще направя опит за музикална автобиография.
Защо ли?
Защото така няма как да забравя всички музикални простотии, които съм надробил през годините, а и при въпрос "Абе, кое беше онова парче?", ще мога небрежно да пусна линк...

Никога не съм претендирал за музикална надареност, перфекционизъм и особени качества. Важното (както и при всичко останало) е, когато се захванеш с нещо, да го правиш с удоволствие. Мотивацията да вдигам шум (за себе си и околните) идваше от одобрението на приятелите ми, както и от светещият в зелено рецептор за собствен кеф.

Първия сериозен музикален инструмент получих в седми клас. Беше китара, акустична, "Българска кремона". Криво-ляво се понаучих на основните дрънканици и с двама приятели (Иван Стефанов и Веселин Златков, а по-късно и Николай Нейков) веднага направихме група - Н.В.О. (Начално Военно Обучение). Да, тогава имаше и такъв предмет в училище, и той ни "вдъхнови" към тази китна кретения. "Свиреше" се на всякакви шумоиздаващи предмети, а Стефанов се опитваше да пее. Записи от този период отлежават на близо тридесет касети, т.е. толкова ни бяха албумите, но за щастие не разполагам с цифров носител...

В гимназията, на фона на Н.В.О., имаше един бутафорен проект, който кръстихме СЕЧ. Добрата новина около него е, че не просъществува повече от месец.
Друг проект беше "Големият жак", но и там Ерик Клептън и Джими Хендрикс набързо си обраха крушите.Първата сериозна група, която просъществува доста години, се казваше Жен Шен. Направихме я с Веселин Златков, Чавдар Манолчев и Павелчо, като впоследствие през годините минаха още толкова музиканти (Сергей Глинков, Михаил Парушев, Добромир Пожарски, Стефан Георгиев, Жоро Георгиев и още...). Минахме през всички варненски сцени, опънахме нервите на доста народ, но пък оставихме немалко парчета, които феновете помнят и до днес. Официално записахме три албума, като "Фигури" се продаваше и по музикалните магазини в страната (издаде го Меломания).
Успоредно на Жен Шен, имаше много залитания и експерименти - Naptha, Арахнофобия, Арахнофилия (последните две са на Николай Тодоров от На Тъмно). Беше меко казано весело и отново за щастие липсват цифрови носители... :-)

Следващият проект се казваше The Broilers и беше кавър-група. С Димитър Дачев, Живко и Ивайло Кънчев ощастливихме не една студентка, докато в ефира се носеше Save tonight ... Тъй като отдясно стоеше празно, сложих и едно видео от РъДъ-то на наследника на кретениите - петгодишният (тогава) Алек!

    Спирам с хвалбите и фокусирам върху конкретиката. Преди няколко години се сетих за едно парче на Жен Шен (написано от Сергей Глинков), с което бяхме впечатлили доста носителки на ХХ хромозомите. Баладично, меланхолично, но пък с един такъв особен заряд. Казваше се Wake Up и влизаше много небрежно в областта на хипоталамуса.
Тогава ми хрумна идеята да направя поне дузина варианта на песента, като всеки да е с различен аранжимент и в различен музикален стил. Заиграх се с тази хрумнатина и за месец-два произведох доста... Тогава бях много активен в музикантския форум и искрено се изненадах, че много хора харесаха "продукцията" ми. Успоредно с това запалих и Серго (авторът на песента), и той също натвори няколко клонинга. Опитах да намеря вокал, който да изпее партиите като хората, но фронтменът продължава да е най-тегавата и труднодостъпна позиция в една група. Добре, че сме близки приятели с Любена Нинова, та тя склони да попее най-кривите партии, като останалото си измучах сам. В определени парчета се намесиха Дани и Милен (благодарско) и помогнаха за разнообразието.
По-надолу ще ви представя всяка една от версиите на Wake Up.HEAVY UP
Едно от любимите ми. Бърз, класически хеви метъл. Лю не повярва, че пее такива работи (фен е на Уитни и Марая...).

TRASH UP
Опит за етно траш, ако въобще има такъв стил. Вокалите са на един ходжа, а за солата помогна Дани. Е, грухтенето е от мен...

SWING UP
Бесен суинг, изпят от Лю, с гост басис Милен. Разбира се, в един момент излиза извън стандартите.

FUNK UP
Тук фънкираме (или поне така си мислим), като гостите Лю и Дани се постараха да звучи по-богато.

BALLAD UP
Започва доста лирично, но едно U2-вско соло в средата попромени нещата. На баса е Милен.

NIRVAN UP
Вариант на оригинала, в който би трябвало да се усети лек сиатълски повей... За последното не знам, но поне на варненски го докарах.

LIVE UP
Това е максимално близкият до оригинала вариант. Той беше и първия от "котилото".

SPEED UP
Спийд метъл, гарниран с неочакван фънки елемент точно когато не трябва. Лю се раздава в стил, от който е на светлинни години... :-)

BOSSA UP
Тук се намеси басистът на Жен Шен, Серго. Това е негов прочит на собствената му песен. Добавих само малко перкусии.

REGGAE UP
Отново Серго препрочита Wake Up, този път в реге вариант.

CAVE UP
Серго е слушал цяла вечер Ник Кейв и на сутринта решава да записва...

NEW AGE UP
Тук г-н Глинков се заиграва с пеещите компютри, като според феновете на този стил му се получава.

DEPECHE UP
Това е недовършен (неизпят) вариант на парчето, комбиниран в пикантна заигравка с Enjoy the silence.  Някой ден трябва да го довърша...
За да съм хронологично коректен, би трябвало да спомена, че преди да започна със записите по Wake Up, се наложи да поекспериментирам със звукозаписната дейност. Покрай тези ми домашни и изцяло непрофесионални занимания, се пръкна един проект, който нарекох FRIENDS. Идеята беше да запиша по едно парче за всеки от приятелите около мен. Текстът беше съобразен изцяло с конкретния човек и беше доста забавно... даже нямаше обидени!
Не успях да обхвана всички хора, които заслужават песен, но поне опитах. Ето какво се получи.


GEORGIEFF
Посветено на един френд, който бързаше да се жени. Опитах да го предупредя, но...

MOMMY IS ALONE
Намигване към една мама, с която се шегувах какви (би)ги върши(ла), когато е сама.

LIU
Оригиналното име беше "Когато ти", но след като помолих Лю да го изпее, това стана нейната песен.

H.B.O.
Поиграх си с едно нашумяло преди време парче, което перфектно пасваше на персонажите от първата ми група Н.В.О.

100IAN
Още една заигравка с виден музикален деец, в който някак припознах този каламбур...

SASHO
Той си знае...:-)

LEDA
Тя също... Личи си, че по това време открих MUSE.

BOBI
Някакси на латино сериал ме изби тук, а трябваше да е мощен хеви метъл. Някой ден...

RUSI
Намигване към един много силен човек.

GEORGE
Шеговито обръщение към една дама, когато нещата бяха ехеее...

AXI
Заигравка с песента на един много свестен изпълнител, когото животът погълна с цялата си жестокост. Факт.

Vas.Co
Един бивш колега, от когото научих много. А парчето много ме кефи... :-)

PIROGOFF
За това ме вдъхновиха работещите в здравеопазването.

DIMO
Последен, но не и по значение, е г-н Димо. Една изключително позитивна личност, която винаги ме е зареждала с оптимизъм.
TAKEN
Парче от най-ранния период на Жен Шен, чийто риф и текст Чавдар Манолчев предложи, а аз поопипах и записах в малко по-актуален вариант. В плен на ноща.март.2013