Покрай летните ми набези на Беглика фест съм обречен да се срещам с неприлично много интересни хора, събрани на едно място. И тази година не направи изключение.
Майка на мъжа си, 3 деца и 2 котки. Инженер, архитект, цепи дърва, танцува, готви, боядисва и води семинари за медитация.
Би искала да кандидатства за муза.
Преподавател по астрология, движи Астрологично студио СЕЗАМ, изобретила "технология" за тълкуването на вълшебните приказки. Обектът на този разговор е достоен за нашата градина зеленчук и се самоопределя като карфиол - Краси Кирчева.


Защо карфиол?

Заради буквата "К", белотата и сивозелените листенца. Красив и чист.

Женски му работи... Доколкото успях да те опозная си доста по-дълбоко от тази повърхност.

Нека всеки си поупражнява фантазията - какво значение има?

Права си - връщам се на хронологията. Тя започва и засега се развива в град София.

Закотвена съм в София. С малки изключения, за мен пътуванията са най-вече вътрешни - имам Юпитер във воден знак!

И от теб ли не става емигрант?

Да, освен ако не се прославя. Още повече, че със Сатурн в четвърти дом те държи все у дома ... Имахме такава възможност, когато съпругът ми работеше като оперен певец и обикаляше Европа, но преценихме, че тук ни е най-добре.

А с хронологията стигнахме до ...?

До Софийска математическа гимназия, а след нея строително инженерство и три деца. После и бакалавър архитектура.

Къде се срещнахте с астрологията?

Астрологията ме срещна някъде по средата. Там повлякоха крак и медитациите, езотериката и всички онези неща, които отварят чакрите и, честна дума, освобождават съзнанието.

Т.е. на въпроса "Защо астрология", ти ще отговориш?

Защото всичко е едно. На планетите им се случват същите неща, които и на нас. Ако успеем да направим правилната проекция върху хората, не е трудно да предвидим събития и поведение.

Там ли е "ключът от палатката" - в конкретиката?

За мен не е, но хората точно това търсят - кога и как ще се случи нещо, дали ще срещна някого, ще ми се сбъдне ли това-онова... По-лесно е да отидеш някъде, да оставиш определена сума и да получиш готов отговор.
Да, ама не.
Нито отговорът ще е докрай готов, нито гаранцията е 100% ...


Така не отричаш ли едно от основните си занимания - астрологията?

Напротив!
Просто искам да кажа, че изготвянето на хороскоп не е какво ще ти се случи час по час и ден по ден, а по-скоро самопознание, след което човек съвсем естествено сам си коригира поведението. Затова част от проблемите се стопяват. Когато отидеш при астролог, би трябвало да си готов да се откажеш от някои схващания - нали се сещаш? Не можем да решим проблемите със същото съзнание, с което сме ги създали. Важно е и при кого отиваш...
Аз не съм врачка, оставям прогнозите за накрая. Работя с характера, с личността. Обичам да окуражавам хората да влязат в съприкосновение с непроучените свои страни, да променят нещо, за да променят съдбата си. Тя (съдбата) върви ръка за ръка със свободната воля. Няма противоречие между съдбовната предопределеност и свободата. Наистина, характерът създава съдбата ни, но пък винаги можем да го променим! Всичко е уравновесено и това е причината въпреки капризите ни, животът да си върви.


Тази теза ми допада.
Как стана връзката с приказките?


По естествен начин - все пак имам три деца. Докато им четях на глас, започнах да се откривам в Снежанка, а после и във всяка друга вълшебна приказка. А те (приказките) никак не са случайни - oписват как сам се мяташ в ямата и после как да се измъкнеш оттам...
Изпробвах с моята "технология" с двадесетина от най-популярните в Европа приказки и "открих", че всички описват решения на проблемите на европееца:
 - бедност и ниско самочувствие, "Хензел и Гретел"
 - егоистичния лидер, алчния шеф "Красавицата и звярът" и "Бурята" на Шекспир
 - мързел, "Дивите лебеди"
 - зависимости към вещества
 - любовни триъгълници
 - артиста-нарцис...
От инженерстването си имам навик да следвам принципите на механиката - проверявам равновесието на системата. Третия принцип на механиката. Приказката е една система - просто (в зависимост от възрастта си) трябва да се вгледаш в нея и да откриеш "ключа".  Личността ни също е една система. Наслагваш едното върху другото и нещата се получават.


Твое ли е know how-то за тези тълкувания?

Смело - да. Имах предвид, че много психолози днес тълкуват приказките, но според мен, никой досега толкова смислено, богато на значения и ясно. За дешифрирането използвах астроложка символика - "свалих" Небето на Земята и качих Земята на Небето. Интересно ми е, научно
обосновано е, истинско е.

Първо мислех да опиша по-подробно различните приказки и връзките в тях, но като че ли най-разумно е просто да сложа един линк. Предполагам, че името на астрологично студио СЕЗАМ не е случайно?

Разбира се. Знаеш за пещерата и Али Баба. В живота често ни се налага да казваме "Сезам, отвори се", стига да знаем вълшебните думи. Така съм го написала и в страницата си - СЕЗАМ е символ на това, че любовта, подкрепата и възможностите около нас са безкрайни, остава да разберем как да се отворим за тях.

Разбрах, че пишеш книга за това.

Да, започнах я преди време и все не мога да се организирам да я завърша. Иначе цялата информация ми е в главата и все си търся два-три месеца да я излея по клавиатурата...

Полезен ще е този излив за аудиторията! Смятам, че у нас все още има мислещи хора, които търсят такова познание. И за себе си, и за децата си.

Точно това ме вдъхновява - около мен има много такива хора.

Защо според теб ходим на места като Беглика?

Там за няколко дена съм като на друга планета. Такова презареждане няма как да се случи в града. Отделно и хората не са неслучайни. А и семейството ми обича това.

Хората около теб лесно ли приеха новите ти интереси?

Тези, с които бях "на един акъл", да. Много от тях учиха след това. Съпругът ми, който в началото подходи с недоверие към интересите ми, в крайна сметка завърши с първата група моя курс по астрология. А той не е човек, който се съгласява лесно. Той е архитект, но е силно запален по физика и се занимава любитески с астрономия. Мога да се похваля, че благодарение на него, с моето име около Слънцето се носи цял астероид, голям приблизително колкото Витоша. В регистрите на NASA фигурира като Kircheva и се намира в пояса между Марс и Юпитер.

Т.е. буквално си сред звездите...
Занимаваш се и с карти Таро, йога, медитация, фън шуй ...


Да - всичко, което ми носи познание, хармония и ме обогатява, е добре дошло. Обичам и да танцувам - това е моята гимнастика, спорт, хоби, така усещам радостта от движението. Отпускаш глава в небето и краката сами си танцуват.

Звучи като танците от филма "Коса".

Ха-ха, силно се надявам да прилича на тях ...

Къде може да те срещне човек в София?

В клуб "Каркасон" на петте кьошета всеки четвъртък правим игри на приказки.
Често ходя в център Сен Жермен - перфектното място за медитация.
И най-вече в "Къща на здравето", където правим нов езотеричен център за практики и спокойно общуване - център за хора с нашето мислене, хора, търсещи познание, здраве и равновесие.


След като попитах Google, се оказа, че си и публична личност.

Работих доста време с Марта Вачкова в БНТ, Нова ТВ, ББТ, Story - там се подвизавах като астролог. Може би затова ...

Мечтите ти?

Знаеш ли, нещата които от години ми се случват, са подобни на сбъднати мечти - е, освен драмите, които бушуват около мен. Почти всеки ден ми се случва да съм щастлива.
Освен това, мечтая да обикалям света и да водя семинарите си с вълшебни приказки.
Семейството ми да е по-щастливо. Да уча още, да печеля пари, да помълча няколко месеца, да поживея в гора със слон.
Да съм мъдра, защото за мъдрия всичко е добро!

Още за Краси Кирчева можете да намерите ТУК, ТУК и ТУК.9.2012