Рисунки или надписи на обществени места, обикновено изпълнени със спрей.
 
Точно така, графити. 
Четири човека, с поне 140 идеи, през 2008-ма. 
Какво правят ли? 
Материализират десетгодишния си опит и създават едно от водещите БГ графити студиа - 140 Ideas.
 
Yeto, Teleto, Jermain и Flak са псевдонимите на пичовете, а зад тях се "крият" художници с опит, събран както от улицата, така и от съответните ни ВУЗове. Останалото ще го разберем от Ники. 

Нещо сте се разбързали?

Яко - довечера откриваме изложбата.

Аз ще ходя след теб, а ти говори и си бачкай...

Ще се пробвам. 
Помещението, в което сме в момента, е бивш изгорял офис на някаква фирма. Когато разбрахме, че галерия Novoera смятат да ремонтират и развият това място, решихме, че точно тук и сега е момента да направим поредната си изложба. Както виждаш, тук всичко е яко изкорубено и е перфектното поле за действие. 
Много добре се вързаха пожарът и името "ЖАР". Идеята бе да представим огъня (жарта) като нещо позитивно и градивно - може да унищожи, но може и да създава. По стените можеш да видиш както рисуваното от нас, така и умишлено оставените следи от пожара - става нещо като хронология на събитията...Признавам, че е ефектно и грабва. Разбира се, човек трябва да е фен на подобно изкуство, иначе би гледал меко казано странно.

Е, спор няма. Всеки е добре дошъл довечера, ще се изкефим да има различни хора. Имаме много приятели, колеги и просто хора, които се кефят на street art-а. На предната ни изложба се задръсти улицата, т.е. очевидно предизвикваме интерес. 

Наредили сте и пултове - DJ включване?

Да, поканихме едни приятели да се изявят за повече атмосфера. Сформираха се скоро като група, иначе имат опит в свиренето – казват се I/O Liveband. Експерименталната музика се връзва много добре с това, което правим.

Дай да обясним какво точно правите...

Рисуваме. 
Някои рисуват с четка, други с ръце, трети с кофа и самолетен двигател... Ние рисуваме със спрей. Това е стилът, който ни зарежда най-силно. Всеки от нас може да рисува с какво ли не, но графитите са общата ни слабост. Добри сме и в илюстрации, живопис, гейм и уеб-дизайн, но със спрей в ръката се чувстваме най-силни.

Чувстваш ли се като пещерен човек (смятат ги за първите Графити), или по-скоро си модерен като  Банкси? 

Абе, в тази държава постоянно си в двете състояния... Хубавото е, че която и роля да избера, все се чувствам добре, защото рисувам. Знаеш, че така един творец изявява себе си, споделя мислите си, настроенията.
 
И какво, от средство за комуникация между бандите, графитите се превърнаха в изкуство.
 
Нормално. Те бандите продължават да си "пишат" по този начин посланията, но един художник е доста над тези неща. Освен това, с възрастта логично растеш и придобиваш опита на истинския творец. Сам виждаш, че нарисуваното тук има стойност далеч извън обикновеното маркиране на бандитските територии...
 

 
Е, нали затова го водим този разговор. Винаги съм бил фен на този тип рисуване.
 
Мания е! 
А и сега е зима, и не можем да се разгърнем както си трябва.
 
Дефинирай "разгънем". 
 
Голямата ни страст са големите стени и големите фасади. Там можеш да се разгърнеш истински. Имахме няколко по-големи проекта, свързани с Гьоте Институт и Дружеството за закрила на птиците. Изпълнявали сме и поръчки за изрисуване на фасади от фирми, с рекламна цел. Истинско удоволствие е да разполагаш с достатъчно площ за фантазиите си.
 
Колко голяма (като размери) е най-голямата ти мечта?
  
Няма размери, нека кажем цял блок отвсякъде, или цял квартал, защо не?
   
Имали ли сте проблеми с полицията?
   
Всеки дръзвал да рисува със спрей на улицата повече от 3-4 пъти е имал близки срещи с униформени джентълмени. Всичко е наред, те са разбрани хора, стига да успееш да ги убедиш че рисуваш, а не просто драскаш.
   
Много ли са колегите ви в София и страната? Поддържате ли контакти, или и тук нещата са надробени и всеки се спасява поединично?
   
Има доста хора, като цяло някои се отказват след време, но нови се появяват, така че има една постоянна бройка активни артисти. Би могла и да е по-голяма сцената, разбира се, но мисля че за рамките на България е окей. Има супер добри групи както в София, така и по останалите градове. С повечето от тях сме близки приятели и при всяка възможност гледаме да се събираме и да рисуваме заедно.
   
Какво ви чака тази година?
   
Най-добре се чувствам, когато изпълнявам някой социален проект. Предстои ни да "пооцветим" фасадите на няколко училища. Имаме идея да вкараме някак и децата в това начинание, за да се потопят в процеса. Така ще ценят и пазят направеното.
Често ни ангажират при откриването или реновирането на някое заведение, клуб - не се оплакваме от липса на работа.  
 
Това да се чува!
  

 
Оставям Ники да си върши работата, а аз излизам да поема доза чист въздух...
 

 

 
П.П.
 
Пичовете работят с маски с активен въглен и твърдят, че нивото на протекция е много високо.

02.2013