Отдавна отлагах писането на тези мои размисли и страсти, а сега стана така, че нещастно съвпаднаха със случилото се в Бургас. Не, че трагедията на еврейските туристи е свързана с циганското малцинство у нас, а по-скоро с реакциите на хората и насадения примитивизъм. Видях, как празното говорене и идиотизацията на населението дава своите безумни резултати и как животинското взема превес над уж човешкото.
А защо ли е така?
Може би, защото стадо овце се манипулира по-лесно от интелигентна група хора.

Тук е мястото да уточня, че казвам цигани така, както бих казал шопи, македонци, власи, гагаузи - т.е. НЕ КАТО ОБИДНА ДУМА. През "скромните" си тридесет и... години неведнъж съм се лашкал между крайностите ЗА и ПРОТИВ циганите, като няма да скрия, че е преобладавала втората позиция. Винаги ми (ни) е било по-лесно да отвърнем погнусено нос и да заклеймим лошомиришещото и крадливо малцинство. Така са ни учили, така сме виждали да правят другите, така е и по-лесно.
С времето обаче, мисълта, че има нещо нередно в това възприятие, все по-често се появява в съзнанието ми - особено след поредната националистическа акция на сидеровизирани съграждани... Да, повечето хора тръгват по гребена на вълната и са готови да колят, бесят, да произвеждат сапун, или най-малкото да попържат с пяна на устата гнусния враг. Но, пак казвам - това е животинското, първосигналното. А нали уж сме абонати на третата сигнална система...?
Понеже и аз се надявам да съм такъв абонат, ще се опитам да изложа тезата си защо смятам, че проблемът не е в циганите, а в нас самите.

Като стана въпрос за сигналите, редно е да припомня някои факти от физиологията.

Първата сигнална система е тази, която се среща при всички животни (и при нас, разбира се) - мрежа от условнорефлекторни връзки, които се формират под въздействието на конкретни дразнители. Светлина, звук, опарване, болка и т.н. - т.е. тя не се контролира и действа автоматично, с цел запазване на индивида.

Втората сигнална система се формира в кората на главния мозък на човека, под въздействие не на конкретен дразнител, а на артикулираното му словесно обозначение. Това са асоциациите. Примерно:
 - казват ви тъмна Индия и в съзнанието ви изплува мръсотия, цигания и болести
 - казват ви Бойко Борисов и си представяте четвъртит бивш охранител, на който ДС-съдбата е отредила временна ръководна роля.

Третата сигнална система е пожелателна и за съжаление рядко срещана. Представлява качествен скок в развитието на висшата нервна дейност. Има възможността да контролира първите две, да надгражда асоциативното мислене и да борави с по-сложни мисловни категории. Хората, които я притежават, са като джедаите (или ситите) от Star Wars...:---) Те притежават "Силата" да анализират, преосмислят и да предсказват (на база логика) бъдещи събития. 


Примитивни ли са циганите? 

Същото са твърдели за индианците, аборигените, чукчите... И до ден днешен в много райони на света има хора, които си живеят в Средновековието (че и по-назад), при това не европейското. И какво значи примитивизъм? За повечето хора това е обидна дума, но за горепосочените етноси е ежедневие. Да не говорим, че съвременните изкуство и архитектура умишлено търсят тези елементи в съдържанието си.
Не знам дали сте живели известно време сред природата, при по-елементарни условия, но в такива моменти човек (при това третосигнален) се замисля:
 - за какво ми беше тази научно-техническа революция
 - какво като компютърът ми е четириядрен
 - по-голям (и по-здрав) ли ми стана, като имам последния модел на BMW

Тези въпроси могат да са стотици, като тезата ми е, че колкото по-напред вървим в материалното си "развитие", толкова по-назад оставаме с менталното и физическото. Живеем по-дълго, но с цената на десетки лекарствени зависимости. Въздух, храна, вода - все по-некачествени. За медийната и интелектуална идиотизация да не говорим...

И какво излиза - "примитивните, мръсни и изостанали" сапиенси живеят по-истински от нас. В техните си ареали, Подборът ги е закрепил така, че се чувстват истински щастливи и адекватни на средата. И да не забравяме, че опаковката не бива да говори нищо лошо за сърцевината - тези ХОРА са със същия геном, потенциал и третосигналността не им е никак чужда!


Откъде тогава идва проблема?

Според мен идва от това, че ГБМ (Големият Бял Мъж), в търсене на нови и нови хоризонти за захранване на бездънното си консуматорско гърло, рязко нахлу в естествените ареали на тези ХОРА. И тук не става въпрос само за циганите, а като цяло за населението на всички онези държави, които иронично наричаме "черни". Там, където часовникът работеше малко (или много) по-бавно (но точно), ГБМ вкара бясното си времеизмерване и даде начало на това, което (да не дава Господ) най-вероятно ще оформи края...

Но, да се върнем на циганите.
Според повечето източници (и западници), това са близки етнически групи, произхождат от днешните територии на Индия и Пакистан, и са мигрирали през вековете на запад (защо ли...) - Балканите, Европа, а по-късно и САЩ. В превод от гръцки - недосегаеми! Не бързайте с анализите - смята се, че са ги наричали така, заради основен техен закон - да не се докосват до други етноси, т.е. да запазят чистотата си.

"Нашите", български цигани, идват на Балканите през Византия, но основното им заселване става през периода на завладяването на България от Османската империя. Стимулирани от турците, те логично се опитват да се наместят трайно по тези ширини, за да оцелеят. И на мен не ми е приятен този факт, но как ли са се чувствали местните, когато няколко века по-рано на "вратата" е похлопал Аспарух... И въобще, безкрайните спорове за това коя нация/етнос/култура е по-по-най от друга и всички произтичащи от това проблемации са ми крайно чужди и алогични. Църквата (чрез Инквизицията) е премахвала физически неудобните. Същото са правили и Хитлер, и Сталин... Крайно време е да се проумее (третосигнално), че ако искаме този свят да го има и ние да сме част от него, етническият (а с него и религиозен) проблем трябва да остане в миналото. Третосигнално мислещите "сити" (всякакви религиозни организации - християнски, мюсюлмански и т.н.) продължават да манипулират и държат изкъсо второсигналните си подопечни. Това ги държи на върха, овластени и самозабравили се.

Пак се отплеснах...


Да припомня тезата - проблемът не е в циганите, а в нас самите!

Та, заселват се циганите по нашите ширини и какво най-естествено да започнат да правят - да се размножават, разбира се. Това е заложено във всеки вид. Тогавашните разбирания на българи и цигани за големината на семейството са съвпадали, и пропорцията в числеността се е запазила чак до средата на миналия век. Проблем започва да се забелязва, когато в българските семейства числеността на децата намалява до средно 2-3, докато циганските продължават да "произвеждат" 6-7, при това с голям интензитет, поради наличието на ранни бракове. За 50-60 години това не може да не окаже влияние и логично все по-често сред българският етнос започна да се забелязва и цигански. Отделен фактор е и съсредоточаването на население в няколкото по-големи града на страната, обезлюдяването на села и малки градове.
Ето я моята третосигнална "спирала на ескалация на проблема", която доведе до настоящата ситуация в страната:
след червеното "обръщане на палачинката" и подарената ни "демокрация", логично на хората им беше върната земята, а безхаберието в областта на селското стопанство обезлюди селата. Тези няколко милиона граждани (сред тях и хиляди цигани) трайно се настаниха в градовете. На принципа всеки да се спасява както може, българите се разпръснаха сред комплексите и криво-ляво се интегрираха в градската среда, но циганите нямаха този шанс. Етническите им разбирания, липсата на образование и професионална подготовка, ги завари неподготвени. Едно, че се набутаха в гетата на другите техни събратя и второ, липсата на поминък ги направи клошари и престъпници. Отделно, продължаващото правене на много деца съвпадна с получаването на някакви социални помощи, а циганските организации вместо да помагат, по-скоро пречеха (усвоявайки доста европейски пари, разбира се) и търгуваха по избори абсолютно криминално с гласовате на Гетото.
Пробойните са толкова много, че не си струва (а и не мога) да ги посоча всичките. Мога да посоча, обаче, липсата на какво доведе до това! Убеден съм, че ако държавата Република България беше наистина такава, с работещи правозащитни и правораздавателни органи, със стабилно правителство и желаещи да се върви напред политици, нещата щяха да са много по-различни и най-вероятно нямаше да четете тези редове. А всички гореизброени позиции се заемаха (и в момента се заемат) от ГБМ, в случая от нас самите, българите. В такъв случай, кой е виновен за настоящото положение, циганите ли...? Те просто ядат баницата, която от незрялост и откровена простотия им подаваме. А когато оставиш един нерешен проблем с години, той може единствено да се разрастне и от малък и решим, да стане сериозен и много трудно решим.

Циганският проблем, типично второсигнално, се използва много често от политиците за отвличане на вниманието. Разберете, че циганската престъпност е малка и никаква, на фона на големите кражби в държавата ни! Просто тя се вижда ежедневно и ни е под носа, а и дори да не е, "услужливи" политици и подчинените им медии ни я поднасят.
По-важният въпрос е за голямата и скритата престъпност у нас, за големите кражби.
Къде са те ли - където са най-големите пари.
Къде са най-големите пари - в енергетиката, в природните богатства, в недвижимостите... Много беше откраднато през годините, но с всяко следващо правителство се оказва, че имало още за крадене...
Дори само кражбите в енергетиката да озаптим, милиарди в евро ще се освободят и ще се насочат към обществото и бюджета, а оттам в благосъстоянието на населението. Това, съчетано с ясни и спазващи се правила (нарича се законодателна и изпълнителна власт), ще доведе до чудеса!

Но, каквато държавата, такива и циганите. Я се поставете на тяхно място - дали няма да сме същите, че нищо чудно и по-зле. Ето ви и сценарий - раждате се в семейство с още 5-6 чавета, родителите ви са полу(не)грамотни, растете в болести и мизерия и от малки ви учат как да оцелявате сред кофите. Българите (ГБМ) ви гледат с презрение и погнуса и дори да не сте, на челото ви грее надпис "крадец". В тези условия какво очаквате да станете - научен работник?
Скоро един иначе интелигентен мой познат, едва ли не с пяна на устата ми обясняваше как от циганите нищо не става и единственото решение е да се отървем от тях...
"Как", попитах аз - "като ги направим на сапун ли? И би ли започнал първи? А по-късно да обясниш на децата си защо и как си влязъл в ролята на козметик...". Използвам тази метафора, защото е най-разпространена, най-първосигнална. Просто съм циничен, но не и двуличен.
Между другото, много хора мислят в стила на горния пример. И не защото са зли, а защото ги мързи. Да мислят...

Много примери могат да се дадат по горната теза и който трябва съм сигурен, че ме е разбрал. Големият въпрос е КАК И КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА?

Не съм толкова подготвен, за да мога да дам ГОЛЕМИЯТ ОТГОВОР, но третосигналното ми мислене помага да дам много малки отговори, които съм убеден, че са част от правилното решение на уравнението. Ето моята "спирала за решаване на проблема":

1. Наличие на закон и ред, еднакъв за всички, без протекции и лобизъм, без политически чадъри за "донорите"... Тук визирам и преследване на "малката" престъпност, която така тормози обществото ни и която основно се захранва от цигани. Така ще се изгради респект и чисто второсигнално ще се знае, че "там не се пипа"!

2. Горното (държавността) ще доведе до освобождаването на огромен ресурс, който в момента се отклонява от бюджета и отива в частни джобове.

3. С написването (или преписването, не е срамно, а и няма нужда да се открива топлата вода) на подходящи интеграционни програми, циганският етнос ще започне бавно, но сигурно да се социализира и интегрира в тази враждебна за него действителност. Няма нужда всички да станат адвокати и хирурзи - селското ни стопанство има остра нужда от работна ръка. Да не говорим, че ограмотяването на тези хора ще доведе до отключване на много непознати за тях, но чисто човешки желания за растеж и развитие. Мотивацията, която ще ги накара да погледнат на живота си по друг начин, ще е водещата в случая.

4. Изваждане от Гетото - задължителен елемент, който ще прекъсне криминалното влияние на различните кланове, йерархични нива и съмнителни организации, които просто използват хората.

5. Правилно функциониращата държава няма да позволи всички онези етно различия в бита и културата на циганите да се разпрострат в новите им ареали и да доведат до ново напрежение.

6. Силно развита и добре работеща мрежа от добре подготвени (и платени) социални работници (включително цигани), които да са и регулативен елемент.
 
Прости примери (всички те важат и за нас, между другото):
 - има ли престъпление, ще има и наказание - глоба, затвор
 - силна музика в неподходящо време - акт, глоба и т.н. до арест, ако се наложи (при неподчинение)
 - ниска хигиена в/около жилището - виж горното
 - пищни многодневни празненства, смущаващи околните - виж горното
 - неотговарящи на съответните изисквания многодетни семейства, изоставени деца, лишаване от достъп до образование и т.н. - отнемане на родителски права, бързи и облекчени процедури за осиновяване + виж горното
 - неплащане на комунални и битови данъци, такси - виж горното
 - ...
 - ...

Тук може да има още десетки примери и отново повтарям, че правилата трябва да важат за цялото ни общество. Така етносите, независимо кои са, ще имат от една страна респект от функциониращата държава, а от друга ще знаят, че могат да разчитат на нея. Ще кажете - "добре, няма да ги правиш на сапун, но ще напълниш затворите". И какво от това - нали ще има пари, с които ще се построят тези затвори, в тях ще тече възпитателната дейност, а като си излежат присъдите - обратно в обществото. Ако не са си взели поука - пак в затвора... но не и на улицата! И пак казвам, че това важи с пълна сила за цялото ни общество. Циганите са част от него, не са апендикс, който може да се изреже еднократно и да забравим... Дали ще иска някой да влезе в затвора, ако навън е мотивиран да учи, работи, да е чист, образован, уважаван и с позиция в обществото и сред близките си? Съмнявам се.

Убеден съм, че всичко това, в комплект с личната мотивация, за няколко десетилетия може да направи с тези хора чудеса!

А представяте ли си с нас какво може да направи...


07.2012