Първо, да уточня кои сме ние, губещите?
Повече от ясно - нормалните, мислещи хора в България.

Второ, кой съм аз и защо смятам така?
Ами, нормален съм, мисля, следователно същест..., пардон, словообразувам.

Трето няма, минавам директно на тезата.

Както скоро стана ясно от резултатите на изборите за президент, в страната ни има около 7% мислещи хора. Хора, които могат предварително да се информират, да анализират събраната информация и да направят горе-долу логичен избор. Бързам да уточня, че той не е непременно по оста ЗА/ПРОТИВ Русия, ЕС и международното положение, а по една много по-обикновена и човешка ос - коя политическа сила и личност/и в нея биха работили в посока България да се превърне в НОРМАЛНА държава.

Какво значи НОРМАЛНА ли?
Значи да се управлява от хора, които имат експертизата да го правят и да мислят за доброто на съгражданите си.

Колко просто... и едновременно сложно!

Просто, защото в едно кратко изречение влиза съдържанието на цялата ни Конституция.
Сложно, защото сред политиците (а и по принцип) такива хора все по-рядко се срещат...

Ако се върнем на изборите за президент, там дилема на практика нямаше - две дузини скрити или нахално парадиращи про-руски кандидатури и една единствена про-европейска. Тъй като целта ми в този текст не е да нищя кое е по-добро (ЗАПАД или ИЗТОК), а и вярвам, че аудиторията тук отдавна си е отговорила на този въпрос, ще продължа по-нататък.
В началото на годината, с появата на двете формации (Да, България и Нова република), изборът беше позатруднен, но не и невъзможен. По-недоверчивите заложиха на Радан, Трайчо и компания, а желаещите да започнат на чисто, на Христо Иванов. Аз бях сред вторите и като човек, който знае как се управляват хора и реализират идеи, отидох първо при Христо и в рамките на поне час не му спестих нищо от това, в което виждах, че вече грешат. Изложих и know-how как могат да бъдат управляваща партия, но и му зададох един изключително важен въпрос - ВЯРВАШ ЛИ МИ?

Уви, той погледна в земята, усмихна се и... ми отговори.

След като месец по-късно Да, България продължиха да циклят на едно и също място, с едни и същи маркетингови инструменти и като цяло сгрешена идеология, се срещнах с Радан. Отново за час. Този път пихме бира.
Дали от бирата или от нещо друго, но той се съгласи с почти всичко от разговора ни и... повече не го видях.

Тук е момента да уточня нещо много важно - целта на този текст НЕ Е да покажа колко много знам и как останалите нищо не знаят! Желанието ми е да помогна с натрупаното през годините know-how, защото като част от БГ-политиците ни, двете формации, които ЕДИНСТВЕНО се приближават до личната ми визия за нормален живот, просто се дънят! Дотолкова, че ако за лош късмет изляза прав, няма да са парламентарно представени...

Виждате ли, докарахме я дотам, че да разчитаме на късмет, за да живеем нормално.
Като казах късмет, ще отговоря на втората част от заглавието - "как може да спечелим следващите". Да, ако се случи това, което е на път да се случи, скоро ще има още едни парламентарни избори. Това е и втори шанс за 7-те процента мислещи българи, а ако съм прав и някой вземе, че ме послуша, това число може да набъбне до над 30...
 

ЗАЩО ЩЕ ЗАГУБИМ ТЕЗИ ИЗБОРИ?
Адресирам го към Да, България, но да четат и от Нова република, защото правят същите грешки.

1. Със или без коалиция, не спазихте ОСНОВЕН принцип в маркетологията - не таргетирахте и не сегментирахте гласоподавателите!
Казано на трънски, не излязохте от 7-те процента мислещи и не достигнахте до останалите 93% с право на вот.

2. Със или без коалиция, допуснахте друга ФАТАЛНА маркетингова грешка - рекламирахте продукт, който още не се предлага в магазините!
Преведено от казанлъшки, това означава, че цялото време и пари, които отидоха в обикаляне на страната, бяха похарчени с много ниско КПД. "Продуктът", който би трябвало да се предлага в магазините и да се купува от хората, се нарича БРАНД (марка). Брандът се гради с време. Когато време липсва (имахте само два месеца), то се печели с високи технологии, инвестирани целесъобразно (виж. точка първа, следващите, както и предложенията по втората част на заглавието).

3. Относно таргетиране и сегментиране.
Избори се печелят с мнозинство. Мнозинството е съставено от разнородни групи, с разнородни интереси, мотивация, начин на мислене и т.н.
"Да извадим мафията от държавата" е "слоган" за 7% българи. Останалите имат нужда от друг изказ. Не само не го намерихте, но дори и не работихте в тази посока!
ГЕРБ-баджии, разочаровани бойковисти, що-годе мислещи БСП-ари, Трета възраст, прозорливи мюсюлмани, консервативни военни, праволинейни костовисти, практични селяни, желаещи по-добър живот цигани, нискочели ченгета, батки, мадамс, контингент... да не забравяме НЕГЛАСУВАЩИТЕ! Три милиона пасивни българи, към които също трябва да има послание и визия!

4. Маркетинг на личностите.
Хората сме стадо. Всяко стадо има нужда от водачи, от които да се учи и на които да подражава. Мощен и уви, неизползван инструмент.
Колко известни, достойни и неоцапани досега личности излъчихте?
Аз се сещам само за Мануела.
И какво направи тя за вас?
Не се сещам за нищо...
Моля да бъда разбран правилно - говоря за активности, PR, публични изяви, инициативи.
Я сега си представете, че имахте по 1-2 Мануели, силни и влиятелни сред горепосочените социални групи. Излъчващи доверие, говорещи на разбираем език, даващи адекватни примери за всяка една теза... 

5. Дигитален маркетинг.
Три милиона са българските ползватели на Фейсбук. При такава цифра е дори излишно да споменавам останалите социални медии...
Около месец ви трябваше да започнете да стриймвате и още толкова, докато спрете да "лашкате" картината, да оправите звука, да покриете някакви елементарни минимуми на живото предаване. Отделно за съдържанието и сценария.
Хайде отново да си представим - таргетирани и правилно сегментирани три милиона цъкащи във ФБ българи, които ежедневно чуват и виждат неща, свързани с Да БГ (и част от цялостен маркетингов план). Не непременно политическо говорене, а човешко. Human marketing, ю ноу... 

6. Държава в сянка.
След вакуума от оттеглянето на ББ, и неадекватните назначения/обкръжения на Радев, както и на фона на наглата цацаровщина, се създадоха идеалните условия за Правителство в сянка, Съдебна система в сянка, Прокуратура в сянка и т.н.
Кое от тях осъществихте?
Дали нямаше да е полезно за електората и най-вече колебаещата се част, да вижда в продължение на два месеца адекватно работещи държавни структури в сянка, взимащи решения, преследващи провинени, издаващи присъди... Дали хората нямаше да повярват на работещ модел, пък бил той в сянка? Да свикват с лицата и личностите на хора, чието поведение и професионализъм биха искали РЕАЛНО да видят в действие след изборите?

7. Медии.
От години ревем, че основните медии у нас са собственост на мафията. Светъл лъч за истината са няколкото издания на Прокопиев, но те отново стигат до заветните 7%... От друга страна, обществените и частни телевизии са допълнително зависими от подкупни регулаторни органи.
И какво правим?
Чакаме или действаме?
Коя година трябва да стане и колко да напреднат технологиите, за да "открием" стрийминг-телевизията?
Толкова ли е скъпо да се създаде една надпартийна online-TV на нормалните хора, които искат да гледат и слушат ИСТИНСКИ новини, прочетени от нормални водещи, независими коментатори и интерактивност през цялото време? Телевизия, която да използва пълния ДВУПОСОЧЕН потенциал на интернет-общуването.

8. ...

Има още много, драги съпартийци от Да, България (да четат и от Нова република).
Всичко горенаписано беше само част от нещата, които си говорихме и с Христо, и с Радан.
И двамата кимаха, и двамата се съгласяваха, и двамата се провалиха в изпълнението... Разберете ме правилно - не търся оставки! През тези няколко месеца всички се учеха в движение. Въпросът е НАУЧИХА ЛИ СЕ?
Време е да прогледнете и да разберете, че за да управлявате и да изпълните всички онези хубави неща, заради които имахте така силен летящ старт, трябва да сте:
 - различни
 - аналитични
 - маркетинг подготвени
 - иновативни
 - да приемате протегнатата pro-bono ръка

И най-важното, да не забравяте, че колкото и да ни е неприятно, живеем сред различни хора, където сме малцинство!
За да ни разберат останалите 93% и да ни повярват, трябва адски много работа. 

КАК МОЖЕМ ДА СПЕЧЕЛИМ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ?
За да получите отговор на този въпрос, първо трябва да сте прочели написаното дотук.
След това трябва да сте съгласни с поне 93% от него и не на последно място, да сте осъзнали, че тезата от първата част на заглавието е вярна.
Ако всичко това е факт, значи просто трябва отново да се срещнем.
И този път по-сериозно.

П.П.
Така или иначе, в неделя ще гласувам за Да, България.
Какъвто и да е резултата, този текст е предназначен за близкото бъдеще.
Розово, светло синьо и алено кафяво... важното е да го има.


март.2017